Psa redno sprehajate, ga hranite z zdravo hrano (na primer z našo odlično kakovostno hipoalergeno hrano z jagnjetino Ted ali hipoalergeno govejo hrano za pse Juliet), ) in mu vsak mesec dajete zdravilo proti srčnim glistam. Če želite, da bo vaš pes čim bolj zdrav, se morate spomniti še enega ključnega elementa njegovega zdravja: ust. Zobna nega za psa je prav tako pomembna kot kateri koli drugi vidik dobrega počutja vašega psa. To je, kako to storiti pravilno.

 

Zakaj je zobna higiena pri psih potrebna?

Morda boste presenečeni, ko boste izvedeli, da 80 % psov kaže znake pasje parodontalne bolezni, ko so stari tri leta. Morda se ne zdi pomemben del zdravja vašega psa, vendar lahko bolezen dlesni povzroči resne posledice, kot so izguba zob ter poškodbe srca in ledvic.

Prvi pokazatelj, da ima vaš mladič bolezen, je slab zadah. Neprijeten vonj povzročajo bakterije, ki tvorijo obloge in gingivitis. Če se ne zdravi, zobne obloge dozorijo in bolezen dlesni napreduje. Posledično bolj uničujoče bakterije povzročijo poškodbe organov.

 Drugi znaki ustnih bolezni vključujejo:

  • Rumeno rjavi zobni kamen
  • Krvaveče dlesni
  • Vnete dlesni
  • Težave pri žvečenju ali pa izpuščanje hrane med jedjo
  • Prekomerno slinjenje
  • Spremembe prehranjevalnih navad
  • Drgnjenje obraza ob tla ali pa čohanje s taco po ustih
  • Najboljši način za ustno higieno, ki ga bo vaš pes oboževal
  • Psiček z odprtimi usti

 

Dobre navade že od začetka

Zdrava zobna higiena pri psih se lahko začne takoj, ko vaš mladiček dobi odrasle (stalne) zobe (pri starosti približno šest mesecev). Ko ti zobje zrastejo, je čas, da svojega kužka naučite, kako ohraniti zobe in dlesni čiste. Uvajanje navad, ko je vaš mladič mlad, bo olajšalo delo njemu in vam.

Začnete lahko tako, da s prstom nežno drgnete dlesni svojega kužka. Kupite ščetko za na prst, da svojega psa navadite na občutek. Če psa posvojite pozneje v njegovem življenju, je ščetka za prste nežen način, da svojega psa navadite na ustno higieno. Uporabite psom prijazno zobno pasto. Vašemu kužku bo všeč okus, kar bo naredilo izkušnjo bolj prijetno. Ko je vaš mladič seznanjen s prstno ščetko, lahko preidete na pravo zobno ščetko. Uporabite krožne gibe in se osredotočite na odstranjevanje oblog po najboljših močeh. Večina veterinarjev priporoča, da psu umivate zobe vsak dan. Poskusite, da bo to redno, da preprečite rast zobnih oblog in gingivitisa.

 

Ne pozabite na veterinarja

Ščetkanje doma je fantastičen način za ohranjanje zdravih ust vašega psa. Vendar, tako kot ljudje, tudi psi potrebujejo čiščenje zob. Da bi dosegli polni učinek, mora to delo opraviti veterinar. Obisk pri veterinarju za čiščenje zob je podoben obisku pri zobozdravniku. Zdravnik bo vašemu psu temeljito očistil zobe z aparatom za luščenje in preveril, če se dlesni kje odmikajo. Vendar pa morajo psi dobiti splošno anestezijo, da med čiščenjem ostanejo mirni. Naj vas to ne skrbi preveč. Današnja anestezija je izjemno varna in pogosta. Mogoče bodo pri vašemu psu potrebni celo rentgenski posnetki ali pa odstranitev kakšnega zoba, če bo veterinar presodil, da je to potrebno.

 

Bodite previdni

Zdravje zob vašega psa je pomembno. Bakterije so majhne, vendar lahko prerastejo v večje zdravstvene težave. Zato začnite zdaj – preden pride do težav. Mladičku redno umivajte zobe in mu priskrbite igrače, ki mu omogočajo, da sam skrbi za svoje zobe. Redni obiski pri veterinarju in strokovna čiščenja bodo vašega psa zaščitili pred potencialno škodljivimi boleznimi.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Izbira hrane za psa: kako najti pravo hrano za svojega psa

Izbira hrane za psa: kako najti pravo hrano za svojega psa

Ali poskušate izbrati pravo pasjo hrano za svojega psa? Pravilna prehrana je ena najosnovnejših potreb psov. Dobra prehrana je eden najboljših načinov za ohranjanje zdravja vašega psa. Na voljo je na tisoče možnosti pasje hrane, zato je izbira prave pasje hrane lahko...

read more
Kako najti primernega veterinarja za vašega psa

Kako najti primernega veterinarja za vašega psa

Vsak pes si zasluži dobrega veterinarja, ki mu pomaga, da ostane zdrav. Kot lastnik hišnega ljubljenčka si tudi vi zaslužite veterinarja, ki zadovolji vaše potrebe in potrebe vašega psa. Vaš veterinar je vaš drugi družinski zdravnik, zato želite najti pravega. Tukaj...

read more
Neodvisno preverjeno
309 ocen