Border Collie

Pasma psov Border Collie je bila razvita za zbiranje in nadzor ovac v gričevnati obmejni deželi med Škotsko in Anglijo. Znani so po svojem intenzivnem strmenju ali “očesnem stiku”, s katerim nadzorujejo svojo čredo. So psi z neomejeno energijo, vzdržljivostjo in delovnim zagonom, zaradi česar so vrhunski pastirski psi; Border Collie se še danes uporablja za pašo ovc na kmetijah in rančih po vsem svetu.

Čeprav so to čistokrvni psi, jih lahko še vedno najdete v zavetiščih in azilih. Ne pozabite posvojiti! Nakup ni edini način, če želite psu ponuditi ljubeč dom.

Border Colliji so psi, ki jih je mogoče zelo uspešno šolati, saj so zelo inteligentni. Odlični so tudi v različnih pasjih športih, vključno s tekmovanji v poslušnosti, flyballu, agilityju, sledenju in lovljenju diskov. Lahko postanejo odlični družinski spremljevalci, če dobijo veliko – veliko! — telesne in duševne vadbe. Prav tako se boste morali navaditi, da vas ta brihten pes lahko občasno prelisiči. Če želite ljubečega, pametnega psa, ki vas bo ohranjal aktivnega in na prstih, je to morda pasma za vas!

Border Collie

Če ste že kdaj imeli možnost opazovati kako Border Collie pase ovce, veste, da opazujete mojstra pri delu. Delo spretno opravlja z njegovim intenzivnim strmenjem, ko se približuje ovci, in nato s skoraj intuitivnim odzivom na pastirjev ukaz in spreten način ovce zmanevrira z vcami točno tja, kamor pastir želi, da gredo. Pri svojem delu vzbuja strahospoštovanje.

Border Collie je srednje velik pes, ki tehta vse od 12 pa do 22 kg, ima na videz nadnaravno količino energije in vzdržljivosti, ki se je razvila, ko je moral ves dan delati v hribih in dolinah razgibane škotske obmejne države in je včasih moral preteči tudi 50 milj ali več na dan. Ko gre za idealnega delovnega psa, ni veliko boljših od Border Collieja.

Border Collie lahko pokaže svojo temno stran, če njegova družina ne razume njegove energičnosti in želje po delu. Ne gre za scrkljanega psa, ki bi lahko dneve užival na kavču. Ne mara poležavanja, ampak želi in potrebuje delo. Dohajanje intenzivne duševne in fizične vzdržljivosti Border Collija je lahko zelo izčrpavajoče, celo vznemirjujoče za lastnika ali družino, ki si želi sproščenega družinskega hišnega ljubljenčka.

Border Collie je pastirski pes, kar pomeni, da ima ogromno željo po zbiranju črede. Ta čreda so lahko ovce, otroci, mačke, veverice ali kar koli, kar se premika, vključno z avtomobili. Tega nagona po grizenju, suvanju in lajanju skupaj z njegovo energijo ni mogoče izbrisati iz njega. Namesto tega mora lastnik to energijo pravilno usmeriti. Border collie mora biti zaposlen, pa naj bo to v resnici paša ovac ali tekmovanje v pasjih športih. Hitra hoja ali igranje vsak dan nista dovolj zahtevna aktivnost za Border Collieja.

Kljub temu je za pravega lastnika Border Collie čudovit pes za življenjskega sopotnika. Zaradi njegove inteligence in vodljive narave ga je enostavno trenirati. Je občutljiv in po mnenju tistih, ki ga dobro poznajo, ima neverjetno sposobnost vedeti, kaj boste od njega zahtevali, preden to dejansko storite. Če je dobro socializiran in izurjen že kot mladič, se lahko prilagodi skoraj vsaki življenjski situaciji, ki zagotavlja duševno in telesno vadbo, ki jo potrebuje.

Border Collie se dobro ujema z lastnikom, ki je tako aktiven kot on, še posebej tistim, ki se redno ukvarja s pasjimi športi. S pravim treningom se ta pasma odlično izkaže v kateri koli dejavnosti, ki jo preizkusi, vključno s preizkušnjami ovčarskih psov, agilityjem, flyballom, letečim diskom, napredno poslušnostjo, freestyle poslušnostjo ali sledenjem.

Lastnik ali družina, ki je pripravljena Border Collija ustrezno šolati in se z njim aktivno ukvarjati, bo našla sorodno dušo v tej inteligentni, občutljivi pasmi.

Glavne informacije

Border Collie je zelo občutljiv, pogosto se odziva na vsak najmanjši ukaz in je na videz sposoben vnaprej predvideti želje svojega lastnika.

Delovni ovčar, ki mu je na kožo pisana duševna in fizična stimulacija, mora imeti pozitiven način za usmerjanje svoje energije. V nasprotnem primeru si bo izmislil svoje igre – kar lahko postane velik problem.

Border Collie bo pasel vse, kar se premika, vključno z otroki, avtomobili, ljudmi na kolesih, mačkami in vevericami. Lahko postane prava težava, če mu je dovoljeno pohajkovanje po soseski; nujno je varno ograjeno dvorišče.

Hrupna igra majhnih otrok lahko spodbudi pastirski instinkt borderskega ovčarja in povzroči, da grize, suva in laja.

Da bi preprečili plahost, mora biti Border Collie dobro socializiran.

Border Collie običajno ne pohajkuje, vendar ga njegova radovednost in inteligenca lahko pripeljeta do tega, da postane umetnik pobega.

Če želite dobiti zdravega psa, nikoli ne kupujte mladička pri neodgovornem vzreditelju, na pasji farmi za mladiče ali v trgovini za male živali. Poiščite uglednega vzreditelja, ki testira svoje vzrejne pse, da se prepriča, da nimajo genetskih bolezni, ki bi jih lahko prenesli na mladiče, in da imajo zdrav temperament.

Border Collie

Zgodovina

Predniki Border Collija so prisotni, odkar so ljudje v današnji Britaniji prvič začeli uporabljati pse za pomoč pri čuvanju in pašnji ovac. V obmejni državi med Škotsko in Anglijo je pastirski pes postal eno najdragocenejših dobrin, ki jih je lahko imel pastir, najboljši delovni psi pa so bili parjeni med seboj.

Vrsta so se razlikovale, odvisno od terena ali dela, ki se zahteva v vsaki regiji. Ti pastirski psi so postali povezani z določenimi regijami in so bili sčasoma znani kot valižanski ovčarji, severni ovčarski psi, visokogorski ovčarji in škotski ovčarji. Ime obmejnega ovčarja odraža njegovo delno škotsko dediščino: beseda collie, ki se nanaša na ovčarske pse, izhaja iz škotskega narečja.

Leta 1860 so bili škotski ovčarji prikazani na drugi razstavi psov v Angliji. Na potovanju v Balmoral je kmalu za tem kraljica Viktorija opazila enega od psov in postala navdušenka nad pasmo.

R.J. Lloyd Price si lasti priznanje za začetek poskusov  dela z ovčarji. Leta 1876 je pripeljal 100 divjih valižanskih ovc v Alexandrovo palačo v Londonu na demonstracijo. Objava v Livestock Journal je opisala začudenje gledalcev nad bistroumnostjo psov, ki jim je bila edina pomoč vodnikov v obliki ročnih signalov in žvižgov.

Danes je Border Collie poznan kot najboljši ovčarski pes. Vrhunska pastirska sposobnost pasme mnoge ljubitelje vodi k temu, da zagovarjajo vzrejo obmejnih ovčarjev le po delovnih standardih, ne pa po konformaciji. Border Collie je bil priznan s strani Ameriške kinološke zveze 1. oktobra 1995.

Velikost

Samci so veliki nekje med 48 in 56 centimetrov in tehtajo od 15 do 22 kg, samice pa so velike med 45 in 53 centimetrov in tehtajo od 12 do 18 kg.

Osebnost

Preprosto, Border Collie je dinamo. Njegova osebnost je značilno energičen, delaven, pameten in vedno na preži. Hitro se uči – tako hitro, da ga je včasih težko zadržati.

Ta pasma je rada zaposlena. Pravzaprav mora biti zaposlen, sicer mu postane dolgčas, kar vodi v nadležno vedenje, kot je lajanje, kopanje ali preganjanje avtomobilov. Ni pes, da bi mirno ležal na verandi, medtem ko srkaš kozarec limonade; obožuje delo. Ne pozabite, da je bil vzgojen za tek in delo ves dan – za pašo ovac.

Border Collie je znan tudi po tem, da je zelo pozoren na vsak namig svojega vodnika – od žvižganja do ročnega znaka ali do obrazne mimike.

Seveda Border Collie ni popoln. Lahko je močan in neodvisen, njegov pašni nagon pa lahko postane napačno usmerjen. V odsotnosti ovc ali pomanjkanja dela je sposoben zbirati in loviti otroke, avtomobile ali hišne ljubljenčke.

Lahko postane tudi plašen ali sramežljiv, če kot mladič ni ustrezno socializiran. Tečaji za mladiče in veliko izpostavljenosti različnim ljudem, krajem in stvarem pomagajo občutljivemu mejnemu ovčarju pridobiti samozavest.

Zdravje

Border Colliji so na splošno zdravi, vendar so kot vse pasme nagnjeni k določenim zdravstvenim stanjem. Vsi obmejni ovčarji ne bodo zboleli za katerokoli ali vse od teh bolezni, vendar je pomembno, da se jih zavedate, če razmišljate o tej pasmi.

Če kupujete mladička, poiščite dobrega vzreditelja, ki vam bo pokazal zdravstvena dovoljenja za oba starša vašega mladička. Zdravstvena potrdila dokazujejo, da je bil pes testiran na določena stanja.

Pri Border Collijih bi morali pričakovati zdravstvena potrdila Ortopedske fundacije za živali (OFA) za displazijo kolkov (z oceno pošteno ali boljše), displazijo komolcev, hipotiroidizem in von Willebrandovo bolezen; z univerze Auburn za trombopatijo; in od fundacije Canine Eye Registry Foundation (CERF), ki potrjuje, da so oči normalne. Zdravstvena dovoljenja lahko overite na spletni strani OFA (offa.org).

Displazija kolka: To je podedovano stanje, pri katerem se stegenska kost ne prilega tesno v kolčni sklep. Nekateri psi kažejo bolečino in šepanje na eni ali obeh zadnjih nogah, drugi pa ne kažejo zunanjih znakov neugodja. (Rentgenski pregled je najbolj zanesljiv način za diagnosticiranje težave.) K se pes stara, se lahko razvije artritis. Psi z displazijo kolkov se ne smejo vzrejati – zato, če kupujete mladička, prosite vzreditelja za dokaz, da so bili starši testirani na displazijo kolkov in da nimajo težav.

Progresivna atrofija mrežnice (PRA): To je družina očesnih bolezni, ki vključuje postopno poslabšanje mrežnice. V zgodnji fazi bolezni prizadeti psi postanejo slepi zgolj ponoči; čez dan pa izgubijo vid, ko bolezen napreduje. Številni prizadeti psi se dobro prilagodijo svojemu omejenemu ali izgubljenemu vidu, dokler njihova okolica ostane enaka.

Epilepsija: To je nevrološko stanje, ki je pogosto, vendar ne vedno, podedovano. Epilepsija lahko povzroči blage ali hude epileptične napade, ki se lahko kažejo kot nenavadno vedenje (na primer mrzlični tek, kot da bi ga preganjali, opotekanje ali skrivanje) ali celo s padcem, togimi okončinami in izgubo zavesti. Napade je strašljivo gledati, vendar je dolgoročna prognoza za pse z idiopatsko epilepsijo na splošno zelo dobra. Pomembno je, da psa odpeljete k veterinarju za pravilno diagnozo (še posebej, ker imajo lahko epileptični napadi tudi druge vzroke) in zdravljenje.

Anomalija oči škotskega ovčarja: To je podedovano stanje, ki povzroča spremembe in nenormalnosti v očesu, kar lahko včasih povzroči slepoto. Te spremembe lahko vključujejo horoidno hipoplazijo (nenormalen razvoj žil), kolobom (okvaro optičnega diska), stafilom (tanjšanje beločnice) in odmik mrežnice. Anomalija očesa škotskega ovčarja se običajno pojavi, ko je pes star dve leti. Za to stanje ni zdravljenja.

Alergije: Obstajajo tri glavne vrste alergij pri psih: alergije na hrano, ki se zdravijo tako, da se določena živila izločijo iz prehrane psa; kontaktne alergije, ki jih povzroči reakcija na lokalno snov, kot so posteljnina, prah proti bolham, pasji šamponi in druge kemikalije; in inhalacijske alergije, ki jih povzročajo alergeni v zraku, kot so cvetni prah, prah in plesen. Zdravljenje se razlikuje glede na vzrok in lahko vključuje prehranske omejitve, zdravila in spremembe okolja.

Osteohondroza Dissecans (OCD): To ortopedsko stanje, ki ga povzroča nepravilna rast hrustanca v sklepih, se običajno pojavi v komolcih, opazili pa so ga tudi v ramenih. Povzroča bolečo otrdelost sklepa, do te mere, da pes ne more upogniti komolca. Pri psih ga lahko odkrijemo že pri štirih do devetih mesecih starosti. Prekomerno hranjenje s hrano za mladiče “formule za rast” ali hrano z visoko vsebnostjo beljakovin lahko prispeva k razvoju te bolezni.

Skrb

Čeprav je Border Collie zelo prilagodljiv pes, je najbolj primeren za okolje, ki mu daje nekaj maneverskega prostora: mestni dom z varno ograjenim dvoriščem,podeželska kmetija ali ranč. Ker je nagnjen k paši in preganjanju, ga je treba zaščititi pred njegovim ne tako svetlim nagonom za lovljenje avtomobilov.

Ne glede na okolje, vsak dan potrebuje veliko psihične in fizične stimulacije in potrebuje lastnika, ki je to pripravljen in sposoben zagotoviti. To je lahko veliko breme za lastnike, ki ne vedo, v kaj se spuščajo. Če razmišljate o Border Collieju, se prepričajte, da mu lahko zagotovite ustrezen način za kurjenje njegove energije in za zaposlitev bistrega uma. Če nimate kmetije z ovcami, so pasji športi dobra alternativa.

Prehrana

Priporočena dnevna količina: 1/2 do 1 skodelica visokokakovostne suhe hrane na dan, razdeljena na dva obroka.

OPOMBA: Koliko poje vaš odrasel pes, je odvisno od njegove velikosti, starosti, postave, metabolizma in stopnje aktivnosti. Psi so posamezniki, tako kot ljudje, in ne potrebujejo vsi enake količine hrane. Skoraj samoumevno je, da bo zelo aktiven pes potreboval več kot kavč pes. Kakovost pasje hrane, ki jo kupite, je prav tako pomembna – boljša kot je pasja hrana, več bo pes od nje dobil in manj je boste morali stresati v pasjo skledo.

Za več o hranjenju vašega obmejnega ovčarja si oglejte naše smernice za nakup prave hrane, hranjenje vašega mladička in hranjenje odraslega psa.

Barva dlake in nega

Pasma Border Collie se ponaša z dvema različicama dlake: grobo in gladko. Obe vrsti sta dvodlaki, z bolj grobo zunanjo dlako in mehko podlanko. Groba sorta je srednje dolga s košatimi zaplatami na nogah, prsih in trebuhu. Gladka sorta je kratka, običajno bolj slamnata od grobe sorte, košate zaplate pa so minimalne.

Njegov kožuh je najpogosteje črn z belim žarom na obrazu, vratu, stopalih, nogah in konici repa, s porjavelostjo ali brez. Lahko pa je katere koli dvobarvne, tribarvne, merle ali enobarvne, razen bele barve.

Delavni Border Collie ne potrebuje pretirane nege, da bi ohranil urejen, negovan videz. Njegovo vremensko odporno dvojno dlako je treba tedensko krtačiti, da se olja dlake dobro porazdelijo in da se prepreči matiranje pri grobih sortah. Pogostejše krtačenje med sezono mejnave dlake je dobra ideja, da zmanjšate izpadanje dlak po hiši (izpadajo sezonsko). Kopajte ga le po potrebi – približno vsake štiri mesece ali ko je res umazan ali grozno smrdi.

Zobe borderskega ovčarja umivajte vsaj dvakrat ali trikrat na teden, da odstranite zobni kamen in bakterije, ki se skrivajo v njih. Dnevno ščetkanje je še boljše, če želite preprečiti bolezni dlesni in slab zadah.

Po potrebi mu strižite nohte enkrat na mesec in enkrat na teden preverite njegova ušesa glede umazanije, rdečice ali slabega vonja, ki lahko kaže na okužbo. Nato jih tedensko obrišite z vato, navlaženo z nežnim čistilom za ušesa z uravnoteženim pH, da preprečite težave.

Po potrebi mu strižite nohte enkrat na mesec in enkrat na teden preverite njegova ušesa glede umazanije, rdečice ali slabega vonja, ki lahko kaže na okužbo. Nato jih tedensko obrišite z vato, navlaženo z nežnim čistilom za ušesa z uravnoteženim pH, da preprečite težave.

Otroci in druge živali

Border Collie je dober družinski pes, če je pravilno vzgojen in je v mladosti deležen šolanja. Razume se z otroki in drugimi hišnimi ljubljenčki, čeprav bo zaradi njegovega nagona za čredo grizljal, preganjal in lajal na otroke (zlasti zelo majhne otroke) in živali, če ga ne boste drugače zaposlili.

Kot pri vsaki pasmi, morate otroke vedno naučiti, kako se približati psom in kako se jih dotikati ter vedno nadzirati vse interakcije med psi in majhnimi otroki, da preprečite kakršno koli grizenje ali vlečenje za ušesa in rep s strani otroka in psa. Naučite svojega otroka, da se nikoli ne približa psu, medtem ko je ali spi, ali da poskuša psu odvzeti hrano. Noben pes, ne glede na to, kako je prijazen, ne sme nikoli ostati brez nadzora z otrokom.

Ocenili so nas že več kot 500-krat. Preberite vse ocene in mnenja!

Tukaj si lahko preberete zadnjih 20 ocen vseh naših izdelkov.  Takoj, ko prispe nova ocena, bo seznam posodobljen! 🙂

Marko cerkveniksi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

1 mesec ago
Aleksandra
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

2 meseca ago
Meri Žvab
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

2 meseca ago
Anonimno
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
4/5

Lep pozdrav mi smo jo dobili šele danes,ampak jo je kar začela jesti naša psička Moly.Se po drugi hrani praška ,bomo videli če bo po tej vaši bolje.upam da bo.

2 meseca ago
Simona Steničniksi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

3 meseci ago
Simona Steničniksi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

To je do sedaj prva hrana, ki jo moji psi obozujejo.

Verified reviewVerified review - view original

3 meseci ago
Sandra
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Ne morem dojeti.. . Naš kuža star eno leto ni hotel jesti briketov zamenjala sva 6 vrst pa nič...naročila sem vaše brikete ,da probava še to...čudež💚kuža s takim veseljem je brikete da ne morem verjeti...dlaka mu je nehala izpadati ne praska se več in neverjetno lep Kakec ima, ki več ne smrdi kot prej...hvala vam iz srca za tole vašo hrano ki je neverjetna 💚

3 meseci ago
Jože Vajdlsi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Dobra hrana kot govedina

Verified reviewVerified review - view original

4 meseci ago
Barbara K.si
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

4 meseci ago

Vas zanima več pasem psov?

Za naslednjih 14 pasem psov smo že napisali podrobno predstavitev.

border collie

Border Collie

Več o pasmi

Bulldog

Več o pasmi

Cane Corso

Več o pasmi

Francoski buldog

Več o pasmi

Havanski bišon

Več o pasmi

Jazbečar

Več o pasmi

barna labrador ül

Labradorec

Več o pasmi

Madžarska vižla

Več o pasmi

Nemški ovčar

Več o pasmi

Puli

Več o pasmi

Rotvajler

Več o pasmi

Sibirski haski

Več o pasmi

golden retriever

Zlati prinašalec

Več o pasmi

Dostava naslednji dan

Če naročiš do 12:00, bo paket prispel naslednji dan in lahko takoj pristane v skledi tvojega psa. Ne pozabi, dostavljamo po celi Sloveniji!

Vrhunske sestavine

Surove surovine za vse naše izdelke prihajajo od preverjenih kmetov. Za nas je varnost tvojega psa najpomembnejša! Prepričaj se!

Imaš kakšno vprašanje ali ne veš kako naprej?

Piši nam na Facebook ali nas pokliči.

Independently verified
527 reviews