Vaš pes verjetno ve, kako prositi za priboljšek, vendar ne ve, kako bi se pogovarjal z vami o svojem zdravju – ali vam povedal, kdaj ga kaj boli. Na žalost se lahko psi kot hišni ljubljenčki soočajo s široko paleto zdravstvenih težav. Na srečo lahko mnoge najresnejše preprečimo s cepljenjem in rednim zdravljenjem.

Predstavljamo vam 10 najpogostejših zdravstvenih težav, s katerimi se spopadajo naši štirinožni ljubljenčki in simptome, na katere moramo biti pozorni.

1. Srčna glista

Srčna glista je resna in potencialno smrtonosna bolezen, pri kateri paraziti okužijo srce in arterije psa. Psi so izpostavljeni ličinkam z ugrizom komarja in če se pravočasno ne opazi, se lahko ličinke razvijejo v velike črve. Simptomi srčne gliste segajo od kašlja do letargije, „padanja skupaj” in depresije (pes je otožen in vas več ne pozdravlja pred vrati), pravi Bonnie Beaver, DVM, profesorica na Fakulteti za veterinarsko medicino na Univerzi Texas A&M. Okužba s srčno glisto lahko napreduje v srčno popuščanje in smrt Čeprav niso vedno uspešne, možnosti zdravljenja vključujejo zdravila za ubijanje parazitov in v naprednih primerih operacijo. Na srečo lahko srčno glisto zlahka preprečimo. Za to imamo na voljo več možnosti, ki vključujejo dnevna peroralna zdravila, topikalna zdravila, injekcije ali preprosto tableto enkrat na mesec.

2. Bruhanje in driska

Možni vzroki za bruhanje in drisko pri psih so številni, najpogostejša pa je okužba, kot je parvovirus. Drugi vzroki vključujejo uživanje neprimerne hrane ali požiranje raznih predmetov, ki temu niso namenjeni. “Psi pogosto jedo majhne igrače, oblačila, čokolado ali zavitke žvečilk,” pravi Beaver. “Ksilitol (nadomestek sladkorja) lahko ustavi ledvice. Pol kilograma slanine lahko povzroči pankreatitis. “

Izoliran napad bruhanja in driske pri psih običajno ni razlog za skrb, če pa vaš pes bruha večkrat ali več kot en dan, ga odpeljite k veterinarju. Bodite pozorni na simptome, kot so kri v bruhanju ali driski, temna ali črna driska, letargija, izguba teže, zvišana telesna temperatura ali sprememba apetita. Da bi preprečili dehidracijo, psu dajte veliko vode. Po bruhanju poskusite lahko hrano, kot so kuhan krompir, riž in kuhan piščanec brez kože. Za boj proti driski pri psih je splošno pravilo, da ga ne hranite vsaj 12 do 24 ur ali dokler vam veterinar ne da dovoljenja.

3. Debelost

Debelost je pogost zdravstveni problem hišnih ljubljenčkov. Tako kot pri ljudeh ima lahko prekomerna telesna teža negativne učinke na zdravje vašega psa: psi s prekomerno telesno težo se soočajo z večjim tveganjem za bolečine v sklepih, sladkorno bolezen in bolezni jeter. “Hranimo jih s preveč kalorično hrano in jim ne omogočamo dovolj gibanja,” pravi Beaver.

Ali ima vaš pes primerno telesno težo? Če jo ima, bi morali občutiti njegovo hrbtenico in rebra brez pritiska. Ko gledate svojega psa od zgoraj, bi morali med spodnjimi rebri in boki opaziti opazen »pas«; s strani bi morali videti, kako se trebuh dviga od dna prsnega koša do stegen. Če vaš pes ne izpolnjuje teh standardov, prosite svojega veterinarja, naj vam pomaga ustvariti načrt prehrane in vadbe.

“Povečajte porabo kalorij in zmanjšajte vnos kalorij,” pravi Beaver. Zmanjšajte prigrizke ali priboljške, ga čez dan hranite z majhnimi obroki in si ga peljite v park, da se igra in teka.

Če iščete odlično hrano za pse, ki ni le okusna, ampak tudi resnično zdrava, bi moral vaš pes poskusiti hipoalergeno govejo suho hrano Juliet podjetja CricksyDog. Poskusite za zdravje vašega psa.

4. Nalezljive bolezni

Drug pogost zdravstveni problem psov so nalezljive bolezni, zlasti pasji parvovirus in kuga. Pasji parvovirus je zelo nalezljiv in potencialno smrtonosen, pes se okuži s stikom z blatom okuženega psa. Simptomi lahko vključujejo krvavo drisko, bruhanje, letargijo in izgubo apetita.

Pasja kuga je virus, ki se prenaša z neposrednim stikom z urinom, slino ali krvjo okuženega psa. Vpliva na dihalni sistem psa, pa tudi na prebavila in osrednji živčni sistem ter celo oči, zlasti membrane, ki pokrivajo zrkla in spodnjo stran veke. Simptomi vključujejo kihanje, kašelj in težave z dihanjem, zvišano telesno temperaturo, nenadno izgubo apetita, bruhanje ali drisko, izcedek goste sluznice iz oči in nosu ter morebitne napade.

Zgodnje preprečevanje lahko zaščiti vašega hišnega ljubljenčka. “Te in druge pogoste nalezljive bolezni pri psih lahko preprečimo s pravilnim cepljenjem,” pravi Beaver. “Začnite že, ko bodo še mladički.” Kar zadeva zdravljenje, možnosti za pasji parvovirus vključujejo intravenozen tekočine za preprečevanje dehidracije, zdravila proti bruhanju, antibiotike in zdravila proti bolečinam. Pri pasji kugi zdravljenje običajno vključuje intravenozne tekočine, antibiotike (če vaš pes kašlja) za preprečevanje pljučnice in zdravila za nadzor napadov. Gre za zdravljenje simptomov, trenutno ni zdravil, ki bi uničila oba virusa.

5. Kužni pasji kašelj

Kužni pasji kašelj je zelo nalezljiva oblika bronhitisa, ki povzroča vnetje v pasji glasnici in sapnici. “Najpogostejši vzrok je izpostavljenost drugim okuženim psom, bodisi v vrtcu za pse, pri frizerju ali v pesjaku,” pravi Beaver. “V večini primerov je zdravljenje zastavljeno tako, da se enostavno pusti, da se bolezen izzveni sama od sebe, v hujših primerih pa veterinar psu predpiše antibiotike.” Poskusite lahko tudi z vlažilcem ali svojega hišnega ljubljenčka odpeljete v kopalnico, ki ste jo predhodno napolnili s paro.

6. Težave s spodnjimi sečili

Nekatere pogoste težave pri sečilih pri psih vključujejo inkontinenco, bakterijske okužbe, kamne v mehurju in celo raka. Simptomi vključujejo pogostejše uriniranje, majhne količine urina, kri v urinu, inkontinenco, napetost ali jok pri bolečinah pri poskusu uriniranja, bruhanje, zvišano telesno temperaturo in izgubo teže. Možnosti zdravljenja vključujejo antibiotike, spremembe v prehrani in po potrebi operacijo za odstranitev kamnov v mehurju ali tumorja.

7. Bolezni zob

Parodontalna bolezen, okužba dlesni, je pri psih zelo pogosta, prizadene približno 80 odstotkov psov do starosti 2 let. Povezana je s srčnimi boleznimi, sladkorno boleznijo, ledvično boleznijo in drugimi resnimi zdravstvenimi težavami psov. „Simptomi segajo od smrdljivega diha do težav pri prehranjevanju in otekanja obraza”, pravi Beaver. Zdravljenje lahko vključuje odstranjevanje zobnih oblog in po potrebi zob. Da bi preprečili težave z zobmi pri psih, Beaver priporoča redne preglede pri zobozdravniku, žvečilke za pse, ki so namenjene čiščenju zob in redno umivanje zobe vašega ljubljenčka s pasjo zobno pasto (vaša zobna pasta lahko vznemirja pasji želodec).

8. Težave s kožo

Večino težav s kožo pri psih povzročajo paraziti, kožne okužbe in alergije. “Verjetno najpogostejša težava s kožo pri psih je demodektika, ki jo povzroča pršica, ki živi v lasnih mešičkih,” pravi Beaver.

Pogosti paraziti, ki prizadenejo kožo, so bolhe, klopi, ušesne pršice in sarkoptične pršice, ki povzročajo kraste. Lišaji so pogosta kožna okužba; gre za zelo nalezljivo glivično okužbo, ki lahko povzroči izpadanje dlake, krajšo dlako ali luskaste madeže. Alergeni, kot so cvetni prah, plesen in pršice, lahko sprožijo srbenje in izpuščaje. Psi pogosto razvijejo tudi alergije na običajne sestavine pasje hrane, kot so soja, koruza, pšenica, govedina ali piščanec, kar lahko povzroči težave s kožo. Nekateri psi pa preprosto sami povzročijo draženje kože, če se na določenem delu prepogosto ližejo, kar lahko počnejo tudi zaradi dolgčasa ali stresa.

Če boste svojega psa dobro pregledali, boste na njem morda lahko opazili bolhe in klope. Možnosti zdravljenja težav s kožo vključujejo uporabo posebnih zdravilnih šamponov za ubijanje parazitov, antibiotikov ali proti glivičnih zdravil ter kortikosteroidov in antihistaminikov za nadzor srbenja. Vaš veterinar vam lahko predpiše tudi dieto za zmanjšanje alergij, če so težave s kožo pogojene z alergijo na hrano, ali injekcije za nadzor alergijskih reakcij. Za preprečevanje bolh in klopov vprašajte svojega veterinarja o mesečnih sredstvih za lokalno uporabo, ki so zelo preprosta za uporabo.

9. Zlomljene kosti

Zlomljene kosti, imenovane tudi zlomi, so pri psih pogosta težava – pogosto zaradi dejavnosti, kot je skok skozi okno, pravi Beaver. Simptomi vključujejo šepanje in ne premikanje poškodovane tačke, sploh če obstaja razlog za sum na travmo (če je bil pes na primer blizu ceste). Zdravljenje vključuje operacijo, opornico ali mavec.

10. Rak

“Ena pogostejših oblika raka pri psih je kožni rak,” pravi Beaver. “Na vrhu nosu in ušesnih konicah se lahko pojavijo bele lise.” Drugi simptomi raka pri psih so otrdline, otekline, rane, hitra izguba teže, hromost, nenaden zmanjšan apetit, težave z dihanjem, uriniranjem ali iztrebljanjem, pomanjkanje energije in črno blato.

Zdravljenje vključuje operacijo, kemoterapijo, obsevanje in imuno terapijo. Tako kot pri ljudeh se lahko uporabi tudi kombinacija pristopov, na izid pa lahko vplivajo stopnja raka, vrsta bolezni in agresivnost zdravljenja.

Z rednimi obiski veterinarja in preventivnimi ukrepi lahko vzdržujete zdravje vašega psa v najboljši formi. Če opazite kakšno nenavadno vedenje ali simptom, bo takojšen obisk veterinarja pogosto pomenil hitro okrevanje in zdravljenje bolezni vašega psa.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Independently verified
549 reviews