Z bližajočo se veliko nočjo pride za vsakega lastnika psa razburljivo obdobje, saj je to priložnost, ko se lahko skupaj s svojimi ljubljenčki pripravljamo na najbolj vesel praznik pomladi. V tem času pa je še posebej pomembno, da se ne osredotočamo samo na tradicionalne velikonočne jedi in običaje, ampak pomislimo tudi na naše ljubljenčke, saj tudi oni čutijo čar pomladi. V nadaljevanju vam bomo dali nekaj nasvetov, kako lahko to obdobje naredimo nepozabno tudi za našega psa.

 

1. Velikonočna dekoracija, varna za pse

Ko v naš dom pričaramo velikonočno vzdušje, pogosto razmišljamo samo o lepoti, ki jo vidijo človeške oči, pozabljamo pa, da lahko naši ljubljenčki vplivajo na dekoracijo. Pri izbiri dekoracije je pomembno, da izberemo rešitve, varne za pse, da se izognemo morebitnim nevarnostim. Izogibajmo se majhnim okraskom, ki jih lahko lahko pogoltnejo, in rastlinam, kot sta tulipan ali lilija, ki so lahko strupene za pse. Namesto tega izberimo večje, stabilne okraske, ki naše štirinožne prijatelje ne bodo zamikali, in uporabimo dekoracije iz naravnih materialov, brez strupenih snovi, kot so slama, lesena jajca ali celo rastline, prijazne do psov.

 

2. Pazite na čokolado!

Med prazniki pogosto prihaja do obdarovanja s čokolado in drugimi sladkarijami. Vsak lastnik psa mora vedeti, da je čokolada, še posebej temna in grenka čokolada, izjemno strupena za pse. Teobromin, alkaloid, ki ga najdemo v čokoladi, ki je za ljudi užitek, je za pse toksičen in že v majhnih količinah lahko povzroči resne zdravstvene težave, vključno z bruhanjem, drisko, pospešenim bitjem srca, tresenjem ali celo smrtjo v hujših primerih.

Če opazimo kakršne koli znake, da je naš pes pojedel čokolado, se takoj obrnimo na veterinarja, saj je resnost zastrupitve s teobrominom odvisna od zaužite količine in velikosti našega psa. Zgodnje ukrepanje je ključnega pomena za ohranitev zdravja našega psa.

 

3. Velikonočni zajtrk

Velika noč ni poseben čas samo za nas, ampak tudi za naše pse. Idealni praznični zajtrk za psa se začne z uravnoteženo porcijo hipoalergenega suhega krmila CricksyDog, ki je primerno tudi za pse z občutljivejšimi želodci. Na ta poseben dan pa dodajmo še nekaj posebnega: kuhano jajce. Jajce ni samo okusen in hranljiv dodatek k njihovemu obroku, ampak je tudi lupina koristna za kalcijevo oskrbo našega psa. Seveda pazimo, da jajce damo v zmernih količinah in samo, če smo prepričani, da naš ljubljenček ni alergičen nanj. Ta mala dodatna pozornost pri prazničnem zajtrku bo zagotovo razveselila našega štirinožnega prijatelja, hkrati pa mu bomo zagotovili zdravo, hranljivo osnovo za praznovanje.

 

4. Praznični sprehod

Dolg vikend nudi odlično priložnost, da uživamo v svežem pomladnem zraku skupaj s svojim psom. Daljši dnevi in prijetno vreme ustvarjajo idealne pogoje za daljši izlet ali mirni sprehod v naravi. To je čas, ko lahko našemu ljubljenčku pokažemo prebujanje pomladi, ko narava znova oživi, kar je lahko dvigajoč občutek tako za njih kot za nas. Praznični sprehod ni samo za fizično, ampak tudi za mentalno stimulacijo, saj lahko novi kraji, vonji in zanimivosti obogatijo doživetja našega psa, krepijo vez med nami in prispevajo k njihovi sreči. Vendar je pomembno, da vedno pazimo na varnost in dobro počutje našega psa, poskrbimo, da ima dovolj vode in počitka med sprehodi!

 

5. Iskanje jajc

Velikonočno iskanje jajc za pse je lahko skrivanje priboljškov v vrtu ali stanovanju. Med igro lahko naš pes uporablja svoj voh, da najde skrite poslastice, kar ne stimulira samo njegovega telesa, ampak tudi možgane. Vohanje je intenzivna aktivnost, ki pomaga psom bolje spoznati svoje okolje in lahko preko mentalne stimulacije zmanjša raven stresa, kar prispeva k njihovi splošni sreči in zadovoljstvu. Reševanje nalog, kot je iskanje priboljškov, zanašajoč se na svoj voh, lahko poveča njihovo samozavest in pomaga pri razvoju sposobnosti koncentracije. Velikonočno iskanje priboljškov je tako odlična priložnost, da spodbudimo naše ljubljenčke k aktivnemu raziskovanju svojega okolja, hkrati pa vključimo praznične tradicije v skupne aktivnosti.

 

+1 Fotografiranje

Ne pozabimo ujeti nekaj dragocenih trenutkov z našim ljubljenčkom ob velikonočni dekoraciji, morda celo v kostumih. To ne prinaša samo veliko zabave, ampak lahko ustvari tudi nepozabne fotografije, ki jih bomo kasneje z veseljem gledali. Ne pozabite deliti z nami tudi vaših najboljših fotografij! Komaj čakamo, da vidimo, kako praznujete skupaj s svojim ljubljenčkom.

 

Med prazniki je najpomembneje, da ne samo mi, ampak tudi naš pes uživa v času, preživetem skupaj. Z malo previdnosti in kreativnosti lahko poskrbimo, da bo to obdobje nepozabno za oba.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Črevesna obstrukcija pri psih (splošne informacije)

Črevesna obstrukcija pri psih (splošne informacije)

Mnogi psi radi grickaju stvari, ki niso namenjene uživanju. To so tako imenovani „tujki“, ki se lahko zataknejo v črevesju. Črevesna obstrukcija je pri psih življenjsko nevarno stanje in je na žalost veliko pogostejša, kot si mnogi mislijo. Naš članek je zgolj...

read more
Moj mladi vižla redno je travo. Kaj naj storim?

Moj mladi vižla redno je travo. Kaj naj storim?

Spraševalec: Že dve leti naročam od vas suho pasjo hrano Ted z jagnjetino in rižem ter konzerve za mojega vižlo, ki je zdaj star 3 leta. Zelo mu je všeč oboje. Moja težava je, da ne vem, zakaj kljub temu je travo. Veliko se igramo, dobi tudi vitamine. Včasih mu dam...

read more
Independently verified
527 reviews