Ljudje so pse vzrejali že v prazgodovini. Najzgodnejši rejci psov so za ustvarjanje domačih psov uporabljali volkove. Od začetka so ljudje namensko vzgajali pse za opravljanje različnih nalog. Lov, varovanje in pastirstvo naj bi bili med prvimi nalogami, ki jih je žival z veseljem opravlja kot “človekov najboljši prijatelj”.

Ljudje so tisoče let vzgajali pse v skladu s telesnimi in duševnimi lastnostmi, ki so bile najbolj primerne za delo, ki se je od njih pričakovalo. Elegantne vrste hrt, vzrejene za lov in velike vrste mastifa, ki se uporabljale kot psi čuvaji in bojevniki, sta dva starodavna primera psov, vzrejenih za določena dela.

S tem ko so se ljudje vse bolj razvijali, so se razvijali njihovi psi. Sčasoma so se pojavile posebne pasme psov, ki so bile prilagojene lokalnim potrebam in okoliščinam rejcev. Greyhound je bil na primer temeljni tip ogromnega irskega volčjega hrta in elegantnega italijanskega hrta. Vse tri pasme so si med seboj podobne, vendar nikoli ne bi zamenjali enega drugega.

Kdaj torej pasma postane pasma in ne le oblika ali vrsta psa? Obstaja precej enostaven način za opredelitev pasme je, da lahko rečemo, da je pasma resnična. To se zgodi takrat, ko vemo da bo vzreja iz enega čistokrvnega irskega seterja v drugega čistokrvnega irskega seterja vedno dala pse, ki bodo takoj prepoznavni kot irski seterji.

Idealne fizične lastnosti, gibanje in temperament vsake pasme so zapisane v pisnem dokumentu, imenovanem “standard pasme”. Na primer, standard pasme določa lastnosti, zaradi katerih je koker španjel koker španjel in ne špringer španjel.

Standard AKC za vsako pasmo izvira iz “matičnega kluba”, AKC priznanega nacionalnega kluba, , namenjenega določeni pasmi. Ko ga odobri AKC, standard postane vzrediteljev »načrt« in instrument, ki ga uporabljajo sodniki za razstavo psov za ocenjevanje vzrediteljevega dela.

Po vsem svetu je znanih več kot 340 pasem psov. Ameriško kinološko društvo priznava 193 pasem.

Pri CricksyDog ne ločujemo psov na pasme. Pse smo ločili v dve skupini, na velike in male pse. Tukaj so naši izdelki za uspeh:

Hipoalergena Juliet suha pasja hrana z govedino za manjše pse.

Hipoalergena Ted suha pasja hrana z jagnjetino za srednje in velike pse.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Izbira hrane za psa: kako najti pravo hrano za svojega psa

Izbira hrane za psa: kako najti pravo hrano za svojega psa

Ali poskušate izbrati pravo pasjo hrano za svojega psa? Pravilna prehrana je ena najosnovnejših potreb psov. Dobra prehrana je eden najboljših načinov za ohranjanje zdravja vašega psa. Na voljo je na tisoče možnosti pasje hrane, zato je izbira prave pasje hrane lahko...

read more
Kako najti primernega veterinarja za vašega psa

Kako najti primernega veterinarja za vašega psa

Vsak pes si zasluži dobrega veterinarja, ki mu pomaga, da ostane zdrav. Kot lastnik hišnega ljubljenčka si tudi vi zaslužite veterinarja, ki zadovolji vaše potrebe in potrebe vašega psa. Vaš veterinar je vaš drugi družinski zdravnik, zato želite najti pravega. Tukaj...

read more
Neodvisno preverjeno
309 ocen