Cane Corso

Cane Corso je delovni pes, ki zelo rad opravlja svoje delo. Ta stara italijanska pasma psov je bila razvita za varovanje posesti in lov na veliko divjad, kot je divji prašič.

Čeprav so to čistokrvni psi, jih lahko še vedno najdete v zavetiščih in azilih. Ne pozabite posvojiti! Nakup ni edini način, če želite psu ponuditi ljubeč dom.

Cane Corsoti so močni in atletski, najbolj primerni za izkušene lastnike hišnih ljubljenčkov, ki imajo velika, varno ograjena dvorišča. Zagotovo bodo potrebovali zaposlitev, sicer lahko najdejo svoje načine za zmanjšanje dolgčasa – verjetno z destruktivnim vedenjem. Če lahko svojemu psu zagotovite veliko prostora, vadbe in treninga, potem je to morda pasma za vas!

Več o pasmi

Cane Corso (na kratko Corso) je resna pasma psov za osebo, ki si želi imeti psa za spremljevalca in ki mu lahko zagotovi trdno in ljubeče vodstvo, ki ga potrebuje, da postane odličen pes. Je družinski pes. Ne pričakujte, da se bo družil z vsemi, ki jih sreča: Ne zanimajo ga ljudje ali druge živali zunaj njegove družine, toda tisti v družini bodo imeli njegovo popolno zvestobo in zaščito.

Dajte mu delo. Ne želi samo ležati cel dan, zato bo našel svoje »delo«za opravljati, če mu ga ne boste zagotovili vi: običajno teče ob ograji in laja na mimoidoče, koplje luknje na Kitajsko ali žveči vaše pohištvo. Če imate kmetijo ali ranč, vam bo pomagal pri živini; v nasprotnem primeru ga vključite v pasji šport, kot so agility, potapljanje v pristanišču, delo z nosom, poslušnost ali sledenje.

Cane Corso

Glavne informacije

  • Kratek kožuh Cane Corsov je na voljo v črnih, svetlih in temnih odtenkih sive; svetli in temni odtenki rjave barve; in rdeče. Vsaka od teh barv ima lahko tigrast vzorec: nepravilne proge svetle in temne barve.

  • Enobarvni rjavi in rdeči Corsoti imajo lahko črno ali sivo masko.

  • Corsojeva ušesa so lahko odrezana ali neobrezana.

  • Corso je delovni pes, ki potrebuje veliko psihične in fizične stimulacije.

  • Corsoti niso demonstrativni, vendar uživajo v »pogovarjanju« s svojimi ljudmi z zvoki »woo woo woo«, smrčanjem in drugimi verbalizacijami.

  • Corso ni dober “prvi pes”. Da postane dober spremljevalec namreč potrebuje veliko socializacije, treninga in vadbe.

bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya

Osebnost

Corsojeva zgodovina opisuje, da ima “živahen temperament, pripravljen na vsak izziv.” Ta vrsta temperamenta je lahko dvorezen meč. S samozavestnim, doslednim lastnikom, ki poskrbi za dobro vodenje in prepreči psu, da bi pohajkoval, je lahko Corso odličen družinski pes, ki ni nikoli neprimerno agresiven, v napačnih rokah pa lahko postane agresiven in je nevaren za javnost. Julija sta bila v novicah dva Corsa, potem ko sta napadla in ubila tekača.

Idealni Corso je ubogljiv in ljubeč do svoje družine, vključno z otroki. Da bi ga pripeljal do te točke, je potrebna socializacija in usposabljanje že od malih nog. Ta pes se ne bo dobro znašel v domu z nekom, ki se boji ali ne mara psov ali ne zmore upravljati velikega psa.

Corso je zelo inteligenten. Če to združite z njegovo šefovsko naravo, boste hitro ugotovili, kako bi lahko prevladoval v gospodinjstvu brez trdnega vodstva in meja. Preizkušal vas bo, kako daleč lahko gre. Pomembno je, da mu že na začetku poveste kakšna so pravila, in zagotovite, da pravila razumejo tudi vsi družinski člani. Uvedite politiko »nič v življenju ni zastonj«, tako da od njega zahtevate, da izvede ukaz, kot je »Sedi« ali »Dol«, preden ga nagradite z obrokom, priboljški ali igračo.

Trdno vodstvo ne pomeni udariti psa – nikoli. To namreč lahko pošilja psu napačna sporočila, hkrati pa je lahko tudi nevarno pri velikem, močnem psu. Občutljiv Corso razume ton glasu in se dobro odziva na pohvale in nagrade, ko je naredil nekaj, kar vam je všeč, pa tudi na odločne, hitre popravke in dosledno uveljavljanje pravil, ko vam ni všeč, kar počne. Če ste umirjeni, tihi in samozavestni, boste s tem psom prišlii veliko dlje, kot če boste jezni in preponosni. Doslednost mu bo omogočila, da se sprosti in ve, da ste glavni.

Pomagajte mlademu Corsu razviti samozavest, tako da mu dovolite, da preživi čas sam. To je lahko na prostem na zaprtem območju, kot je dvorišče ali pesjak, ali v njegovem boksu, medtem ko ste zaposleni okoli hiše in ga ne morete nadzorovati. Če je sam v različnih obdobjih, se nauči, da je v redu bitisam in da se boste vedno vrnili.

Kot vsak pes tudi Corso potrebuje zgodnjo socializacijo – izpostavljenost številnim različnim ljudem, znamenitostim, zvokom in izkušnjam – idealno, preden je star štiri mesece. Socializacija pomaga zagotoviti, da vaš mladiček Corso odraste v stabilnega psa, ki se ne boji tujcev, otrok, drugih živali ali ostati sam, kadar je to potrebno. Brez veliko izkušenj s svetom lahko zlahka postane prestrašen ali agresiven. Bolj ko ga boste socializirali, lažje bo ugotovil, kaj je normalno vedenje in katera dejanja zahtevajo, da se odzove na zaščitniški način.

Po italijanskem pasemskem standardu mora biti Corso ravnodušen, ko se mu nekdo približa, in naj reagira le, ko je prisotna resnična grožnja. Corso je delovna pasma in mora delovati pod visokimi ravnmi stresa. Corso, ki ne more ohraniti svojega narekovanega temperamenta v stresnih situacijah, je tisti z nepravilnim temperamentom za pasmo.

Zdravje

Corsoti so na splošno zdravi, vendar so kot vse pasme nagnjeni k določenim zdravstvenim stanjem. Vsi Corsos ne bodo zboleli za katerokoli ali vse te bolezni, vendar je pomembno, da se jih zavedate, če razmišljate o tej pasmi.

Corso je lahko nagnjen k displaziji kolkov; nenormalnosti vek, kot so entropija, ektropija in češnjevo oko; demodekoza (ki je lahko dedna); in torzija želodca, znana tudi kot napihnjenost.

Pričakujte, da bodo vzreditelji imeli posodobljena zdravstvena potrdila, ki potrjujejo, da starši mladiča nimajo očesnih bolezni in displazije kolkov. Dovoljenja morajo biti v obliki očesnega pregleda, ki ga opravi veterinarski oftalmolog s certifikatom odbora z rezultati, ki so registrirani pri Ortopedski fundaciji za živali in oceno kolkov OFA ali Pennhip. Zdravstvena dovoljenja lahko potrdite na spletnem mestu Canine Health Information Center. Prav tako se morate pozanimati, ali je kateri od vzrediteljevih psov kdaj utrpel obrat želodca ali kakšne druge bolezni.

Skrb

Ta delovna pasma potrebuje veliko telesne aktivnosti, da ostane v formi. V načrtu imejte, da ga zjutraj in zvečer popeljete na hiter sprehod ali tek, dolg vsaj kilometer, vsak dan. Če radi kolesarite, si priskrbite nastavek, ki mu bo omogočil, da teče ob vas.

Pri mladičkih bodite manj zahtevni in ne pretiravajte z aktivnostjo. Njihov mišično-skeletni sistem ni popolnoma razvit, dokler niso stari približno 18 mesecev, zato morajo biti ti sprehodi krajši in počasnejši, čeprav potrebujejo več sprehodov, da bi porabili svojo „mladičkasto” energijo.

Za duševno stimulacijo zagotovite temu psu zaposlitev. Dobra zaposlitev za Corsota vključuje pašo živine (lahko je vaša ali od koga drugega), učenje trikov, vadbo veščin poslušnosti ali sodelovanje v pasjem športu. Za te vrste dejavnosti porabite vsaj 20 minut na dan. V redu je, da aktivnost razbijete: na primer 10 minut zjutraj in 10 minut zvečer.

Nikoli ne dovolite, da bi pohajkoval brez nadzora. Trdna, varna ograja je nujna. Elektronska ograja mu ne bo preprečila, da bi zapustil vašo posest, če se bo tako odločil, in ne bo zaščitila sosedovega psa ali mačke, če zaide na vaše dvorišče.

Za konec bodite pripravljeni na količino nege in velike račune, ki so lahko povezani z lastništvom velikega psa. Za počistiti je več iztrebkov, nujni posegi, kot je sterilizacija/kastracija, so dražji za velike pse kot za majhne. Če vaš Corso potrebuje operacijo iz kateregakoli drugega razloga, bodo stroški anestezije visoki, ker je potrebuje več kot majhen pes, pa tudi večje količine protibolečinskih zdravil po operaciji. Nazadnje so tu še stroški tečaja usposabljanja, vstopnine za pasje športe in čuvanje hišnih ljubljenčkov, ko niste doma. Preden kupite Corsota, upoštevajte vse te stroške, saj se boste z njimi soočali 10 do 12 let.

Prehrana

Priporočena dnevna količina: Če hranite visokokakovostno suho hrano, bo vaš Corso verjetno pojedel 4 do 5 skodelic na dan.

OPOMBA: Koliko poje vaš odrasel pes, je odvisno od njegove velikosti, starosti, postave, metabolizma in stopnje aktivnosti. Psi so posamezniki, tako kot ljudje, in ne potrebujejo vsi enake količine hrane. Skoraj samoumevno je, da bo zelo aktiven pes potreboval več kot kavč pes. Kakovost pasje hrane, ki jo kupite, je prav tako pomembna – boljša kot je pasja hrana, več bo pes od nje dobil in manj je boste morali stresati v pasjo skledo.

Naj bo vaš Corso v dobri formi, tako da mu punujeno hrano tehtate in ga hranite dvakrat na dan, namesto da mu puščate, da ima skledo ves čas na razpolago. Če niste prepričani, ali ima prekomerno telesno težo, ga dobro premerite z očmi in pretipajte z rokami.

Najprej ga poglejte navzdol. Morali bi videti pas, tam kjer se zoža. Nato položite roke na njegov hrbet, palce povlecite vzdolž hrbtenice, s prsti razširjenimi navzdol. Morali bi čutiti, vendar ne videti njegovih reber, brez močnega pritiska. Če jih ne občutite, potrebuje manj hrane in več vadbe.

Za več informacij o hranjenju vašega Corsa si oglejte naše smernice za nakup prave hrane, hranjenje vašega mladička in hranjenje odraslega psa.

Barva dlake in nega

Corso ima kratko, trdo dlako s tanko podlanko. Lahko je črna, siva, rdeča ali rjava in ima tigrast vzorec ali pa tudi ne. Dlaka se dvakrat letno močno guli, zato imejte pri roki dober sesalnik za sesanje kep, ki se bodo nabrale po hiši ali stanovanju.

Če nameravate svojega Corsa redno kopati, ga na to izkušnjo navadite že v zgodnji mladosti. Kopajte ga tedensko kot mladiča in ga naučite ukaza »Kopanje«, da se nauči to pričakovati in sprejeti. Dajte mu veliko pohval in nagrad, da bo to nalogo sprejel kot nekaj dobrega, pozitivnega.

Zobe mu umivajte vsaj dvakrat ali trikrat na teden, da odstranite zobni kamen in bakterije, ki se skrivajo v njih. Dnevno ščetkanje je še boljše, če želite preprečiti bolezni dlesni in slab zadah.

Da preprečite bolečine in druge težave, mu enkrat ali dvakrat na mesec strižite nohte, če jih ne obrabi naravno. Če jih slišite klikati po tleh, so predolgi. Pasji nohti na nogah imajo v sebi krvne žile, in če boste zastrigli predaleč, lahko povzročite krvavitev – in vaš pes morda ne bo sodeloval, ko bo naslednjič videl, da imate v rokah škarje za striženje nohtov. Torej, če nimate izkušenj s striženjem pasjih nohtov, prosite veterinarja ali negovalca za napotke in pomoč.

Vsak teden preverjajte ušesa glede pordelosti ali neprijetnega vonja, kar lahko kaže na okužbo. Ko preverjate ušesa vašega psa, jih obrišite z vato, navlaženo z nežnim čistilom za ušesa z uravnoteženim pH, da preprečite okužbe. Ne vstavljajte ničesar v sluhovod; samo očistite zunanje uho.

Začnite navajati svojega Corsa na krtačenje in pregled, ko je še mladiček. Pogosto rokujte z njegovimi tacami – psi so občutljivi na noge – in poglejte v njegova usta. Naj bo negovanje pozitivna izkušnja, polna pohval in nagrad, in postavili boste temelje za enostavne veterinarske preglede in drugo nego, ko bo odrasel.

Med negovanjem preverite, ali so na koži, v nosu, ustih in očeh ter na stopalih razjede, izpuščaji ali znaki okužbe, kot so pordelost, občutljivost ali vnetje. Oči morajo biti čiste, brez rdečice ali izcedka. Vaš natančen tedenski pregled vam bo pomagal zgodaj odkriti morebitne zdravstvene težave.

Otroci in druge živali

Ko je pravilno vzgojen, šolan in socializiran, je Corso lahko ljubeč in zaščitniški do otrok. Pomembno pa je, da mladiči in odrasli psi ne smejo preganjati otrok in da se otroci izogibajo visokim zvokom v njihovi prisotnosti. Zaradi teka in cviljenja lahko Corso otroke poveže s plenom. Naj bo zaprt, ko otroci tečejo na prostem in povzročajo veliko hrupa, še posebej, če imajo vaši otroci na obisku prijatelje. Corso bo morda mislil, da je treba vmešati in zaščititi “svoje” otroke, in to se verjetno ne bo dobro končalo. Igre prinašanja ali – za majhne otroke – pomoči pri držanju povodca so dober način za interakcijo otrok s psičkom ali odraslim Cane Corsom.

Otroke morate vedno učiti, kako se približati in se dotikati psov, ter vedno nadzirati vse interakcije med psi in majhnimi otroki, da preprečite kakršno koli grizenje ali vlečenje za ušesa in rep s katerekoli strani. Naučite svojega otroka, da se nikoli ne približa psu, medtem ko ta je ali spi, ali da poskuša psu odvzeti hrano. Noben pes, ne glede na to je kako prijazen, ne sme nikoli ostati brez nadzora z otrokom.

Corso se lahko razume z drugimi psi ali mačkami, če je odraščal z njimi, vendar bo na neznane živali verjetno gledal kot na plen in se bo potrudil, da jih ubije. Bistveno je, da lahko zaščitite sosedove hišne ljubljenčke pred njim. To je še en primer, ko je socializacija nujna. Vaš Cane Corso bi se moral že od malih nog naučiti ostati miren v prisotnosti drugih psov in živali. Če dobite drugega psa, bodisi drugega Cane Corsa ali drugo pasmo, je najbolje izbrati psa nasprotnega spola.

Ocenili so nas že več kot 500-krat. Preberite vse ocene in mnenja!

Tukaj si lahko preberete zadnjih 20 ocen vseh naših izdelkov.  Takoj, ko prispe nova ocena, bo seznam posodobljen! 🙂

Jasna Kovačsi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

1 mesec ago
Marko cerkveniksi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

3 meseci ago
Aleksandra
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

3 meseci ago
Meri Žvab
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

3 meseci ago
Anonimno
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
4/5

Lep pozdrav mi smo jo dobili šele danes,ampak jo je kar začela jesti naša psička Moly.Se po drugi hrani praška ,bomo videli če bo po tej vaši bolje.upam da bo.

4 meseci ago
Simona Steničniksi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

4 meseci ago
Simona Steničniksi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

To je do sedaj prva hrana, ki jo moji psi obozujejo.

Verified reviewVerified review - view original

4 meseci ago
Sandra
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Ne morem dojeti.. . Naš kuža star eno leto ni hotel jesti briketov zamenjala sva 6 vrst pa nič...naročila sem vaše brikete ,da probava še to...čudež💚kuža s takim veseljem je brikete da ne morem verjeti...dlaka mu je nehala izpadati ne praska se več in neverjetno lep Kakec ima, ki več ne smrdi kot prej...hvala vam iz srca za tole vašo hrano ki je neverjetna 💚

5 mesecev ago
Jože Vajdlsi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Dobra hrana kot govedina

Verified reviewVerified review - view original

5 mesecev ago

Vas zanima več pasem psov?

Za naslednjih 14 pasem psov smo že napisali podrobno predstavitev.

border collie

Border Collie

Več o pasmi

Bulldog

Več o pasmi

Cane Corso

Več o pasmi

Francoski buldog

Več o pasmi

Havanski bišon

Več o pasmi

Jazbečar

Več o pasmi

barna labrador ül

Labradorec

Več o pasmi

Madžarska vižla

Več o pasmi

Nemški ovčar

Več o pasmi

Puli

Več o pasmi

Rotvajler

Več o pasmi

Sibirski haski

Več o pasmi

golden retriever

Zlati prinašalec

Več o pasmi

Dostava naslednji dan

Če naročiš do 12:00, bo paket prispel naslednji dan in lahko takoj pristane v skledi tvojega psa. Ne pozabi, dostavljamo po celi Sloveniji!

Vrhunske sestavine

Surove surovine za vse naše izdelke prihajajo od preverjenih kmetov. Za nas je varnost tvojega psa najpomembnejša! Prepričaj se!

Imaš kakšno vprašanje ali ne veš kako naprej?

Piši nam na Facebook ali nas pokliči.

Independently verified
543 reviews