Pasme psov

Kaj je pasma psa?

Obožujemo pse

Pri CricksyDog so vsi navdušeni nad psi in brez njih si življenja ne bi mogli niti predstavljati. Pri nas so vsi psi enaki. Naj bo majhen, velik, posvojen ali iz vzrejen v običajnih okoliščinah! Za nas je vseeno. Vse jih imamo radi!

Naš cilj je tudi izobraževanje

Želimo čim bolj ozaveščati lastnike psov. Poleg kakovostne nege, prehrane vaših psov, menimo, da je naše poslanstvo redno deljenje kakovostnih nasvetov in priporočil o vzgoji psov prek našega bloga. V tedenskih bazah.

Potrebujemo tudi vas

Če menite, da vam pomagamo pri vzgoji in izobraževanju prek naših virov ali naših člankov, delite to z drugimi. Vsaka delitev, pozitivna povratna informacija nam veliko pomeni!

Ljudje se že od antičnih časov ukvarjajo z vzrejo psov. Prvi rejci psov so vzgajali hišne ljubljenčke iz volkov. Od začetka so pse namerno vzgajali za opravljanje različnih nalog. Lov, gospodinjstvo in paša so opravila, ki so bila od začetka zaupana najboljšemu prijatelju.

Tisoče let so bili psi vzrejani tako, da imajo najboljše možne fizične in duševne lastnosti za naloge, ki jih zahteva določeno delo. Na primer, primarna naloga vitkih hrtov je bila loviti plen z okretnimi nogami, medtem ko so velike, močne pse vzrejali za boj in varovanje. Te pasme psov so bile prve vzrejene za posebno delo.

Ko so ljudje postajali bolj sofisticirani, so takšni postajali tudi njihovi psi. Pojavile so se nove, posebne pasme psov, ki ustrezajo lokalnim običajem in razmeram. Primera sta velikanski irski volčji hrt in graciozni italijanski hrt, ki sta se med vzrejo razvila iz pasme hrt. Imajo veliko družinskih podobnosti, vendar jih nikoli ne bi zamenjali.

Vprašanje je torej, kdaj lahko pasmo psa imenujemo pasma psa in ne le neka mešanica? Morda je najbolj preprosta beseda, da je pasma psa vedno “čistokrvna”. To pomeni, da če je na primer čistokrvni irski seter parjen z drugim čistokrvnim irskim seterjem, bodo novorojeni mladički takoj prepoznavni irski seterji.

Idealne fizične lastnosti, način gibanja in narava vsake pasme so zapisane v pisnem dokumentu, imenovanem standard pasme. Ta dokument vsebuje na primer standarde pasme, ki razlikujejo koker španjela od špringer španjela.

Ameriška kinološka zveza ima tudi poseben sistem normativov, ki pa imajo veliko strožje predpise, zato na pasjih dirkah točkujejo po standardu AKC.

Po vsem svetu obstaja več kot 340 pasem psov, vendar Ameriška kinološka zveza priznava le 193 pasem.

Za naslednjih 14 pasem psov smo že napisali podrobno predstavitev

border collie

Border Collie

Več o pasmi

Bulldog

Več o pasmi

Cane Corso

Več o pasmi

Francoski buldog

Več o pasmi

Havanski bišon

Več o pasmi

Jazbečar

Več o pasmi

barna labrador ül

Labradorec

Več o pasmi

Madžarska vižla

Več o pasmi

Nemški ovčar

Več o pasmi

Puli

Več o pasmi

Rotvajler

Več o pasmi

Sibirski haski

Več o pasmi

golden retriever

Zlati prinašalec

Več o pasmi

Independently verified
567 reviews