Havanski bišon

Pasma havanski bišon je osvojila številne občudovalce s svojo dolgo, svilnato dlako, izrazitimi očmi in prisrčno velikostjo. Vzrejeni so bili kot pes spremljevalec kubanske aristokracije v 1800-ih in so si prislužili vzdevek “pes z ježkom”, ker se tako tesno držali svojih lastnikov.

Čeprav so to čistokrvni psi, jih lahko še vedno najdete v zavetiščih in azilih. Ne pozabite posvojiti! Nakup ni edini način, če želite psu ponuditi ljubeč dom.

Ne označite tega majhnega kužka zgolj kot „naročnega psa”; Havanci so primerni za šolanje in so presenetljivo energični ter so se izkazali v pasjih športih in drugih pasjih karierah, od cirkusantov do pomoči invalidnim osebam. Obožujejo svoje ljudi in ne prenašajo dolgih intervalov samote, ko ostanejo sami doma. Poskrbite, da bo vaš psiček stalno v družbi in imeli boste inteligentnega, kosmatega družinskega člana, ki vam bo vedno želel ugajati.

Več o pasmi

Havanec izžareva svojo ljubečo osebnost vsem, tudi tujcem, otrokom, drugim psom in celo mačkam. Toda njegova družina bo dobila levji delež njegove ljubezni; če bo imel na izbiro, se bo kot lepilo vedno držal lastnikove strani. Morebitna slaba stran vse te predanosti je, da lahko Havanci, ko ostanejo sami, postanejo anksiozni. To je zagotovo hišni pes in Havanec, ki ostane sam na dvorišču – ali kjerkoli stran od svoje družine – ni srečen pes.

Njegova „lepljiva” osebnost ni tako presenetljiva, če upoštevamo, da je bil vzgojen, da bi delal družbo premožnim družinam svojega rodnega otoka Kube. Od takrat pa je Havanec dokazal, da je dober za veliko več kot za gretje naročij. Havanci so zelo primerni za šolanje in so delali kot terapevtski psi in psi pomočniki, iskali plesen in termite ter pokazali svoje klovnovske norčije kot nastopajoči psi.

Imajo tudi presenetljivo veliko energije za svojo velikost in z družino, ki želi tekmovati, se bodo Havanci z veseljem lotili športov, kot so agility, freestyle, poslušnost in flyball.

Kot pri mnogih majhnih psih je tudi za lastnike Havancev običajno, da pretiravajo s svojim razvajanjem. Verjetno bodo to prej ali slej obžalovali – slabe navade, kot je uživanje hrane za ljudi, se lahko zelo hitro izkažejo za napako. Ta pasma je dober prevarant in morda boste ugotovili, da vaš Havanec trenira vas in ne vi njega.

Kljub svojim posebnostim ali morda celo zaradi njih je havanec čudovit in vsestranski ljubljenček.

Havanski bišon

Glavne informacije

  • Havanec je pes spremljevalec, ki je najbolj srečen, ko je lahko svojo družino. Lahko trpi zaradi ločitvene tesnobe, ko ostane sam, in najbolje se počuti, ko je čez dan nekdo doma in mu dela družbo.

  • Čeprav to na splošno prerastejo, je precej običajno, da havanski mladički (med drugimi pasmami) jedo svoje blato. Takoj počistite iztrebek svojega kužka, da se ne bo naučil te neprijetne navade.

  • Dolga, svilnata dlaka Havanca je lepa, vendar zahteva redno krtačenje in nego. Mnogi lastniki ga raje strižejo na kratko, a če želite svojega psa razstavljati, boste morali pustiti, da dlaka zraste dolga in vložiti veliko časa v striženje ali denar v plačilo frizerja. Še en razlog, da ohranite dolgo dlako: če živite v toplem podnebju, dolga dlaka pomaga ohranjati vašega psa hladnega.

  • Havanec se dobro znajde v vseh vrstah namestitev, od stanovanj do hiš z velikimi dvorišči. Verjetno pa bo lajal, ko bo videl nekoga iti mimo hiše ali ko bo zaslišal čuden hrup. Dobra novica je, da ne laja samo zato, da bi slišal svoj glas, zato to lajanje ni nenehno.

  • Havanec rad opazuje svet z višine, zato si bo našel prostor na naslonjalu zofe ali na miz, da bi opazoval, kako mineva dan.

  • Papir je najljubša igrača Havancev in ta pametna mala pasma se bo potrudila, da ga najde, tudi če bo za to moral povohljati skozi suknjiče vaših gostov. Toaletni papir, ki mu lahko prinese ure užitka pri trganju, je prav posebna poslastica. Vrzite mu zvitek in vaša hiša bo kmalu videti, kot da jo je zadela atomska bomba.

  • Havanec potrebuje toliko vadbe kot večji pes. Dolg sprehod ali aktivna igra vsak dan bi morala zadostovati.

  • Če želite dobiti zdravega psa, nikoli ne kupujte mladička pri neodgovornem vzreditelju, na pasji farmi za mladiče ali v trgovini za male živali. Poiščite uglednega vzreditelja, ki testira svoje vzrejne pse, da se prepriča, da nimajo genetskih bolezni, ki bi jih lahko prenesli na mladiče, in da imajo zdrav temperament.

bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya

Osebnost

Havanec je nežna in ljubeča pasma, ki ji najbolj prija druženje z družino. Vaš Havanec vas bo pogosto spremljal iz sobe v sobo skozi ves dan in lahko postane zelo anksiozen, ko ostane sam.

Prav tako je zelo inteligenten in užival bo, če vas bo lahko nasmejal s trapastimi norčijami ali pa preprosto sedel v vašem naročju in opazoval, kako svet teče mimo.

Na temperament vplivajo številni dejavniki, vključno z dednostjo, šolanjem in socializacijo. Mladički dobrega temperamenta so radovedni in igrivi, pripravljeni se približati ljudem in se dovolijo prijeti, nositi. Izberite kužka, ki je nekje na sredini, ne tistega, ki se pretepa s svojimi brati in sestrami ali tistega, ki se skriva v kotu.

Vedno se srečajte z vsaj enim od staršev – običajno je mama tista, ki je na voljo – da se prepričate, da ima dober temperament, ki vam ustreza. Srečanje z brati in sestrami ali drugimi sorodniki staršev je koristno tudi za oceno, kakšen bo mladiček, ko odraste.

Kot vsak pes tudi Havanec potrebuje zgodnjo socializacijo – izpostavljenost številnim različnim ljudem, znamenitostim, zvokom in izkušnjam –, že ko so še mladiči. Socializacija pomaga zagotoviti, da vaš havanski bišon odraste v stabilnega psa.

Vpis v pasji vrtec za mladiče je odličen začetek. Če boste redno imeli obiske in ga vodili v prometne parke, trgovine, ki dovoljujejo pse, in na lagodne sprehode, kjer bo spoznaval sosede, mu bo prav tako pomagalo izpopolniti njegove socialne veščine.

Zdravje

Havanci so na splošno zdravi, vendar so kot vse pasme nagnjeni k določenim zdravstvenim stanjem. Vsi Havanci ne bodo zboleli za katerokoli ali vsemi od teh bolezni, vendar je pomembno, da se jih zavedate, če razmišljate o tej pasmi.

Če kupujete mladička, poiščite dobrega vzreditelja, ki vam bo pokazal zdravstvena dovoljenja in teste za oba starša vašega mladička. Zdravstvena potrdila dokazujejo, da je bil pes testiran na določena stanja. Pri Havancih bi morali pričakovati zdravstvena potrdila Ortopedske fundacije za živali (OFA) za displazijo kolkov (z oceno pošteno ali boljše), displazijo komolcev, hipotiroidizem in von Willebrandovo bolezen; z univerze Auburn za trombopatijo; in od fundacije Canine Eye Registry Foundation (CERF), ki potrjuje, da so oči normalne. Zdravstvena dovoljenja lahko overite na spletni strani OFA (offa.org).

Displazija kolka: Displazija kolka je degenerativna bolezen, pri kateri je kolčni sklep oslabljen zaradi nenormalne rasti in razvoja. To bolezen najdemo pri številnih pasmah psov. Čeprav gre za genetsko bolezen, ki jo rejci pregledajo, se lahko pokaže pri mladičku, rojenem staršem, ki nimajo bolezni. Zdravljenje vključuje zdravila, hujšanje, če ima pes prekomerno telesno težo, prehranska dopolnila in včasih operacijo.

Displazija komolcev: displazija komolcev je podobna displaziji kolkov; je degenerativna bolezen, ki prizadene komolčni sklep. Domneva se, da je posledica nenormalne rasti in razvoja, zaradi česar je sklep napačno razvit in oslabljen. Bolezen se razlikuje po resnosti; nekateri psi postanejo le malo togi, drugi postanejo hromi. Zdravljenje je operacija, uravnavanje telesne teže in zdravila.

Hondrodisplazija: To je genetska motnja, ki je običajno napačno označena kot “pritlikavost”. Prizadeti psi imajo nenormalno kratke okončine za pasmo. Po resnosti te bolezni lahko ločimo vse od skoraj običajnega do pohabljenega psa. V manj hudih primerih lahko psi živijo polno in zdravo življenje, vendar se psa s to motnjo ne sme pariti dalje.

Legg-Perthesova bolezen: Legg-Perthes povzroča deformacijo krogle kolčnega sklepa. Začne se z zmanjšanjem oskrbe s krvjo v glavi stegnenice, dokler kost sčasoma ne odmre, se zruši in se deformira. Posledica je artritis ali vnetje kolčnega sklepa. Ni jasno, kaj povzroča legg-perthes, vendar je lahko podedovano ali povezano s poškodbo. Zdravljenje vključuje počitek, fizioterapijo in kirurško odstranitev deformirane glave in vratu stegnenice. Psi se po operaciji na splošno dobro počutijo, mnogi pa trpijo le za manjšim šepanjem, zlasti ob vremenskih spremembah.

Katarakta: siva mrena je motnost očesne leče, ki povzroči izgubo vida. Prizadeto oko ima moten videz. Je dedna bolezen in se običajno pojavi v višji starosti, lahko pa se pojavi tudi kadarkoli prej. Katarakta se zdravi s kirurško odstranitvijo.

Gluhost: Gluhost predstavlja številne izzive tako za psa kot za lastnika. Nekatere oblike gluhosti in izgube sluha je mogoče zdraviti z zdravili in operacijo, vendar gluhosti običajno ni mogoče povsem pozdraviti. Gluhi psi potrebujejo potrpežljivost in čas, na trgu pa je veliko izdelkov, kot so ovratnice z vibriranjem, da vam obema olajšajo življenje.

Luksacija pogačice: Pogačica je znana kot pogosta težava pri majhnih psih. Pojavi se, ko pogačica, ki ima tri dele – stegnenico (stegneno kost), pogačico (pogačica) in golenico (meča) – ni pravilno poravnana. To povzroča šepanje ali nenormalno hojo. Zdravljenje luksacije pogačice je običajno kirurško.

Portosistemski šant: Portosistemski šant je nenormalen pretok krvi, pri katerem kri iz prebavnega trakta obide jetra in se nadaljuje v sistemski venski krvni obtok. Ko se to zgodi, toksini, ki jih običajno odstranijo jetra, krožijo po telesu, kar vodi do drugih bolezni, kot je jetrni encefalopat. Portosistemski šanti se običajno pojavijo v povezavi z drugo boleznijo in simptomi vključujejo slabo ravnotežje, izgubo apetita, letargijo, slepoto, depresijo, šibkost, epileptične napade, dezorientacijo in komo. Sprememba prehrane in operacija lahko pomagata pri zdravljenju težave.

Srčni šum: motnja v pretoku krvi je vzrok za šumenje v srcu. Obstaja pet stopenj srčnih šumov; razvrščeni so glede na to, kako slišno je šumenje. Srčni šumi so pokazatelj bolezni; potrebno je zdravljenje, ki lahko vključuje zdravila, posebno dieto in omejitve telesne vadbe.

Insuficienca mitralne zaklopke: Insuficienca mitralne zaklopke je pogostejša pri starejših psih, ko mitralna zaklopka, ki se nahaja med levim atrijem in prekatom, začne odpovedati. Ko se to zgodi, mitralna zaklopka ne prepreči pretoka krvi v levi atrij. To lahko povzroči srčno popuščanje. Simptomi vključujejo hipertenzijo, tekočino v pljučih in zmanjšanje moči srčne mišice. Zdravljenje vključuje jemanje zdravil, spremembo prehrane in omejitve telesne vadbe.

Skrb

Čeprav je havanec majhna pasma, ima precej energije, ki jo mora pokuriti. Dolg sprehod ali aktivna igra prinašanja na dnevni ravni  ga bosta osrečila.

Havanec se dobro znajde v različnih domovih, od stanovanj do velikih hiš z dvorišči – če je notranji pes. Ta pasma ni primerna za življenje na dvorišču. Najsrečnejši je, ko je z družino. Čeprav niso preveč glasni, lajajo na mimoidoče, tako da če ima vaš dom omejitve hrupa, to morda ni prava pasma za vas.

Zaradi njihove želje, da bi zadovoljil svoje lastnike, je Havance v večini primerov precej enostavno trenirati. Priporočljiva je osnovna poslušnost, začenši s tečaji za mladiče. Trening doma, ki vključuje čas, ko je pes sam doma, pa je lahko za Havanca še posebej zahteven, zato boste med tem procesom morali biti še posebej potrpežljivi. Uspelo vam bo, vendar bo usposabljanje v boksu verjetno nujno.

Ločitvena tesnoba je lahko resna težava za Havanca in njegovega lastnika. Najboljši način za reševanje tega problema je, da se mu v celoti izognete. Psa ne puščajte dalj časa samega in ga, ko odidete, postavite v boks veliko različnimi igračami, da bo zaseden.

Čeprav je majhen in mehak, Havanec ni igrača. Kot vse pasme se mora tudi on naučiti dobrega pasjega vedenja. Ne razvajajte ga z ostanki mize ali tako, da ga ves čas nosite, saj se lahko zredi ali pa postane preveč posesiven do vas.

Prehrana

Priporočena dnevna količina: 1/2 do 1 skodelica visokokakovostne suhe hrane na dan, razdeljena na dva obroka.

OPOMBA: Koliko poje vaš odrasel pes, je odvisno od njegove velikosti, starosti, postave, metabolizma in stopnje aktivnosti. Psi so posamezniki, tako kot ljudje, in ne potrebujejo vsi enake količine hrane. Skoraj samoumevno je, da bo zelo aktiven pes potreboval več kot kavč pes. Kakovost pasje hrane, ki jo kupite, je prav tako pomembna – boljša kot je pasja hrana, več bo pes od nje dobil in manj je boste morali stresati v pasjo skledo.

Naj bo vaš Havanec v dobri formi, tako da mu punujeno hrano tehtate in ga hranite dvakrat na dan, namesto da mu puščate, da ima skledo ves čas na razpolago. Če niste prepričani, ali ima prekomerno telesno težo, ga dobro premerite z očmi in pretipajte z rokami.

Najprej ga poglejte navzdol. Morali bi videti pas, tam kjer se zoža. Nato položite roke na njegov hrbet, palce povlecite vzdolž hrbtenice, s prsti razširjenimi navzdol. Morali bi čutiti, vendar ne videti njegovih reber, brez močnega pritiska. Če jih ne občutite, potrebuje manj hrane in več vadbe.

Za več informacij o hranjenju vašega havanca si oglejte naše smernice za nakup prave hrane, hranjenje vašega mladička in hranjenje odraslega psa.

Barva dlake in nega

Dlaka Havanca je gosta, a svilnata, mehka in lahka ter se guli. Dlaka je dolga in sega od ravne do kodraste, čeprav valovita velja za idealno za razstavna področja. Na voljo je v beli, črni, črno-rjavi, sable, sivi in v neštetih drugih barvah in oznakah.

Mnogi lastniki Havancem krajšajo dlako, da olajšajo nego. Če pa želite svojega Havanca razstavljati – ali pa preprosto želite določen izgled – potem boste morali obdržati dolgo dlako in pričakovati, da bo zahtevala veliko nege.

Če dlako ohranjate dolgo, potrebuje dnevno krtačenje, da preprečite nastanek vozlov, in pogosto kopanje, da ostane čista. Na splošno je pametno, da so dlake nad očmi spete, da preprečite draženje – tudi izgleda ljubko.

Če niste zelo motivirani in usposobljeni za nego Havancev, vam bo verjetno bolje, da se obrnete na profesionalnega negovalca. Lastniki se lahko naučijo negovati svoje pse, vendar je za ohranjanje dlake te pasme v dobri formi potrebna posebna oseba.

Vodne oči in posledično solzni madeži so pogosti pri Havancih. Upoštevajte pa, da lahko prekomerno solzenje kaže na težave z očmi in jih mora pregledati veterinar. Vendar pa večina solznih madežev ni resnih in vzrok je preprosto neznan. Umazan videz lahko izboljšate tako, da se dlako okoli oči redno čisti (dnevno obrišite z vlažno krpo). Na trgu obstajajo izdelki za beljenje, izdelani posebej za posvetlitev madežev, kar nekaterim lastnikom pomaga.

Zobe Havanca umivajte vsaj dvakrat ali trikrat na teden, da odstranite zobni kamen in bakterije, ki se skrivajo v njih. Dnevno ščetkanje je še boljše, če želite preprečiti bolezni dlesni in slab zadah.

Pristrižite nohte enkrat ali dvakrat na mesec, če jih vaš pes ne obrabi naravno. Če slišite klikanje po tleh, potem so predolgi. Kratki, lepo pristriženi nohti ohranjajo stopala v dobrem stanju in preprečujejo, da bi bile vaše noge popraskane, ko vaš Havanec navdušeno skače, da vas pozdravi.

Začnite navajati svojega havanca na krtačenje in preglede, ko je  še mladiček. Pogosto rokujte z njegovimi tacami – psi so občutljivi na noge – in poglejte v njegova usta in ušesa. Naj bo negovanje pozitivna izkušnja, polna pohval in nagrad, in postavili boste temelje za enostavne veterinarske preglede in nego, ko bo odrasel.

Med negovanjem preverite, ali so na koži, ušesih, nosu, ustih in očeh ter stopalih razjede, izpuščaji ali znaki okužbe, kot so pordelost, občutljivost ali vnetje. Oči morajo biti čiste, brez rdečice ali izcedka. Vaš natančen tedenski pregled vam bo pomagal zgodaj odkriti morebitne zdravstvene težave.

Otroci in drugi hišni ljubljenčki

Havanec je odličen družinski pes, ki je ljubeč do vseh, vključno z otroki vseh starosti ter drugimi psi in hišnimi ljubljenčki. Ker pa je tako majhen, bi se lahko po nesreči zlahka poškodoval, zato je še posebej pomembno, da otroke naučimo, kako ravnati s psom.

Otroke morate vedno učiti, kako se približati in se dotikati psov, ter vedno nadzirati vse interakcije med psi in majhnimi otroki, da preprečite kakršno koli grizenje ali vlečenje za ušesa in rep s katerekoli strani. Naučite svojega otroka, da se nikoli ne približa psu, medtem ko ta je ali spi, ali da poskuša psu odvzeti hrano. Noben pes, ne glede na to je kako prijazen, ne sme nikoli ostati brez nadzora z otrokom.

Ocenili so nas že več kot 500-krat. Preberite vse ocene in mnenja!

Tukaj si lahko preberete zadnjih 20 ocen vseh naših izdelkov.  Takoj, ko prispe nova ocena, bo seznam posodobljen! 🙂

Anonimnosi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

2 dneva ago
Mitja N.si
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Odlična izbira za alergike.

Verified reviewVerified review - view original

2 tedna ago
Jasna Kovačsi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

2 meseca ago
Marko cerkveniksi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

3 meseci ago
Aleksandra
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

4 meseci ago
Meri Žvab
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

4 meseci ago
Anonimno
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
4/5

Lep pozdrav mi smo jo dobili šele danes,ampak jo je kar začela jesti naša psička Moly.Se po drugi hrani praška ,bomo videli če bo po tej vaši bolje.upam da bo.

4 meseci ago
Simona Steničniksi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Verified reviewVerified review - view original

5 mesecev ago
Simona Steničniksi
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

To je do sedaj prva hrana, ki jo moji psi obozujejo.

Verified reviewVerified review - view original

5 mesecev ago
Sandra
pristne povratne informacije strankpristne povratne informacije strank
5/5

Ne morem dojeti.. . Naš kuža star eno leto ni hotel jesti briketov zamenjala sva 6 vrst pa nič...naročila sem vaše brikete ,da probava še to...čudež💚kuža s takim veseljem je brikete da ne morem verjeti...dlaka mu je nehala izpadati ne praska se več in neverjetno lep Kakec ima, ki več ne smrdi kot prej...hvala vam iz srca za tole vašo hrano ki je neverjetna 💚

5 mesecev ago

Vas zanima več pasem psov?

Za naslednjih 14 pasem psov smo že napisali podrobno predstavitev.

border collie

Border Collie

Več o pasmi

Bulldog

Več o pasmi

Cane Corso

Več o pasmi

Francoski buldog

Več o pasmi

Havanski bišon

Več o pasmi

Jazbečar

Več o pasmi

barna labrador ül

Labradorec

Več o pasmi

Madžarska vižla

Več o pasmi

Nemški ovčar

Več o pasmi

Puli

Več o pasmi

Rotvajler

Več o pasmi

Sibirski haski

Več o pasmi

golden retriever

Zlati prinašalec

Več o pasmi

Dostava naslednji dan

Če naročiš do 12:00, bo paket prispel naslednji dan in lahko takoj pristane v skledi tvojega psa. Ne pozabi, dostavljamo po celi Sloveniji!

Vrhunske sestavine

Surove surovine za vse naše izdelke prihajajo od preverjenih kmetov. Za nas je varnost tvojega psa najpomembnejša! Prepričaj se!

Imaš kakšno vprašanje ali ne veš kako naprej?

Piši nam na Facebook ali nas pokliči.

Independently verified
549 reviews