Če v parku komu kaj zavidam, je to, da vidim lastnike psov, katerih psi hodijo popolnoma ob lastniku. Prihaja še en pes? Sploh jih ne gane. Približuje se trio navdušenih otrok? Zdi se, da pes niti ne opazi.

»Z mojim psom sva bila nekoč popolno nasprotje. Bila sem gospa, ki se je obupno trudila, da bi bil moj pes miren na sprehodih. Z vso svojo močjo sem jo držala nazaj, ko je nekdo šel mimo, pa tudi takrat, ko se ni dogajal nič “razburljivega”, ker je vlečenje postalo njena privzeta navada na sprehodih.

Toda nekaj let nazaj sem končno našla nekaj nasvetov, ki so pomagali. Ko sem prebrala in pogledala vse, kar sem našla na to temo, sem našla nekaj metod, ki so delovale. V tem članku bomo preučili, zakaj pes vleče, metode za zaustavitev vlečenja in zakaj je doslednost ključna. Evo, kako sem svojemu psu preprečila, da bi vlekel na povodcu.” – strokovnjakinja za CricksyDog.

 

Zakaj psi na povodcu vlečejo

Preden se poglobimo v metode, ki lahko preprečijo vašemu psu vlečenje povodca, si za začetek na hitro poglejmo, zakaj psi vlečejo. Tako kot pri mnogih drugih vedenjih lahko razumevanje, zakaj psi vlečejo na povodcu in koliko nas to nehote spodbuja, olajša popravljanje tega neželenega vedenja.

Psi vlečejo povodec, ker je to normalno pasje vedenje. Ali je zaželeno? Ne, ampak zanje je to naravno. Vlečenje jih pripelje tja, kamor želijo iti in to v njihovem lastnem tempu. Ne vlečejo, ker poskušajo biti dominantni, to počnejo, ker deluje. Z drugimi besedami, če ste na sprehodu za svojim psom in vas on vleče, ga s tem učite, naj vleče še več, saj ga to pripelje na želeni cilj. S tem, ko pes z vlečenjem pride do želene točke, je namreč nagrajen za svoje vedenje.

Če je vaš pes vedno vlekel povodec, bo to navado težko prekiniti. Ker so se navajeni premikati naprej, medtem ko vlečejo, se je to vedenje spodbujalo, hkrati pa je za psa normalno, da vleče oziroma deluje v nasprotju s silo, ki ga zadržuje. Če pa ste dosledni, lahko to navado sčasoma odpravite in sicer tako, da svojemu psu pokažete, da je hoja ob vas veliko bolj koristna.

 

Niso vse metode popolne za vsakega psa

Če morate vedeti eno samo stvar, preden začnete s kakršnim koli treningom, je to, da ne bo vsaka metoda delovala za vsakega psa. Preizkusila sem veliko metod, ko gre za hojo na ohlapnem povodcu, in vedno sem se počutila neuspešno, če ena ni delovala. Torej, če ste v preteklosti že brali o vleki na povodcu in probali določene metode a niste videli rezultatov, vedite, da niste sami.

Velik del šolanja psov je v tem, da ugotovite, kaj motivira vašega psa, in potem to nadgrajujete. Za Laiko sem se držala metod, ki so uporabljale spodbude za katere sem vedela, da ustrezajo mojemu psu – tiste, ki so vključevale veliko okusnih priboljškov in igrač kot motivacijo.

Ste že kdaj slišali za metodo, da postanete drevo? Gre takole – ko vaš pes začne vleči na povodcu, se ustavite in „zamrznete”. Teorija je, da se bo vaš pes naučil, da vlečenje pomeni, da boste prekinili sprehod, zato ne bo več vlekel.

Ali veste, kaj se je zgodilo, ko sem to poskusila s svojim vznemirjenim psom, ki je bil že navajen vleči na povodcu? Še močneje je potegnila, da bi prišla tja, kamor je želela, in bila je razočarana, ko se nisem premaknila. Če ste dovolj potrpežljivi, boste morda uspeli s to metodo, vendar za mojega psa ni delovala dobro. Poskušala sem več mesecev in obtičala sem ob cesti, saj sem se ustavljala vsake 3 metre, in nekaj minut stala pri miru, v upanju, da se bo moj pes odločil, da se umiri. Toda to se ni zgodilo. V najboljšem primeru je ostala na koncu povodca in gledala naprej, včasih pa se je za trenutek ustavila, a takoj, ko sva se spet začeli premikati, je ponovno začela vleči.

To, da sem drevo, za mojo Laiko ni delovalo – deloma zato, ker je bila za to metodo čisto preveč vznemirjena, delno pa je krivo dejstvo, da je bila že navajena vleči, da bi prišla tja, kamor je želela. Ko želite preprečiti, da bi vaš pes vlekel povodec, boste morali najti metodo, ki motivira vašega psa.

Zdaj to ne pomeni, da biti drevo pri nekaterih psih ne deluje dobro; Videla sem, da deluje. Mojemu psu preprosto ni ustrezalo in morda to ni najboljša metoda, če imate psa, ki je že dolgo navajen vlečenja.

 

Kako psa naučiti manir na povodcu

Ko gre za usposabljanje vašega psa za lepo hojo na povodcu, imejte v mislih eno stvar – vse metode ne delujejo za vsakega psa. Ne bodite razočarani, če ena sama metoda ne deluje pri vašem psu. Del šolanja psov je ugotoviti, kaj motivira vašega psa, in nadgraditi to.

 

1. Izberite eno metodo hoje na povodcu in se je dosledno držite

Prvi nasvet pri učenju psa, naj ne vleče na povodcu, je, da izberete eno metodo hoje in ste dosledni. Psa morate naučiti, kakšno vedenje je sprejemljivo na sprehodu, zato je najhitrejši način ta, da določite kakšen način hoje je za vas zadovoljiv in ste pri učenju dosledni.

Ali želite, da vaš pes hodi na vaši desni, levi strani ali nekaj korakov zadaj? Izberite svoje želje in ostanite dosledni. Če želite, da se vaš pes ves čas drži desnega boka, poskrbite, da se vsi, ki ga sprehajajo, držijo tega načrta. Če se boste držali ene metode, boste psa naučili natančno kaj se od njega pričakuje na sprehodu in bo usposabljanje potekalo bolj gladko.

 

2. Začnite na območju, ki za vašega psa ni preveč vznemirljiv

Ko morate svojega psa naučiti, kako lepo hoditi na povodcu, se izogibajte območij z veliko motnjami, saj s tem psa obsodite na neuspeh. Ko poskušate psa naučiti, da ostane miren in lepo hodi, je pomembno, da uporabite prostor, ki zanj ni vznemirljiv. Izberite miren čas dneva in vadite hojo po ulici, pojdite na večerni sprehod v času, ko je večina ljudi v zaprtih prostorih, ali pojdite v park v času, ko ni gneče.

Če svojega psa odpeljete v natrpan park, preden se dobro nauči lepih manir na povodcu (in ustreznega nadzora impulzov), je velika verjetnost, da bo preveč navdušen in stimuliran, da bi bil pozoren na vas in da bi se dejansko česa naučil. Preveč ga bodo motili vsi ti vznemirljivi zvoki, vonji in prizori – in seveda veverice. Potrudite se, da svojega psa ne nastavite na neuspeh še preden z delom sploh začnete. Začnite tako, da svojega psa naučite, kako lepo hoditi na povodcu v mirnem okolju, in od tam gradite dalje.

 

3. Metoda goljufanja: Uporaba oprsnice s sprednjim pripenjanjem

Moja najljubša metoda, ko je treba naučiti vašega psa, da ne vleče na povodcu, je metoda, ki ji pravim tudi „goljufija” – in sicer z uporabo oprsnice s sprednjim pripenjanjem. Najboljši del je, da so te oprsnice zelo enostavne za uporabo; najtežji del pa je ugotoviti, kako za vraga jih namestiti prvih nekajkrat, ko jo uporabljate.

Nič ne obžalujem, da sem pred leti kupila oprsnico s sponko na prsnem košu, pravzaprav je to eno od orodij, ki bi si ga želel že od samega začetka. Še nikoli prej nisem videla kosa opreme, ki bi imel takšen takojšen vpliv na sprehode. Uporaba te oprsnice je eden izmed mojih najljubših nasvetov za sprehajanje psov prav iz tega razloga; to je lep, preprost način, kako pomagati “ponastaviti” vedenje vašega psa na povodcu.

Menjava opreme za sprehode deluje še posebej dobro pri psih, ki so že navajeni vleči s tradicionalno kombinacijo ovratnica/povodec. Od trenutka, ko začnete uporabljati novo oprsnico, začnite s pohvalami, ko vaš pes lepo hodi. Pes bo tako začel povezovati oprsnico s hojo na ohlapnem povodcu.

To je ista metoda, ki jo uporablja veliko policijskih K9. Imajo različne ovratnice, ki jih nosijo, odvisno od nalog, ki jih dobijo. Preprosto ji menjava njihove ovratnice postavi v drugačno miselnost in natančno vedo, kaj se od njih pričakuje.

Pred uporabo tega pasu sem uporabljala tradicionalni povodec in ovratnico, Laika pa se je že navadila vlečenja. Takoj, ko smo prišli skozi vrata, je začela vleči, ko pa sem preklopil na sprednji pas, ki se je spremenil. Ni bila vajena tega pasu ali spredaj pripetega povodca – zato sem izkoristil to obdobje in jo začel učiti lepega vedenja pri hoji, medtem ko se je prilagajala novemu kosu opreme. Ni trajalo dolgo, da se je ujela, in od takrat so bili naši sprehodi veliko bolj prijetni.

 

4. Uporabite priboljške za spodbujanje pravilne hoje

Ne glede na metodo, ki jo boste na koncu uporabili za preprečevanje vlečenja na povodcu, je najpomembnejša stvar, ki si jo morate zapomniti, da mora vaš pes ostati motiviran za delo in sodelovanje. Če jih želite spodbuditi k lepi hoji, jim morate pokazati, da je lepa hoja nagrajena in najlažji način, da to dosežete, je z okusnimi priboljški. Če svojemu psu ponudite nagrado za pozitivno oziroma želeno vedenje, ga boste spodbudili, da ponovi to vedenje in hoja na ohlapnem povodcu ni nikakršna izjema.

Naša okusna in super zdrava hrana in priboljški so odličen način, kako nagraditi primerno vedenje vašega psa.

Ko torej začnete svojega psa učiti hoditi na povodcu, ne pozabite uporabiti priboljškov (ali igrač, če je vaš pes bolj motiviran za igro), da ga spodbudite, da vam sledi. To jim bo pokazalo, da lepa hoja brez vlečenja povodca pomeni nagrado, sčasoma pa bodo to vedenje ponotranjili in spremenili v navado.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Spraševalec: Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?...

read more
Independently verified
543 reviews