Ali ste vedeli, da vlažna, gobasta koža pasjega nosu ujame vonjave “deset tisočkrat” bolj učinkovito kot naši nosovi? To je orodje, ki ga psi uporabljajo za raziskovanje in razumevanje sveta okoli sebe.

Ker psi učinkovito »vidijo svet skozi nos«, je koža nenehno izpostavljena sončni svetlobi, ekstremnim temperaturam, alergenom in različnim snovem, ki lahko povzročijo suhost, lupljenje in razpoke.

Brez vlažnega, zdravega nosu vaš pes ne more učinkovito raziskovati soseske ali prepoznati svojega najljubšega vonja – vas! Na srečo obstaja več varnih naravnih sestavin, ki jih lahko nanesete lokalno, da pomirite in pozdravite suh nos vašega štirinožca.

 

Zakaj ne priporočamo vazelina, akvafora ali mineralnega olja za suh pasji nos

Mnogi lastniki psov pogosto uporabljajo te izdelke za manjše razdraženosti kože svojih psov. Čeprav so ta olja lahko učinkovita za pse, se mnogi ljudje ne zavedajo, da so vsa pridobljena iz nafte. Strokovnjaki za naravno zdravje postajajo vse bolj zaskrbljeni zaradi morebitnih toksinov, ki jih lahko vsebujejo. Ker si bodo psi neizogibno obliznili nos in zaužili majhno količino teh izdelkov, se močno nagibamo k naravnim izdelkom brez možne toksičnosti.

Tukaj je naš najboljši seznam 6 naravnih maščob in olj za pomiritev nosu vašega psa:

 

1. Karitejevo maslo

Ljudje pogosto uporabljajo karitejevo maslo za mehčanje lastne suhe kože in prav tako dobro deluje na gobaste pasje nosove! V majhnih količinah je popolnoma varen za pse in se lahko uporablja tudi za pomiritev suhih tac in komolcev.

 

2. Olivno olje

Skoraj vsaka kuhinja ima steklenico olivnega olja za kuhanje, a ta najljubši gospodinjski izdelek se lahko uporablja tudi za suhe tace, nosove in ušesa. Obrokom vašega psa lahko celo dodate čajno žličko za spodbujanje zdravja pasje kože od znotraj navzven.

 

3. Ricinusovo olje

Ricinusovo olje je sestavljeno iz 90% ricinoleinske kisline, ki zagotavlja močne zdravilne lastnosti za suho, razdraženo kožo. Samo zapomnite si, malo gre daleč! Ne želite namreč, da bi vaš pes lizal odvečno ricinusovo olje, saj deluje tudi kot močno odvajalo in lahko povzroči drisko.

 

4. Mandljevo olje

Olje sladkega mandlja je zelo učinkovit mehčalec in balzam za kožo, ki se zlahka vpije. Vsebuje številne pomembne maščobne kisline, vitamine in minerale, ki pomirjajo suhe, razdražene pasje smrčke.

 

5. Kokosovo olje

Kokosovo olje je eno najvarnejših in najučinkovitejših vlažilnih sredstev, ki jih najdemo v naravi. Ne povrne le vlage v nos vašega psa, s številnimi vitamini in minerali pomaga izboljšati elastičnost kože. Bodite prepričani, da izberete ekološko, hladno stiskano, ekstra deviško kokosovo olje, ki je 100 % naravno in nepredelano.

 

6. Maslo iz kakavovih semen

Maslo iz kakavovih semen učinkovito zmehča in neguje suhe, razpokane, razdražene in opečene pasje nosove ter se lahko uporablja tudi za vlaženje grobih pasjih blazinic in komolcev.

(Številni lastniki psov se obotavljajo, da bi uporabili karkoli z besedo »kakav« v sestavinah, kar je prav. Maslo iz kakavovih semen pa je varno za uporabo, saj kljub temu, da je narejeno iz kakavovih semen, ne vsebuje nevarnih sestavin, zaradi katerih je čokolada strupena za pse.)

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Spraševalec: Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?...

read more
Independently verified
543 reviews