Skozi leta sem spoznal kar nekaj nasvetov in trikov, zaradi katerih je imeti psa nekoliko lažje. Nekaj sem se jih naučil z branjem in raziskovanjem, večino pa na staromoden način – s poskusi in napakami. Tu je 59 preprostih trikov za lastnike psov:

Nasveti za gospodinjstvo in čiščenje za lastnike psov

 

 1. Uporabite pregrinjalo, da na pohištvu ne bo dlak

Ali dovolite hišnim ljubljenčkom na kavč, posteljo? Če to dovolite, potem se dobro zavedate, kako težko jih je vzdrževati čiste. Moj najljubši nasvet za ohranjanje čistega pohištva in brez dlake je uporaba pregrinjal. Uporabite lahko rjuhe, odeje ali kupljena pregrinjala – če želite, da se ujemajo z vašo dekoracijo, jih lahko naročite po meri. Ko je čas čiščenja, preprosto vržete te prevleke v pranje in so spet kot nove.

 

 1. Lističi za v sušilni stroj zelo dobro poberejo dlake

Iščete preprost način, da za pobiranje pasje dlake? Uporabite lističe za sušilni stroj. Dlako na tkanini poberejo kot za šalo. Preprosto podrgnite sušilne lističe po kavču ali kjer koli drugje, kjer se nabirajo dlake hišnih ljubljenčkov, in opazujte, kako se dlake kot čarovnija lepijo na lističe.

 

 1. Uporabite gumijaste rokavice za pobiranje odpadle dlake

Ali tudi pri vas pasja dlaka pride povsod ali imamo to težavo samo pri nas? Moj najljubši način pobiranja vseh odpadlih dlak je uporaba gumijastih rokavic. Oblečete jih in z rokami potegnete po pohištvu; neverjetno je, kako dobro se dlake hišnih ljubljenčkov oprimejo gumijastih rokavic.

 

 1. Uporabite sodo bikarbono za čiščenje pajega urina

Če se vaš pes slučajno polula po preprogi, za čiščenje uporabite sodo bikarbono (ki je odlična tudi pri odstranjevanju vonjav). Na mesto potresite malo sode bikarbone, pustite stati 20 minut in nato posesajte.

 

 1. Za čiščenje dlak iz preproge uporabite brisalec za okna

Ali se vam v preprogo zagozdi tisoče pasjih dlak? Za čiščenje le-teh s preproge in z drugega pohištva uporabite brisalec za okna. Samo podrgnite ga po preprogi in dlake boste brez težav očistili s preproge.

 

 1. Praske na pohištvu prekrijte s pomočjo oreha

Imate na lesenem pohištvu nekaj prask? Lahko jih prikrijete tako, da po njih podrgnete oreh. Naravna olja v orehu prodrejo v les, zaradi česar so preprost način za prikrivanje majhnih prask v vašem pohištvu.

 

 1. Uporabite čudežno gobico za čiščenje madežev sline

Ali se vaš pes veliko slini? Če ja, potem imate po hiši verjetno precej slinastih sledi. Predlagam vam, da si kupie čudežne gobice in se poslovite od konstantnega drgnjenja sline, saj se madeži s čudežno gobico brez težav odstranijo.

 

 1. Naredite svoj parfum za preproge, ki ej prijazen vašim psom

Imate nekaj pasjih vonjav, ki se jih želite znebiti? Če nimate pri roki nobenih posebnih izdelkov, ne skrbite – lahko naredite preprost pripravek za razkuževanje in odišavljenje preprog iz stvari, ki jih imate doma pri roki, hkrati pa bo izdelek prijazen tudi vašim psom.

 

 1. Preprečite, da bi pasja dlaka zamašila odtok z robčkom za dojenčke

Ali vam dlake rade zamašijo odtok, ko kopate svojega psa? Uporabite otroški robček in preprečite, da bi se to še naprej dogajalo.

 

 1. Naredite sami posteljo za vašega psa iz odsluženega puloverja

Ali želite svojemu psu zagotoviti prijetno udobno mesto za spanje, ne da bi vam bilo treba kupiti pasjo posteljo v trgovini? Naredite jim to super kul pasjo posteljo iz puloverja in blazine.

 

 1. Uporabite rolico lepilnega traku, da odstranite dlako

Ali se pasje dlake kot nore oprijemajo vaših oblačil? Morda nimate pri roki valčka za pobiranje dlak? Eden mojih najljubših trikov za pasje lastnike je uporaba lepilnega traku za pobiranje pasje dlake (in dlake drugih ljubljenčkov) z vašim oblek.

 

 1. Ustvarite oviro, ki bo vašemu psu preprečevala dostop do mačjega stranišča

Ali gre vaš pes naravnost v mačje stranišče? Ni edini, mačje stranišče pritegne veliko psov. To lahko preprečite tako, da stranišče dvignete na višino, okoli ustvarite pregrado ali pa uporabite pokrito stranišče, do katerega vaš pes ne more.

Nasveti za igre in telovabo

 

 1. Naredite preprosto pasjo uganko s pekačem za mafine.

Iščete preprost način, s katerim bi zaposlili svojega psa? Ustvarite preprosto miselno igračo s pekačem za mafine, priboljški in nekaj teniškimi žogicami. In če iščete še nekaj predlogov za preganjanje dolgčasa, si oglejte 26 preprostih načinov za lajšanje pasjega dolgčasa.

 

 1. Naučite psa loviti mehurčke za enostavno zabavo

Ali vaš pes rad lovi stvari? Izkoristite ta naravni instinkt in naučite svojega psa, da preganja mehurčke za enostavno zabavo in vadbo.

 

 1. Napolnite Kong igračo s priboljški, da zaposlite svojega psa

Napolnite Kong igračo s priboljški, da zaposlite psa, če pa mu želite delo še otežiti, lahko polnilo skupaj z igračo celo zamrznete. Za to ne potrebujete nobenih finih priboljškov ali kupljenih polnil – tukaj je 39 živil in priboljškov, ki jih pri nas za polnilo radi uporabljamo.

 

 1. Naredite igračo za vlečenje iz starih oblačil

Ali vaš pes obožuje igro vlečenja? Vam doma ležijo odslužene majice? Namesto, da majice odvržete v smeti, jih spletite v kito in ustvarite doma narejeno igračo za vlečenje.

 

 1. Naučite psa iskati priboljške za preprosto zabavo

Naučite psa iskati priboljške, tako da jih skrivate po hiši. Preproste igre z nosom so odličen način, da psa zaposlite in miselno utrudite. To je ena Laikinih najljubših notranjih iger.

 

 1. Naredite svojo palico za lovljenje in igranje

Naredite palico za lovjlenje za psa, ki ima močan lovski nagon ali zgolj rad lovi žogo in igrače. Zapomnite si, da s to vajo ne pretiravajte, ker je precej naporna za sklepe vašega psa.

 

 1. Naredite pasjo igračo, ki jo lahko znova in znova napolnite

Ali se vaš pes rad „bojuje” s polnjenimi igračami? Če vaš pes rad raztrga polnjene živali, lahko naredite pasjo igračo, ki jo je mogoče ponovno napolniti.

 

 1. Kupite otroški bazen, da zaposlite svojega psa

Ali ima vaš pes rad vodo? Naj bo vašemu psu poleti prijetno hladno tako, da uporabite otroški bazenček na vašem dvorišču. Prednost je tudi ta, da otroški bazenčki niso ravno dragi.

 

 1. Naredite vašemu psu lastno škatlo za kopanje

Če vaš pes rad koplje, lahko obvarujete svoj vrt tako, da ga naučite uporabljati njegovo lastno škatlo za kopanje.

 

 1. Igrajte se kratko igro vlečenja z vašim psom

Petminutna igra vlečenja lahko vašega psa čudežno utrudi in mu pomaga sprostiti nakopičeno energijo (in ne, kljub temu, kaj pravi mit, to vašega psa ne bo naredilo agresivnega).

 

 1. Naredite nekaj preprostih zamrznjenih priboljškov

Iščete preprost način, da svojega psa zaposlite? Naredite jim nekaj zamrznjenih pasjih dobrot. Zamrznite nekaj juhe v pladnjih za led in vašemu psu v teh vročih poletnih dneh privoščite slastno malico.

 

 1. Menjujte njihove igrače, da obdržite zanimanje za njih

Tako kot mi, se tudi psi s časom naveličajo stvari, ki so bile včasih nove, to vključuje tudi njihove igrače. Ohranite njihovo zanimanje tako, da jim izmenično omogočite dostop do njih. Ko vaš pes cel mesec ne bo videl svoje modre žogivee, bo naslednjič, ko se bo pojavila, nad njo popolnoma navdušen.

Nasveti za zdravje, hranjenje in nego

 

 1. Preverite, če ima vaš pes bolhe z uporabo bele brisače

Mislite, da ima vaš pes bolhe? Naj se uleže na belo brisačo, medtem ko ga pregledujete in ga krtačite. Brisača vam pomaga, da lažje opazite, če odpade kakšna bolha.

 

 1. Naredite svoje žepke za skrivanje tablet z arašidovim maslom, mlekom in moko

Eden izmed najbolj uporabnih življenjskih trikov za lastnike psov je iskanje načina, kako svojega psa prepričati, da pogoltne tableto. Če pes tableto težko pogoltnete, mu lahko sami naredite žepke za skrivanje tablet.

 

 1. Klope s svojega psa odstranite s pomočjo pincete

Nimate pri roki odstranjevalca klopov? Psu lahko previdno odstranite klopa tudi s pinceto z drobnimi konicami. Klopa primite za območje ust (del, ki je najbližje koži vašega psa) in ga močno povlecite, dokler ne odstopi. Klopa položite v kozarec z alkoholom, da ga ubijete, pri rokovanju s klopi pa nosite rokavice, saj lahko prenašajo bolezni na hišne ljubljenčke in ljudi.

 

 1. Suho pasjo hrano zmehčajte s toplo vodo

Ali vaš pes s težavo jé brikete? Če ima vaš pes občutljive zobe, mu lahko brikete zmehčate tako, da jih dodate malo tople vode.

 

 1. Suho pasjo hrano hranite v zaprti posodi, da ostane sveža

Ko odprete pasjo hrano, lahko le-ta začne izgubljati svojo svežino. Če pasjo hrano kupite v vreči, uporabite zaprto posodo za hranjenje, zato da bo hrana veliko dlje ostala sveža.

 

 1. Naučite se izdelati preproste pasje priboljške

Morde pri roki nimate priboljškov za psa? Lahko naredite svoje preproste in zdrave priboljške. Za drugič pa je morda dobro, da imate na zalogi nekaj več Cricksy Dog hrane. Tako bo lahko vaš pes kadarkoli prigriznil svojo najljubšo hrano. Temu primerna je na primer hipoalergena Juliet suha hrana z govedino. Kupite jo sedaj za vašega psa.

 

 1. V rutino nege vašega psa dodajte umivanje zob

Navadite si vsakodnevno umivati zobe psom, da se pozneje izognete dragim obiskom zobozdravnika. Po želji lahko uporabite človeško zobno ščetko (čeprav izdelujejo tudi za pse), vendar ne pozabite vzeti zobne paste, ki je narejena posebej za pse.

 

 1. Uporabite pasjo zobno pasto na vrvnati igrači

Če vašemu psu ni všeč umivanje zob, stisnite pasjo zobno pasto na vrvno igračo in pustite, da uživa. To je lep način, da jih začnete počasi navajati na umivanje zob.

 

 1. Za dodatno podporo naredite doma narejene pasje pasove

Ali ima vaš pes artritis ali šibke okončine? Če vaš pes potrebuje dodatno podporo pri vstajanju in sprehajanju, si lahko pomagate z doma narejenim pasom.

 

 1. Potrebujete pomoč pri pridobivanju vzorca urina pri vaših psih? Uporabite zajemalko in zabojnik

Če morate zbrati vzorec urina, si oglejte to odlično rešitev za 2 EUR (zajemalka in majhna posoda), ki vam olajša nalogo.

 

 1. Znebite se smradu dihurja z vodikovim peroksidom in sodo bikarbono

Ali je vašega psa ošpricla dihur? Tega neprijetnega vonja po dihurju se lahko znebite z milom, peroksidom in sodo bikarbono.

 

 1. Za pse, ki prehitro jedo, uporabite igrače za hranjenje

Če vaš pes prehitro jé, uporabite igračo za hranjenje (mi obožujemo Kong Wobbler & Bob a Lot) ali pa v posodo postavite nekaj teniških žogic, da upočasnite prehranjevanje. Tako ne samo, da jim boste preprečili prehitro prehranjevanje, ampak jih boste tudi miselno zaposlili.

 

 1. Naredite doma izdelano posodo za vodo, ki se sama polni

Ali ste naveličani polnjenja pasje posode za vodo večkrat na dan? Naredite doma izdelano posodo za vodo, ki se sama napolni.

 

 1. Tačke svojega psa pozimi zavarujte z vazelinom

Če nimate balzama za tace in če vaš pes ne mara nositi škornjev, lahko uporabite nekaj vazelina za zaščito parjih tačk v zimskem času.

 

 1. Naredite doma izdelano dvignjeno posodo za hrano

Za nekaj evrov lahko naredite svojo posodo za hrano za hišne ljubljenčke z mizo. Dvignjene sklede za hrano olajšajo prehranjevanje psov z artritisom in težavami s sklepi, saj se jim ne bo treba toliko skloniti.

 

 1. Je vašega psa nekaj pičilo? Želo lahko odstranite s kreditno kartico

Ko jemljete želo iz kože vašega psa, tvegate, da bo kak delček ostal notri. Želo odstranite tako, da ga z drgnjenjem s kreditno kartico  potegnete iz kože.

 

 1. Za preprečevanje krvavitve nohtov uporabite moko, sodo bikarbono ali koruzni škrob

Ste psom prekratko porezali nohte? Uporabite domačo mešanico moke, sode bikarbone ali koruznega škroba z vodo, naredite gosto pasto, nato pa jo z zmernim pritiskom nekaj minut pritiskajte na krvaveč noht.

Nasveti za učenje in treniranje

 

 1. Uporabite oprsnico s pripenjanjem na prnsem košu, da preprečite vlečenje

Če vaš pes vleče na povodcu, uporabite oprsnico s sprednjim zapenjanjem. Oprsnica, ki se pripne na hrbtu spodbuja vlečenje. Ko delate na lepi hoji s popuščenim povodcem, flexi povodec zamenjajte s klasičnim povodcem dolžine 1m, da pes res čuti, kaj pomeni hoditi na povodcu.

 

 1. Za zanesljiv odpoklic, posrkbite, da boste vi najbolj zabavna stvar na svetu

Ko trenirate svojega psa, da “pride sem”, se prepričajte, da uporabljate veliko pohval in dobrot. Cilj je, da je vrnitev k vam kot najboljša odločitev, ki bi jo lahko sprejeli, drugače se bo vaš pes verjetno odločil, da je vse ostalo, kar je lovil/vohal, bolj zanimivo.

 

 1. Za priboljške pri učenju uporabite sadje in zelenjavo

Morda pri roki nimate priboljškov? Uporabite ostanke sadja in zelenjave, ki so zdrav priboljšek za učenje. Laikini najljubši priboljški so korenje in grah.

 

 1. Trik kako naučiti psa sobne čistoče – naj bo vsak kakec čudež

Ko trenirate svojega psa sobne čistoče, bodite pozorni in ga pohvalite vsakič, ko opravi svojo dolžnost na prostem. Če z boste z vsakim lulanjem in kakanjem ravnali kot da je nekaj najboljšega na svetu, se bodo psi hitro naučili.

 

 1. Naj bo učenje zabavno z menjavo nagrad

Namesto samo ustne pohvale, psu ob uspešno opravljeni nalogi ponudite slasten priboljšek ali pa kratko igro vlečenja. Z menjavo pravil in nagrad bo učenje veliko bolj zabavno, tako za vašega psa, kot tudi za vas.

 

 1. Za pomoč pri učenju lovljenja, uporabite kokice

Če vaš pes ne zna loviti, ne začnite učenja tako, da mu b glavo vržete igračo. Za učenje lovljenja so super kokice, ker so lahke in slastne, kar je dovolj, da jih bo vaš pes poskušal ujeti.

 

 1. Za potrjevanje pravilnega vedenja uporabite kliker

Imate težave s tem, kako v pravem trenutku pohvaliti psa za pravilno izvedeno nalogo? Uporabite kliker, da bo potrjevanje pravilnega trenutka lažje.

Nasveti za varnost

 

 1. Med sezono lova uporabite rutko žive barve

Poskrbite, da boste vi in vaš pes dobro vidni, če boste v lovski sezoni hodili ven. Lahko nosite svetle barve (prednost je oranžna), pri tem pa lahko psa zaščitite tako, da nosi svetlo oranžno rutko.

 

 1. Naučite svoje otroke, da prosijo za dovoljenje, preden pobožajo tujega psa

V Ameriki je vsako leto 4,5 milijona ugrizov psov, od tega polovica pri otrocih. Naučite svoje otroke prositi za dovoljenje, preden pobožajo tuje pse.

 

 1. Naj bo vaš pes mikročipiran za doživljenjsko identifikacijo

Skeniranje mikročipa vaših psov bo dalo vse vaše osebne podatke v pomoč pri hitrem iskanju lastnika. Če se preselite, ne pozabite posodobiti svojih podatkov pri vašem veterinarju (mikročipi so tudi eden od načinov, kako lahko sodišče sprejme odločitev o lastništvu psa, če bi kdaj prišlo do tega.)

 

 1. Mahajoč rep ne pomeni nujno veselega psa

Ne približujte se tujemu psu samo zato, ker maha z repom. Mahanje z repom ni vedno univerzalni znak sreče – lahko kaže tudi na strah ali negotovost. Otroke obvezno poučite o osnovah preprečevanja ugriza psov.

 

 1. Ne dovolite vašemu psu, da se vodi v zadnjem delu vašega pickupa brez, da ga pripnete

Približno 100.000 psov vsako leto umre zaradi vožnje v zadnjem delu pickupa, brez upoštevanja vseh poškodb, ki jih vidimo vsako leto. Psi v zadnjih delih pickupov so tudi v nevarnosti, da jih zadenejo razni odpadki ali predmeti, ki lahko povzročijo poškodbe.

 

 1. Gospodinsjki strupi, čistila in tudi smeti naj bodo izven pasjega dosega

Čeprav se morda zdi očitno, da so vaši izdelki za čiščenje varno pospravljeni, je ena največjih groženj zdravju psov v vašem domu vaš koš za smeti. Če vaš pes rad zaide v smeti, ga lahko zaprete z nekaterimi ključavnicami za otroke ali ga hranite v omari ali garaži, medtem ko vas ni.

 

 1. Zaradi varnosti naj bo pes v avtu pripet

Vem, da psi radi tiščijo glavo skozi okna avtomobila – vendar je to nevarna navada. Obstaja nevarnost, da jih udarijo razni predmeti, da si poškodujejo ušesa in vedno obstaja nevarnost, da bodo kaj videli in skočili ven. Če boste vozili s hitrostjo več kot 20 km / h, je vedno priporočljivo, da psa v avtu pripnete.

 

 1. Naredite svojo lastno prvo pomoč za pse

Nikoli ne veste, kdaj se lahko zgodi nesreča, zato je za vsak primer priporočljivo imeti pri roki komplet prve pomoči. Tukaj je odličen seznam osnovnih stvari, ki jih morate imeti v kompletu prve pomoči za hišne ljubljenčke.

 

 1. Žvečilke in sladkarije imejte varno spravljenje

Številne žvečilke in bonboni vključujejo ksilitol, nadomestek sladkorja, ki je zelo strupen in je lahko usoden za pse. Vse sladkarije in žvečilni gumiji naj bodo vedno izven dosega vaših hišnih ljubljenčkov. Tu je seznam običajnih gospodinjskih predmetov, za katere je znano, da vsebujejo ksilitol.

 

 1. Pazite na tačke svojega psa v poletni vročini

Vroč pločnik lahko zelo hitro opeče šape vaših psov. Če želite preveriti, ali je vašemu psu vroče, položite zadnji del roke na pločnik – če ne morete zadržati 5 sekund, je za vašega psa prevroče. V res vročih dneh razmislite o sprehodu psa v gozdu, po travi ali počakajte, da sonce zaide.

 

 1. Bodite pozorni na vašega psa, ko ste blizu vode (sploh blizu bazenov)

Vsi psi niso odlični plavalci in ko gre za bazene, so lahko za psa zelo nevarni. Pazite na svojega psa, če je zunaj na dvorišču ob bazenu in poskrbite, da vaš pes ve, kje so stopnice, da lahko varno pride v bazen in iz njega.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Črevesna obstrukcija pri psih (splošne informacije)

Črevesna obstrukcija pri psih (splošne informacije)

Mnogi psi radi grickaju stvari, ki niso namenjene uživanju. To so tako imenovani „tujki“, ki se lahko zataknejo v črevesju. Črevesna obstrukcija je pri psih življenjsko nevarno stanje in je na žalost veliko pogostejša, kot si mnogi mislijo. Naš članek je zgolj...

read more
Moj mladi vižla redno je travo. Kaj naj storim?

Moj mladi vižla redno je travo. Kaj naj storim?

Spraševalec: Že dve leti naročam od vas suho pasjo hrano Ted z jagnjetino in rižem ter konzerve za mojega vižlo, ki je zdaj star 3 leta. Zelo mu je všeč oboje. Moja težava je, da ne vem, zakaj kljub temu je travo. Veliko se igramo, dobi tudi vitamine. Včasih mu dam...

read more
Independently verified
527 reviews