Iščete načine kako utruditi svojega psa in ga zaposliti? Če ja, potem poskusite v vajino rutino dodati več miselne stimulacije.

Namesto da dodajate samo več telesne vadbe v rutino vašega psa, mu dodajte nekaj možganskih iger. Miselna stimulacija bogati življenje naših psov tako, da jim da nekaj smiselnega. In ker te dejavnosti lajšajo dolgčas, zmanjšujejo verjetnost, da bodo naši psi razvili vedenjske težave, kot sta pretirano žvečenje ali lajanje.

Če iščete nekaj preprostih načinov za razgibavanje možganov vašega psa, je tukaj 10 načinov, kako svojemu psu ponuditi več miselne stimulacije.

1. Naj si pes hrano zasluži

Za naše pse je čas prehranjevanja precej enostaven. Večina lastnikov preprosto odloži skledo s hrano na tla in psu dovoli, da zaužije hrano. S tem ni nič narobe, vendar je to daleč od njihovih naravnih prirojenih navad. Torej, če želite svojim psom dodati še nekaj miselne stimulacije, lahko začnete s spreminjanjem njihove rutine hranjenja. Namesto da bi jim nekajkrat na dan hrano samo »podarili«, lahko iz prehranjevanja naredite zabavno igro za svojega psa.

Moja najljubša metoda je uporaba igrače za razdeljevanje hrane, kot sta Kong Wobbler ali Bob-A-Lot. V igračo napolnite primerno količino hrane za vašega pse, ta pa mora igračo valjati, da pride hrana skozi luknje. In ja – lahko je malo hrupno, vendar se splača, ko vidite, kako zadovoljen je vaš pes.

2. Dovolite vašemu psu da na sprehodih voha in raziskuje

Sprehod je eden najbolj vznemirljivih delov dneva vašega psa. Lahko jim dodamo še nekaj miselne stimulacije, tako da jim pustimo, da se ustavijo in malo povohajo. Res je, da je hoja odlična telesna vadba, vendar pa je za pse pomembno tudi za raziskovanje. Seveda ste morda že milijonkrat hodili po isti cesti, vendar to ne pomeni, da ni vsak dan na voljo kakšna nova vonjava za raziskovati.

Če pa vam ni všeč, da na sprehodih vodi vaš pes, potem lahko določite določena območja ali časovne intervale, ko pes lahko prosto voha. Psa preprosto naučite iztočnice, na primer »pojdi povohati« in jim dovolite, da nekaj časa raziskujejo. Presenečeni boste nad tem, koliko bolj so psi utrujeni po sprehodu, ki vključuje raziskovanje in čutno bogatenje (vohanje), ne pa le hojo po znani poti.

3. Kupite psu igračo za miselno stimulacijo

Igrače sestavljanke in uganke so lep in enostaven način, da svojega psa zabavate in zaposlite. Interaktivne igrače, kot so uganke, pomagajo, da se vaš pes osredotoči na nalogo in s tem dodatno miselno stimulira vašega psa. Ena dodatna 15 -minutna igra na dan lahko za vašega psa naredi veliko razliko. Daje jim nekaj, na kar se lahko osredotočijo, in ta dodaten smisel v njihovem dnevu bo v veliko pomoč pri lajšanju in odpravljanju problematičnega vedenja.

Igrače sestavljanke/uganke so odlične, saj vašemu psu dajo priložnost, da uporabi nekaj svojih naravnih sposobnosti reševanja težav. Če svojega psa zaposlite z interaktivnimi igračami, lahko povečate njegovo samozavest in ga psihično utrudite.

Ne pozabite, da določeni psi teh igrač ne marajo. Tudi moj pes bo raje izbral Kong, polnjen s priboljški, kot igračo, ki zgolj leži na tleh. Zamrznjen Kong jo bo zaposlil za približno 30 minut, igračko z ugankami pa običajno reši v 2 minutah. Če torej niste prepričani, ali se bo vaš pes ukvarjal, z ugankami, predlagam, da si iz pekača za mafine in teniških žogic naredite doma narejeno miselno igračo in tako ocenite njihovo zanimanje.

4. Naučite svojega psa nekaj novih trikov

Koliko trikov pozna vaš pes? Ali dobro poznajo ukaze, kot so čakaj, pridi in prostor? No, dobra novica je, da jih lahko naučite še veliko več, kar presega te osnove. Več trikov, kot bodo znali, več novih jih boste lahko naučili.

Učenje vašega psa Novega trika ali ukaza je odlično za miselno stimulacijo, še posebej pa je lahko v pomoč pri sramežljivih ali prestrašenih psih. Vse to usposabljanje bo pomagalo okrepiti samozavest vaših psov in okrepiti vez med psom in lastnikom. Učenje novih ukazov lahko pomaga tudi povečati osredotočenost vaših psov in nadzor impulzov (manire).

5. Igrajte se igre z nosom

Ena najljubših aktivnosti moje psičke je nekaj osnovnih iger z nosom. To, da vaš pes uporablja nos za iskanje stvari, je res preprost način, da mu pomagate pri izpopolnjevanju njegovih naravnih sposobnosti. In vse to iskanje bo vašemu psu zagotovilo veliko več miselne stimulacije v vsakodnevni rutini.

Naša najljubša igra je ‘pojdi in poišči.’ Korenček ali dva narežemo na majhne koščke in jih skrijemo po hiši. Uporabite lahko katero koli poslastico, ki je všeč vašemu psu, toda ko prvič začnete, priporočamo, da uporabite priboljšek z močnim vonjem, saj jim bo morda vzelo nekaj poskusov, da se te igre res naučijo.

Ko je vaš pes na položaju »prostor«, skrijte nekaj teh dobrot po hiši. Če se še nikoli niste igrali iger z nosom, začnite z nekaj preprostimi točkami in ne pozabite zelo pohvaliti svojega psa, ko priboljške najde. Naj jim bo zabavno in razburljivo, tako da jih pohvalite vsakič, ko najdejo poslastico. Ko se tega naučijo, jih lahko začnete skrivati ​​na težje najdljiva mesta in jih spodbujati, naj več uporabljajo nos in se manj zanašajo na vizualne smernice.

6. Naučite svojega psa imena igrač

Ali vaš pes pozna imena svojih igrač? Moja psička obožuje igro ‘pojdi in poišči’, ki se jo igramo tako z igračami kot s priboljški. Ne razumite me narobe – rad uporabljam priboljške, toda če bi jih uporabljali ves čas, bi moj pes verjetno postal predebel. Tako smo začeli uporabljati tudi igrače. To igro sem začel uporabljati, potem ko sem videl neverjetne video posnetke Border Collieja Chaserja, ki pozna imena več kot 1000 igrač. Če rečem, da nama je z Laiko Chaser v navdih, ga pravzaprav podcenjujem.

Prvi korak je zagotoviti, da vaš pes ve ime predmeta, ki ga boste skrivali. Če začnete z določeno igračo, priporočam, da se usedete z njimi in to igračo na tla (v tem primeru recimo, da uporabljate “roza medveda”). Roza medveda položite na tla pred vas in psa in recite »roza medved«. Takoj, ko se ga pes dotakne ali ga zgrabi, ga pohvalite kot nori.

Zdaj, ko ste to naredili nekajkrat, lahko poleg roza medveda dodate drugo igračo. Ne pozabite iti počasi, da zagotovite, da vaš pes natančno ve, kaj je ‘roza medved’, preden se premaknete na drugo igračo. Torej, ko vaš pes ve imena nekaj predmetov, lahko začnete igro ‘pojdi in poišči roza medveda’ ali ‘pojdi in poišči rumeno ptico’.

7. Igrajte se igre samooblikovanja

Če še niste slišali za 101 stvar, ki jo lahko naredite s škatlo, ste zamudili nekaj zabavnih priložnosti za učenje. Osnovni način izvedbe igre samooblikovanja je, da psa spodbudimo, da naredi nekaj novega. S tem, ko psu damo možnost, da sam sprejema odločitve, ga miselno in fizično stimuliramo.

Začnete s škatlo na tleh in brez namigov pustite, da vaš pes razišče in se odloči, kaj bo storil. Za igre oblikovanja se lahko uporablja katerikoli predmet, ne le škatla. Tukaj je odličen videoposnetek, ki prikazuje, kako psa izuriti, da zleze pod predmet.

8. Naredite pasji poligon za vašega psa

Naučiti svojega psa, kako naj gre skozi oviro, je zanj lepa miselna vadba. In če doma nimate agility opreme, ne skrbite; lahko jo naredite sami ali pa uporabite karkoli drugega v svoji hiši kot alternativo.

Sam nisem dovolj spreten, da bi naredil svojo agility progo, zato sem se odločil, da uporabim alternative, ki jih imam doma. Uporabljam odejo, nekaj igrač in nekaj oranžnih stožcev za označevanje nevarnosti, ki sem jih kupil v lokalni trgovini. Moja mala agility proga vresnici ne izgleda nič podobna profesionalnim pripomočkom, je pa res koristna pri učenju novih trikov.

Psa lahko naučite »pojdi na odejo«, »skoči čez to metlo« ali »slalom« skozi stožce. Kateri koli ukazi delujejo s tem, kar ste nastavili. Prednost takšnega združevanja teh ovir je, da je to res velika miselna vadba za vašega psa. Ne zahtevate le, da naredijo eno stvar, ampak tudi, da ukaze združujejo enega za drugim.

9. Igrajte se interaktivne igre

Naši psi se radi igrajo z nami, interaktivno igranje pa je eden najlažjih načinov za njihovo miselno stimulacijo. Vem, da se zdi interaktivna igra zelo osnovna, vendar je enostavno podcenjevati, kako pomembna je za naše pse. Nedavne študije so pokazale, da bolj ko se pes igra, manjša je verjetnost, da bo imel težave z vedenjem.

Interaktivna igra je, ko se aktivno ukvarjate s svojim psom. Igranje vlečenja ali prinašanja je interaktivna igra in te vrste iger so v izjemno pomoč pri tem, da vašemu psu zagotovite več miselne stimulacije. In vsaka od teh zabavnih iger bo pomagala okrepiti vez med vami in vašim psom. Igra vlečenja je moja najljubša igra, saj je to odlična fizična vadba, je zelo zabavna in pomaga našim psom pri nadzoru impulzov.

10. Igrajte se igro ugibanja pravilnega kozarčka

Ali veste kaj je igra ugibanja pravilnega kozarčka? Gre za igro pri kateri priboljšek skrijete pod enega od treh enakih kozarčkov, nato pa jih premešate in dovolite, da pes izbere pravilen kozarček.

Za igranje te igre, dovolite vašemu psu, da opazuje pod kateri kozarček boste skrili priboljšek. Nato kozarčke premešate naokoli in jih spodbudite, naj ‘poiščejo priboljšek.’ Igra s kozarčki daje vašemu psu veliko miselne stimulacije in mu pomaga pri delu izboljšanju sposobnosti reševanja težav.

 

Miselna in fizična vadba sta tako kot v življenju človeka, pomembni tudi v življenju vašega psa. Da vašemu psu zagotovite dovolj energije, izberite odlično pasjo hrano, kot je na primer hipoalergeni Ted z jagnjetino ali Juliet z govedino, ki ju proizvaja CricksyDog.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Independently verified
549 reviews