Puli

Najbolj znan po svoji dolgi vrvnati dlaki, ki spominja na drede, je Puli priden pastirski pes in družinski spremljevalec. Ta pasma psov, ki izvira iz Madžarske, je energična in živahna, zaradi svoje značilne dlake so videti veliko večji kot dejansko so.

Čeprav so to čistokrvni psi, jih lahko še vedno najdete v zavetiščih in azilih. Ne pozabite posvojiti! Nakup ni edini način, če želite psu ponuditi ljubeč dom.

Zahvaljujoč svoji samozavesti in inteligenci bodo Puliji brez težav v središču pozornosti v vašem domu. Ti psi so tako ljubeči, kot energični. Toda lastniki začetniki bi morali biti previdni, saj se mora vsa ta njihova energija nekje porabit, recimo v obliki intenzvine vadbe in veliko igranja. Čeprav je dlaka pasme dokaj prijazna do alergikom, ima posebne zahteve za nego. Toda če lahko psu zagotovite veliko ljubezni, telesne dejavnosti in dodatnega vzdrževanja kožuha, boste nagrajeni z ljubečim in zvestim kosmatim družinskim članom, ki obrača glave s svojim edinstvenim videzom!

Več o pasmi

Puli, znan tudi kot madžarski puli in madžarski vodni pes, se v svoji domovini še vedno uporablja za pašo ovac. Madžarski pastirji so zelo ponosni na Pulija in njegove sposobnosti; med madžarskimi pastirji velja pregovor: “On ni pes, on je Puli.”

Pulik (množinska oblika Puli) so samozavestni, zelo inteligentni in pozorni na svoje lastnike. Mnogi po navadi delujejo kot varuške in skrbniki otrok in drugih živali v družini. Lahko so zelo občutljivi na potrebe starejših in bolnih, zaradi česar so odlični terapevtski psi. Čeprav je ljubeč in uživa (in pričakuje) razvajanje svoje družine in prijateljev, je do tujcev sumljiv.

Puli je pes močne volje, ki vam bo poskušal (lepo) šefovati, včasih ne da bi se tega sploh zavedali. Njegov Ima močan zaščitniški in pašni nagon, kar se lahko včasih razširi na to, da vam pove, kdaj je čas, da greste spat ali kam se lahko usedte, ali pa premesti otroke iz ene sobe v drugo.

Prepoznavna Pulijeva dlaka, ki raste približno 4 leta, da se popolnoma poveže, je na voljo v enobarvnih kombinacijah zarjavele črne, črne, vseh odtenkov sive in bele. Na Madžarskem je običajna barva fako, ki je opisana kot barva notranjosti polnozrnatega zvitka.

Zaradi njegovega vrvnatega kožuha je Puli videti veliko večji, kot je v resnici. Širina dlake na hrbtu je lahko trikrat širša od dejanskega psa. Pod vsemi temi lasmi Puli tehta približno 15 kg in je visok od 40 do 43 centimetrov.

Ta edinstven kožuh zahteva veliko nege, da ostane čist in privlačen. Dlaka ni ravno primerna za začetnike. Pravzaprav tudi mnogi profesionalni negovalci ne vedo, kako pravilno skrbeti za tako dlako – ne nujno zato, ker jim primanjkuje spretnosti, ampak zato, ker povprečni lastnik hišnega ljubljenčka le redko vzdržuje vrvnat kožuh. Če želite imeti Pulija, se boste morali naučiti, kako sami vzdrževati kožuh. Vprašajte za nasvet vzreditelja Pulijev ali pa poiščite nekoga, ki je dobro podkovan v negovanju vrvnatega kožuha.

Nekateri lastniki se odločijo, da bodo dlako postrigli, da bi olajšali nego, čeprav se pravi navdušenci Pulija zgrozijo ob misli na to: vrvnata dlaka je bistven del Pulijeve identitete, pravijo. Čeprav je striženje dlake za hišnega ljubljenčka povsem sprejemljivo, se na razstavah Puli v večini držav pojavlja le z vrvicami. V Združenih državah pa ga je mogoče razstavljati z vrvicami ali razčesanega.

Puli se ne rodi s svojimi dredami. Novorojenčki so okrogli kužki, ki imajo na dlaki malo nagubanosti, ki kmalu preraste v puh. Odrasla dlaka se pojavi pri približno enem letu, ko se puh ročno loči na vrvice. Ta postopek ločevanja vrvic se nadaljuje približno tri ali štiri mesece, dokler se drede ne utrdijo.

V času odraslosti (približno štiri leta starosti) dlaka doseže tla. Vrvice na glavi padajo čez obraz in zakrivajo oči. Nekateri lastniki te vrvice zavežejo, da ne silijo psu na obraz.

Šolanje poslušnosti, ki se začne z tečaji za mladiče, je bistvenega pomena, da se Puli nauči pravilnega pasjega vedenja. Upoštevajte, da je Puli zelo inteligenten in neodvisen – zato mu postane dolgčas pri ponavljajočih se treningih. Naj bodo lekcije sveže, kratke in zabavne, da ohranite njegovo zanimanje.

Agility in paša sta dve dejavnosti, ki popolnoma ustrezata naravnim nagonom pasme in njeni igrivi, živahni naravi. Pravzaprav, če se preizkusite v pastirskih tekmovanjih s svojim Pulijem, ne bodite presenečeni, ko boste videli navdušence Border Collijev, ki s strahospoštovanjem opazujejo vašega psa. Medtem ko so bili mejni ovčarji vzrejeni za ravnanje z manjšimi čredami ovac, Puli običajno obvladuje črede 400 ali več živali in je videti kot tornado, ko se vrti okoli črede, da bi jo obdržal pod nadzorom.

Dodatna prednost sodelovanja v pasjih športih je, da vam pomaga izpolniti osnovno Pulijevo potrebo: biti v središču pozornosti.

Puli

Glavne informacije

  • Puli je glasen in po navadi laja.

  • Puli ljubi svojo družino, vendar je sumničav do tujcev.

  • Ker je zelo inteligenten pes z veliko mero samozavesti, se Puli dolgočasi pri ponavljajočih se nalogah, kot je poslušnost. Agility in paša sta mu veliko bolj všeč.

  • Puli je lahko nekoliko trmast, zato je lahko šolanje sprva precejšen izziv. Priporočljivo je navajanje na boks.

  • Puli ima sloves po tem, da ima karakter mladička še dolgo, tudi v starejših letih. Radi se igrajo in imajo radi veliko igrač.

  • Nega pulija je težavna, še posebej, če želite vrvnato dlako. Novi lastniki bi morali poiskati pomoč, da se naučijo pravilno negovati svoje pse.

  • Če želite dobiti zdravega psa, nikoli ne kupujte mladička pri neodgovornem vzreditelju, na pasji farmi ali v trgovini za male živali. Poiščite uglednega vzreditelja, ki testira svoje vzrejne pse, da se prepriča, da nimajo genetskih bolezni, ki bi jih lahko prenesle na mladiče, in da imajo zdrav temperament.

bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya

Zgodovina

Puli je starodavna pasma z zgodovino, ki sega vsaj 2000 let nazaj. Nekateri verjamejo, da je pes, podoben Puliju, obstajal pred 6000 ali več leti; drugi verjamejo, da je Puli v zadnjem času izviral iz tibetanskega terierja.

Na prelomu stoletja so posadke, ki so izkopavale nafto v današnjem Iraku, ki je bil nekoč dom starodavne civilizacije znane kot Sumerija, naletele na grob moškega, ki je bil pokopan s srednje velikim psom in ovco. Med artefakti v grobu so našli dolg, grob vozel las, ki je bil od starosti skoraj bel. Sestava teh las je bila zelo podobna tisti pri današnjem Puliju. Verjame se, da je bil ta človek pastir, pokopan s svojim najljubšim ovčarjem in ovco.

Obstajajo znaki, da so Sumerci pred tisočletji uporabljali pse tipa Pulik ali Puli za pašo ovac. Glinene plošče, najdene v izkopavanjih mesta Eridu, razkrivajo sumerske zakone o živalih. Eden od teh ima del, ki se nanaša na Pulija in Komondorja, drugega pastirskega psa. Na istem mestu izkopavanja so tudi v krsti osemletne deklice našli nepoškodovan kipec Pulija.

Pred približno 1100 leti so madžarski plemeni pripeljali Pulika na Madžarsko, kjer so postali cenjeni zaradi svojih pastirskih sposobnosti. Mnogi pastirji so imeli raje črne pse, ker jih je bilo lažje videti med belimi čredami. Menijo, da so Pulije uporabljali za pašo čred in preganjanje ovac, medtem ko je bil večji Komondor uporabljen za varovanje čred.

Takrat je dober Puli stal toliko kot celoletna pastirska plača. Ne glede na to, kako so cenili svoje pse, so bili neusmiljeni pri odstrelu tistih, ki niso bili tako inteligentni ali niso mogli dobro opravljati svojih dolžnosti. Mnogi menijo, da je prav ta odstrel razlog, da je Puli danes tako inteligentna in zdrava pasma.

Do leta 1800 so madžarski pastirji določili najboljše lastnosti teh majhnih ovčarskih psov in jih poskušali vzrejati posebej za proizvodnjo visokokakovostnih živali. V poznih 1800-ih je bil napisan prvi opis Pulija – a do takrat se je potreba po ovčarskem psu zmanjšala, prav tako pa se je zmanjšalo tudi njegovo število.

Leta 1912 je dr. Emil Raitsits, profesor na madžarski univerzi za veterinarsko medicino, začel program za reševanje Pulija pred izumrtjem. Prizadevanjem se je pridružil Adolf Lendl, direktor živalskega vrta v Budimpešti. Skupaj so preuredili del živalskega vrta za poskusni program vzreje in razstavljanja. Program se je razširil in na koncu so svojo psarno poimenovali Allatkert. Temelj za številne madžarske psarne je prišel iz psarne Allatkert.

Leta 1915 so navdušenci napisali prvi pasemski standard za Pulije. Leta 1924 je Zveza Cynologique Internationale (Mednarodna kinološka zveza) odobrila ta standard. Sprva so bile tri kategorije Pulijev: predniki (delovni) Pulija s kosmatim kožuhom; razstavni Puli; in pritlikavi Puli.

Leta 1935 so bile priznane štiri velikosti Pulijev: policijski Puli (visok 50 cm); delovni ali srednji Puli (40 do 50 cm); majhen Puli (30 do 40 cm); in pritlikavi ali miniaturni Puli (28 cm ali manj). Najbolj priljubljen je bil srednje velik Puli.

V tem času je lastnik madžarskega pulija, komondorja ali drugih domačih madžarskih pasem postal vir ponosa na Madžarskem. Približno v istem času se je ameriško ministrstvo za kmetijstvo začelo zanimati za Pulija in je leta 1935 uvozilo štiri čistokrvne Pulije, da bi sodelovali pri testih pastirskih psov, ki so se izvajali v objektu ministrstva v Beltsvillu v Marylandu. Puli naj bi na teh testih dosegel visoke ocene, čeprav rezultati nikoli niso bili objavljeni.

Ob izbruhu druge svetovne vojne so bila testiranja ustavljena in Puliji prodani profesionalnim rejcem. Prvotni štirje psi in njihovi potomci naj bi bili prvi Puliji v Združenih državah.

Druga svetovna vojna je bila uničujoča za Madžarsko in tudi za rejce psov, zlasti tiste v Evropi. Hrane je primanjkovalo, medicinskih pripomočkov pa ni bilo. Psarne so morale dati svojo dragoceno vzrejno živino ljudem v drugih državah, Puliji, ki pa so ostali, pa so bili pogosto ubiti z bombami ali ustreljeni s strani nemških ali ruskih vojakov. Če pasma pred vojno ne bi bila tako priljubljena, bi takrat verjetno izumrla.

Tako kot so Puliji preživeli ostre madžarske ravnice, so premagali možnosti in število Pulikov se je po vojni na Madžarskem povečalo. Leta 1959 je Madžarski klub Puli ustvaril standard pasme Puli, s katerim so izločili pritlikavega in policijskega Pulija, vse preostale velikosti pa združili v eno kategorijo. Do šestdesetih let prejšnjega stoletja je število Pulikov na Madžarskem doseglo predvojne številke.

Puli je bil s strani ameriškega kinološkega društva registriran leta 1936, Puli klub Amerike pa je bil ustanovljen leta 1951.

Velikost

Samci so veliki okoli 43 cm in tehtajo nekje med 13 in 16 kg, samice pa so visoke okoli 40 cm in težke 11 do 13 kg.

Osebnost

Nenavaden vrvnat kožuh pogosto pritegne pozornost tistih, ki pasme ne poznajo. Toda tistim, ki poznajo in ljubijo Pulija, izstopa njegova osebnost.

Puli je zabaven in ljubeč ter uživa v družbi svoje družine. Je tudi pameten, delaven in atletski. Ker je sumničav do tujcev, je dober čuvaj. Je tudi pes močne volje, ki potrebuje odločnega, a prijaznega lastnika. Ne bodite presenečeni, ko vas ali vaše otroke skuša “komandirati”.

Mnogi Puliji so glasni in radi lajajo. “Tiho” je ukaz, bi moral biti del zgodnjega šolanja.

Na temperament vplivajo številni dejavniki, vključno z dednostjo, šolanjem in socializacijo. Mladički pravega karakterja so radovedni in igrivi, pripravljeni se približati ljudem in se pustijo rokovati. Izberite mladička nekje na sredini, torej ne tistega, ki tepe svoje sorojence ali tistega, ki se skriva v kotu.

Vedno se srečajte z vsaj enim od staršev – običajno je mama tista, ki je na voljo – da zagotovite, da imata lep temperament, ki vam ustreza. Srečanje z brati in sestrami ali drugimi sorodniki staršev je koristno tudi za oceno, kakšen bo mladiček, ko odraste.

Kot vsak pes tudi Puli potrebuje zgodnjo socializacijo – izpostavljenost številnim različnim ljudem, znamenitostim, zvokom in izkušnjam –, ko so mladi. Socializacija pomaga zagotoviti, da vaš mladiček Puli odraste v stabilnega psa.

Vpis v vrtec za mladiče je odličen začetek. Če redno gostite obiske in ga vodite v prometne parke, trgovine, kjer dovoljujejo pse, in na lagodne sprehode, kjer lahko neumorno spoznava sosede in nove ljudi, mu bo prav tako pomagalo izpopolniti njegove socialne veščine.

Zdravje

Puliji so na splošno zdravi, vendar so kot vse pasme nagnjeni k določenim zdravstvenim stanjem. Vsi Puliji ne bodo zboleli za katerokoli ali vsemi od teh bolezni, vendar je pomembno, da se jih zavedate, če razmišljate o tej pasmi.

Če kupujete mladička, poiščite dobrega vzreditelja, ki vam bo pokazal zdravstvena dovoljenja in teste za oba starša vašega mladička. Zdravstvena potrdila dokazujejo, da je bil pes testiran na določena stanja.

Pri Pulijih bi morali pričakovati zdravstvena potrdila Ortopedske fundacije za živali (OFA) za displazijo kolkov (z oceno pošteno ali boljše), displazijo komolcev, hipotiroidizem in von Willebrandovo bolezen; z univerze Auburn za trombopatijo; in od fundacije Canine Eye Registry Foundation (CERF), ki potrjuje, da so oči normalne. Zdravstvena dovoljenja lahko overite na spletni strani OFA (offa.org).

Displazija kolkov: To je podedovano stanje, pri katerem se stegenska kost ne prilega tesno v kolčni sklep. Nekateri psi kažejo bolečino in šepanje na eni ali obeh zadnjih nogah, drugi pa ne kažejo zunanjih znakov neugodja. (Rentgenski pregled je najbolj zanesljiv način za diagnosticiranje težave.) Kakorkoli že, artritis se lahko razvije, ko se pes stara. Psi z displazijo kolkov se ne smejo vzrejati – zato, če kupujete mladička, prosite vzreditelja za dokazilo, da so bili starši testirani na displazijo kolkov in da nimajo težav.

Progresivna atrofija mrežnice (PRA): To je družina očesnih bolezni, ki vključuje postopno poslabšanje mrežnice. V zgodnji fazi bolezni prizadeti psi postanejo nočno slepi; čez dan izgubijo vid, ko bolezen napreduje. Številni prizadeti psi se dobro prilagodijo svojemu omejenemu ali izgubljenemu vidu, dokler njihova okolica ostane enaka.

Katarakta: Te težave povzročajo motnost očesne leče, kar ima za posledico poslabšan vid. Pasje oči bodo imele moten videz. Katarakta se običajno pojavi v starosti, včasih pa jo je mogoče kirurško odstraniti za izboljšanje vida.

Skrb

Puli je po duši pastirski pes in najbolje se znajde v domu, kjer je dovolj prostora, da lahko porabi svojo naravno energijo. Idealno je veliko, ograjeno dvorišče (naj bo zelo visoka ograja) ali kmetija. Lahko se prilagodi manjšim bivalnim prostorom, vendar bodite pripravljeni na njegove tekaške kroge po stolih v jedilnici in skoke čez kavč.

Poleg vadbe in igre je prav, da Puliju zagotovite življenje v notranjih prostorih z družino. Je zvest spremljevalec, ki uživa v družbi ljudi, in ne bi smel biti trajno potisnjen na dvorišče.

Agilni Puli je dober kandidat za številne pasje športe, zlasti za pašo, agility in tekmovanje v poslušnosti (čeprav se lahko delo poslušnosti zdi zabavnemu Puliju ponavljajoče). Če ni delovni pes, potrebuje psihične in fizične izzive, ki so na voljo v pasjih športih. V nasprotnem primeru se lahko dolgočasi, kar lahko privede do destruktivnega vedenja, kot je lajanje, kopanje in žvečenje.

Agilnost pa Pulija lahko spravi v težave. Poročali so, da lahko Puli preskoči šestmetrske ograje, zato se prepričajte, da ima vaše dvorišče varno visoko ograjo, da ne bo pobegnil in se poškodoval.

Ustrezen trening in socializacija sta bistvenega pomena za Pulija z močno voljo. Naučiti se mora dobrega pasjega vedenja, vi pa se morate naučiti, da mu ne popuščate. Ta pes je vodja in vas bo vodil, če mu boste to dovolili.

Prehrana

Priporočena dnevna količina: 1 do 2 skodelici visokokakovostne suhe hrane na dan, razdeljeno na dva obroka.

OPOMBA: Koliko poje vaš odrasel pes, je odvisno od njegove velikosti, starosti, postave, metabolizma in stopnje aktivnosti. Psi so posamezniki, tako kot ljudje, in ne potrebujejo vsi enake količine hrane. Skoraj samoumevno je, da bo zelo aktiven pes potreboval več kot kavč pes. Kakovost pasje hrane, ki jo kupite, je prav tako pomembna – boljša kot je pasja hrana, več bo pes od nje dobil in manj je boste morali stresati v pasjo skledo.

Naj bo vaš Puli v dobri formi, tako da mu ponujeno hrano tehtate in ga hranite dvakrat na dan, namesto da mu puščate, da ima skledo ves čas na razpolago. Če niste prepričani, ali ima prekomerno telesno težo, ga dobro premerite z očmi in pretipajte z rokami.

Najprej ga poglejte navzdol. Morali bi videti pas, tam kjer se zoži. Nato položite roke na njegov hrbet, palce povlecite vzdolž hrbtenice, s prsti razširjenimi navzdol. Morali bi čutiti, vendar ne videti njegovih reber, brez močnega pritiska. Če jih ne občutite, potrebuje manj hrane in več vadbe.

Za več informacij o hranjenju vašega Pulija si oglejte naše smernice za nakup prave hrane, hranjenje vašega mladička in hranjenje odraslega psa.

Barva dlake in nega

Plašč Puli velja za hipoalergenega psa, ki se ne guli. Večina Pulijev je črnih, čeprav bele in sive najdemo tudi v Združenih državah. Na Madžarskem je najpogostejša barva črna z rjavkastim tonom (opisano kot barva polnozrnatega zvitka).

Črne dlake opisujejo kot “preperele” črne, ker vmes začne rasti nekaj belih dlak, ko je pes star približno eno leto. Poleg tega, ker se vrvnata dlaka manj guli, sčasoma izgubi nekaj svoje barvne intenzivnosti zaradi izpostavljenosti soncu in zraku.

Nekateri kožuhi pri Pulijih se zvijejo sami, čeprav jim v večini pomagajo ljudje, ki ročno ločijo vrvice, ko začne rasti odrasla dlaka (pri približno enem letu starosti). Ker se tekstura dlake spreminja iz puhaste dlake v dlako odraslih, je podlanka zapakirana v notranjost vrvice zunanje dlake, da tvori strukturo, podobno filcu. Traja približno štiri leta, da dlaka popolnoma dozori.

Pulijev kožuh brez dred ohranjajte v dobrem stanju z rednim krtačenjem in česanjem, da odstranite zaplete in umazanijo ter porazdelite naravna olja na koži.

Kožuh z dredami se nikoli ne krtači, ampak se ureja ročno: najprej se navlaži z vodo, nato se vrvice ločijo in zavrtijo. Vrvnato dlako lastniki včasih pristrižejo, da ne nabira prahu in umazanije.

Kopanje puhastega plašča Pulija je kot kopanje katere koli druge pasme. Psa dajte v kad, dodajte vodo in milo ter očistite.

Kopanje vrvnatega plašča Pulija v kadi pa je dolgotrajna naloga, ki zahteva veliko trdega dela.

Najprej je treba vrvice dobro namočiti z vodo (to traja nekaj časa), nato pa lahko delate v razredčenem šamponu. Izpiranje lahko traja do 30 minut. Nato se vrvice osušijo, najprej z roko in nato z brisačo. Po kopeli so nekateri lastniki na Pulije nadeli težko majico, da ja dobro vpila vodo.

Sušenje na zraku lahko traja do dva dni. Sušenje s toploto ni priporočljivo zaradi dolžine časa, ki je potreben za sušenje vrvic; Puli se lahko zaradi dolgotrajnega procesa sušenja pregreje, pogosteje pa se razdraži tudi njihova koža.

Iz očitnih razlogov ni priporočljivo pogosto kopati pulija z vrvnato dlako. Vendar pa je včasih potrebno: plašč z dredami zbira hrano (okoli obraza), očesno snov, urin, iztrebke in drugo umazanijo.

Umivajte mu zobe vsaj dvakrat ali trikrat na teden, da odstranite zobni kamen in bakterije, ki se skrivajo v njih. Dnevno ščetkanje je še boljše, če želite preprečiti bolezni dlesni in slab zadah.

Nohte mu strizite enkrat ali dvakrat na mesec, če jih vaš pes ne obrabi naravno, da preprečite bolečine in druge težave. Če jih slišite klikati po tleh, so predolgi. Pasji nohti na nogah imajo v sebi krvne žile, in če strižete predaleč, lahko povzročite krvavitev – in vaš pes morda več ne bo sodeloval, ko bo naslednjič videl, da ste v roke prijeli škarje za nohte. Torej, če nimate izkušenj z striženjem pasjih nohtov, prosite veterinarja ali negovalca za napotke.

Njegova ušesa je treba preverjati vsak teden glede pordelosti ali slabega vonja, kar lahko kaže na okužbo. Ko preverjate ušesa vašega psa, jih obrišite z vato, navlaženo z nežnim pH-uravnoteženim čistilom za ušesa, da preprečite okužbe. Ne vstavljajte ničesar v sluhovod; samo očisti zunanje uho.

Začnite svojega Pulija navajati na pregled, ko je še mladiček. Pogosto rokujte z njegovimi tacami – psi so občutljivi na noge – in poglejte v njegova usta. Naj bo negovanje pozitivna izkušnja, polna pohval in nagrad, in postavili boste temelje za enostavne veterinarske preglede in drugo nego, ko bo odrasel.

Med negovanjem preverite, ali so na koži, v nosu, ustih in očeh ter na stopalih razjede, izpuščaji ali znaki okužbe, kot so pordelost, občutljivost ali vnetje. Oči morajo biti čiste, brez rdečice ali izcedka. Vaš natančen tedenski pregled vam bo pomagal zgodaj odkriti morebitne zdravstvene težave.

Otroci in druge živali

Dobro socializiran in izučen Puli je dober spremljevalec otrok. Je igriv – verjetno celo bolj igriv kot otroci. Zaščitniški je do otrok v svoji družini in jih pase po hiši ter jih nežno vleče, da jih odmakne od možne (ali resnične) nevarnosti.

Otroke morate vedno učiti, kako se približati in se dotikati psov, ter vedno nadzirati vse interakcije med psi in majhnimi otroki, da preprečite kakršno koli grizenje ali vlečenje za ušesa in rep s katerekoli strani. Naučite svojega otroka, da se nikoli ne približa psu, medtem ko ta je ali spi, ali da poskuša psu odvzeti hrano. Noben pes, ne glede na to je kako prijazen, ne sme nikoli ostati brez nadzora z otrokom.

Puli se razume z drugimi psi in hišnimi ljubljenčki, če se je tega naučil že od malih nog. Zgodnje, pozitivno spoznavanje drugih živali odraslemu Puliju olajša sprejemanje drugih hišnih ljubljenčkov v svoj dom.

Ocenili so nas že več kot 500-krat. Preberite vse ocene in mnenja!

Tukaj si lahko preberete zadnjih 20 ocen vseh naših izdelkov.  Takoj, ko prispe nova ocena, bo seznam posodobljen! 🙂

Anonimno
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

1 mesec ago
Anonimno
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

1 mesec ago
Anonimnosi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

1 mesec ago
Mitja N.si
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Odlična izbira za alergike.

Verified reviewVerified review - view original

2 meseca ago
Jasna Kovačsi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

3 meseci ago
Marko cerkveniksi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

4 meseci ago
Aleksandra
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

5 mesecev ago
Meri Žvab
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

5 mesecev ago
Simon G.
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

5 mesecev ago
KRISTINA PRIMOŽIČ
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

5 mesecev ago
Anonimno
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
4/5

Lep pozdrav mi smo jo dobili šele danes,ampak jo je kar začela jesti naša psička Moly.Se po drugi hrani praška ,bomo videli če bo po tej vaši bolje.upam da bo.

5 mesecev ago

Vas zanima več pasem psov?

Za naslednjih 14 pasem psov smo že napisali podrobno predstavitev.

border collie

Border Collie

Več o pasmi

Bulldog

Več o pasmi

Cane Corso

Več o pasmi

Francoski buldog

Več o pasmi

Havanski bišon

Več o pasmi

Jazbečar

Več o pasmi

barna labrador ül

Labradorec

Več o pasmi

Madžarska vižla

Več o pasmi

Nemški ovčar

Več o pasmi

Puli

Več o pasmi

Rotvajler

Več o pasmi

Sibirski haski

Več o pasmi

golden retriever

Zlati prinašalec

Več o pasmi

Dostava naslednji dan

Če naročiš do 12:00, bo paket prispel naslednji dan in lahko takoj pristane v skledi tvojega psa. Ne pozabi, dostavljamo po celi Sloveniji!

Vrhunske sestavine

Surove surovine za vse naše izdelke prihajajo od preverjenih kmetov. Za nas je varnost tvojega psa najpomembnejša! Prepričaj se!

Imaš kakšno vprašanje ali ne veš kako naprej?

Piši nam na Facebook ali nas pokliči.

Independently verified
567 reviews