Pravijo, da je pot do človekovega srca skozi želodec. Lahko rečemo, da stari rek velja tudi za pse – malo več ostankov z mize ob večerji ali okusna poslastica je preprost način, da svojemu kosmatemu najboljšemu prijatelju pokažete, kako radi ga imate. Toda če boste pretiravali, boste na koncu morda imeli psa s prekomerno telesno težo ali še huje debelega psa.

Imeti psa s prekomerno telesno težo je bolj škodljivo kot imeti vitkega psa.

“Psa lahko preveč razvajate in to lahko v mnogih primerih vodi do pasje debelosti,” pravi dr. Justin Shmalberg, veterinarski nutricionist.

Debelost je eno najpogostejših zdravstvenih težav pri psih: do 60 odstotkov psov ima prekomerno telesno težo, približno polovica teh pa je debelih, kar je opredeljeno kot več kot 30 odstotkov nad njihovo idealno težo. Tako kot pri ljudeh lahko odvečna telesna maščoba pri psih povzroči številne težave, od bolezni sklepov do nagnjenosti k presnovnim motnjam do stanja kroničnega vnetja. Da ne omenjam, da so debele živali manj energične od svojih sovrstnikov – in živijo tudi krajše.

Shmalberg meni, da je debelost pri psih podobna “podhranjenosti, ki jo je mogoče preprečiti”. Na srečo, čeprav je težko pripraviti psa s prekomerno telesno težo, da bi shujšal, je to za večino lastnikov izziv, ki je dosegljiv, če upoštevajo preprosta navodila. In izguba teže je pomembna – hujšanje psov je povezano z izboljšanjem kakovosti življenja, povečano energijo in zmanjšanjem nekaterih stranskih učinkov prekomerne telesne teže, na primer bolezni in kroničnega vnetja.

Najpomembnejša stvar, ki si jo morate zapomniti, je, da če imate psa s prekomerno telesno težo in tudi če vse drugo naredite pravilno (kakovostna hrana, zdrava dopolnila itd.), je prekomerna teža vseeno bolj škdoljiva, kot če imate vitkega psa in gra hranite s tistim, kar vam pač pride pod roke. S tem v mislih smo pripravili celoten vodnik za hujšanje psa, ki zajema vse, kar morate vedeti, da bo vaš najboljši prijatelj zdrav:

 • Prepoznavanje debelega psa
 • Pasme debelih psov
 • Prepoznavanje debelega mladička
 • Vzroki in krivci
 • Zdravstvene težave predebelih psov
 • Kako pomagati psu izgubiti odvečno težo
 • Načrt prehrane za pse s prekomerno telesno težo
 • Vadbeni program za predebele pse
 • Dietne tablete za pse
 • Operacija za izgubo odvečne teže pri psih

Prepoznavanje debelega psa

Zdi se, da bo lastnik opazil, če ima njegov pes prekomerno telesno težo ali pa je debel. Vendar to ni vedno res. Tudi starši navsezadnje podcenjujejo, kako težki so njihovi otroci. Če opazite, da je vaš mladiček malce bolj močan, potem je to običajno prvi namig. Tabela za pse s prekomerno telesno težo ali tabela telesnega stanja (BCS) lahko pomaga:

Na 9-točkovni lestvici bi bila ocena 4 do 5 idealna za večino pasem, medtem ko so 3 lahko normalne pri hrtih (hrti, whippeti, salukiji itd.), saj so na splošno vitkejši. Psi z oceno telesnega stanja 6 od 9 imajo prekomerno telesno težo, psi z oceno od 7 do 9+ pa so debeli.

Ne pozabite, da vaš veterinar morda ne bo komentiral stanja telesa vašega psa, razen če vprašate. “Nekatere študije kažejo, da se veterinarji o tem zelo neradi pogovarjajo z lastniki,” pravi Shmalberg, “saj se številni lastniki upirajo tem informacijam ali pa jih zanikajo.” Pri pregledih se zato splača zahtevati iskreno oceno o teži vašega psa in oceno idealne telesne teže vašega psa.

Pasme debelih psov

Številne študije v različnih regijah in državah so poskušale ugotoviti pasme, ki so najbolj ogrožene zaradi debelosti. Čeprav je bilo v vseh študijah nekaj nasprotujočih si rezultatov, so se sledeče pasme povzpele na vrh seznama:

 • Labradorec
 • Šetlandski ovčar
 • Jazbečar
 • Zlati prinašalec
 • Mops
 • Kokeršpanjel
 • Pekinezer
 • Pomeranec
 • Bokser
 • Cairnski terier
 • Škotski terier
 • Baset
 • Kavalir kralja Karla
 • Beagle
 • Mešanci

Obstajajo tudi pasme, za katere je bilo ugotovljeno, da imajo slabši metabolizem v primerjavi z drugimi, vključno z labradorci, corgiji in novofundlanci.

Prepoznavanje debelega mladička

Debeli in prekomerno težki mladički so še posebej občutljivi na učinke odvečne telesne maščobe. Dejansko številne študije kažejo, da so mladiči s prekomerno telesno težo bolj nagnjeni k temu, kar veterinarji imenujejo razvojne ortopedske bolezni, ki se razvijejo med rastjo in povzročajo težave pri normalni strukturi kosti in hrustanca v sklepih. Ortopedske bolezni bi lahko psičku za vse življenje pustile motnje gibanja in/ali artritisa.

Tukaj je nekaj nasvetov za spremljanje teže vašega mladička:

Od približno 12 tednov in vsekakor do 16 tednov bi morali mladički pokazati podobno definicijo kot odrasli psi. Oglejte si zgornjo tabelo ocen stanja telesa in si oglejte naš celoten vodnik o prehrani mladičkov.

Pri rutinskih pregledih naj vaš veterinar oceni težo in telesno stanje vašega mladička.

Izračunajte ustrezno število kalorij za svojega mladička (uporabite naš priročen kalkulator) in ne pozabite upoštevati vseh priboljškov.

Vzroki in krivci

Preprečevanje in zdravljenje prekomerne telesne teže in debelosti pri psih temelji na prehrani.

Če začenjate razmišljati, se vaš pes morda predebel, ampak niste prepričani zakaj, obstaja več možnih razlogov, od tega, koliko se giblje, do genetike  in do tega, če je kastriran ali ne. Začnimo s pregledom dejavnikov tveganja za debelost psov:

Starost: Starejši kot je pes, več možnosti je, da pridobi prekmerno telesno težo.

Pasma ali genetika: Nekatere pasme imajo nižje potrebe po energiji ali pa so genetsko nagnjene k prekomerni telesni teži. Tudi sprejeti uradni standardi pasme lahko prispevajo k epidemiji debelosti; evropska študija je pokazala, da je imel skoraj 1 od 5 razstavnih psov BCS nad 5.

Sterilizacija ali kastracija: Sterilizacija ali sterilizacija: Kastracija ali sterilizacija lahko povzročita povečanje telesne mase pri samcih in samicah. To je najverjetneje povezano z vplivom spolnih hormonov na apetit, vadbo in morda, kar je najpomembneje, izgubo mišične mase po posegu.

Prekomerno hranjenje: Krivci so predvsem suha hrana z visoko vsebnostjo kalorij in komercialni priboljški. Upoštevajte tudi, da lahko en velik dnevni obrok povzroči prekomerno telesno težo. Pojdite na pogostejše obroke-in ne pozabite, da je kontrola obrokov bistvena.

Pomanjkanje gibanja: Za pse je enako pomembno, da se dnevno gibljejo, kot za ljudi; in hišni ljubljenčki, ki se manj gibljejo, potrebujejo manj kalorij kot aktivni hišni ljubljenčki.

Spol: Samice imajo več možnosti za prekomerno telesno težo kot samci, možnosti pa se po sterilizaciji še povečajo.

Tudi če ima pes dejavnike tveganja za debelost, ti na koncu vplivajo zgolj na presnovo in na to, koliko kalorij pes lahko dnevno zaužije. Preprečevanje in zdravljenje prekomerne telesne teže pa je odvisno od predvsem od prehrane. Lastniki morajo poskrbeti, da bodo svojemu psu dali ustrezno količino kalorij za njegove potrebe. To so stvari, ki lahko povzročijo prevelik vnos kalorij:

Nedosledne porcije ali hranjenje po izbiri. Natančno odmerjene porcije in doslednost so ključnega pomena za nadzor dnevno zaužitih kalorij. Velikost zajemalke ali sklede je pomembna: tista, ki je prevelika za majhnega psa, bo zagotovo povzročila težave. Nutricionisti priporočajo tehtanje hrane, zlasti za najmlajše. Izogibajte se hranjenju po lastni izbiri. “Nekateri psi to lahko počnejo nekaj časa,” pravi Shmalberg, “če pa se njihov metabolizem spremeni, je to težko spremljati.”

Veliki obroki. Hranjenje v manjših, pogostejših obrokih porabi več kalorij. Nekatere študije so pokazale, da je hranjenje enkrat na dan (tudi nadzorovano glede kalorij) lahko dejavnik tveganja za prekomerno telesno težo.

Slepo sledenje priporočilom v tabeli. Uganite kaj? Na vrečah s hrano za hišne živali ni standardiziranih priporočil za hranjenje, številke pa se močno razlikujejo. Najbolje je izračunati priporočene dnevne kalorije in nato preveriti število kalorij na skodelico, pločevinko ali pakiranje.

Priboljški. Resnica je, da mnogi psi veliko kalorij dobijo s priboljški. Vsebnost kalorij se lahko od priboljška do priboljška razlikuje, vse od nekaj kalorij, pa do več kot sto. Pri ugotavljanju dnevnega vnosa kalorij vašega psa je pomembno upoštevati tudi priboljške. Večina veterinarjev priporoča, da je priboljškov čim manj: približno 10 do 20 odstotkov dnevnega vnosa kalorij.

Ostanki z mize. Živila, ki jih jeste, so lahko odličen vir prehrane za vašega psa, seveda, če so zdrava. Toda tako kot priboljški, lahko tudi ostanki z miz dodajo pomembne kalorije v prehrano vašega psa, če jih ne vračunate v dnevni vnos kalorij. “Ljudje težko prilagajajo kalorije in obroke za svoje hišne ljubljenčke,” pravi Shmalberg. “Zelo drugače je, če človek poje del gostilniškega obroka, saj je priporčen vnos kalorij zanj približno 2000 kalorij, kot če del tega obroka poje čivava, katere priporočeni dnevni vnos kalorij je približno 200.”

Prekomerno hranjenje, ker je vaš pes “zelo aktiven”. Večina psov in pasjih športov vključuje relativno kratka obdobja intenzivne aktivnosti, z drugimi besedami, ne dovolj za povečanje potreb po kalorijah. Pes bo potreboval več kalorij le, če bo med vadbo prepotoval dolge razdalje, na primer med več kilometrskim pohodom, ali če bo na primer tekel poleg vas med kolesarjenjem. (Lovski psi so tudi resnično aktivni, saj prehodijo res dolge razdalje).

Ali vadba in dolgčas vplivata na povečanje telesne mase?

Kar si večina lastnikov predstavlja kot redno vadbo, je na primer sprehod po ulici, ki pa v resnici ne porabi veliko kalorij. Zato vadba ni edina stvar, ki jo je treba prilagoditi, če poskušate svojemu psu pomagati pri hujšanju ali preprečiti povečanje telesne mase. Psi bi se morali redno gibati zaradi več razlogov, ampak ne glede na vse, če ga boste prekomerno hranili, bo njegova teža vseeno naraščala.

Jasno je, da so psi, ki se več gibajo, manj nagnjeni k debelosti, debeli in prekomerno težki psi pa so manj aktivni. To je klasična “kaj je prej, piščanec ali jajce?” situacija. Nadzorniki aktivnosti so dokumentirali, da to drži tudi podnevi, ko so njihovi lastniki odsotni. “Ali je to vzrok ali posledica debelosti, ni povsem jasno,” pravi Shmalberg. “Vendar pa so nekatere študije pokazale, da so psi, ki v gospodinjstvu nimajo družbe drugega psa, v povečanem tveganju za debelost. Torej neka socialna interakcija, bodisi z vami ali drugim psom, verjetno vpliva na presnovo.”

Ali lahko prekomerno težo povzroča določeno zdravstveno stanje?

Vsekakor obvestite svojega veterinarja, ko začenjate z načrtom hujšanja. Najbolje je, da vam on predlaga, koliko bi moral vaš pes izgubiti in v kakšnem času, ter vam pomaga ugotoviti, kako ohraniti dobro mišično maso – želite, da pes izgubi maščobo, ne mišice. Vaš veterinar lahko pregleda tudi zdravstvene vzroke, ki bi lahko bili vzrok za povečanje telesne mase:

Hipotiroidizem je pogost vzrok za zmanjšano presnovo pri psih, zlasti v srednjih letih. To boste preverili s hitrim krvnim testom.

Cushingov sindrom je ime stanja, v katerem pes proizvaja preveč kortizola (“stresnega hormona”). Lahko povzroči povečan apetit, izgubo mišične mase in povečane zaloge maščob ter povečanje telesne teže.

Osteoartritis in druga boleča stanja lahko povzročijo padec aktivnosti psa, kar pogosto vodi do povečanja telesne teže.

Zdravstvene težave predebelih psov

Ni dvoma, da ima pes s prekomerno telesno težo ali debelostjo zdravstvene težave – to so najbolj raziskane in splošno sprejete:

Krajša življenjska doba: Študija sorodnih labradorcev je pokazala, da so debeli psi živeli 1,8 leta manj kot njihovi vitki kolegi.

Osteoartritis: V isti študiji so debeli psi imeli zgodnejši in hujši artritis kot vitki psi. Stanje lahko deloma izvira iz dodatne obremenitve, ki jo težje telo nosi na sklepih, vendar sedaj ugotavljajo tudi, da je osteoartritis, posledica vnetnega stanja, ki ga v telesu povzroča debelost.

Počasnejše okrevanje po operaciji: Zdi se, da izguba teže pri živalih s prekomerno telesno težo pomaga hitreje okrevati po večjih operacijah, kot je popravilo križne vezi (podobno kot pri človeški ACL).

Poslabšanje bolezni dihal: Stanja, kot je propad sapnika, ki je pogosta pri številnih majhnih pasmah, se poslabšajo zaradi odvečne maščobe. Enako velja za brahicefalni sindrom, težave z dihanjem, ki se pojavljajo pri nekaterih psih s kratkim obrazom, kot so mopsi.

Presnovni učinki: Zdi se, da odvečna maščoba povzroči spremembe občutljivosti na inzulin (ki vpliva na raven sladkorja v krvi) in ravni maščob v krvi. Zanimivo pa je, da sladkorna bolezen ni stranski učinek debelosti pri psih, za razliko od ljudi in mačk.

Občutljivost na visoke temperature: Psi s prekomerno telesno težo veliko pogosteje umrejo zaradi toplotnega udara kot psi zdrave teže.

Bolezni kože: Nealergijske kožne bolezni so bile pri psih s prekomerno telesno težo večkrat dokumentirane.

Rak: Zdi se, da so nekatere vrste raka, vendar ne vse, pogostejše pri psih s prekomerno telesno težo ali pri debelih psih.

Zmanjšana aktivnost: Raziskave na monitorjih aktivnosti so pokazale, da se psi s prekomerno telesno težo premikajo veliko manj pogosto kot njihovi vitki vrstniki. Kar le še povečuje problem prekomerne teže.

Slaba kakovost življenja: Točkovanje kakovosti življenja lastnikov jasno kaže razliko v splošnem počutju vitkih psov v primerjavi s psi s prekomerno telesno težo in kaže, da so vitki psi bolj zdravi in srečni.

Na obzorju so tudi novejše raziskave. “Obstajajo zanimive raziskave o tem, kako lahko debelost vpliva na izražanje določenih genov. Seveda so lahko nekateri geni tudi dejavnik, ki predisponira debelost,” pravi Shmalberg. Obstajajo tudi nove raziskave o tem, kako lahko prekomerna teža vpliva na mikrobiom ali bakterije v črevesju in obratno. Nedavna študija je pokazala pomembne razlike v populaciji bakterij pri debelih v primerjavi z običajnimi psi.

Mladiček s prekomerno telesno težo postane odrasel pes s prekomerno telesno težo

Debel mladiček se lahko sooči s še bolj škodljivimi učinki kot odrasel pes. Odvečna teža lahko obremeni rastoči skelet mladega psa in vpliva na rastne hormone, kar lahko povzroči povečano vnetje. “Vemo tudi, da imajo mladiči s prekomerno telesno težo večjo verjetnost za razvojno ortopedsko bolezen, ki je kompleks možnih težav, za katere je značilna nenormalna rast kosti in sklepnih struktur,” pravi Shmalberg. “To lahko povzroči težave pri hoji, deformacije okončin, bolečine v kosteh in sklepih ter vzpostavi situacijo, ki psa nagne k zgodnjemu začetku artritisa.”

Čeprav raziskave še potekajo, se zdi, da ima debelost v zgodnji mladosti dolgoročne učinke na presnovo psa, tako da bo mladiček, tudi ko odraste, verjetneje ostal pes s prekomerno telesno težo in bo zato nagnjen k vsem zgoraj navedenim težavam. Počasnejša presnova v kritičnem obdobju mladičkov lahko tudi oteži hujšanje psa.

Kako psu pomagati izgubiti telesno težo

Najbolj kritičen dejavnik vsakega načrta za hujšanje psa je prehrana-pomembna sta tudi vrsta hrane in količina. Vaja se vedno spodbuja, vendar samo vadba običajno ne zadošča za znatno hujšanje. Pomembno si je zapomniti, da mora biti hujšanje družinska ali gospodinjska zadeva. Vsi člani vašega gospodinjstva morajo biti predani temu, da se psu pomaga, da ostane na pravi poti (in da priboljški ne zdrsnejo v mešanico). “Neuspeh psa pri hujšanju je običajno povezan z neuspehom lastnika, da bi mu ponudil ustrezno količino kalorij,” pravi Shmalberg. Če ste se pripravljeni naučiti kako pomagati psu, da shujša, ste prišli na pravo mesto. Tukaj si lahko preberete, kako svojemu psu korak za korakom pomagati pri hujšanju.

Načrt prehrane za pse s prekomerno telesno težo

Poiščite idealno telesno težo svojega psa. Posvetujte se s svojim veterinarjem – potem boste imeli vse, kar potrebujete, da ugotovite, koliko kalorij bi moral vaš pes zaužiti na dan.

Vzpostavite načrt za spremljanje telesne teže. Začnite z natančnim odčitavanjem začetne teže vašega psa, čemur sledi načrt za redne tehtanje. Za velike pse se boste morda želeli dogovoriti s svojim veterinarjem, da ga boste na tehtanje vozili k njim po urniku(priporočamo vsaka dva tedna). Manjše pse lahko tehtate doma na običajni tehtnici: najprej stehtajte sebe, nato stehtajte sebe medtem ko držite psa, in odštejte prvo številko od druge. Danes lahko na spletu kupite tudi precej poceni tehtnice za hišne ljubljenčke, primerne za različne velikosti psov.

Izračunajte začetni dnevni vnos kalorij vašega psa. To običajno izračuna vaš veterinar, lahko pa uporabite tudi enačbo 70 x (idealna telesna teža v kg)^0,75. Ne pozabite uporabiti njegove idealne telesne teže. Alternativni pristop za pse s prekomerno telesno težo je zmanjšanje dnevnih kalorij za približno tretjino.

Dejavnik pri priboljških. Priboljški se štejejo v dnevni vnos kalorij vašega psa, zato ugotovite razumno število priboljškov, ki jih boste svojemu psu ponudili na dnevni ravni, in seštejte njihovo vsebnost kalorij. Razmislite o nizkokaloričnih priboljških za učenje. Odštejte to število od skupnih dnevnih kalorij (zgoraj) in videli boste natančno količino kalorij, ki jih mora vaš pes dobiti z obrokom. Poskusite nagraditi dobro vedenje z igračo, interakcijo ali kakšno drugo obogatitvijo, ki ne vključuje kalorij. In obvestite vse člane gospodinjstva in goste o prehrani vašega psa, da se izognete ponujanju priboljškov ali ostankov mize.

Poiščite pravo hrano in izračunajte ustrezno količino. V spodnjem razdelku obravnavamo temo izbire prave dietne hrane za vašega psa. Najboljša možnost so vnaprej odmerjena živila, prilagojena teži vašega psa (na primer NomNomNow). Naslednja najboljša možnost je tehtanje hrane, ki mu sledijo natančne merilne skodelice (merica 1/4 skodelica je veliko boljša od uporabe linije na 1/4 večje skodelice).

Določite urnik. Hranite svojega psa vsaj dvakrat na dan; pogostejši obroki lahko porabijo več kalorij.

Po dveh tednih stroge diete ponovno preverite težo. V idealnem primeru bo vaš pes izgubil med 0,5 in 2 odstotka začetne telesne teže na teden ali približno 2 do 8 odstotkov na mesec. Sprva lahko izgublja težo hitreje zaradi izgube vode – zato, če vidite, da je zgodaj izgubil več kot 2 odstotka na teden, ne rabite uvajati nobenih prilagoditev.

Po potrebi prilagodite kalorije. Spremljajte izgubo teže vašega psa in povečajte ali zmanjšajte vnos kalorij, da se prepričate, da ste dosegli ciljno stopnjo. Če morate zmanjšati vnos kalorij in se vam zdi, da se ne more nasititi, mu poskusite dodati malo vode ali celo zelo nizkokalorično zelenjavo (brokoli, cvetača, zelena).

Povečajte aktivnost. V celotnem načrtu za hujšanje spodbujajte počasno in enakomerno povečanje vadbe.

Spremljajte napredek po dieti. Ko vaš pes doseže ciljno težo, ne povečujte kalorij prehitro ali preveč dramatično – to bi lahko privedlo do ponovnega povečanja telesne mase. “Pasji metabolizem se morda nikoli ne bo normaliziral na raven pred prekomerno telesno težo, zato boste morali biti vedno malo previdni pri kalorijah,” pravi Shmalberg. Psom, ki potrebujejo nekaj več kalorij, da ohranijo svojo postavo, se običajno ponudi približno 10 do 15 odstotkov več kalorij, kot so med hujšanjem.

10. Igrajte se igro ugibanja pravilnega kozarčka

Ali veste kaj je igra ugibanja pravilnega kozarčka? Gre za igro pri kateri priboljšek skrijete pod enega od treh enakih kozarčkov, nato pa jih premešate in dovolite, da pes izbere pravilen kozarček.

Posebna hrana za pse za izgubo telesne teže

Prehranske beljakovine: Če ima vaš pes prekomerno telesno težo, želite, da izgubi maščobo, hkrati pa ohrani mišično maso. Beljakovine so ključne za vzdrževanje in rast skeletnih mišic, kar je ključno za mobilnost. Študije so pokazale, da lahko povečana vsebnost beljakovin v prehrani pomaga pri ohranjanju mišičnega tkiva pri psih, ki so vključeni v načrt hujšanja.” Beljakovine potrebujejo tudi več energije za razgradnjo v telesu psa kot maščobe ali ogljikovi hidrati, zato so lahko beljakovinske kalorije bolj koristne za hujšanje,” pravi Shmalberg. Kar zadeva količino beljakovin, klinične študije kažejo, da je 75 gramov na 1.000 kalorij hrane minimalna količina, potrebna za ohranitev vitke telesne mase, vendar je lahko koristno, če jih  zaužijemo še več. Če želite izvedeti več, si oglejte naš kalkulator tukaj.

Več bistvenih vitaminov, mineralov in maščobnih kislin: Ves namen hrane za pse za hujšanje je, da omejite število kalorij. Vendar pa s tem nikakor ne želite omejiti osnovnih hranil, ki jih vaš hišni ljubljenček potrebuje. Hrana z visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov in maščobnih kislin zagotavlja, da vaš hišni ljubljenček dobi vse, kar potrebuje, tudi če na splošno poje manj.

Dodatna vlakna in/ali voda: Vsi vemo, da hišni ljubljenčki, ki so navajeni, da dobijo določeno količino hrane, ne bodo navdušeni, ko se ta količina nenadoma zmanjša za tretjino. Hrana z visoko vsebnostjo vlaknin ali vode vam omogoča, da svojemu psu dajete večjo količino hrane, ne da bi povečali vnos kalorij, pravi Shmalberg. Za vlakna poiščite živila, ki vsebujejo zelenjavo, bogato z vlakninami, kot so brokoli, cvetača, zelena in zeleni fižol. Obstoječim obrokom lahko poskusite dodati nizkokalorično zelenjavo z veliko vlakninami. Dodajanje več vode v obroke je preprosto: izberite konzervirano ali svežo hrano (v briketih je običajno manj kot 10 odstotkov vode, v konzervah ali svežih pa je običajno več kot 70 odstotkov). Ali pa pred hranjenjem brikete za nekaj minut namočite v vodi.

Enostavno pripravljanje porcij: če hrano vnaprej stehtate in pripravite količinsko primerne obroke, na primer NomNomNow, se znebite vseh dvomov (posamezne dele prilagodimo potrebam vsakega psa). Če te ni možnosti, je sprotno tehtanje hrane, čeprav je lahko naporno in zamudno, najbolj natančen način za merjenje kalorij. Sicer je hrana enakomerne oblike najboljša za ohranjanje konsistentnih volumnov kalorij, npr. če uporabljate merilno skodelico.

Okusnost: Med dieto želite, da vašega psa zainteresiranost za hrano mine. Eden največjih izzivov pri nekaterih živilih za hujšanje je okusnost, verjetno zaradi dodatnih vlaken ali zaradi manj maščob. Konzervirana ali sveža hrana je morda najboljša pot, saj ima bolj opazen okus in vonj kot drobtine, na kar se psi običajno dobro odzivajo.

Naravni dodatki: Obstaja nekaj dokazov, da so lahko nekateri naravni dodatki, bodisi v hrani bodisi dodani ločeno, v pomoč, pravi Shmalberg. Ti dodatki naj bi vključevali L-karnitin, ki pomaga mitohondrijem v celicah pri uporabi maščob za energijo; ribje olje, ki vsebuje EPA in DHA, dve maščobni kislini, ki pomagata uravnavati hormone, povezane z debelostjo; in zeliščni dodatki, kot sta ekstrakt zelenega čaja in cimet, ki lahko pomagata pri boju proti nekaterim učinkom debelosti, kot sta odpornost proti insulinu in zmanjšana presnova. Za nasvet glede odmerjanja se posvetujte s svojim veterinarjem.

Program vadbe za debele pse

Čeprav je program vadbe za pse pomemben, ne pozabite, da je treba večino kalorij v vsakem načrtu za hujšanje zmanjšati z zmanjšanjem količine hrane. “Ni verjetno, da bi vaš pes izgubil prekomerno telesno težo zgolj s povečano aktivnostjo,” pravi Shmalberg. Vadba mora biti zasnovana upoštevajoč posebnosti vašega psa-mnogi hišni ljubljenčki s prekomerno telesno težo, zlasti tisti od srednjih let do starejših, imajo lahko artritis ali druga stanja, ki omejujejo vzdržljivost. Hoja je najboljša vaja za večino psov, saj ne sme preobremeniti srčno -žilnega sistema in ima majhen vpliv na sklepe. (Pravzaprav je hoja lahko koristna pri artritičnih psih, saj pomaga vzdrževati mišično maso in porazdeliti sklepno tekočino, ki ohranja mazanje sklepov).

Preberite si, kako oblikovati načrt vadbe za psa:

Če vaš pes že izvaja nadzorovano vadbo (hoja, igra itd.), povečajte njeno aktivnost za približno 25 odstotkov. Če je vaš pes razmeroma neaktiven, začnite s petminutnimi sprehodi trikrat na dan, ki jih priporoča Ameriško združenje za bolnišnic za živali.

Prizadevajte si, da bi se vaš pes gibal približno eno uro na dan, dokler to lahko prenaša. Količina kalorij, ki jih vaš pes porabi v tem času, je odvisna od razdalje, ki jo prehodite. Psi med sprehodom porabijo približno 0,75 kalorij na kilogram na miljo.

Pes naj bo gibalno aktiven predvsem v hladnejših časih dneva (zjutraj, zvečer) ali, če je zelo vroče, na območju, kjer lahko klimo nadzorujete. To je še posebej pomembno za pse s kratkim nosom.

Vedno imejte s seboj vodo; potovalne ali zložljive sklede so dobra ideja. Športne pijače pustite doma – psi se občutka vročine znebijo z dihanjem, ne z znojenjem, da ne izgubijo elektrolitov kot ljudje.

Ostanite blizu doma, dokler niste prepričani, koliko vaš pes zmore in imejte rezervni načrt v primeru, da pes ne bo uspel priti nazaj do doma.

Izogibajte se hoji v hrib navzgor in po hribu navzdol, saj bolj obremenjujeje noge, vsaj dokler niste načrtom vadbe že malo napredovali. Ko se vaš pes vadbe navadi, je hoja v hrib dobra ideja saj lahko pomaga pri kurjenju kalorij in definiranju mišic.

Redno obrezujte nohte svojega psa. Ko so predolgi, lahko spremenijo položaj prstov in otežijo hojo.

Naj bo izkušnja prijetna. Pes s prekomerno telesno težo na začetku morda ne bo navdušen nad vadbo in verjetno bo precej naporno. Spodbuda, kot so igrače in čas z vami, se lahko uporabijo kot nagrada. Lahko ponudite tudi nizkokalorične priboljške, vendar jih upoštevajte v celotnem načrtu kalorij. Še bolje je, da namesto priboljškov uporabite del dnevne hrane vašega psa, kot nagrada med vadbo. Ne pretiravajte: preveč hranjenja tik pred ali med vadbo lahko povzroči težave.

Spreminjajte vrsto dejavnosti, ko vaš pes napreduje. Poskusite z igrami prinašanja, lovljenja, hojo v hrib, pohodi, tekom.

Plavanje je dobra vadba za pse, če pa niso najboljši plavalci, morajo začeti z rešilnim jopičem. Podvodne tekalne steze (najdemo jih v rehabilitacijskih ustanovah) se pogosto uporabljajo za spodbujanje hujšanja pri psih, ki se zdravijo zaradi ortopedskih stanj.

Ni verjetno, da bi vaš pes izgubil prekomerno telesno težo zgolj s povečano aktivnostjo in brez omejitve kalorij.

Dietne tablete za pse

Ali torej obstajajo tablete, ki bi psu pomagale hujšati ali pa delovale kot zaviralec apteita? Ne. Po Shmalbergovih besedah ni več na voljo nobenega zdravila, ki bi hišnim ljubljenčkom pomagalo pri izgubi teže. Pred nekaj leti je bilo na trgu zdravilo, znano kot Slentrol (ali dirlotapid) – zdelo se je, da pomaga psom, tako da jim s povečanjem koncentracije določenega hormona daje občutek sitosti, prav tako naj bi preprečeval absorpcijo maščob. Psi so z uporabo Slentrola hujšali brez zmanjšanja hrane. Toda potem, ko so se v nekaterih primerih pojavili neželeni učinki – bruhanje, driska in spremembe vrednosti jeter – je proizvajalec ukinil zdravilo in nadomestka ni.

Operacija za izgubo odvečne teže pri psih

Tako kot tablete za hujšanje psov tudi operacije za izgubo prekomerne telesno teže za pse ne obstajajo. “Omejevanje kalorij je na splošno zelo učinkovito in je v celoti v rokah lastnikov,” pravi Shmalberg, “zato trenutno ni na voljo nobenega kirurškega posega. Bariatrične operacije, kot so tiste pri ljudeh, so sicer bile uporabljene v raziskavah – verjetno pa bo preteklo še veliko časa, preden postale izvedljiva možnost – če sploh kdaj. “

Rešitve pogostih težav pri hujšanju psov

Želite vašemu psu pomagati pri izgubi kilogramov, pa ste naleteli na oviro? Tukaj je nekaj, kar lahko storite. Izberite hipoalergeno Ted ali Juliet suho pasjo hrano in vaš pes ne bo imel težav s prekomerno telesno težo.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Spraševalec: Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?...

read more
Independently verified
543 reviews