Opozorilni znaki alergij običajno postanejo očitni že pred starostjo psa, vendar ni nič nenavadnega, da se srbečica, pordelost in vneta koža razvijejo pozneje v življenju. Tisti, ki se že od prej spopadajo z alergijskimi reakcijami na koži, pa lahko začnejo doživljati pogostejše izbruhe, saj njihova telesa s starostjo oslabijo.

Za pojav alergij nikoli ni prepozno – in na srečo ni nikoli prepozno, da bi jih obvladali!

Če vaš starejši pes trpi za suho, srbečo, razdraženo kožo zaradi alergij, vam lahko naslednjih 5 nasvetov pomaga pri lajšanju teh nevšečnosti.

 

1. Pravilna prehrana

Ni popolne prehrane, ki bi bila primerna za čisto vsakega psa, še posebej, če gre za psa z alergijo na hrano. Psi lahko kadarkoli nenadoma postanejo alergični na katerokoli sestavino hrane. “Običajni osumljenci” pri alergijah vključujejo pogosto uporabljene vire beljakovin in ogljikovih hidratov, kot so piščanec, svinjina, pšenica in koruza.

Za boj proti epidemiji alergij na hrano mnogi veterinarji priporočajo domače, surove ali hipoalergene diete, ki vsebujejo “nove” vire hranil, kot so jagnjetina, govedina in divjačina, za vire beljakovin in ogljikovih hidratov, pa sestavine kot sta riž in sladki krompir.

Bodite previdni pri poskušanju, da sami prepoznate in zdravite alergije na hrano vašega psa. Resnično preskušanje prehrane lahko traja mesece in prehod z ene hrane na drugo lahko poslabša težavo. Sodelujte z našimi strokovnjaki, da določite najboljše možnosti prehrane za individualne potrebe vašega starejšega psa.

Če želite najti popolno hrano za vašega alergičnega psa, naredite test alergij ali se posvetujte z našimi strokovnjaki. Naša hrana za pse št. 1 na osnovi jagnjetine je pomagala na tisoče psom, ki so trpeli zaradi različnih alergij na hrano. Torej je odličen začetek. Hrana Juliet je primerna za majhne pse, Ted pa za srednje velike pse.

 

2. Zmanjšajte alergene s kopanjem

Vsakič, ko psi stopijo ven, so izpostavljeni potencialnim alergenom. Kopanje pomaga zmanjšati mikroskopske delce, ki se kopičijo na tacah, koži in dlaki. Hladna voda in posebej oblikovani šamponi lahko pomagajo ublažiti srbenje in draženje, vendar se prepričajte, da uporabite izdelek, ki je varen za hišne ljubljenčke, zasnovan za specifične težave s kožo vašega psa in se izogibajte prekomernemu kopanju. Vprašajte svojega veterinarja za priporočilo.

Brisanje pasjih tačk z nežnimi, hipoalergenimi brisačkami po izletu zunaj, je koristno tudi med posameznimi kopanji.

3. Vzdržujte čistočo v vašem domu

Prah, alergeni v zraku in plesni se kopičijo tudi v najčistejših domovih. Pogosto brisanje prahu in sesanje lahko pomagata zmanjšati izpostavljenost vašega psa alergenom v gospodinjstvu in izboljšati zdravje celotne družine. Ne pozabite redno menjati vakuumske vrečke in zračnih filtrov ter tedensko prati posteljnino svojega psa.

Morda boste želeli razmisliti tudi o uporabi vlažilca  zraka, ki bo v sušnem vremenu vrnil vlago v zrak. To lahko pomaga pri lajšanju suhe, srbeče kože pri ljudeh in hišnih ljubljenčkih.

 

4. Preprečite bolhe

Ali ste vedeli, da lahko samica bolhe v enem mesecu rodi 600 potomcev? Ali da lahko pes z alergijo tedne trpi zaradi enega samega ugriza? Preobčutljivost zaradi ugriza bolh in alergijski dermatitis na bolhe sta med najpogostejšimi kožnimi obolenji pri hišnih ljubljenčkih.

Medtem ko večina psov alergijo na ugrize bolh razvije pred petim letom starosti, se lahko pojavi ali poslabša v kateri koli življenjski fazi. Zdravljenje nastalega srbenja, izpadanja dlake in kožnih okužb lahko traja tedne. Veliko lažje in stroškovno učinkovitejše (da ne omenjam boljše za vašega psa) je preprečiti infestacije z bolhami z veterinarsko odobrenim preventivnim sredstvom.

 

5. Spodbujajte splošno zdravje kože z omega maščobnimi kislinami

Ko se psi starajo, njihova koža začne izgubljati svojo naravno vlago, postaja bolj suha, občutljiva in nagnjena k srbenju. Esencialne maščobne kisline, Omega-3, Omega-6 in Omega-9, koristijo koži starejših psov, saj pomagajo ohranjati njihova naravna olja na zdravi ravni. Delujejo tudi protivnetno in zmanjšujejo intenzivnost alergij.

Naša hipoalergena hrana za pse je polna esencialnih vitaminov in mineralov, ki pomagajo, da bo kožuh vašega starejšega psa sijoč kot v najstniških letih!

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Spraševalec: Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?...

read more
Independently verified
543 reviews