Francoski buldog

Francoski buldog ima dolgo zgodovino kot spremljevalni pes. Ustvarjeni v Angliji kot miniaturni buldog, so spremljali angleške klekljarice v Francijo, kjer so pridobili svoj naziv »francoski«.

Čeprav so to čistokrvni psi, jih lahko še vedno najdete v zavetiščih in azilih. Ne pozabite posvojiti, če le lahko!

Poleg tega, da so bili spremljevalci, so nekoč služili kot odlični lovci na podgane, danes pa se njihovo delo osredotoča na to, da so čudoviti družinski in razstavni psi. Celo prebivalci stanovanj in lastniki, ki se prvič soočajo s hišnimi ljubljenčki, bodo navdušeni nad to ljubečo pasmo.

DogTime priporoča to nosilko za potovanje z vašim majhnim francoskim buldogom. Vzemite tudi to pasjo krtačo in masažer za svojega kratkodlakega mladiča!

Več o pasmi

Francoski buldog ima netopirjasta ušesa, a nenavadno lep, edinstven in privlačen videz. Estetsko so druge pasme nedvomno bolj glamurozne in bolj primerne za razstavljanje, vendar je lepota v očeh opazovalca in tisto, kar mnogi vidijo pri francoskem buldogu, so lastnosti, zaradi katerih je ta pasma danes ena najboljših psov spremljevalcev na svetu.

Francoski buldog je majhen, a močne postave z močnim mišičastim telesom. Na sebi nosi kratko dlako, ko je enostavna za nego, kar odlično spremlja njegovo lahkotno osebnost. Francoz se rad igra, uživa pa tudi v dnevih, ki lahko sproščeno počiva na kavču.

Ta ljubezen do igre in sproščenega odnosa se prenašata tudi na njihovo šolanje. Francoski buldogi so inteligentni in šolanje je enostavno, dokler se mu zdi, da je vse skupaj igra in je trening sestavljen zabavno. So svobodno misleči in niso idealna pasma za tekmovanje v poslušnosti ali agilityju, čeprav so se nekateri spopadli tudi s tem izzivom. Ta svobodomiselni pristop lahko vodi tudi v trmasto naravo, in če se nekaj odločijo, jih je od tega težko premakniti.

Francozi so ljubeči spremljevalci, ki obožujejo stik z ljudmi. Če želite psa, ki bo lahko bival na prostem in ki ga lahko pustite dalj časa samega, potem francoski buldog ni prava pasma za vas. To je pes, ki uživa v razdajanju ljubezni do svojih človeških spremljevalcev in isto obravnavo pričakuje tudi sam v zameno. Na splošno se dobro razumejo z vsemi, tudi z otroki. Lahko pa so teritorialni in posesivni do svojih ljudi, zlasti v prisotnosti drugih psov. Socializacija je za to pasmo nujna, a zaradi njihovega lahkotnega karakterja je to prijetna naloga.

Francoski buldog mora zaradi svoje narave, ki je hkrati duhovita in nagajiva, živeti z nekom, ki je dosleden, odločen in potrpežljiv z vsemi norčijami in neumnostmi, zaradi katerih je hkrati frustrirajoč in prijeten.

Francoski buldogi so odlični čuvaji in bodo svoje ljudi opozorili na bližajoče se tujce, vendar pa vseeno ni njihov slog, da bi lajali kar tako, brez razloga. Lahko ščitijo svoj dom in družino, nekateri pa bodo poskušali oboje braniti s svojim življenjem.

Francoski buldogi ne potrebujejo veliko prostora in se zelo dobro znajdejo v stanovanjih ali majhnih prostorih. Nekaj ​​15-minutnih sprehodov na dan naj bi preprečilo, da bi se zredili. Naj bodo Francozi v hladnem in udobnem okolju. Dovzetni so za toplotni udar in potrebuje klimatizirano okolje. To ni pes, ki lahko ostane zunaj na vroč dan.

Francoski buldogi so čudoviti psi spremljevalci z nežno naravo. Če delate doma, vam bo Francoz z veseljem ves dan preležal pred nogami ali vam sledil iz sobe v sobo. Ljudje, ki jih imajo radi, jih opisujejo kot nagajive zabavne skokice in si ne predstavljajo življenja brez njih. Stalno so prisotni in ljubili vas bodo z vso močjo v svojih majhnih telesih ter vedno znova dokazovali, da je lepota v notranjosti.

Francoski buldogi

Glavne infromacije

  • Francoski buldogi ne potrebujejo veliko vadbe, vendar potrebujejo dnevne sprehode, da ohranijo zdravo težo.

  • Francoski buldogi slabo prenašajo vročino in jih je treba v vročih dneh ves čas opazovati, da se ne preobremenjujejo in pregrejejo.

  • Francoske buldoge je enostavno šolati, lahko pa so tudi trmasti. Bodite odločni in potrpežljivi pri vzgoji te pasme.

  • Če cenite čistočo, francoski buldog morda ni pravi pes za vas, saj je nagnjen k slinjenju, vetrovom in h guljenju dlake. Težko ga je tudi naučiti hšne čistoče.

  • Francoski buldogi so lahko tiha pasma in niso znani kot pasma, ki pogosto laja, čeprav obstajajo izjeme pri vsakem pravilu.

  • Ker francoski buldogi ne lajajo pretirano, so izjemni stanovanjski psi.

  • Čeprav je pomembno, da majhne otroke in pse vedno nadzirate, ko so skupaj, se francoski buldog zelo dobro znajde z otroki.

  • Francoski buldogi so čudoviti psi čuvaji, vendar lahko postanejo teritorialni. Radi so tudi v središču pozornosti, kar lahko privede do vedenjskih težav, če jih preveč razvajamo.

  • Francoski buldogi so psi spremljevalci in so najbolj srečni, ko imajo stik s človekom. Niso pasma, ki bi jo lahko pustili dalj časa samo ali pustili živeti zunaj.

  • Če želite dobiti zdravega psa, nikoli ne kupujte mladička pri neodgovornem vzreditelju, na pasji farmi ali v trgovini za male živali.

Zdravje

Vsi Francozi ne bodo zboleli za katerokoli ali vsemi od teh bolezni, vendar je pomembno, da se jih zavedate, če razmišljate o tej pasmi.

Displazija kolka: Diplazija kolka je dedno stanje, pri katerem se stegnenica ne prilega tesno v medenično vtičnico kolčnega sklepa. Displazija kolkov lahko obstaja s kliničnimi znaki ali brez njih. Nekateri psi kažejo bolečino in šepanje na eni ali obeh zadnjih nogah. Ko se pes stara, se lahko razvije artritis. Rentgenski pregled za displazijo kolkov izvaja Orthopedic Foundation for Animals ali University of Pennsylvania Hip Improvement Program. Psi z displazijo kolkov se ne smejo vzrejati. Prosite vzreditelja za dokazilo, da so bili starši testirani na displazijo kolkov in da so brez težav.

Brahicefalični sindrom: To motnjo najdemo pri psih s kratkimi glavami, zoženimi nosnicami ali podolgovatim, mehkim nebom. Njihove dihalne poti so v različnih stopnjah ovirane in lahko povzročijo karkoli, od hrupnega ali oteženega dihanja do popolnega kolapsa dihalnih poti. Psi z brahicefaličnim sindromom običajno prhajo in smrčijo. Zdravljenje se razlikuje glede na resnost stanja, vendar vključuje terapijo s kisikom in operacijo za razširitev nosnic ali skrajšanje neba.

Alergije: Alergije so pogosta težava pri psih. Obstajajo tri glavne vrste alergij: alergije na hrano, ki se zdravijo s postopkom izločanja določene hrane iz prehrane psa; kontaktne alergije, ki jih povzroči reakcija na lokalno snov, kot so posteljnina, praški proti bolham, pasji šamponi in druge kemikalije, in se zdravijo z odstranitvijo vzroka alergije; in inhalacijske alergije, ki jih povzročajo alergeni v zraku, kot so cvetni prah, prah in plesen. Zdravila za inhalacijske alergije so odvisna od resnosti alergije. Pomembno je omeniti, da okužbe ušes pogosto spremljajo inhalacijske alergije.

Hemivertebrae: To je malformacija enega ali več vretenc, zaradi katerih so le-ta oblikovana kot klin ali trikotnik. Ta malformacija se lahko pojavi sama ali z drugimi malformacijami vretenc. Hemivertebra lahko ne povzroča nobenih težav ali pa pritiska na hrbtenjačo. To lahko povzroči bolečino, šibkost ali paralizo. Za to stanje ni zdravljenja, razen če obstaja pritisk na hrbtenjačo.

Luksacija pogačice: znana tudi kot “zdrs kolena”, je pogosta težava pri majhnih psih. Pojavi se, ko pogačica, ki ima tri dele – stegnenico (stegneno kost), pogačico (kolensko kapo) in golenico (meča) – ni pravilno poravnana in zdrsne v in iz mesta (luksati). To povzroči šepanje ali nenormalno hojo (način gibanja psa). Je prirojena bolezen, kar pomeni, da je prisotna ob rojstvu, čeprav se dejanska neusklajenost ali luksacija lahko pojavi šele veliko kasneje. Drgnjenje, ki ga povzroča luksacija pogačice, lahko povzroči artritis, degenerativno bolezen sklepov. Obstajajo štirje stopnje luksacije pogačice, od stopnje I, občasne luksacije, ki povzroča začasno šepanje v sklepu, do stopnje IV, pri kateri je obračanje golenice močno in pogačice ni mogoče ročno poravnati. To daje psu videz ukrivljenih nog. Hude stopnje luksacije pogačice lahko zahtevajo kirurško popravilo.

Bolezen medvretenčne ploščice (IVDD): IDD se pojavi, ko disk v hrbtenici poči ali hernira in potisne navzgor v hrbtenjačo. Ko se disk potisne v hrbtenjačo, to zavira živčne prenose pri potovanju vzdolž hrbtenjače. Bolezen medvretenčne ploščice lahko povzroči travma, starost ali preprosto fizični sunek, ki se pojavi, ko pes skoči s kavča. Ko poči disk, pes običajno občuti bolečino. Počen disk lahko povzroči šibkost in začasno ali trajno paralizo. Zdravljenje običajno vključuje nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID), izdelana posebej za pse. Nikoli ne dajajte svojemu psu Tylenola ali drugih nesteroidnih protivnetnih zdravil, namenjenih ljudem, saj so lahko za psa strupeni. V nekaterih primerih lahko pomaga operacija, vendar jo je treba opraviti v enem dnevu po poškodbi. Morda boste želeli povprašati tudi svojega veterinarja o fizioterapiji in rehabilitaciji. Za pse so na voljo tretmaji, kot so masaža, vodne tekalne steze in električna stimulacija, ki imajo lahko odličen uspeh.

Von Willebrandova bolezen: To je krvna motnja, ki jo lahko najdemo tako pri ljudeh kot pri psih. Vpliva na proces strjevanja krvi zaradi zmanjšanja von Willebrandovega faktorja v krvi. Pes, ki ga prizadene von Willebrandova bolezen, bo imel znake, kot so krvavitve iz nosu, krvavitve dlesni, dolgotrajna krvavitev po operaciji in dolgotrajna krvavitev med vročinskimi cikli ali po rojstvu. Včasih se v blatu odkrije kri. Ta motnja je običajno diagnosticirana pri vašem psu med 3. in 5. letom starosti in je ni mogoče v celoti pozdraviti. Vendar pa jo je mogoče nazdorovati z zdravljenjem, ki vključuje kauterizacijo ali šivanje poškodb, transfuzijo von Willebrandovega faktorja pred operacijo in izogibanjem nekaterim zdravilom.

Razcepljeno nebo: Nebo je streha ust in ločuje nosno in ustno votlino. Sestavljen je iz dveh delov, trdega in mehkega. Razcepljeno nebo ima režo, ki poteka obojestransko ali enostransko in je lahko velika od majhne luknje do velike reže. Razcepljeno nebo lahko prizadene tako trdo kot mehko nebo ločeno in skupaj ter lahko povzroči razcepljeno ustnico. Mladički se lahko skotijo z razcepljenim nebom ali pa pride do razcepa neba zaradi poškodbe. Razcepljeno nebo je pri psih dokaj pogosoa, vendar veliko mladičkov, rojenih z razcepljenim nebom, ne preživi ali pa jih vzreditelj evtanazira. Edino zdravljenje za razcepljeno nebo je operacija za zapiranje luknje, čeprav vsi psi z razcepljenim nebom ne potrebujejo operacije. Pomembno je, da dobite diagnozo in priporočilo za zdravljenje od svojega veterinarja.

Podolgovato mehko nebo: mehko nebo je podaljšek ustne strehe. Ko je mehko nebo podaljšano, lahko ovira dihalne poti in povzroči težave pri dihanju. Zdravljenje podaljšanega mehkega neba je kirurška odstranitev odvečnega neba.

Če kupujete mladička, poiščite dobrega vzreditelja, ki vam bo pokazal zdravstvena dovoljenja za oba starša vašega mladička. Zdravstvena potrdila dokazujejo, da je bil pes testiran na določena zdravstvena stanja.

Pri Francozih bi morali pričakovati zdravstvena potrdila Ortopedske fundacije za živali (OFA) za displazijo kolkov (z oceno dobro ali boljšo), displazijo komolcev, hipotiroidizem in von Willebrandovo bolezen; z univerze Auburn za trombopatijo; in od fundacije Canine Eye Registry Foundation (CERF), ki potrjuje, da so oči normalne. Zdravstvena dovoljenja lahko potrdite na spletni strani OFA (offa.org).

Skrb

Francoski buldogi ne potrebujejo veliko vadbe. Imajo dokaj nizko raven energije, čeprav obstajajo izjeme pri vsakem pravilu. Da bi ohranil svojo težo, pa potrebuje vsakodnevno vadbo s kratkimi sprehodi ali igranje na dvorišču. Mnogi francoski buldogi uživajo v igri in bodo veliko svojega časa preživeli v različnih dejavnostih, vendar niso tako energični, da bi potrebovali veliko dvorišče ali ogromno gibanja, da bi zagotovili njihovim potrebam. Ta pasma je nagnjena k toplotnim udarom in se je pri vročih temperaturah ne sme preveč obremenjevati. Omejite sprehode in aktivno igro na hladna jutra in večere.

Ko vzgajate francoskega buldoga, upoštevajte, da čeprav so inteligentni in si običajno želijo ugajati, so tudi svobodomiselni. To pomeni, da so lahko trmasti. Pri tej pasmi je pomembno, da uporabimo veliko različnih tehnik treninga, zato ne obupajte, če določena metoda ne deluje; samo poskusite z drugo tehniko. Če želite vzbuditi zanimanje svojega Francoza, poskusite narediti trening kot igro z veliko zabave in nagradami.

Pomembno je, da svojega mladiča francoskega buldoga navajate na boks, tudi če mu nameravate pustiti, da se svobodno sprehaja po hiši, ko bo odrasel. Ne glede na pasmo mladički raziskujejo, se vtikajo v stvari, kamor se ne bi smeli, in žvečijo stvari, ki jim lahko škodujejo. Popravilo ali zamenjava uničenih predmetov in plačilo veterinarskih računov, ki bi lahko nastali, so lahko dragi, zato navajanje na boks lahko koristi vaši denarnici in odzivom ter dobremu počutju vašega kužka.

Prehrana

Priporočena dnevna količina: 1 do 1,5 skodelica visokokakovostne suhe hrane na dan, razdeljeno na dva obroka.

OPOMBA: Koliko poje vaš odrasel pes, je odvisno od njegove velikosti, starosti, postave, metabolizma in stopnje aktivnosti. Psi so posamezniki, tako kot ljudje, in ne potrebujejo vsi enake količine hrane. Skoraj samoumevno je, da bo zelo aktiven pes potreboval več kot kavč pes. Kakovost pasje hrane, ki jo kupite, je prav tako pomembna – boljša kot je pasja hrana, več bo pes od nje dobil in manj je boste morali stresati v pasjo skledo.

Za več informacij o hranjenju vašega Frenchieja si oglejte naše smernice za nakup prave hrane, hranjenje vašega mladička in hranjenje vašega odraslega psa.

Barva dlake in nega

Dlaka francoskega buldoga je kratka, gladka, sijoča in fina. Koža je ohlapna in nagubana, zlasti na glavi in ramenih, in je mehke teksture.

Francoski buldogi so na voljo v različnih barvah, vključno z rjavo, smetanasto, različnimi odtenki tigraste – dlaka z vzorcem s pikami in črtami svetlih in temnih oznak – kot sta črna tigrasta in vpadljiva tigrasta, ter tigrasta bela, peščena. Francoski buldogi so lahko katere koli barve, razen polno črne, jetrne (trdna rdečkasto rjava z rjavo pigmentacijo na ustnicah in nosu), mišje (svetlo jekleno sive) in črne z belo ali rjavo.

Bežite od vsakega rejca, ki vam pove, da je določena barva redka in je zato vredna več denarja. Nasprotno, ne pozabite, da ne morete kar tako naročiti mladička določene barve in spola. Zaljubiti se v rjavo samico je recept za razočaranje, ko pa so v leglu na voljo samo kremasti in tigrasti samci.

Francoski buldogi so dokaj enostavni za nego in potrebujejo le občasno krtačenje, da ohranijo svojo dlako zdravo. Dlaka jim povprečno odpada. Začnite negovati svojega Frenchieja že v mladosti in svojega kužka naučite stati na mizi ali tleh, da bo kasneje obema lažje. Ko negujete svojega francoza v katerem koli življenjskem obdobju, si vzemite čas in preverite morebitne kraste, kožne lezije, gole lise, grobo kožo, ki se lušči ali znake okužb. Prav tako morate preveriti ušesa, oči in zobe glede morebitnega izcedka ali neprijetnega vonja. Oboje je namreč znak, da bo vaš Francoz morda moral k veterinarju.

Francoski buldogi po naravi ne zbrusijo svojih nohtov in jih je treba redno strižiti. S tem preprečimo cepljenje in trganje, kar je za psa lahko boleče.

Poskrbite za čiste in suhe obrazne gube, da preprečite bakterijske okužbe. Kadarkoli kopate svojega psa, si vzemite čas, da temeljito posušite kožo med gubami. Kopajte svojega francoskega buldoga mesečno ali po potrebi in uporabite visokokakovosten pasji šampon, da ohranite naravna olja v njegovi koži in dlaki.

Francoski buldogi so bolj kot ne enostavni za nego, s primernim šolanjem in pozitivnimi izkušnjami v dobi mladiča pa je lahko negovanje čudovit čas za povezovanje vas in vašega Francoza. Če vam katerikoli vidik nege, kot je striženje nohtov, ne ustreza, odpeljite svojega psa k profesionalnemu frizerju, ki razume potrebe francoskih buldogov.

Otroci in druge živali

Francozi se dobro razumejo z otroki in niso tako majhni, da ne bi mogli živeti v gospodinjstvu z malčkom. Kljub temu noben pes ne bi smel ostati sam z majhnim otrokom. Preprosto je nujno in pametno nadzirati skupen čas otroka in psa in se prepričati, da en drugega ne poškodujeta ali si kako drugače škodujeta.

Francozi se lahko dobro razumejo z drugimi psi in mačkami, če jih na to navajamo še kot mladiče. Preveč razvajeni Francozi pa so lahko ljubosumni na druge pse, še posebej, če ti drugi psi pritegnejo pozornost njihovih lastnikov.

Ocenili so nas že več kot 500-krat. Preberite vse ocene in mnenja!

Tukaj si lahko preberete zadnjih 20 ocen vseh naših izdelkov.  Takoj, ko prispe nova ocena, bo seznam posodobljen! 🙂

Marko cerkveniksi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

1 mesec ago
Aleksandra
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

2 meseca ago
Meri Žvab
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

2 meseca ago
Anonimno
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
4/5

Lep pozdrav mi smo jo dobili šele danes,ampak jo je kar začela jesti naša psička Moly.Se po drugi hrani praška ,bomo videli če bo po tej vaši bolje.upam da bo.

2 meseca ago
Simona Steničniksi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

3 meseci ago
Simona Steničniksi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

To je do sedaj prva hrana, ki jo moji psi obozujejo.

Verified reviewVerified review - view original

3 meseci ago
Sandra
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Ne morem dojeti.. . Naš kuža star eno leto ni hotel jesti briketov zamenjala sva 6 vrst pa nič...naročila sem vaše brikete ,da probava še to...čudež💚kuža s takim veseljem je brikete da ne morem verjeti...dlaka mu je nehala izpadati ne praska se več in neverjetno lep Kakec ima, ki več ne smrdi kot prej...hvala vam iz srca za tole vašo hrano ki je neverjetna 💚

3 meseci ago
Jože Vajdlsi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Dobra hrana kot govedina

Verified reviewVerified review - view original

4 meseci ago
Barbara K.si
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

4 meseci ago

Vas zanima več pasem psov?

Za naslednjih 14 pasem psov smo že napisali podrobno predstavitev.

border collie

Border Collie

Več o pasmi

Bulldog

Več o pasmi

Cane Corso

Več o pasmi

Francoski buldog

Več o pasmi

Havanski bišon

Več o pasmi

Jazbečar

Več o pasmi

barna labrador ül

Labradorec

Več o pasmi

Madžarska vižla

Več o pasmi

Nemški ovčar

Več o pasmi

Puli

Več o pasmi

Rotvajler

Več o pasmi

Sibirski haski

Več o pasmi

golden retriever

Zlati prinašalec

Več o pasmi

Dostava naslednji dan

Če naročiš do 12:00, bo paket prispel naslednji dan in lahko takoj pristane v skledi tvojega psa. Ne pozabi, dostavljamo po celi Sloveniji!

Vrhunske sestavine

Surove surovine za vse naše izdelke prihajajo od preverjenih kmetov. Za nas je varnost tvojega psa najpomembnejša! Prepričaj se!

Imaš kakšno vprašanje ali ne veš kako naprej?

Piši nam na Facebook ali nas pokliči.

Independently verified
527 reviews