Spraševalec:

Ali se za tem, da je moj pes alergičen na skoraj vse, morda skriva bolezen? (Vsaj tako mislimo.) Ko ji damo piščanca, kakršno koli perutnino ali začinjeno, prekajeno hrano, se ji po 1-2 dneh po tačkah spustijo kraste in začne ji izpadati dlaka. Dolgo časa ni imela težav s temi živili, pred približno 3 leti pa so se začeli ti simptomi. Psička ima 12 kg in je pri nas že 6 let. Je mešanka in je sterilizirana.

Najlepša hvala za vaš odgovor!

 

Odgovor Imreja Vargyasa, našega ustanovitelja in strokovnjaka:

✔️ Pasji nutricionist, ki je svoje življenje posvetil preprečevanju prehranskih alergijskih bolezni pri psih
✔️ 5+ let izkušenj s posredno proizvodnjo pasje hrane, odgovoren za pasjo hrano skoraj 20.000+ psov letno
✔️ Specialist za prehrano psov, priznan s strani poznanega britanskega CPD

——————–

Imate prav, obstaja velika verjetnost, da gre za alergijo na hrano. Psu nikoli ne dajajte začinjene ali prekajene hrane, ki je namenjena ljudem, saj lahko to sproži pankreatitis, še posebej po 7. letu starosti (vendar tudi prej).

Če želite kuhati zanjo, to storite brez začimb. Vaš pes je verjetno občutljiv na katero koli perutnino, zato je tudi dobro, da zamenjate osnovno hrano s hipoalergeno in – kar je zelo pomembno – tudi priboljški naj bodo hipoalergeni! Stanje je vredno jemati resno, saj se s starostjo rado poslabša. Med sprehodi je treba preprečiti, da bi pes pojedel zavržene piščančje ostanke in podobno. Sorodnikom in gostom razložite tudi, da vašemu ljubljenčku pod nobenim pogojem ne smejo dajati hrane, ki vsebuje perutnino.

Zavedajte se, da je na žalost večina hrane za ljudi in živali mešanih, zato lahko pasja hrana z govedino vsebuje tudi piščanca. Izberite le enega proizvajalca in eno vrsto hrane, ki je po svoji sestavi hipoalergena in ne vsebuje perutninskega mesa kot živalske beljakovine. Naša hipoalergena suha hrana za pse Juliet ali Ted popolnoma izpolnjuje zgornje kriterije.

Pomembno je, da s svojim psom sledite strogi dieti prehranjevanja vsaj 12 tednov! Toliko časa traja, da se alergeni izločijo iz telesa. Upoštevanje diete zahteva veliko pozornosti. Pomembno je, da ob alergiji na hrano (ali katerikoli drugi alergiji) ukrepate čim prej, saj se lahko poslabša! Če simptomi znova izbruhnejo, obvezno obiščite veterinarja, medtem pa lahko začnete dieto s katerim koli od zgoraj navedenih živil, da se izognete večjim težavam.

Independently verified
549 reviews