Ameriški stafordski terier

Ameriški stafordski terier je mišičasta pasma, ki je znana po svoji velikosti; vendar pa so tudi zelo ljubeči in nežni do človeških družinskih članov. Ameriški stafordski terierji uživajo v tem, da so z ljudmi, ki jih imajo radi, ne glede na to, ali gredo na tek, se igrajo na dvorišču ali se crkljajo na kavču.

So inteligentni in željni ugajati, zaradi česar jih je mogoče dobro izšolati; čeprav prav zaradi te nteligence potrebujejo stalno mentalno stimulacijo. Če tega ne dobijo, bodo uporabili svoje močne čeljusti in iz dolgčasa prežvečili karkoli. Ameriški stafordski terierji lahko svojo moč uporabijo tudi na sprehodih, saj z lahkoto potegnejo sprehajalce psov, kamorkoli želijo, če le-ti niso ustrezno usposobljeni. To pomeni, da potrebujejo močnega, samozavestnega trenerja, ki bo postavil meje, ne da bi bil pretirano oster.

Socializacija je zelo pomembna tudi za pomoč pasmi pri premagovanju svojih naravnih nagnjenj, ko gre za druge živali, saj so včasih lahko z drugimi živalmi težje združljivi. Ta pasma ima rada delo in se dobro znajde v atletskih tekmovanjih, pri policijskem delu in na treningih poslušnosti. Ameriški stafordski terier je lahko z ustreznim šolanjem izjemno zvest pes in dober družinski spremljevalec, pa tudi kompetenten delovni pes.

Več o pasmi

Ameriški stafordski terier je ljubeč, zvest, igriv pes, ki rad preživlja čas s človeškimi družinskimi člani. Za svojo velikost so precej mišičasti, zaradi česar so lahko precej naporni na sprehodih, če niso ustrezno usposobljeni. Imajo tudi močne čeljusti, s katerimi bodo iz dolgčasa lahko prežvečili praktično karkoli. Ameriški stafordski terier, ki ni dovolj fizično in psihično stimuliran, lahko uniči veliko kosov pohištva. Vendar pa bo po drugi strani samozavesten in odločen trener, ki lahko izpolni fizične zahteve pasme brez ostre kazni, nagrajen z umirjenim, ubogljivim psom, ki je uspešen pri delu z nosom, vajah agilityja in atletskih tekmovanjih, pa tudi samo pri stiskanju na kavču. Čeprav se uporabljajo kot psi čuvaji, njihova naravna ljubezen do ljudi varovanje spremeni bolj v ustrahovanje na podalgi njihovega mišičastega videza. Njihova mišičasta zgradba in sloves agresivnih psov odvračata vsiljivce, čeprav je ta sloves večinoma nezaslužen. Ameriški stafordski terier ima veliko skupnega z ameriškim pitbul terierjem. Oba sta bila uporabljena v ringih za nezakonite pasje borbe, zaradi česar sta tarča zakonodaje, ki te pasme na določenih območjih prepoveduje. Toda ko so vzgojeni v domu z ljubeznijo, ki jim omogoča ustrezno usposabljanje in socializacijo, so ameriški stafordski terierji poslušne, ljubeče živali, ki so zelo zveste in ubogljive.

Glavne informacije

  • Ameriški stafordski terierji imajo veliko skupnega z ameriškimi pitbul terierji, čeprav jih vzrejajo ločeno že več kot 50 let.
  • Štejejo se za pasmo “Pit Bull” in so v določenih džavah tarče zakonodaje, ki je specifična za to pasmo. Nekatere zavarovalnice ne bodo zavarovale gospodinjstev, ki imajo to pasmo. Preverite svojo lokalno zakonodajo in zavarovalno polico, preden jo podpišete.
  • Ameriški stafordski terierji so bili uporabljeni v barbarskih športih vabe bikov in medvedov, še danes pa se uporabljajo v ringih za nezakonite pasje boje. To prispeva k njihovemu nezasluženemu slovesu agresivnih psov.
  • Pasma je zaradi svoje velikosti zelo močna in bo močno vlekla na povodcu, če ni pravilno izšolana.
  • Raje imajo dvorišče z močno, visoko ograjo, da lahko tečejo naokoli in kurijo energijo.
  • Kratko, gladko dlako ameriškega stafordskega terierja je dokaj enostavno negovati, pasma pa ponavadi nima “pasjega vonja”, kar pomeni, da je redno kopanje ni potrebno.
  • Čeprav so lahko zaradi samega videza dobri čuvaji, so ameriški stafordski terierji na splošno zelo prijazni do ljudi.
bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya

Osebnost

Ameriški stafordski terier je poznan kot družinski pes, ki je rad v bližini ljudi. Ameriški stafordski terierji niso nikoli tako srečni kot takrat, ko preživljajo čas s svojimi družinami, pa naj bo to med živahnim igranjem, dolgim ​​sprehodom ali samo crkljanjem na kavču. Pravzaprav, čeprav imajo sloves psov čuvajev, bodo tujce verjetno pozdravili z veliko lizanja in naklonjenosti. Večinoma je njihova mišičasta postava in nezaslužen sloves agresivnih »pitbulov« tisti, ki ustrahuje vsiljivce in jih odganja stran. Kljub temu mnogi lastniki ameriških stafordskih terierjev trdijo, da so psi te pasme odlični sodniki značaja in poznajo namere ljudi, zato so lahko iz tega razloga res tudi odlični čuvaji. Ameriški stafordski terierji so aktivni psi, ki bodo vlekli, žvečili, kopali in lajali, če jim bo dolgčas. Kot močni, atletski psi jih je težko sprehajati in potegnili vas bodo na svojo sprehajalno pot, če jim bo to dovoljeno. Potrebujejo samozavestnega, odločnega trenerja oziroma lastnika, ki jih bo znal obvladati na povodcu, jim postaviti meje in jim dati ustrezno duševno in fizično stimulacijo. Potrebujejo tudi zgodnjo socializacijo z ljudmi in drugimi živalmi. Čeprav je pasma naravno prijazna do ljudi, se lahko slabše razumejo z drugimi psi, če niso socializirani. Ameriški stafordski terierji so inteligentni, željni ugajanja in na splošno uživajo na treningih. Uživajo v delu, ki ga morajo opravljati, ne glede na to, ali je to tek, delo z nosom, agility tečaji ali nastopanje v drugih pasjih športih. Trener, ki lahko zadosti fizičnim zahtevam ameriškega stafordskega terierja , jih drži pod nadzorom in jih dobro zaposli, bo imel za vse življenje vdanega, ljubečega in poslušnega spremljevalca.

Zdravje

Ameriški stafordski terier je na splošno zdrava pasma, čeprav so nagnjeni k nekaterim zdravstvenim težavam, na katere bi morali biti pozorni. Pasma je nagnjena h kožnim alergijam, okužbam sečil in avtoimunskim boleznim. Pozneje v življenju lahko razvijejo tudi osteoartritis ali spondilozo. Druge zdravstvene težave, ki jih lahko razvijejo ameriški stafordski terierji, vključujejo displazijo kolkov, displazijo komolcev, hipotiroidizem, demodektozo, cerebelarno ataksijo, bolezni srca in luksirajočo pogačico.

Skrb

Znano je, da imajo ameriški stafordski terierji slab zadah, zato je treba njihove zobe umivati vsaj enkrat na teden, po možnosti še pogosteje, da preprečimo rast mikrobov in nastanek slabega zadaha. Njihove nohte je treba po potrebi obrezati, kar je lahko težavno, saj ameriški stafordski terierji navadno ne marajo, da se dotikamo njihovih tačk. Pomagalo bo, če jih zgodaj naučite, da gre za prijeten dotik in da v negi lahko uživajo. Njihova ušesa je treba tedensko preverjati glede nabiranja voska in ostankov ter jih po potrebi očistiti, da preprečimo okužbo ušes ali okužbo s škodljivci. Nadaljujte z rednimi veterinarskimi pregledi in upoštevajte nasvet svojega veterinarja za dodatno oskrbo na domu.

Prehrana

Ameriški stafordski terierji naj uživajo hrano, oblikovano za srednje velike do velike pse z zmerno energijsko ravnjo. Posvetujte se s svojim veterinarjem ali profesionalnim nutricionistom za nasvet o tem, s čim hraniti svojega ameriškega stafordskega terierja in kako velike porcije potrebujejo. Njihove potrebe se bodo s starostjo spreminjale, zato se prepričajte, da porcije prilagodite najprej mladiču, potem odraslosti in nazadnje starosti, glede na priporočila.

Barva dlake in nega

Kratka, gladka dlaka ameriškega stafordskega terierja je lahko v različnih barvah, vključno z modro, rjavo, belo, črno in rdečo. Vključujejo lahko mešanico bele in drugih barv ali mešanico bele in tigraste. AKC šteje za napako, če je več kot 80 odstotkov dlake bele barve. Trda, sijoča dlaka ameriškega stafordskega terierja močno izpada dvakrat letno, ko se letni časi spreminjajo, preostali del leta pa izpada minimalno. Krtačiti ga je treba vsaj enkrat na teden, kar bo pomagalo zajeti nekaj odpadle dlake in ohraniti dlako sijočo. Kopanje je potrebno občasno, kar ne sme biti več kot nekajkrat na leto, razen če se psi umažejo. Na splošno ta pasma nima veliko “pasjega vonja” in lahko brez težav nekaj časa ostane brez kopeli. Na splošno so potrebe po negovanju ameriških stafordskih terierjev dokaj nizke.

Otroci in druge živali

Ameriški stafordski terierji so znani po tem, da so ljubeči družinski psi in da so dobri tudi z otroki. Kljub temu so najbolj primerni za domove z otroki starejšimi od šestih let. Ta pasma je zelo mišičasta, zato je igra z njimi lahko groba, kar pa lahko povzroči poškodbe. Majhni otroci radi suvajo in ščipajo, zato je še posebej pomembno, da jih učimo pravilnega ravnanja z živalmi. Tudi pri pravilno izšolanih psih katere koli pasme je treba čas igre z otroki vedno nadzorovati. Ameriški stafordski terierji na splošno ne marajo drugih psov. Prvotno so bili vzrejeni za boj, in čeprav so si mnogi rejci v preteklih letih prizadevali za odpravo teh nagnjenj, je pasma še vedno nagnjena k temu. Srečanje z drugimi psi v javnosti je lahko povsem drugačna situacija za vsakega posameznega psa. Poleg tega lahko ameriški stafordski terierji druge hišne ljubljenčke, kot so mačke, vidijo kot plen. Zgodnja socializacija in odraščanje z drugimi živalmi lahko zmanjšata težnje ameriškega stafordskega terierja k temu, da se ne razume dobro z drugimi hišnimi ljubljenčki, vendar so morda najbolj primerni za gospodinjstva, kjer ni drugih hišnih ljubljenčkov.

Ocenili so nas že več kot 500-krat. Preberite vse ocene in mnenja!

Tukaj si lahko preberete zadnjih 20 ocen vseh naših izdelkov.  Takoj, ko prispe nova ocena, bo seznam posodobljen! 🙂

Jasna Kovačsi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

1 mesec ago
Marko cerkveniksi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

3 meseci ago
Aleksandra
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

3 meseci ago
Meri Žvab
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

3 meseci ago
Anonimno
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
4/5

Lep pozdrav mi smo jo dobili šele danes,ampak jo je kar začela jesti naša psička Moly.Se po drugi hrani praška ,bomo videli če bo po tej vaši bolje.upam da bo.

4 meseci ago
Simona Steničniksi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

4 meseci ago
Simona Steničniksi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

To je do sedaj prva hrana, ki jo moji psi obozujejo.

Verified reviewVerified review - view original

4 meseci ago
Sandra
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Ne morem dojeti.. . Naš kuža star eno leto ni hotel jesti briketov zamenjala sva 6 vrst pa nič...naročila sem vaše brikete ,da probava še to...čudež💚kuža s takim veseljem je brikete da ne morem verjeti...dlaka mu je nehala izpadati ne praska se več in neverjetno lep Kakec ima, ki več ne smrdi kot prej...hvala vam iz srca za tole vašo hrano ki je neverjetna 💚

5 mesecev ago
Jože Vajdlsi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Dobra hrana kot govedina

Verified reviewVerified review - view original

5 mesecev ago

Vas zanima več pasem psov?

Za naslednjih 14 pasem psov smo že napisali podrobno predstavitev.

border collie

Border Collie

Več o pasmi

Bulldog

Več o pasmi

Cane Corso

Več o pasmi

Francoski buldog

Več o pasmi

Havanski bišon

Več o pasmi

Jazbečar

Več o pasmi

barna labrador ül

Labradorec

Več o pasmi

Madžarska vižla

Več o pasmi

Nemški ovčar

Več o pasmi

Puli

Več o pasmi

Rotvajler

Več o pasmi

Sibirski haski

Več o pasmi

golden retriever

Zlati prinašalec

Več o pasmi

Dostava naslednji dan

Če naročiš do 12:00, bo paket prispel naslednji dan in lahko takoj pristane v skledi tvojega psa. Ne pozabi, dostavljamo po celi Sloveniji!

Vrhunske sestavine

Surove surovine za vse naše izdelke prihajajo od preverjenih kmetov. Za nas je varnost tvojega psa najpomembnejša! Prepričaj se!

Imaš kakšno vprašanje ali ne veš kako naprej?

Piši nam na Facebook ali nas pokliči.

Independently verified
543 reviews