Jazbečar

Jazbečarji so psi z izredno dobro razvitim vohom, ki se vzrejajo za lov na jazbece in druge živali v tunelih, zajce in lisice. Lovci so celo uporabljali trop jazbečarjev za sledenje divjih prašičev. Danes so zaradi njihove vsestranskosti odlični družinski spremljevalci, razstavni psi in lovci na drobno divjad.

Toda ne dovolite, da vas ta mladiček zavede. Psi te pasme so lahko, kot je rekel legendarni literarni kritik in humoristični novinar H. L. Mencken, “pol psa visok in pes in pol dolgi”, vendar je ta majhen pes z dolgimi ušesi dovolj močan, da se spopade z jazbecem. Pravzaprav so tako dobili svoje ime (Dachs pomeni jazbec; hund pomeni pes).

Vendar jih morda poznate po enem od njihovih številnih vzdevkov, vključno z Wiener Dog, Sausage Dog, Doxie in drugimi. Če iščete majhnega kužka, ki vas bo držal na prstih in vas zasipal z ljubeznijo, je to morda prava pasma za vas. Odločite se za posvojitev, če lahko!

Več o pasmi

Jazbečarji so na voljo v treh vrstah: gladki (kratkodlaki), žimastoodlaki in dolgodlaki. V Združenih državah so jazbečarji bodisi miniaturni (5 kg in manj kot odrastejo) ali standardni (običajno med 7 in 14 kg, ko odrastejo). Če vaš jazbečar tehta med 5 kg in 7 kg, se imenuje tweenie. Druge države imajo večje razlike v velikostih. Na primer, v Nemčiji, uradnem rojstnem kraju pasme jazbečar, so jazbečarji opredeljeni kot standardni, miniaturni ali Kaninchenteckel, na podlagi meritve prsnega koša, opravljenega pri starosti petnajstih mesecev.

Ne glede na njihovo velikost so jazbečarji čudovit dodatek k vsaki družini, zato se že od petdesetih let prejšnjega stoletja uvrščajo na vrh seznama najbolj priljubljenih psov. Njihov ljubek videz in živahna narava sta navdihnila številne ljubeče vzdevke za pasmo, vključno z wiener dog, hot dog, sausage dog, Doxie, Dashie in (zlasti v Nemčiji) Teckels, Dachels ali Dachsels.

Ne morete si pomagati, da se ne bi nasmehnili, ko pogledate samozavestnega jazbečarja, ki na kratkih nogah ponosno nosi svoje dolgo, mišičasto telo, visoko dvignjeno podolgovato glavo z drznim, inteligentnim pogledom v očeh. Jazbečarji so zaradi svojega skoraj komičnega videza že dolgo priljubljena tema risarjev in izdelovalcev igrač. Toda njihov srčkan videz je bil razvit iz veliko bolj resnih in praktičnih razlogov. Njihove kratke noge jim omogočajo, da kopljejo in manevrirajo skozi tunele in se celo borijo z jazbeci in drugimi živalmi, medtem ko jim velike prsi dajejo veliko “srca” za boj. Jazbečarji so pogumni, vendar so lahko nekoliko trmasti in imajo samostojen duh, še posebej pri lovu.

Doma pride do izraza igriva narava jazbečarja. Rad je blizu vas in vam »pomaga« pri stvareh, kot je zavezovanje čevljev. Zaradi svoje inteligence ima pogosto svoje ideje o tem, kakšna so pravila, ko gre za čas igre – in ta pravila morda niso enaka vašim ali celo drugim pasmam psov. Jazbečarji so znani po tem, da so živahni in uživajo v lovljenju drugih majhnih živali, ptic in igrač. Standard pasme – pisni opis, kako naj bi jazbečar izgledal in se obnašal – verjetno najbolje opisuje njihovo osebnost, češ da je jazbečar pameten, živahen in pogumen do prenagljenosti, vztrajen pri delu nad in pod zemljo, vsa čutila so dobro razvita. Vsako izkazovanje zadržanosti je resna napaka.”

Jazbečarji imajo čudovite oči in zapleteno mimiko. Njihova pljuča so velika za psa te velikosti, zato imajo prsni koš kot sod. Zaradi teh stvari imajo jazbečarji glasno, globoko lajanje, ki zveni, kot da prihaja od veliko večjega psa. In radi lajajo, o čemer bi lahko razmislili, če imate sosede, ki bi jih norčije vašega pogumnega malega jazbečarja lahko razjezile in ne zabavale.

Jazbečarji se pogosto tesno povežejo z eno osebo. Lahko celo postanejo ljubosumni na pozornost svojega lastnika in lahko, če niso ustrezno usposobljeni in socializirani, uščipnejo.

Gladkodlaki jazbečarji so najbolj priljubljena sorta v Združenih državah. Njihova dlaka je kratka in sijoča ​​ter potrebuje malo nege. Vendar pa pozimi potrebujejo pulover, če živite na območju s hladnim vremenom. Pogoste barve so rdeča, smetana, črno-rjava, črna in smetana, čokoladna in rjava, modra in rjava ter Isabella (rjava) in rjava. Jazbečarji imajo lahko tudi vzorce na svojih kožuhih, kot so tigrasti, sable in pegasti.

Dolgodlaki jazbečarji imajo gladko, rahlo valovito dlako in so lahko enake barve kot gladki jazbečar. Vsak dan jih je treba krtačiti, da preprečite sprijemanje dlake, zlasti okoli komolcev in ušes. Mnogi verjamejo, da ima dolgodlaki jazbečar bolj ubogljiv temperament kot gladkodlaki ali žimastodlaki.

Žimastodlaki jazbečarji imajo žilave, kratke, goste, grobe dlake s košatimi obrvi in ​​brado. Tako kot gladki jazbečarji so pogosto nagajivi. Pozimi ne bodo potrebovali puloverja, vendar jih je treba redno krtačiti, da preprečite sprijemanje. Njihova barva dlake je lahko enaka kot pri gladkem jazbečarju, vendar so najbolj priljubljene barve v Združenih državah divji prašič (mešanica črne, rjave in sive), črna in rjava ter različni odtenki rdeče.

Jazbečarji so pogosto veljali za simbol Nemčije. Zaradi te povezave so jazbečarji med prvo in drugo svetovno vojno izgubili priljubljenost v ZDA. Vendar je bila njihova privlačnost prevelika, da bi se temu uprli, in hitro so se vrnili. Zaradi povezave z Nemčijo je bil jazbečar po imenu Waldi izbran za prvo uradno maskoto poletnih olimpijskih iger 1972.

Jazbečarji so dobra izbira za prebivalce stanovanj in za ljudi, ki nimajo dvorišča. Priljubljeni so pri mestnih prebivalcih zaradi svoje majhnosti in enostavne nege. Na splošno so aktivni v zaprtih prostorih in uživajo tudi na sprehodih. Pazite le, da se ne zredijo in ne dovolite, da si poškodujejo hrbet s skakanjem s pohištva. Prav tako ne pozabite podpirati njihovih hrbtov, ko jih nosite. Zaradi dolgega hrbta so dovzetni za zdrs ali pokanje (hernije) diskov v hrbtu, kar lahko povzroči delno ali popolno paralizo.

Čeprav so bili prvotno vzrejeni za lov na divje jazbece in druge živali, so današnji jazbečarji idealni družinski spremljevalci. Poleg tega jih veliko ljudi pokaže v konformaciji, poslušnosti, agilityju, terenskih preizkušnjah in preizkušnjah z zemeljskimi psi. So tudi pridni in cenjeni terapevtski psi. Nekateri ljudje svoje jazbečarje prijavijo na dirke jazbečarjev, kot je Wiener Nationals. Čeprav so te dirke priljubljene, Ameriški jazbečarski klub nasprotuje “wiener racingu”, ker številne steze za uporabljajo dogodke za privabljanje velike množice in ker DCA skrbi, da bi takšne dirke lahko poškodovale hrbet jazbečarjem.

Ker so tako priljubljena pasma, mnogi ljudje vzrejajo jazbečarje, da bi zaslužili denar in ne iz ljubezni do te pasme in želje po vzreji zdravih, stabilnih psov. Pazite, da svojega jazbečarja kupite pri uglednem rejcu, ki pregleda svoje plemenske živali glede temperamenta in zdravstvenih težav.

Jazbečar je vsestranski spremljevalec. S svojo raznolikostjo velikosti, barv, tipov dlake in osebnosti je jazbečar primeren za skoraj vsakogar.

Glavne informacije

  • Jazbečarji so lahko trmasti in jih je težko naučiti hišne čistoče. Priporočljivo je šolanje z boksom.

  • Jazbečarji so inteligentni psi z neodvisno naravo in igrivim duhom. Zaradi tega so lahko nagajivi. Bodite potrpežljivi, odločni in dosledni, ko jih trenirate.

  • Ker so bili vzrejeni za lov, lahko pokažejo nekatera vedenja, ki so povezana s tem. Zasnovani so bili za kopanje v jazbečeve jame in ta instinkt jih lahko pripelje do tega, da namesto tega izkopljejo vaše dalije. Vzgojeni so bili tako, da so vztrajni pri lovu, in ta nagon jih lahko pripelje do tega, da vas neusmiljeno nadlegujejo zaradi poslastice. Vzrejeni so bili ne samo za lov, ampak tudi za ubijanje plena; v vašem gospodinjstvu bodo “plen” najverjetneje igrače vašega jazbečarja, ki jih bo učinkovito “ubijal” eno za drugo.

  • Jazbečarji glasno, globoko lajajo za psa njihove velikosti – in radi lajajo!

  • Če ne pazite, lahko vaš jazbečar postane debel in len, kar bo še bolj obremenilo njegov krhek hrbet. Bodite prepričani, da spremljate vnos hrane svojega jazbečarja in ga vzdržujte na zdravi teži.

  • Jazbečarji so nagnjeni k zdrsu diskov v hrbtu, kar lahko povzroči delno ali popolno paralizo. Ne dovolite jim, da skačejo z visokih mest, in ko jih držite, jim podprite hrbet.

  • Vaš jazbečar bo verjetno pes za eno osebo. Po naravi je lahko sumničav do tujcev, zato ga je pomembno socializirati, ko je mladiček.

  • Če želite dobiti zdravega psa, nikoli ne kupujte mladička pri neodgovornem vzreditelju, na pasji farmi ali v trgovini za male živali.

bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
Tacskó

Velikost

Jazbečarje se vzreja in razstavlja v dveh velikostih: Standard in Miniature. Standardni jazbečarji vseh sort (gladki, žičnodlaki in dolgodlaki) običajno tehtajo med 7 in 15 kg. Miniaturni jazbečarji vseh sort ob zrelosti tehtajo 5 kg in manj. Jazbečarji, ki tehtajo med 5 in 7 kg, se imenujejo Tweenies. Čeprav to ni uradna razvrstitev, Tweenies v razstavnem ringu niso kaznovani. Nekateri ljudje, ki vzrejajo izjemno majhne jazbečarje, jih oglašujejo kot pritlikave jazbečarje, vendar je to zgolj marketinški izraz, ne pa priznana oznaka.

Osebnost

Jazbečar je opisan kot pameten, živahen in pogumen do prenagljenosti. Vzgojen je za vztrajnost, kar je še en način, da rečemo, da je lahko trmast. Jazbečarji imajo sloves zabavnih in neustrašnih, a najbolj si želijo, da crkljanja s svojimi ljudmi. Za mnoge jazbečarje ta lastnost odtehta potrebo po trmarjenju. Osebnost jazbečarja se lahko razlikuje tudi glede na tip dlake. Ker imajo žimastodlaki jazbečarji v ozadju terierje, so lahko nagajivi in povzročajo več. Dolgodlaki so mirni in tihi, gladkodlaki pa imajo osebnost, ki leži nekje vmes. Nekateri mini jazbečarji so lahko živčni ali zadržani, vendar to ni pravilno za pasmo. Izogibajte se mladičkom, ki kažejo te lastnosti.

Na temperament vplivajo številni dejavniki, vključno z dednostjo, usposabljanjem in socializacijo. Mladički lepega temperamenta so radovedni in igrivi, pripravljeni se približati ljudem in jih obdržati. Izberite kužka nekje na sredini, ne tistega, ki tepe svoje sorojence ali tistega, ki se skriva v kotu. Vedno se srečajte z vsaj enim od staršev – običajno je mama tista, ki je na voljo – da zagotovite, da imajo lepe temperamente, s katerimi se boste počutili prijetno. Srečanje z brati in sestrami ali drugimi sorodniki staršev je koristno tudi za oceno, kakšen bo mladiček, ko odraste.

Kot vsak pes, jazbečarji potrebujejo zgodnjo socializacijo – izpostavljenost številnim različnim ljudem, prizorom, zvokom in izkušnjam – ko so mladi. Socializacija pomaga zagotoviti, da vaš mladiček jazbečar odraste v stabilnega psa. Vpis v pasji vrtec za mladiče je odličen začetek. Če redno gostite obiskovalce in ga vodite v prometne parke, trgovine, ki dovoljujejo pse, in na lagodne sprehode kjer spoznava sosede, mu bo prav tako pomagalo izpopolniti svoje socialne veščine.

Zdravje

Vsi jazbečarji ne bodo zboleli za katerokoli ali vse od teh bolezni, vendar je pomembno, da se jih zavedate, če razmišljate o tej pasmi.

Bolezen medvretenčne ploščice (IVDD): Jazbečarji so še posebej nagnjeni k težavam s hrbtom. To je lahko posledica genetike, premikanja v napačno smer, padca ali skakanja na pohištvo ali z njega. Simptomi težave vključujejo nezmožnost dviga na zadnjih nogah, paralizo in včasih izgubo nadzora nad črevesjem in mehurjem. Pomembno je, da vedno podpirate hrbet svojega jazbečarja, ko ga držite. Zdravljenje je lahko sestavljeno od zaprtja v boks s protivnetnimi zdravili do operacije za odstranitev diskov, ki povzročajo težavo, ali celo omejitve psa na pasji invalidski voziček. Nekateri lastniki so ugotovili, da lahko pomagajo preprečiti težave tako, da svoje jazbečarje odpeljejo k kiropraktikom, akupunkturistom ali rehabilitacijskim terapevtom, ki imajo izkušnje z delom s psi.

Epilepsija: Jazbečarji so nagnjeni k epileptičnim napadom. Pri prizadetih psih se domneva, da je bolezen genetska ali posledica padca ali močnega udarca v glavo. Če ima vaš jazbečar epileptične napade, ga odpeljite k veterinarju, da ugotovi, katero zdravljenje je primerno. V mnogih primerih je epilepsijo mogoče nadzorovati z zdravili.

Progresivna atrofija mrežnice (PRA): To je degenerativna očesna motnja, ki sčasoma povzroči slepoto zaradi izgube fotoreceptorjev na očesnem ozadju. PRA je mogoče zaznati leta, preden pes pokaže kakršne koli znake slepote. Na srečo lahko psi s svojimi drugimi čutili nadomestijo slepoto, slepi pes pa lahko živi polno in srečno življenje. Samo naj vam ne bo v navadi premikati pohištvo. Ugledni rejci imajo oči svojih psov letno pregledane pri veterinarskem oftalmologu in ne vzrejajo psov s to boleznijo. DNK test za PRA je na voljo za miniaturne dolgodlake jazbečarje.

Dilatacija želodca-Volvulus: običajno imenovana napihnjenost, je življenjsko nevarno stanje, ki prizadene velike pse z globokim prsnim košem, kot so tudi labradorci, še posebej, če jih hranimo z enim velikim obrokom na dan, ki ga hitro pojedo ali pijejo velike količine vode in se nato po jedi intenzivno gibljejo. Napihnjenost se pojavi, ko se želodec raztegne s plinom ali zrakom in se zavrti. Pes ne more bljuvati ali bruhati, da bi se znebil odvečnega zraka v želodcu, pretok krvi v srce pa je oviran. Krvni tlak pade in pes pade v šok. Brez takojšnje medicinske pomoči lahko pes umre. Takoj posumite na napihnjenost, če ima vaš pes napihnjen trebuh, se prekomerno slini in se trudi bruhati, a ne more. Lahko so tudi nemirni, depresivni, letargični in šibki s hitrim srčnim utripom. Če opazite te simptome, psa čim prej odpeljite k veterinarju.

Cushingova bolezen (hiperadrenokorticizem): To stanje se pojavi, ko telo proizvede preveč hormona, imenovanega kortizol. Lahko je posledica neravnovesja v hipofizi ali nadledvični žlezi ali pa se pojavi, ko ima pes preveč kortizola zaradi drugih stanj. Najpogostejši znaki so prekomerno uriniranje in prekomerno pitje. Če vaš jazbečar kaže te znake, ga odpeljite k veterinarju. Obstajajo zdravila, ki pomagajo pri tej bolezni, od odstranitve žleze do zdravil.

Pasji diabetes mellitus (DM): sladkorno bolezen občasno opazimo pri jazbečarjih, zlasti če imajo prekomerno telesno težo. Sladkorno bolezen lahko zdravimo z dieto in dnevnimi injekcijami insulina. Znaki vključujejo prekomerno uriniranje in žejo ter hujšanje kljub požrešnemu apetitu

Gluhost: Izguba sluha pri pasmi ni pogosta, vendar se lahko pojavi pri jazbečarjih z dvojno pegico. Vprašajte, ali so bili mladiček in njegovi starši testirani na izgubo sluha BAER (Brainstem Auditory Evoked Response). To ni na voljo na vseh območjih, vendar je na voljo v večini velikih specializiranih klinik in na veterinarskih šolah. To lahko storite kadarkoli, od starosti 5 tednov dalje.

Če kupujete mladička, poiščite dobrega vzreditelja, ki vam bo pokazal zdravstvena dovoljenja za oba starša vašega mladička. Zdravstvena potrdila dokazujejo, da je bil pes testiran na določena stanja.

Pri jazbečarjih morate pričakovati zdravstveno potrdilo Fundacije Canine Eye Registry Foundation (CERF), ki potrjuje, da so oči normalne.

Zdravstvena potrdila se ne izdajajo psom, mlajšim od 2 let. To je zato, ker se nekatere zdravstvene težave ne pojavijo, dokler pes ne doseže polne zrelosti. Zaradi tega se pogosto priporoča, da se psi ne vzrejajo, dokler niso stari dve ali tri leta.

Skrb

Jazbečarji so zelo vzdržljivi in imajo veliko energije. Radi se sprehajajo ali se igrajo na prostem z drugimi psi, radi lovijo in kopljejo. Aktivni so tudi v hiši in se lahko dobro znajdejo v majhnih bivalnih prostorih, če imajo zmerno dnevno vadbo. Dva sprehoda na dan (približno 10 minut vsak) sta približno prava. Občasno, ko zmanjka časa, bo njihovo potrebo po aktivnosti zadovoljila igra prinašanja.

Niso primerni za življenje na prostem ali v pesjaku, ampak bi morali živeti v notranjih prostorih. Jazbečarji si lahko poškodujejo hrbet, ko skačejo po pohištvu in z njega, zato si priskrbite klančino ali stopnice in jih naučite le-to uporabljati, če želijo na kavč ali posteljo. Ko držite jazbečarja, vedno pazite, da podpirate njegov hrbet in prsi.

Jazbečarji se lahko hitro učijo, če so ustrezno motivirani. Uporabite pozitivne okrepitve, kot so nagrade za hrano ali najljubša igrača, da obdržite njihovo pozornost, in naj bodo treningi kratki. Jazbečarju bo hitro postalo dolgčas, če ga boste prisilili, da vedno znova ponavlja isto vajo, zato naj bo vadba poslušnosti zabavna in zanimiva.

Hišna čistoča je včasih lahko težava pri tej pasmi. Jazbečar morda ne vidi potrebe po opravljanju potrebe zunaj. Potrpežljivost in doslednost sta nujni. Pomaga tudi šolanje z boksom.

Poleg hišne čistoče, je šolanje z boksom prijazen način, da zagotovite, da se vaš jazbečar ne spušča v stvari, ki jih ne bi smel. Kot vsak pes so jazbečarji lahko uničujoči kot mladički. Šolanje v boksu v mladosti bo vašemu jazbečarju pomagalo tudi sprejeti zaprtje, če ga je treba kdaj kam peljati ali hospitalizirati. Vendar pa svojega jazbečarja nikoli ne potiskajte v boks za ves dan. To ni zapor in v njem ne bi smel preživeti več kot nekaj ur hkrati, razen ko ponoči spi. Jazbečarji so ljudski psi in niso namenjeni, da bi preživeli svoje življenje zaprti v boksu ali pesjaku.

Jazbečar je odličen kot pes čuvaj, vendar je lahko hrupen, zlasti, ko je vesel. Upoštevajte to, če bo vaš jazbečar živel v stanovanju ali stanovanjski skupnosti.

Prehrana

Priporočena dnevna količina: 1/2 do 1 1/2 skodelice visokokakovostne suhe hrane na dan

OPOMBA: Koliko poje vaš odrasel pes, je odvisno od njegove velikosti, starosti, postave, metabolizma in stopnje aktivnosti. Psi so posamezniki, tako kot ljudje, in ne potrebujejo vsi enake količine hrane. Skoraj samoumevno je, da bo zelo aktiven pes potreboval več kot kavč pes. Kakovost pasje hrane, ki jo kupite, je prav tako pomembna – boljša kot je pasja hrana, več bo pes od nje dobil in manj je boste morali stresati v pasjo skledo.

Za več informacij o hranjenju vašega jazbečarja si oglejte naše smernice za nakup prave hrane, hranjenje vašega mladička in hranjenje odraslega psa.

Barva dlake in nega

Dlaka gladkega jazbečarja je kratka in sijoča. Enobarvni gladki jazbečarji so pogosto rdeči ali kremasti, morda z nekaj črne dlake. Dvobarvni gladki jazbečarji so običajno črni, čokoladni, barve divjega prašiča (sivi), sivi (modri) ali Isabella (rjavi) s rjavimi ali kremnimi oznakami. Pegasti jazbečarji imajo na dlaki pegast (merle) vzorec, s svetlimi in temnimi območji, ki so enakomerno porazdeljeni (ne prevladujeta ne svetla ne tema). Medtem ko so obvezne temne oči in je za enobarvne jazbečarje sprejemljivo malo ali nič bele dlake na prsih, so delno ali popolnoma modre oči in velika količina bele dlake na prsih sprejemljiva za lisaste jazbečarje. Drugi barvni vzorci so tigrasti, pri katerih so po celem telesu temne črte, in sable, kjer je celotna temna prekrivna dlaka.

Žimastodlaki jazbečarji imajo zelo drugačno dlako kot gladki jazbečarji. Imajo kratko, gosto, trdo dlako z mehkejšo podlanko. Trda dlaka se nahaja povsod po telesu, razen na čeljusti, obrvi in ušesih. Medtem ko so vse barve, ki jih najdemo pri gladkem jazbečarju, sprejemljive za žimasto dlako, je najpogostejša barva divjega prašiča.

Dolgodlaki jazbečarji imajo bleščečo, rahlo valovito dolgo dlako, ki jim daje eleganten videz. Na voljo so v enakih barvah kot pri gladkih jazbečarjih.

Svetlo obarvani jazbečarji imajo običajno svetlo sive, svetlo lešnikaste, zelene ali modre oči, ne pa različne odtenke rjave. Lahko imajo tudi oči dveh različnih barv; v redkih primerih, kot je obarvanost z dvojnimi pikami (pri kateri se poleg vzorca peg po telesu pojavljajo različne količine bele barve), imajo jazbečarji lahko modro in rjavo oko.

Jazbečarji so pasma, ki ne potrebuje veliko nege. Gulijo se, vendar ne pretirano. Razen če se niso povaljali v nekaj smrdečega, jih na splošno ni treba pogosto kopati in so brez pasjega vonja. Gladkodlake lahko med eno in drugo kopeljo obrišete z vlažno krpo, da ostanejo čisti. Če živite na mestu, kjer je pozimi hladno, bo vaš gladki jazbečar morda potreboval pulover, ko gre ven.

Žimastodlaki jazbečarji potrebujejo redno krtačenje in dva do trikrat na leto boste morali dlako „sleči”, da bodo videti kar najbolje. Prosite vzreditelja, pri katerem ste dobili svojega jazbečarja, ali svojega negovalca, da vam pokaže, kako to storiti.

Dolgodlake jazbečarje je treba redno krtačiti, da preprečite sprijemanje. Kopati jih je treba pogosteje kot gladkega jazbečarja, nato pa jih morate posušiti s fenom, da bo njihova dlaka videti dobro.

Pri vseh sortah in velikostih jazbečarjev morate biti še posebej pozorni na njihova povešena ušesa, ki so lahko gojišče gliv, bakterij in pršic. Vato navlažite s čistilom za ušesa, ki vam ga priporoča vaš veterinar, in obrišite ušesa vsak teden. Ne segajte globlje od prvega členka na prstu in nikoli ne vtikajte vatirane palčke v uho psa.

Druge potrebe po negovanju vključujejo nego nohtov in zobno higieno. Jazbečarju strižite nohte enkrat ali dvakrat na mesec. Če jih slišite klikati po tleh, so predolgi. Prej ko svojega jazbečarja uvedete v striženje nohtov, manj stresna je izkušnja.

Zobe mu umivajte vsaj dvakrat ali trikrat na teden – bolje je vsak dan –, da odstranite zobni kamen in bakterije. Začnite, ko je vaš kuža mlad, da se bo tega navadil.

Med negovanjem preverite, ali so na koži, ušesih, nosu, ustih in očeh ter stopalih razjede, izpuščaji ali znaki okužbe, kot so pordelost, občutljivost ali vnetje. Ušesa morajo dobro dišati, brez preveč voska ali umazanije v notranjosti, oči pa morajo biti bistre, brez rdečice ali izcedka. Vaš natančen tedenski pregled vam bo pomagal zgodaj odkriti morebitne zdravstvene težave.

Otroci in druge živali

Jazbečarji so dobri z otroki znotraj svoje družine, če jih spoznamo zgodaj. Morda pa jim niso tako zelo všeč prijatelji vaših otrok, zato nadzorujte čas igranja.

S svojim dolgim hrbtom se lahko jazbečar zlahka poškoduje, če se z njim ne ravna pravilno. Naj bo pravilo, da lahko majhni otroci jazbečarja držijo ali božajo le, če sedijo na tleh. Otroke vedno naučite, kako se približati in se dotikati psov, in vedno nadzorujte vse interakcije med psi in majhnimi otroki, da preprečite kakršnokoli grizenje ali vlečenje za ušesa ali rep s katerekoli strani. Naučite svojega otroka, naj se nikoli ne približa nobenemu psu, medtem ko spi ali je, ali pa poskuša psu odvzeti hrano. Noben pes ne sme nikoli ostati brez nadzora z otrokom.

Jazbečarji se dobro razumejo z drugimi hišnimi ljubljenčki, še posebej, če so se z njimi seznanili kot mladiči. S svojimi drznimi, dominantnimi osebnostmi so morda vrhunski psi.

Ocenili so nas že več kot 500-krat. Preberite vse ocene in mnenja!

Tukaj si lahko preberete zadnjih 20 ocen vseh naših izdelkov.  Takoj, ko prispe nova ocena, bo seznam posodobljen! 🙂

Jasna Kovačsi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

1 mesec ago
Marko cerkveniksi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

3 meseci ago
Aleksandra
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

3 meseci ago
Meri Žvab
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

3 meseci ago
Anonimno
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
4/5

Lep pozdrav mi smo jo dobili šele danes,ampak jo je kar začela jesti naša psička Moly.Se po drugi hrani praška ,bomo videli če bo po tej vaši bolje.upam da bo.

4 meseci ago
Simona Steničniksi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

4 meseci ago
Simona Steničniksi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

To je do sedaj prva hrana, ki jo moji psi obozujejo.

Verified reviewVerified review - view original

4 meseci ago
Sandra
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Ne morem dojeti.. . Naš kuža star eno leto ni hotel jesti briketov zamenjala sva 6 vrst pa nič...naročila sem vaše brikete ,da probava še to...čudež💚kuža s takim veseljem je brikete da ne morem verjeti...dlaka mu je nehala izpadati ne praska se več in neverjetno lep Kakec ima, ki več ne smrdi kot prej...hvala vam iz srca za tole vašo hrano ki je neverjetna 💚

5 mesecev ago
Jože Vajdlsi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Dobra hrana kot govedina

Verified reviewVerified review - view original

5 mesecev ago

Vas zanima več pasem psov?

Za naslednjih 14 pasem psov smo že napisali podrobno predstavitev.

border collie

Border Collie

Več o pasmi

Bulldog

Več o pasmi

Cane Corso

Več o pasmi

Francoski buldog

Več o pasmi

Havanski bišon

Več o pasmi

Jazbečar

Več o pasmi

barna labrador ül

Labradorec

Več o pasmi

Madžarska vižla

Več o pasmi

Nemški ovčar

Več o pasmi

Puli

Več o pasmi

Rotvajler

Več o pasmi

Sibirski haski

Več o pasmi

golden retriever

Zlati prinašalec

Več o pasmi

Dostava naslednji dan

Če naročiš do 12:00, bo paket prispel naslednji dan in lahko takoj pristane v skledi tvojega psa. Ne pozabi, dostavljamo po celi Sloveniji!

Vrhunske sestavine

Surove surovine za vse naše izdelke prihajajo od preverjenih kmetov. Za nas je varnost tvojega psa najpomembnejša! Prepričaj se!

Imaš kakšno vprašanje ali ne veš kako naprej?

Piši nam na Facebook ali nas pokliči.

Independently verified
543 reviews