Madžarska vižla

Vižla, ustvarjena na Madžarskem, je bila vzrejena predvsem z namenom, da deluje  kot pointer in prinašalec. Ima aristokratsko držo. Vse, kar si resnično želijo, je, da so ljubljeni.

Čeprav so to čistokrvni psi, jih lahko še vedno najdete v zavetiščih in azilih. Ne pozabite posvojiti! Nakup ni edini način, če želite psu ponuditi ljubeč dom.

Vižle so super spremljevalci za aktivne družine, ki jim lahko zagotovijo vadbo in pozornost, po kateri hrepenijo. Čeprav so ti psi precej ljubeči, se na stanovanje ne privadijo zlahka. Veliko raje bi imeli veliko dvorišče, da bi tekli naokoli in kurili svojo energijo.

Več o pasmi

To pasmo pogosto opisujejo kot “Velcro Vižla”. Večina psov je ljubečih, vendar je ta srednje velik lovski pes še posebej navezan na svoje ljudi.

Njegova „velcro” narava je povezana z njegovo preteklostjo: Vižla je bila vzrejenaa na Madžarskem, da bi bila tako pointer in prinašalec, ki bi delal skupaj z lovcem in nikoli ni bil predaleč. Ta lastnost je še vedno vidna pri današnji Vižli, ki se najraje nasloni na nogo ali služi kot grelnik za noge. Če bi vas motilo, da je vaš pes cele dneve vaša senca, izberite raje drugo pasmo.

Kljub svoji nagnjenosti k temu, da se držijo svojih človeških prijateljev, so Vižle vsestranski in pridni psi, ki so najsrečnejši, ko imajo delo. V družini je to delo lahko spremljevalec na lovu, terapevtski pes ali prijatelj za tek. Dajte mu vsaj eno uro vadbe na dan in Vižla bo vaš najboljši prijatelj.

Če vas zanimajo pasji športi in dejavnosti, bi vaša Vižla verjetno z veseljem tekmovala. Vižla je prva in doslej edina pasma, iz katere izhaja petkratni prvak – v konformaciji, polju, poslušnosti in vzgoji tega občutljivega psa s prijaznostjo in pozitivno okrepitvijo. Hitro se uči, zaradi izostrenih čutov in zaščitniškega nagona pa je odličen čuvaj.
Vižle rade govorijo, zato bodo cvilile, stokale ali spuščale druge zvoke, da bi vam povedale svoje mnenje o vsem, kar se dogaja. Nekateri lahko postanejo rekreativni lajači, če te navade ne obvladujemo dovolj zgodaj.

Ni presenetljivo, da je najboljši dom za Vižlo tisti, v katerem je čez dan nekdo doma, da mu dela družbo in mu omogoči aktivnost in miselno stimulacijo, ki jo potrebuje. Brez tega lahko postane zdolgočasen in destruktiven. S pravo družino pa je živahen, ljubeč, nežen prijatelj, ki bo desetkrat vrnil ljubezen, ki mu jo daš.

Glavne informacije

 • Vižle so aktivna pasma in potrebujejo vsaj 60 minut vadbe vsak dan. Uživajo v dolgih sprehodih, teku in igranju prinašanja, pa tudi v pasjih športih.

 • Vižli dlake malo do zmerno izpadajo in potrebujejo le tedensko krtačenje, da se odstrani izpadle dlake. Redko potrebujejo kopeli in nimajo močnega pasjega vonja.

 • Vižla uživa v človeški družbi. Spremljali bodo družinske člane iz sobe v sobo in prosili, da se jih njihovi ljudje ves čas dotikajo.

 • Vižle niso priporočljive za ljudi, ki delajo dolge ure, saj lahko trpi zaradi ločitvene tesnobe, ki lahko vodi do destruktivnega vedenja.

 • Vižle zelo rade žvečijo, zato jih založite z veliko igračami za žvečenje, da zaščitite svoje premoženje.

 • Vižla se najbolje obnese v domovih z ograjenimi dvorišči, kjer lahko varno tečejo in se igrajo.

 • Vižle bi morale živeti v notranjih prostorih z družino, ne zunaj. Njihova dlaka jih ne ščiti pred nizkimi temperaturami in ne morejo biti srečne brez človeške družbe.

 • Čeprav niso priporočljive za domove z majhnimi otroki, so Vižle zelo ljubeče do otrok in so lahko odlični spremljevalci starejšim, energičnim otrokom.

 • Usposabljanje in socializacija je nujna pri tej pasmi. Težko jih je obvladati, če niso ustrezno šolani, in lahko postanejo zadržani in ​​plašni, če niso ustrezno socializirani.

 • Vižla se dobro razume z drugimi psi in se bo razumela celo z mačkami, če raste z njimi. Vendar pa niso primerne za domove, ki imajo majhne hišne ljubljenčke, kot so zajci, gerbili, morski prašički ali ptice.

 • Če želite dobiti zdravega psa, nikoli ne kupujte mladička na pasji farmi, v trgovini za male živali ali pri vzreditelju, ki ne želi pokazati zdravstvenih potrdil. Poiščite uglednega vzreditelja, ki testira svoje plemenske pse, da se prepriča, da so brez genetskih bolezni, ki bi jih lahko prenesli na mladiče.

 • Če kupujete mladička, se srečajte s starši mladiča – ti so pokazatelj, kakšna bi lahko bila osebnost vašega mladiča v prihodnosti. Biti morajo prijazni in družabni, ne smejo biti vznemirjeni ali pretirano zadržani.

Zgodovina

Včasih znana kot Madžarski pointer, Vižla verjetno izvira iz lovskih psov, ki so jih uporabljali Madžari, ki so naselili Madžarsko pred več kot tisoč leti. Pse so nedvomno uporabljali plemiči in vojskovodje za lov na divjad in zajce. Sčasoma so bili psi razviti tako, da so bili opravljali delo pointerja in prinašalca.

Podobe preteklosti Vižle najdemo v starodavni umetnosti. Jedkanica iz 10. stoletja prikazuje gladkodlakega psa, ki spremlja madžarskega lovca. Poglavje o sokolarstvu v rokopisu iz 14. stoletja prikazuje psa v obliki Vižle.

Do 19. in zgodnjega 20. stoletja je bila Vižla posebna pasma z odličnimi vohalnimi močmi, ki je tesno sodelovala s svojim vodnikom. Med prvo svetovno vojno je bil ta nadarjeni lovski pes uporabljen za pošiljanje sporočil.

Vendar pa so posledice prve svetovne vojne, ki so ji sledile razdejanja druge svetovne vojne, skoraj prinesle konec pasme. Na srečo je Vižli uspelo preživeti in prve pripadnike pasme so v zgodnjih petdesetih letih prejšnjega stoletja uvažali v ZDA.

Takrat je bila pasma videti precej drugačna kot danes: imeli so daljše gobce in bolj koščeno lobanjo. Nekateri so imeli bolj grob videz, z dolgimi ušesi, drugi pa so bili v barvi od čokoladno rjave do skoraj bele.

Vižla klub Amerike je bil ustanovljen leta 1954, American Kennel Club pa je pasmo priznal leta 1960. Rejci so si prizadevali standardizirati značilen videz Vižle in aristokratsko držo, ki jo vidite danes.

Danes je Vižla ljubljeni spremljevalec, ki ga lahko najdemo pri opravljanju številnih del. Nekatere Vižle so celo delali v Ground Zero po terorističnih napadih 11. septembra 2001.

Pasma je zmerno priljubljena in se uvršča na 43. mesto med 155 pasmami in sortami, ki jih priznava Ameriška kinološka zveza.

Velikost

To je lahko grajen, srednje velik pes, pri čemer samci merijo 55 do 60 centimetrov, samice pa 53 do 58 centimetrov. Razpon teže pasme je od 20 do 30 kilogramov, samice pa so po navadi manjše.

Osebnost

Vižla je opisana kot živahna, nežna in ljubeča, z nadpovprečno sposobnostjo učenja in močno željo biti z ljudmi. Znana je po tem, da jo lahko obvladamo, vendar vedno obstajajo izjeme – nekatere Vižle so lahko trmaste, vznemirljive in zadržane.

Energična in atletska Vižla lahko postane zdolgočasena in uničujoča, če je prepuščena sama sebi. Toda ko ima zagotovljeno gibanje, miselno stimulacijo in družbo, ki jo potrebuje, je tega zelo težko premagljiva.

Kot vsak pes tudi Vižla potrebuje zgodnjo socializacijo – izpostavljenost številnim različnim ljudem, znamenitostim, zvokom in izkušnjam –, ko je mlada. Socializacija pomaga zagotoviti, da vaš kuža odraste v stabilnega psa.

Zdravje

Vižle so na splošno zdrave, vendar so kot vse pasme nagnjene k določenim zdravstvenim stanjem. Vse Vižle ne bodo zbolele za katerokoli ali vsemi od teh bolezni, vendar je pomembno, da se jih zavedate, če razmišljate o tej pasmi.

Če kupujete mladička, poiščite dobrega vzreditelja, ki vam bo pokazal zdravstvena dovoljenja za oba starša vašega mladička. Zdravstvena potrdila dokazujejo, da je bil pes testiran na določena zdravstvena stanja.

Pri Vižli bi morali pričakovati zdravstvena potrdila Ortopedske fundacije za živali za kolke in ščitnico ter fundacije Canine Eye Registry Foundation (CERF), ki potrjujejo, da so oči normalne.

Ker se nekatere zdravstvene težave ne pojavijo, dokler pes ne doseže polne zrelosti, se zdravstvena dovoljenja ne izdajo psom, mlajšim od 2 let. Poiščite vzreditelja, ki svojih psov ne vzreja, dokler niso stari dve ali tri leta.

Vižlo lahko prizadenejo naslednja zdravstvena stanja:

Epilepsija je motnja, ki povzroča epileptične napade. Epilepsijo je mogoče zdraviti z zdravili, vendar je ni mogoče pozdraviti. Pes lahko s pravilnim obvladovanjem te motnje živi polno in zdravo življenje.

Displazija kolkov pri psu je dedno stanje, pri katerem se stegenska kost ne prilega tesno v kolčni sklep. Nekateri psi kažejo bolečino in šepanje na eni ali obeh zadnjih nogah, drugi psi pa ne bodo pokazali nobenih znakov nelagodja. Ko se pes stara, se lahko razvije artritis. Rentgenski pregled za displazijo kolkov izvaja Ortopedska fundacija za živali ali Program za izboljšanje kolkov Univerze v Pennsylvaniji (PennHIP). Psi z displazijo kolkov se ne smejo vzrejati. Če kupujete mladička, prosite vzreditelja za dokazilo, da so bili starši testirani na displazijo kolkov in da nimajo težav. Displazija kolkov je dedna, vendar jo lahko poslabšajo okoljski dejavniki, kot so hitra rast zaradi visokokalorične prehrane ali poškodbe, ki nastanejo pri skakanju ali padcu na gladka tla.

Hipotiroidizem je nenormalno nizka raven hormona, ki ga proizvaja ščitnica. Blag znak bolezni je lahko neplodnost. Bolj očitni znaki vključujejo debelost, duševno otopelost, povešene veke, nizko raven energije in neredne toplotne cikle. Dlaka psa postane groba in krhka ter začne odpadati, koža pa postane žilava in temna. Hipotiroidizem lahko zdravimo z vsakodnevnimi zdravili, ki se morajo izvajati skozi vse življenje psa. Pes, ki se redno zdravi za težavami s ščitnico, lahko živi polno in srečno življenje.

Limfosarkom je tretji najpogostejši rak pri psih in ga lahko najdemo v različnih delih telesa, kot so vranica, prebavila, bezgavke, jetra in kostni mozeg. Rak se zdravi s kemoterapijo in približno 80 odstotkov zdravljenih psov preide v remisijo.

Progresivna atrofija mrežnice (PRA) je degenerativna očesna motnja, ki sčasoma povzroči slepoto zaradi izgube fotoreceptorjev na očesnem ozadju. PRA je mogoče zaznati leta, preden pes pokaže kakršne koli znake slepote. Na srečo lahko psi s svojimi drugimi čutili nadomestijo slepoto, slepi pes pa lahko živi polno in srečno življenje. Samo naj vam ne bo v navadi premikati pohištvo. Ugledni rejci imajo oči svojih psov letno pregledane pri veterinarskem oftalmologu in ne vzrejajo psov s to boleznijo.

Skrb

Gibanje, gibanje in gibanje ter delo v obliki pasjega športa ali terapevtskega dela so ključ do srečnega in zdravega odnosa z Vižlo. Nudite ji vsaj dve polurni vadbi na dan v obliki sprehodov, teka ali iger, sicer bo postala destruktivna in jo bo težko obvladati.

Ko trenirate Vižlo, bodite dosledni in prijazni, nikoli ostri. Najbolje se odziva na pozitivno motivacijo, kot so pohvale, igra in nagrade s hrano. Za najboljše rezultate začnite trenirati takoj, ko psa pripeljete domov. Nekaj minut vadbe večkrat na dan bo prineslo uspeh, še preden se boste dobro zavedali.

Vižla je usmerjena v ljudi, zato bi morala živeti v vašem domu z vami, ne na dvorišču. Potrebuje ograjeno dvorišče, kjer se lahko varno igra. Upoštevajte, da jo podzemna elektronska ograja ne bo zaščitila pred drugimi psi, ki pridejo na dvorišče.

Vižla je pes lovec in rada žveči. Zagotovite ji različne igrače za žvečenje in jih redno menjajte, da se ne bo dolgočasila in se odločila, da bo grizla pohištvo, vaše čevlje ali druge drage predmete.

Prehrana

Priporočena dnevna količina: 3 do 4 skodelice kakovostne pasje hrane na dan, razdeljene na dva obroka.

Odvisno od starosti, zgradbe, metabolizma in ravni aktivnosti. Psi so posamezniki, tako kot ljudje, in ne potrebujejo vsi enake količine hrane. Skoraj samoumevno je, da bo zelo aktiven pes potreboval več kot pes, ki večino dneva preleži na kavču. Kakovost pasje hrane, ki jo kupite, je prav tako pomembna – boljša kot je pasja hrana, boljši bo izkoristek le-te in manj je boste morali stresati v pasjo skledo.

Naj bo vaša Vižla v dobri formi, tako da ji ponujeno hrano tehtate in ga hranite dvakrat na dan, namesto da ji puščate, da ima skledo ves čas na razpolago. Če niste prepričani, ali ima prekomerno telesno težo, jo dobro premerite z očmi in pretipajte z rokami. Najprej jo poglejte navzdol. Morali bi videti pas, tam kjer se zoži. Nato položite roke na njen hrbet, palce povlecite vzdolž hrbtenice, s prsti razširjenimi navzdol. Morali bi čutiti, vendar ne videti njenih reber, brez močnega pritiska. Če jih ne občutite, potrebuje manj hrane in več vadbe.

Za več informacij o hranjenju vaše Vižle si oglejte naše smernice za nakup prave hrane, hranjenje vašega mladička in hranjenje odraslega psa.

Barva dlake in nega

Vižla je oblečena v različne odtenke trdne zlate rje, ima kratko, gladko dlako, ki leži blizu telesa. Oči in nos so v različnih odtenkih rjave.

Nekateri rejci prodajajo Vižlo z volneno podlanko, dlako, ki je daljša od običajne, ali drugačne barve (temno mahagoni rdeča ali bledo rumena ali dlake z več kot majhno belo liso na prsih ali prstih) ali črnim nosom . Te lastnosti niso dovoljene v standardu pasme —

Vižla je enostavna za krtačenje z gumijasto curry krtačo, potem pa jo samo obrišite z vlažno krpo.

Nohte strizite enkrat ali dvakrat na mesec. Če jih slišite klikati po tleh, so predolgi. Pristriženi nohti ohranjajo stopala v dobrem stanju in ščitijo vaše noge pred praskami, ko vaša Vižla navdušeno skoči, da vas pozdravi.

Začnite krtačiti in pregledovati psa, ko je mladiček. Pogosto rokujte z njegovimi tacami – psi so občutljivi na noge – in poglejte v njegova usta in ušesa. Naj bo negovanje pozitivna izkušnja, polna pohval in nagrad, in postavili boste temelje za enostavne veterinarske preglede in drugo nego, ko bo odrasel.

Otroci in druge živali

Vižla je ljubeč pes, ki je prijazen in strpen do otrok, vendar je njegova razposajenost lahko prenaporna za otroke, mlajše od šestih let.

Otroke morate vedno učiti, kako se približati in se dotikati psov, ter vedno nadzirati vse interakcije med psi in majhnimi otroki, da preprečite kakršno koli grizenje ali vlečenje za ušesa in rep s katerekoli strani. Naučite svojega otroka, da se nikoli ne približa psu, medtem ko ta je ali spi, ali da poskuša psu odvzeti hrano. Noben pes, ne glede na to je kako prijazen, ne sme nikoli ostati brez nadzora z otrokom.

Vižle se dobro razumejo z drugimi psi in so lahko prijateljice z mačkami, še posebej, če odraščajo z njimi. Morda imajo malo preveč rade hišne ptice, če veste, kaj mislimo. Prav tako jim ne smemo zaupati v bližini majhnih hišnih ljubljenčkov, kot so zajci, hrčki ali gerbili.

Ocenili so nas že več kot 500-krat. Preberite vse ocene in mnenja!

Tukaj si lahko preberete zadnjih 20 ocen vseh naših izdelkov.  Takoj, ko prispe nova ocena, bo seznam posodobljen! 🙂

Marko cerkveniksi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

1 mesec ago
Aleksandra
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

2 meseca ago
Meri Žvab
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

2 meseca ago
Anonimno
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
4/5

Lep pozdrav mi smo jo dobili šele danes,ampak jo je kar začela jesti naša psička Moly.Se po drugi hrani praška ,bomo videli če bo po tej vaši bolje.upam da bo.

2 meseca ago
Simona Steničniksi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

3 meseci ago
Simona Steničniksi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

To je do sedaj prva hrana, ki jo moji psi obozujejo.

Verified reviewVerified review - view original

3 meseci ago
Sandra
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Ne morem dojeti.. . Naš kuža star eno leto ni hotel jesti briketov zamenjala sva 6 vrst pa nič...naročila sem vaše brikete ,da probava še to...čudež💚kuža s takim veseljem je brikete da ne morem verjeti...dlaka mu je nehala izpadati ne praska se več in neverjetno lep Kakec ima, ki več ne smrdi kot prej...hvala vam iz srca za tole vašo hrano ki je neverjetna 💚

3 meseci ago
Jože Vajdlsi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Dobra hrana kot govedina

Verified reviewVerified review - view original

4 meseci ago
Barbara K.si
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

4 meseci ago

Vas zanima več pasem psov?

Za naslednjih 14 pasem psov smo že napisali podrobno predstavitev.

border collie

Border Collie

Več o pasmi

Bulldog

Več o pasmi

Cane Corso

Več o pasmi

Francoski buldog

Več o pasmi

Havanski bišon

Več o pasmi

Jazbečar

Več o pasmi

barna labrador ül

Labradorec

Več o pasmi

Madžarska vižla

Več o pasmi

Nemški ovčar

Več o pasmi

Puli

Več o pasmi

Rotvajler

Več o pasmi

Sibirski haski

Več o pasmi

golden retriever

Zlati prinašalec

Več o pasmi

Dostava naslednji dan

Če naročiš do 12:00, bo paket prispel naslednji dan in lahko takoj pristane v skledi tvojega psa. Ne pozabi, dostavljamo po celi Sloveniji!

Vrhunske sestavine

Surove surovine za vse naše izdelke prihajajo od preverjenih kmetov. Za nas je varnost tvojega psa najpomembnejša! Prepričaj se!

Imaš kakšno vprašanje ali ne veš kako naprej?

Piši nam na Facebook ali nas pokliči.

Independently verified
527 reviews