Kot nam je nazorno prikazano v klasičnem filmu Sam doma, je prebujanje in ugotovitev, da ste sami, včasih lahko popolnoma vznemirljivo, spet drugič pa popolnoma strašljivo. Tako kot mali Kevin v filmu, naši kosmati otroci po navadi padejo v enega od dveh taborov. Ali zgrabijo samostojno življenje za roge, kopljejo po smetnjakih, žvečijo kavč in spijo na naših blazinah, ali pa se skrivajo, se zakopljejo v naše umazano perilo in se sprašujejo, kdaj in če sploh se bomo vrnili domov.

Ne glede na to, ali vaš pes postane anksiozen in uničuje, ko odidete, ali preprosto ne prenesete žalostnega pogleda v njegovih očeh, ko stopite skozi vrata, obstajajo načini, s katerimi lahko svojemu kužku pomagate, da se počuti bolj samozavestnega in varnega. Sčasoma bo vaš pes razumel, da morate včasih oditi, vendar se boste vedno vrnili.

 

#1 – Vadite čas samote

Dajte svojemu mladiču veliko priložnosti, da se počuti udobno, ko je sam, tako da mu nudite kratke, a pogoste treninge. Medtem ko sta oba doma, ga pripeljite do njegovega boksa (ali prostora kjer spi) in ga notri namestite za kratek čas stran. Pohvalite ga, da je šel v svoj boks in odidite brez „drame”.

Ostanite doma, vendar izven dosega oči in ušes vašega psa in počakajte nekaj minut. Nato pojdite nazaj v prostor in psa spustite iz boksa ter iz vašega prihoda naredite celo zabavo. Namenite mu veliko ljubezni in mu povejte, kako zelo priden je bil, ko vas ni bilo.

Če to počnete pogosto in za relativno kratek čas, ga navadite na pozitivno povezavo z njegovim boksom. Prav tako mu vlivate zaupanje, da se boste vrnili in da bo, ko pridete, zelo zabavno.

Če vaš pes joka ali zavija, je možno, da ste ga za začetek predolgo pustili v boksu. Poskusite še krajše samostojne seje, krajše od minute. V nekaj dneh ali tednih lahko podaljšate čas seje in z vsakim pozitivnim ponovnim srečanjem gradite njegovo samozavest.

 

#2 – Pustite jim kaj za udobje

Kot ste nedvomno opazili, vaš pes obožuje vaš vonj. Pravzaprav je to eden od glavnih načinov, kako vas prepozna, in mu prinaša veliko tolažbo, če je vaš vonj v njegovi družini. Postavitev predmeta z vašim vonjem v njegov zaboj je odličen način, da svojemu psu zagotovite tolažbo, ko morate biti zdoma. Še bolje pa je, da majico z vonjem pospravite v Comfort Cuddler in vaš pes bo imel vaš vonj in prijeten vzglavnik, s katerim se bo lahko stisnil, ko ste odsotni.

Če ima vaš pes najljubšo igračo ali odejo, je tudi to odlična izbira, da jo postavite v zaboj, ko boste odsotni. Cilj je povezati kar je psu poznano s procesom, okoljem in izkušnjo. Tolažilni predmetov so lahko zelo koristni pri doseganju tega cilja.

 

# 3 – Pasji vrtec

Socializacija je pomembna dejavnost za spodbujanje dobrega počutja vašega psa. Čudovito pri pasjem vrtcu je to, da se vaš pes odlično zabava tudi brez vas. Pes dobi priložnost, da ga pustite na varnem mestu, vas vidi, kako odhajate, se med vašo odsotnostjo noro zabava in nato doživi, da vaš povratek. To je popoln način za vzpostavitev samozavesti med vašo odsotnostjo.

Storitev dnevnega varstva psov lahko uporabljate tako pogosto, kot želite ali si lahko privoščite. Samo enkrat na teden ali več lahko močno poveča udobje vašega psa, ko je zunaj vas. Na začetku razmislite o pogostejših obiskih, medtem ko trenirate svojega psa. Potem lahko to začnete početi redkeje na primer za posebne priložnosti.

 

#4 – Naj bo vaša odsotnost nekaj posebnega

Starši človeških otrok uporabljajo ta trik ves čas. Gre nekako takole. Kupite super fantastično, izjemno privlačno igračo. Svojemu pogumnemu kosmatincu jo predstavite le takrat, ko bo preživljal čas sam. Namesto da bi bil pasji boks ali vaš odhod vzrok za povešeno glavo in depresivno stanje duha, vašo odsotnost povezujejo z nečim posebnim, pozitivnim. Časom za igro.

Seveda je vsak pes drugačen. Morda vaš kužek rad vleče nadev iz plišaste igrače. Morda je lizanje arašidovega masla iz središča žoge bolj po njegovem okusu. Igrače za stimulacijo možganov so odličen način za dolgotrajno zabavo in delo, ko je vaš pes sam. Izberite katero koli igračo, ki bo vašemu psu najbolj všeč. Osredotočite se na nekaj, kar traja dolgo časa in nad čimer bo vaš pes zelo navdušen. Pazite le, da pospravite vse, kar bi lahko predstavljalo nevarnost zadušitve.

 

#5 – Naj bo poznano

Čeprav je potovanje s psom vse enostavnejše, boste včasih primorani potovati brez svojega psa. Službena potovanja in izleti z dekleti verjetno ne bodo primerni za vašega kosmatega prijatelja. Ker bo moral ostati v oskrbi drugega, je pomembno, da se seznani s svojim začasnim domom, preden ga tam pustite za dlje časa.

Prostori za varstvo psov oz. pasji hoteli ne bi smeli imeti težav s tem, da že kdaj prej pripeljete svojega psa za kratek čas. Pustite mu, da povoha tolikokrat, kolikor se vam zdi potrebno, preden ostane. Že en sprehod, da si ogledate in povohate mesta za le nekaj minut, bo vašemu psu olajšal čas, ko ste odsotni. Dobra ideja je tudi, da ga pustite tam za kakšno popoldne dva, da pes doživi tudi vašo vrnitev.

Če bo pes bivala pri družinskem članu ali prijatelju, morda že pozna njihov prostor in ga povezuje z dobrimi časi. Če ne, se dogovorite za nekaj srečanj čez dan ali celo čez noč. To jim bo omogočilo, da se navadijo drug na drugega in da se bo vaš pes lahko navadil na bivanje v „novem domu”. S poznavanjem in utrjevanjem tega, da se boste vrnili ponj, ga pripravljate na uspešno preživet čas v vaši odsotnost.

 

“Pridem kmalu.”

Samozavesten pes, ki se lahko počuti udobno z vami ali brez vas, je nekaj pozitivnega za vse vpletene. Če boste že od samega začetka sprejeli korake za spodbujanje neodvisnosti, bodo le-ti koristili dolgoročnemu zdravju vašega psa in vašega odnosa. Ločitev je lahko sladka žalost, toda odsotnost res naredi srce  še bolj naklonjeno.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Spraševalec: Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?...

read more
Independently verified
543 reviews