Predstavljajte si to: vašega psa nenehno srbi, se praska in grize kožuh, vi pa ne morete ugotoviti, zakaj. Morda ste poskusili vse, od spreminjanja negovalne rutine do posebnih šamponov, do zdravil. Ali ste poskusili spremeniti prehrano svojega psa?

Prehrana lahko igra pomembno vlogo pri obvladovanju kožnih stanj in bolezni, ne glede na to, ali ima vaš pes alergijo na hrano ali ne.

Hrana je eden od krivcev za alergijske reakcije pri psih, ki ga lastniki pogosto spregledajo. Pravzaprav obstajajo tako alergije kot tudi intolerance na hrano za pse. Tako kot mi lahko tudi psi trpijo zaradi ene ali obeh. Alergije na hrano pri psih lahko povzročijo ne le prebavne težave, kot sta bruhanje in driska, ampak tudi težave s kožo in celo vedenjske težave. Če vi ali vaš veterinar sumite, da je vaš mladiček morda imel neželen odziv na nekatera živila, in se sprašujete, kaj vse to pomeni, ste na pravem mestu.

Tu je zbrano vse kar morate vedeti:

 • Alergija na pasjo hrano in intoleranca na pasjo hrano
 • Najpogostejši alergeni v hrani za pse
 • Genetska nagnjenost k alergijam na hrano za pse
 • Simptomi alergije na hrano za pse
 • Dolgoročni učinki alergije na hrano za pse
 • Testi za alergijo na pasjo hrano in druge metode
 • Zdravljenje alergije na hrano
 • Najboljša hrana za pse pri alergijah

 Zdravljenje alergije na hrano pri psih temelji na enem temeljnem načelu: prepoznajte hrano, na katero je vaš pes alergičen, in se ji izogibajte.

” Kar večina ljudi prepozna kot alergijo na hrano za pse, se primerneje imenuje kožna neželena reakcija na hrano, “pravi dr. Justin Shmalberg, veterinarski nutricionist pri DVM in NomNomNow.” To v bistvu pomeni neko povezavo med hrano in določeno skupino simptomov – običajno težave s kožo ali težave s prebavili. “

Pri resnični alergiji na hrano za pse je po Shmalbergu krivec pogosto prehranska beljakovina, ki sproži škodljiv imunski odziv, ki nato povzroči, da celice v telesu sproščajo histamine ali spojine, ki povzročajo srbenje in številne druge alergijske znake.

Po drugi strani pa intoleranca na pasjo hrano ne vključuje imunskega odziva, vendar so lahko znaki intolerance na pasjo hrano precej podobni znakom alergije na hrano. Eden od primerov je intoleranca na laktozo, ki se zgodi, ko telo psa preprosto ne predela laktoze v mlečnih izdelkih, kar vodi v prebavne težave (pogosto drisko).

Tako alergije kot intolerance spadajo v kategorijo CAFR ali, na splošno, med neželene reakcije na hrano. So, how prevalent are adverse food reactions in dogs? Kako pogosti so torej neželeni učinki hrane pri psih? Nekatere raziskave iz leta 2017, objavljene v BMC Veterinary Research, so preučile prav to. Ugotovitve kažejo, da ima 1 do 2 odstotka psov, ki obiščejo veterinarje za kakršno koli diagnozo, intoleranco ali alergijo na hrano; med psi s kožnimi boleznimi se število nekoliko poveča, na približno 6 odstotkov. Pri psih s težavami s srbečico in alergijami celo več – približno eden od petih – kaže znake neželenih reakcij na hrano.

Kljub temu so resnične alergije, pri katerih imunski sistem napada prehranske beljakovine, vsekakor manj pogoste kot intolerance na hrano. Shmalberg pravi: “Če se vaš pes sicer normalno obnaša, tudi če se veliko praska, je alergija na hrano malo verjetna. Prehrana ima lahko pomembno vlogo pri obvladovanju kožnih stanj in bolezni, ne glede na ali ima vaš pes alergijo na hrano ali ne. ” Spodaj bomo razpravljali o tem, kako lahko ugotovite razliko.

Najpogostejši alergeni v hrani za pse

Se sprašujete, kaj je v hrani za pse, da le-ta povzroča alergije? “Meso, mlečni izdelki in jajca se pogosto štejejo za najpogostejše alergene v hrani za pse,” pravi Shmalberg. “Na splošno pa so proteinski del teh živil tisti, ki so ponavadi problematični, ne pa recimo, meso samo po sebi.” Upoštevajte, da lahko tudi zelenjava vsebuje beljakovine, zato tudi ni nujno varna.

Pregled zgoraj omenjenih raziskav v BMC Veterinary Research je odkril nekatere najpogosteje prijavljene alergene v pasji hrani, ki so lahko povod v neželene reakcije na hrano. Tukaj je pogled, od najbolj do najmanj pogosto omenjenih.

Najpogostejši alergeni v hrani za pse (vir: BMC Veterinary Research)

Alergen: Procentov psov s prijavljeno reakcijo:
Govedina 34%
Mlečni izdelki 17%
Piščanec 15%
Soja 13%
Jagnjetina 6%
Koruza 5%
Jajca 4%
Svinjina 2%
Riba 2%
Riž 2%

Shmalberg pri tem daje dve pomembni opozorili.

Potrebne so nove raziskave. Mnoge študije, tudi iz tega pregleda so starejše, iz časov ko so hrano za pse izdelovali in predelovali drugače kot danes. Alergije se sčasoma spreminjajo skupaj s spreminjanjem hrane, in ko se pojavijo nove študije, lahko opazimo, da se na vrh seznama dvigajo drugi alergeni.

Pogostejše kot je živilo, večja je verjetnost alergije. “Da bi se alergija na hrano lahko razvila, mora biti pes izpostavljen tej hrani,” pravi Shmalberg. “To lahko pojasni, zakaj so beljakovine, ki jih najpogosteje najdemo v hrani za pse, na primer v govedini in piščancu, uvrščene višje na seznamu.”

Še več dejstev o alergiji na pasjo hrano, ki jih je dobro vedeti:

Kjer je ena alergija, jih je lahko več. Ocenjuje se, da je več kot tretjina psov z eno alergijo na hrano alergična na vsaj še eno dodatno hrano.

Škrob je varnejši. Čisti ogljikovi hidrati, znani tudi kot škrob, imajo precej nizko vsebnost beljakovin ali pa so celo brez njih, kar pomeni, da psi običajno niso alergični nanje. Obstajajo izjeme: čeprav je krompirjev škrob verjetno varen, lahko cel krompir povzroči alergijo, ker vsebuje beljakovine. Enako velja za zrna z več beljakovinami, kot sta koruza in pšenica. Toda na splošno so alergije na žita veliko manj pogoste kot alergije na meso.

Pri maščobah je pomembna čistost. Čiste maščobe, kot na primer čisto ribje olje, so brez beljakovin in ne bi smele sprožiti alergijske reakcije. Toda sledi beljakovin se lahko med predelavo prikradejo v olja in maščobe ter pri zelo alergičnem psu povzročijo težave.

Bodite pozorni na želatino. Dodatna olja so pogosto v želatinskih kapsulah in ta lahko pri nekaterih psih povzroči alergijo.

Alergije na arašide so pri psih redke. Če pa se pojavijo, po navadi niso niti približno tako hude, kot so lahko pri človeku. Dobra novica, če je vaš mladiček eden izmed mnogih, ki obožuje PB poslastico!

Niti dve živili nista popolnoma enaki. Ni veliko dokazov, ki bi nakazovali, kako se bo pes, ki ima alergijo na eno hrano, odzval na podobno hrano. Se pravi, da pes, alergičen na piščanca, ne bo nujno alergičen na purana.

Pazite na dodatke. Kemikalije, konzervansi, barvila in arome verjetno ne bodo povzročile resnične alergije, lahko pa sprožijo neželene učinke ali simptome intolerance.

Oznake na živilih ne povejo vedno celotne zgodbe. Nekateri suhi pasji briketi in konzervirana živila, so bila pozitivna na testu za beljakovine, čeprav le-te niso bile navedene na etiketi.

Genetska nagnjenost k alergijam na hrano za pse

Se sprašujete, ali je vaš pes nagnjen k alergijam ali intoleranci na hrano? Vsekakor obstaja nekaj dokazov, da če imajo starši alergijo, jo bodo bolj verjetno podedovali tudi potomci. Tako je dokazano, da imajo geni pomembno vlogo. Manj verjeten dejavnik pa je sama pasma psa. Pravzaprav znanost nikoli ni potrdila, da je katera koli pasma bolj izpostavljena alergijam na hrano kot druga. “To se lahko zgodi pri kateri koli pasmi in pri vsakem psu,” pravi Shmalberg.

Ugotavlja tudi, da imajo nekateri rejci in lastniki mnenje, da bi odstopanje od prehrane prednikov nekaterih pasem lahko povzročilo alergije pri teh pasmah. Na primer, haskiji so navajeni prehranjevanja z ribami v svojem naravnem okolju – ali bi pri njih hranjenje s perutnino povzročilo alergijsko reakcijo? Skratka, ne. “Ni dokazov, ki bi podpirali to teorijo. Večina psov se zdi precej prilagodljiva na vrsto hrane,” pravi Shmalberg. Zdi se, da tudi starost ali spol psa nista pomembna za alergije ali intolerance na hrano. Nekateri veterinarji poročajo, da so tudi pri psih mlajših od enega leta, odkrili alergije na hrano. Torej alergije in intolerance lahko prizadenejo tudi mladičke (medtem ko v tej starosti običajno niso tako dovzetni za okoljske alergije).

Naštetih je 10 pasem, ki jih ljudje najpogosteje iščejo v sklopu alergij na hrano oz.pasjo hrano:

 • Jazbečarji
 • Buldogi
 • Zlati prinašalci
 • Nemški ovčarji
 • Mopsi
 • Pitbuli
 • Kokeršpanjeli
 • Shi Tzuji
 • Zahodnovišavski beli terier
 • Yorški terier

Ne pozabite, da se alergije na hrano lahko pojavijo pri kateri koli pasmi in seveda so nekatere pasme v sklopu alergije na hrano pogosteje pogosteje iskane zato, ker so na splošno bolj priljubljene.

Simptomi alergije na hrano za pse

Kihanje. Vnetje ušes. Kronična driska. Nemir. Simptomi alergije na hrano za pse segajo od kožnih reakcij do prebavnih in celo vedenjskih težav. Spodaj boste našli celoten seznam, razčlenjen po kategorijah, ki vam bo pomagal ugotoviti, ali vaš mladiček morda trpi zaradi alergije ali intolerance na hrano. Upoštevajte, da je ocenjeno, da ima približno četrtina do tretjina psov z alergijo na hrano tudi okoljsko alergijo, ki “ima podobne in včasih neločljive simptome”, pravi Shmalberg.

Najpogostejši simpotmi, ki nakazujejo na alergijo na pasjo hrano

„To so znaki, ki jih boste najpogosteje videli pri alergiji na hrano,” pravi Shmalberg „začenši z najpogostejšim simptomom: srbenjem.”

 • Srbenje (aka pruritus)
 • Kihanje
 • Srbeče tačke
 • Hot spoti
 • Izpuščaji na koži
 • Mastna ali zelo suha koža
 • Pigmentirana koža
 • Koža s teksturo usnja
 • Izcedek iz oči
 • Rdeče oči
 • Izguba dlake
 • Vnetje ušes

Sekundarne glivične ali bakterijske okužbe (imenovane pioderma) kože ali ušes.

Ena študija je razvrstila dele telesa, ki so najpogosteje izpostavljeni srbenju zaradi alergij na hrano, na naslednji način:

 • Ušesa (so vključena v približno 80%)
 • Tačke (v 61%)
 • Notranji del stegen in trebuh (53%)
 • Oči ali sprednji del noge (33%).

Prebavni simpotmi povezani z alergijo na pasjo hrano

Po Shmalbergovih besedah ima le 10 do 30 odstotkov psov s potrjeno alergijo na hrano gastrointestinalne ali GI simptome, kot sta bruhanje ali driska. “To je stanje, ki je veliko pogosteje povezano s kožnimi simptomi,” pojasnjuje (glej zgoraj). “Nenadni in kratkotrajni simptomi GI skoraj nikoli niso posledica alergije na hrano. Po drugi strani pa lahko alergije na hrano prispevajo k razvoju ali povzročijo določene kronične simptome.”

 • Driska z ali brez krvi in sluz v blatu
 • Napenjanje pri izločanju blata
 • Bruhanje
 • Bolečine v želodcu

TI simptomi niso tako pogosti kot tisti našteti zgoraj, vendar se pri nekaterih psih vseeno lahko pojavijo:

 • Izcedek iz nosu
 • Težave pri dihanju
 • Napadi (alergije na hrano jih lahko sprožijo pri psih, s predispozicijo za le-te)
 • Sekundarne okužbe sečil (zaradi prekomerne rasti kožnih bakterij)
 • Izguba telesne teže (v kombinaciji s hudo drisko in/ali bruhanjem)
 • Vedenjski simptomi

Spodnji simptomi so tudi redkejši in običajno sekundarni ali povezani z nelagodjem zaradi zgoraj navedenih simptomov:

 • Pogosto praskanje samega sebe s pomočjo pohištva ali lastnikovih nog, ipd.
 • Nemir
 • Pogosto stresanje ali praskanje ušes
 • Grizenje tačk, zadnjic in repa
 • Nezanimanje za igro
 • Anoreksija, nezanimanje in zavračanje hrane

Dolgoročni učinki alergije na hrano

Če alergije na hrano ne zdravimo, se lahko razvijejo resnejše zdravstvene težave. Sem spadajo sekundarne kožne okužbe, razvoj več alergij, poslabšanje simptomov, vedenjske spremembe in slaba kakovost življenja.

Zadnja točka je najbolj pomembna. “Običajno živali ne umrejo zaradi alergije na hrano, vendar to vpliva na njihovo kakovost življenja,” pravi Shmalberg. “Če jih ves čas nekaj srbi, se lahko počutijo, kot da jih ves čas pika tisoče komarjev. Čeprav to seveda ni tako grozno, kot je na primer odpoved organov, je z vsakodnevnega stališča lahko precej težko za psa. ” Torej, ko se pes počuti slabo, lahko začne izražati nekatere od zgoraj navedenih vedenjskih težav. Da bi se izognili kroničnim boleznim in težavam, sta diagnoza in zdravljenje ključnega pomena. Za podrobnosti preberite dalje.

Če vašega psa nenehno srbi, se lahko počuti, kot da ga ves čas pika tisoče komarjev, kar lahko vodi do slabe kakovosti življenja.

Testi za alergijo na pasjo hrano in druge metode diagnosticiranja

Kako lahko torej ugotovite, ali je vaš pes alergičen na hrano? Prvič, koristno je vedeti, kako bi lahko razlikovali alergijo na hrano od okoljske. “Alergije na okolje ali bolhe so veliko pogostejše,” pojasnjuje Shmalberg. Če sumite na eno od teh, se posvetujte s svojim veterinarjem, ki vam lahko pomaga identificirati in zdraviti bolhe, ali naredite kombinacijo krvnih ter intradermalnih alergijskih testov (ki vključuje injekcije potencialnih alergenov pod kožo), da ocenite okoljske alergije.

Če pa ima vaš pes naslednje znake, se pogovorite s svojim veterinarjem o možnostih testa na alergijo na hrano za pse ali glede diete za izločanje.

Znaki, ki kažejo, da ima vaš pes alergijo na hrano (in ne alergijo na okolje ali bolhe):

 • Če se simptomi pojavijo v zelo mladih letih – običajno mladički, mlajši od 1 leta, še ne razvijejo okoljskih alergij
 • Če simptomi niso povezani z določenim delom leta oz. sezono ali se ne spreminjajo v različnih delih države (npr. Če potujete ali se s psom selite iz suhega v vlažno podnebje)
 • Če se alergijska reakcija ne odziva na steroide
 • Če ima vaš pes težave s kožo in prebavo

Izločitvena dieta za pse

Najbolj zanesljiv način diagnosticiranja alergije na hrano je, da svojega psa vsaj osem tednov hranite z nečim povsem novim in relativno čistim. Za natančne rezultate boste morali v celotnem psu nuditi hraniti neokuženo hrano s čimbolj enostavnimi sestavinami (lahko je komercialna ali kuhana pasja hrana). Najpomembneje pa je, pravi Shmalberg, “hrana mora vključevati živalske ali rastlinske beljakovine iz enega amega vira in en vir ogljikovih hidratov, brez drugih naravnih arom (ki bi lahko vsebovale neznane beljakovine)-in to mora biti hrana, ki je vaš hišni ljubljenček trenutno nima. Klasični primeri so divjačina in krompir, zajec in grah ter ribe in krompir. ” Obstajajo tudi novejše možnosti, na primer aligator in kokos.

Pomembno je tudi, da psu ne ponujate priboljškov, ostankov z mize, prigrizkov in zdravil ter dodatkov katere koli vrste, ki se ne ujemajo s kombinacijo določenih sestavin, ki jih uporabljate za preskus. Po osmih tednih, da bi resnično dokazali alergijo na hrano, morate nato ponovno psu ponuditi prvotno hrano – domnevno beljakovino, ki povzroča alergijsko reakcijo. Če pride do reakcije ali izbruha, je to dober pokazatelj alergije.

“Dejstvo je, da večina lastnikov tega zadnjega dela ne dokonča, saj ne želi, da bi njihov pes spet razvil simptome,” pravi Shmalberg. “Lastnik lahko seveda še naprejhrani psa s poskusno hrano, če se zdi, da psu ustreza.” Toda ponovna uvedba sumljivih alergenov je res edini način za potrditev alergije. Shmalberg predlaga kroženje med po potencialnimi alergeni, enega po enega – piščanec, govedina, jajca, mlečni izdelki – da bi ugotovili, kaj (in kaj ne) sproži simptome.

Druge vrste testiranja za alergijo na hrano za pse

Poleg izločitvenih diet je vredno pogledati še nekaj drugih možnosti testiranja.

Krvni testi: Krvni testi obstajajo, vendar niso tako zelo natančni. “V razvoju so novi krvni testi za diagnosticiranje alergije na hrano, ki se zdijo boljši od tistih na trgu,” pravi Shmalberg. “To pomeni, da je za zdaj dieta za izločanje hrane najboljša možnost.

Obližni testi: Na splošno velja, da so obližni testi natančnejši od krvnih preiskav. Shmalberg pravi: “Običajno se ti testi ne izvajajo kar tako, jih pa je mogoče ponuditi v dermatološki kliniki, kjer se beljakovine (npr. goveje meso) pomešajo z vazelinom in nalepijo na kožo za približno dva dni, nato pa se obliž odstrani in se pregleda stanje kože pod obližem. Če pride do razdraženosti (pordelost, koprivnica), se šteje za pozitiven test; če ne, je negativen.

Zdravljenje alergije na pasjo hrano

Zdravljenje alergije na hrano pri psih temelji na enem osnovnem načelu: prepoznajte hrano, na katero je vaš pes alergičen, in se ji izogibajte. “Zato sta izločilna dieta in preskusno obdobje tako bistvena,” pravi Shmalberg, “saj je to edini način, da ugotovimo, katera živila in prehranske beljakovine pes lahko prenaša in katere ne.” Zdaj, če gre za intoleranco na hrano in ne na alergijo (kar je veliko bolj verjetno), je preskus s hrano še vedno v pomoč, vendar je lahko že preprosta sprememba prehrane prav tako učinkovita. “Prehrana z drugačno sestavo od tiste, ki jo pes trenutno uživa, je pogosto dovolj za izboljšanje simptomov,” pojasnjuje Shmalberg.

Poleg tega obstaja še nekaj drugih taktik pri obravnavi alergij in intoleranc na hrano. Tu je kratek pregled, prednosti in slabosti vsake taktike.

Antihistaminiki in druga zdravila

Antihistaminiki, kot je Benadryl, lahko zmanjšajo srbenje in so relativno varni in odobreni za uporabo doma. Pomagajo lahko tudi lokalni šamponi in mazila proti srbečici-ne pozabite se posvetovati z veterinarjem, preden psu dajete katero koli zdravilo ali pripravek brez recepta. Antibiotiki in protiglivična zdravila, kot sta na primer cephalexin in ketoconazole, lahko kratkoročno pomagajo pri zdravljenju sekundarnih okužb, ki se pojavijo, ko je koža vneta, “vendar se simptomi običajno ponovijo po prenehanju,” pravi Shmalberg. Kar se tiče protivnetnih zdravil, kot so steroidi? “Običajno nič ne pomagajo pri številnih simptomih alergije na hrano,” pravi.

Domače diete

Domače diete lastniki včasih uporabljajo kot izločitveno dieto za pomoč pri določanju alergenov v hrani. Obstaja preprost razlog, zakaj so te diete po navadi učinkovite – lastnik ima namreč popoln nadzor nad sestavinami. Obstaja pa problem. „Če domače diete oz. Doma pripravljena pasja hrana ni skrbno načrtovana v skladu s priporočili veterinarjev, ji v večini primerov primanjkuje kritičnih hranil,” pravi Shmalberg, “in ta pomanjkljivost bi lahko dolgoročno povzročile težave.” Priprava domače hrane terja tudi veliko lastnikovega časa.

Veganske diete

Podobno nekateri lastniki in veterinarji za določanje alergenov, ki sprožijo rekacijo, uporabljajo veganske diete, vendar ni dokazov, da bi bile le-te primernejše ali boljše od skrbno izbrane prehrane z eno samo beljakovino. (Pravzaprav veganska prehrana pogosto vključuje veliko različnih rastlinskih beljakovin.) Če pa je pes alergičen na več mesnin, je veganska prehrana zagotovo eden od načinov, kako se jim izogniti. Tako kot domače diete je treba tudi vegansko prehrano skrbno oblikovati. “Ugotovljeno je bilo, da nekaterim veganskim dietam, kupljenim v trgovinah, primanjkuje kritičnih hranil, veterinarji pa jih večinoma omenjajo le zato, ker postajajo vse bolj priljubljene med lastniki,” pravi Shmalberg. “To zagotovo ni naša prva izbira za zdravljenje alergij na hrano.”

Najboljša pasja hrana v boju proti alergijam

Pravzaprav ne obstaja ena najboljša hrana, ki bi bila primerna za pse z alergijo na hrano. “It’s very dependent on the individual dog,” says Shmalberg. “To je zelo odvisno od posameznega psa,” pravi Shmalberg. “Pomembno pa je vedeti, kaj je v hrani vašega psa, in bodite prepričani, da hrana ne vsebuje še kakšnih drugih sestavin, ki niso navedene na etiketi. Zato, ko iščete hrano za pse brez alergenov, so lahko konzervirana hrana in briketi težavni. Pri svežih živilih, proizvedenih v manjših serijah lahko vidite, kaj je v njih, hkrati pa je manj verjetno da bi med samim procesom pridelave prišlo do kontaminacije z alergijskimi sestavinami. Prav zato mnogi lastniki razmišljajo, da bi sami izdelovali hrano za pse. “Vse je odvisno od procesa kuhanja in kakovosti sestavin, številne konvencionalne diete pa s imele glede na objavljene študije težave z navzkrižno kontaminacijo,” pravi Shmalberg.

Ko izberete sveže pripravljeno hrano z le nekaj sestavinami, ki so primerne tudi za pridelavo človeške hrane in brez umetnih polnil, točno veste, kaj ponudite svojemu psičku.

Tu so njegovi nasveti za izbiro primerne hrane za psa, ki se bori z alergijami ali intoleranco na hrano:

Naredite spremembo. Če vi ali vaš veterinar menite, da ima vaš pes intoleranco na hrano, je vredno preiti na prehrano z drugačnim virom beljakovin, z različnimi sestavinami in morda celo z drugačno stopnjo maščobe. “Te diete ne smejo biti tako preproste kot tiste, ki se uporabljajo pri izločitvenih dietah,” pravi Shmalberg.

Nalepke z opisi komercialnih živil niso vedno točne. Pregled raziskav iz leta 2018 je po prebiranju številnih študij o komercialni hrani za hišne ljubljenčke pokazal, da jih ima približno 45 odstotkov sestavine, ki na izdelku niso označene, vključno s proizvodi z oznako “omejene sestavine”. Pregled je prav tako pokazal, da diete s hidroliziranimi ali kemično razčlenjenimi sestavinami nimajo niti približno toliko neoznačenih sestavin (verjetno zato, ker je hidrolizacija zelo tehničen postopek).

Pasji prehrambeni izdelki žal nimajo določenih standardov čistosti. Kuhanje v velikih količinah v velikem obratu vključuje veliko težkih strojev z veliko skritih kotičkov-kjer precej enostavno pride do kontaminacije. “Podjetja, ki proizvajajo” hipoalergeno ” pasjo hrano ali hrano z oznako” omejene sestavine “, bi morala slediti najboljšim praksam, da bi te težave odpravile,” pravi Shmalberg, “vendar žal ni nadzora ali standardov za proizvodnjo teh vrst izdelkov.”

Sveža hrana je lahko bolj varna izbira. Ko izberete sveže pripravljeno hrano z le nekaj sestavinami, ki so primerne tudi za pridelavo človeške hrane in brez umetnih polnil, točno veste, kaj ponudite svojemu psičku. Ena izmed možnosti je domača hrana za pse. Če ne želite porabiti toliko časa za pripravo hrane za svojega psa, razmislite o storitvi, ki ponuja dostavo sveže hrane za male pse, ki poudarja kakovost in čistost.

Po našem mnenju je hrana za hišne živali mednarodno slabo standardizirana, saj lahko vanju damo pravzaprav “skoraj vse”. Zato smo ustvarili lasten, izjemno strog sistem, ki dokazuje, da lahko določimo in imamo standarde kakovosti, vrhunske hipoalergene hrane za pse v Evropi. Poskusite eno od naših hipoalergenih pasjih hran, na primer hipoalergeno suho pasjo hrano z jagnjetino. Hrano Ted za srednje in velike pse ter Juliet za manjše pse.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Spraševalec: Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?...

read more
Independently verified
543 reviews