Ko je kaj narobe, naši ljubljeni pasji spremljevalci nimajo luksuza, da bi nam lahko povedali, kaj jih moti. Vsaj ne z uporabo besed. Naši psi nam na različne načine na skrivaj povedo, da so pod stresom. Z nami komunicirajo neverbalno s svojo govorico telesa in dejanji.

 

​1. Drhtenje

Sem ponosen starš 2 kg čivave, zato je to prvi znak, ki ga opazim, ko je pod stresom. Če se vaš pes trese kot list, je očitno nekaj narobe. Včasih se psi tresejo tudi iz drugih razlogov. Lahko so na primer prehlajeni ali bolni.

 

​2. Netipično uriniranje in iztrebljanje

Tudi najbolj poslušni, dobro šolani kužki so nagnjeni k tej težavi. Ko so naši psi prestrašeni, je običajno, da izgubijo nadzor nad mehurjem. Prav tako lahko izgubijo nadzor nad svojim črevesjem. Kot starši psov, večina od nas ve, da so naši psi kot otroci. Naši ljubljeni psički so lahko zelo otroški. Tako kot imajo otroci včasih »nesreče«, tudi naši mladiči niso nič drugačni!

 

​3. Cviljenje

Za pse je nagonsko, da cvilijo, ko nam poskušajo nekaj povedati. To je njihov mali način samo izražanja. Pogosto je lahko luštno, ko naš psiček cvili, da nam sporoči, da želi našo pozornost. Vendar to vedenje ni vedno srčkano in nedolžno. Psi pogosto cvilijo, ko so pod stresom (pomislite na veterinarsko ambulanto!). Volčji mladiči cvilijo svojim materam, da izrazijo, kaj želijo ali potrebujejo. Naši ljubljenčki niso nič drugačni. Tako kot volkovi bodo psi cvilili, da bi izrazili potrebo svojim ljudem.

 

​4. Spremenijo svojo obrazno dispozicijo, mimiko

Oči naših psov so zelo izrazite. Ko so kužki prestrašeni, lahko pokažejo žalostne, povešene oči. POZOR: »puppy eyes« so lahko tudi trik, s katerim vam ukradejo burger iz rok! Naši mladiči so pametni; to uporabljajo v svojo korist. »Moja čivava mi nameni tak pogled vsak dan, ko jem. Včasih boste morda celo videli solzico ali dve … aww! Če so oči vašega mladiča nenavadno sijoče, vam morda skuša povedati, da je nekaj narobe.

 

​5. Spodvijanje repa

Večina nas pozna ta znak. Ko pes zatakne rep med noge, vam dobesedno reče: “Prosim, ne poškoduj me.” Ko psi kažejo to vedenje, se dejansko poskušajo zmanjšati. V bistvu sporočajo grožnji, naj ga ignorira, tako da ga grožnja lahko pusti pri miru. V tem primeru vaš pes morda reče: »Vidiš? Nisem ti nobena grožnja.” Videl sem, da nekateri psi to počnejo, ko jih ujamejo pri norenju.

Razmislite o tem za trenutek: kdaj se je imel vaš pes nazadnje »nesrečo« na vaši preprogi? Ali pa, kdaj ste nazadnje ujeli svojega kužka, da počne nekaj, česar ne bi smel? Vsi poznamo smešen pogled »Kriv sem«, ki nam ga namenijo, ko nekaj strgajo na koščke. Nekateri mladiči zataknejo rep med noge. V tistem trenutku so oni »podrejeni« in vam morda rečejo: »Vem, da je bilo to, kar sem naredil, narobe. Žal mi je. Umikam se.”

 

​6. Skrivanje

Včasih se naši psi skrijejo, ko so pod stresom. Mislim, da je silvestrovanje popoln primer. Ljudje uživajo ta dan ob gledanju ognjemeta. Vendar pa je večina psov popolnoma pod stresom. Od glasnega prasketanja ognjemetov jih bolijo ušesa. Ljubka ušesa vašega kužka so izjemno občutljiva, saj lahko slišijo na veliko višjih frekvencah. Mnogi psi se na zastrašujoče zvoke odzovejo tako, da se skrijejo pod mize in stoli. Na žalost so nekateri zaradi ognjemeta tako anksiozni, da se ustrašijo in pobegnejo. V tem posebnem letnem času je večina zavetišč izjemno zaposlena s prestrašenimi, “potepuškimi” psi.

Kadar katerakoli situacija obremenjuje vašega psa, ga prepričajte, da je varen. Dober način za to je blokiranje glasnega zvoka z uporabo naprave za odpravljanje hrupa, kot je naprava za beli šum ali celo predvajalnik glasbe. Nekateri starši psov naredijo še korak dlje z uporabo eteričnih olj (na primer sivke), da pomirijo svoje ljubljenčke. Če se odločite za to, POZOR – vsa eterična olja niso varna za pse.

 

​7. Lezenje v naročje

Naši psi so v marsičem kot otroci. Psi so navezani na nas, zato pri nas iščejo tolažbo in pomiritev, ko so pod stresom. Tako kot oni ščitijo nas, jih moramo zaščititi tudi mi. Tukaj ne govorim samo o “naročnih psih”; večji psi niso izjema.

 

Zavedajte se

Za svoje pse moramo skrbeti, ko so pod stresom, tako kot oni skrbijo za nas. Biti lastnik hišnega ljubljenčka je ena najbolj nagrajujočih izkušenj, ki jih lahko doživimo na tem svetu. Ko so psi pod stresom, se bodo dobri lastniki potrudili, da jih zamotijo in potolažijo. Žal svojega okolja ne moremo nadzorovati ves čas, zato je nemogoče, da bi tudi najboljši pasji starši ves čas ščitili svoje pse pred stresom. Življenje, kot vemo, je nepredvidljivo. Ko se torej pojavijo te stresne situacije, je pametno zaščititi svojega kosmatega otroka na najboljši način – tako, da vemo, na katere »znake« moramo biti pozorni, ko je pod stresom.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Izbira hrane za psa: kako najti pravo hrano za svojega psa

Izbira hrane za psa: kako najti pravo hrano za svojega psa

Ali poskušate izbrati pravo pasjo hrano za svojega psa? Pravilna prehrana je ena najosnovnejših potreb psov. Dobra prehrana je eden najboljših načinov za ohranjanje zdravja vašega psa. Na voljo je na tisoče možnosti pasje hrane, zato je izbira prave pasje hrane lahko...

read more
Kako najti primernega veterinarja za vašega psa

Kako najti primernega veterinarja za vašega psa

Vsak pes si zasluži dobrega veterinarja, ki mu pomaga, da ostane zdrav. Kot lastnik hišnega ljubljenčka si tudi vi zaslužite veterinarja, ki zadovolji vaše potrebe in potrebe vašega psa. Vaš veterinar je vaš drugi družinski zdravnik, zato želite najti pravega. Tukaj...

read more
Neodvisno preverjeno
309 ocen