Če menite, da vaš pes razume vaša čustva, raziskave kažejo, da imate prav. Študija iz revije Learning & Behavior je pokazala, da so se psi v povprečju hitreje premikali, da bi odprli vrata in dosegli svojega človeka, ko je njihov lastnik zajokal, kot pa, če je zapel »Twinkle, Twinkle Little Star«. Torej, če vaš kuža nekako razume vaše razpoloženje, ali to pomeni, da vaš stres vpliva na vašega psa? Znanstvene raziskave temu pritrjujejo.

Pomislite na različne načine izkazovanja stresa: ton, obrazna mimika, besede in vedenje. Vaš pes bere te namige, morda celo bolje kot nekateri ljudje v vašem življenju, ker vam vaš pes posveča toliko pozornosti.

Razumete, da vaš pes prepozna vaša čustva, vendar za vsem tem stoji več kot zgolj to. Za odnosom med vašimi čustvi in reakcijami vašega psa stoji znanost. Poglobimo se.

 

Način kako govorite

Predstavljajte si ta scenarij: vaš partner se vrne domov iz službe. Vprašate ga o njegovem dnevu in na kratko odgovori: “V redu.” Kaj vam da to misliti? Ali uspete prebrati med vrsticami, da njihov dan zagotovo ni bil v redu? Vaš kuža to zazna. Psi prepoznajo pregibe v vašem glasu in imajo nanje celo nekatere biološke reakcije.

Študija Scientific Results je preučevala odziv psa na človeške čustvene vokalizacije. Raziskovalci so ugotovili, da so različne hemisfere možganov psa reagirale glede na ton. Ko je pes slišal glas z negativnimi čustvi (kot je žalost ali strah), se je odzvala desna hemisfera njegovih možganov. Ko je pes slišal glas z optimističnimi čustvi (srečo), se je odzvala leva hemisfera njihovih možganov. Poleg tega je raziskava pokazala, da je na srčno aktivnost psa (mislim: srčni utrip) vplival ton, ki ga ljudje uporabljajo, ko se pogovarjajo z njimi.

Če svojemu psu rečete: »Zelo sem pod stresom, ker v službi lovimo zelo pomemben rok«, tega ne bo razumel besed. Toda opazil bo, če vaš glas kaže znake stresa in nesreče.

 

Kako izgledate

Vrnimo se k našemu namišljenemu scenariju. Ko se vaš partner vrne domov iz službe z razdraženim izrazom, vam ga skoraj ni treba spraševati, kakšen dan je imel. Izraz obraza pripoveduje zgodbo brez besed. Izkazalo se je, da psi ne prepoznajo le, kaj pomeni zvok vašega glasu, ampak tudi razumejo, kako so vizualni elementi povezani s čustvi.

Profesor Ludwig Huber z Dunajske veterinarske univerze je v svoji raziskavi ugotovil, da so psi sposobni razvozlati, ali je oseba srečna ali jezna, če pogledajo v obrazno mimiko. Profesor Huber je za The Telegraph povedal: »Naša študija dokazuje, da psi pri ljudeh razlikujejo izraze jeze in veselja, lahko povedo, da imata ta dva izraza različne pomene, in to lahko storijo ne le za ljudi, ki jih dobro poznajo, ampak tudi pri ljudeh, ki jih vidijo prvič in so jim popolni neznanci.”

To je precej fascinantna stvar, ker je do sedaj veljalo, da naj bi imeli kognitivne sposobnosti samo primati. In še bolj zanimivo, Huberjeva raziskava je s tem pokazala, da lahko tudi živalim, ne samo ljudje razlikuje med čustvi pri drugi vrsti.

Ko se torej stres pokaže v vašem fizičnem izgledu, ga lahko vaš pes opazi.

 

Učinek

Ponovimo naš scenarij še zadnjič. Vaš partner pride iz službe potrt, vleče noge in govori brez navdušenja. Ali veste, kako se bodo obnašali? Bodo želeli samote? Bodo preskočili večerjo? Verjetno lahko na podlagi prejšnjih izkušenj sklepate, kaj bodo storili naprej. Prav to zmore tudi vaš pes.

Ista raziskava profesorja Huberja in njegovih sodelavcev, objavljena v reviji Cell Press Current Biology, je tudi pokazala, da so psi razumeli, kaj nesrečen ali srečen obraz posledično pomeni za njih. Huber je za The Telegraph povedal: “Zdi se nam verjetno, da psi nasmejan obraz povezujejo s pozitivnim pomenom in jezen izraz obraza z negativnim pomenom.”

V raziskavi so psi potrebovali dlje časa, da so se naučili, da jim bo tudi oseba z nesrečnim obrazom dala priboljšek, kar kaže na to, da so imeli idejo o tem, kaj pomeni jezen obraz: manj nagrad. Nasprotno pa so psi hitreje dojeli, da oseba z nasmejanim obrazom kaže, da je nagrada bolj verjetna.

Obožujte svojega psa in mu ne kažite pogosto jeznega obraza. Toda v primeru, da ste to storili, se bo vaš pes vseeno naučil, da bi vam morda moral dati prostor, ko ste jezni, ker je manj verjetno, da mu boste dali dodatne priboljške. Če pa jim priboljške vseeno ponudite, ne glede na vaše razpoloženje, imamo vedno na voljo odlično izbiro. Pri CricksyDog vemo, kaj imajo psi radi!

 

Kaj to pomeni za vas in za vašega psa?

Razložili smo vam, kako lahko nenamerno povzročite stres vašemu psu in na žalost je res, da vaš stres vpliva tudi na vašega psa. Torej, če želite svojemu kužku povzročiti manj jeze ali drugih negativnih emocij, premislite, preden spregovorite. Če ste pod stresom, je morda bolje, da vaje poslušnosti tisti dan izpustite iz vašega dnevnega načrta. In če kažete znake stresa, dajte svojemu psu kakšen priboljšek, da bo vedel, da ga imate še vedno radi.

Ampak ne pozabite, če imate doma psa, si s tem dejansko pomagate pri sproščanju stresa. Ena študija je pokazala, da lahko ljudje z hišnimi ljubljenčki in visokim krvnim tlakom ohranjajo raven tlaka nižje v času stresa kot bolniki brez hišnih ljubljenčkov.

Ne skrbite, če psu občasno povzročate stres. Včasih je to žal neizogibno. Zdaj pa veste, da morate biti bolj pozorni na ta vedenja. Če opazite, da vaš pes odseva vašo nesrečno energijo, se skupaj sprehodite in pustite, da se del stresa sprosti.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Črevesna obstrukcija pri psih (splošne informacije)

Črevesna obstrukcija pri psih (splošne informacije)

Mnogi psi radi grickaju stvari, ki niso namenjene uživanju. To so tako imenovani „tujki“, ki se lahko zataknejo v črevesju. Črevesna obstrukcija je pri psih življenjsko nevarno stanje in je na žalost veliko pogostejša, kot si mnogi mislijo. Naš članek je zgolj...

read more
Moj mladi vižla redno je travo. Kaj naj storim?

Moj mladi vižla redno je travo. Kaj naj storim?

Spraševalec: Že dve leti naročam od vas suho pasjo hrano Ted z jagnjetino in rižem ter konzerve za mojega vižlo, ki je zdaj star 3 leta. Zelo mu je všeč oboje. Moja težava je, da ne vem, zakaj kljub temu je travo. Veliko se igramo, dobi tudi vitamine. Včasih mu dam...

read more
Independently verified
527 reviews