Jesen je morda moj najljubši letni čas. Po dolgem (dolgem!) vročem poletju me prvi hladni dnevi napolnijo z energijo. Pripravljen sem na dolge jesenske pasje sprehode, ki nam omogočajo tako raziskovanje naše najljubše poti kot tistih, ki jih šele odkrivamo.

Jesen ima svojo posebno lepoto – a tudi svoje posebne nevarnosti za naše pse.

Če želite zagotoviti, da so spomini, s katerimi se vrnete domov, lepi, so tukaj naši najboljši nasveti, kako poskrbite, da bodo vaši jesenski sprehodi s psom varni:

 

Preverite svojo opremo

Po dolgem poletju plavanja in pranja pasjih ovratnic in povodcev si vzemite trenutek in se prepričajte, da so le-te varne in v dobri formi.

  • Preverite, ali je tkanina šibka ali raztrgana.
  • Preverite, ali so usnjeni povodci razpokani.
  • Preverite strojno opremo in se prepričajte, da vse deluje.
  • Vsak povodec in ovratnico potegnite izjemno močno (pritrdite ovratnico in povodec na steber ograje in nenadoma potegnite čim močneje).

Če imate več psov, se prepričajte, da eden od vaših psov ni žvečil ovratnice drugega psa. (To je bil Irijev in Tikijev najljubši trik, ko sta bila mladostnika!)

 

Pazite na kače na počitnicah ali doma

Jesen pomeni sezono kač! Ampak povsod po svet. Naj vam pomagamo, kako preveriti, če so tam, kjer živite, kače.

Tu moramo biti stalno pozorni, da se izognemo našim štirim strupenim kačam: klopotačam, koralnim kačam, vodnim mokasinkam in bakrenoglavcem.

Morda boste imeli srečo in dobili ropotajoče opozorilo od klopotače; sliši se podobno kot komercialna škropilnica za trate. Toda spet morda ne boste od nje prejeli nobenega opozorila – in ne boste prejeli opozorila od drugih kač.

Na sprehodu imejte psa blizu sebe, da boste lahko videli, kje oba hodita. Uporabljam 4-metrski povodec, vendar vem, da imajo mnogi raje dolge povodce. Vseeno naj bodo dolgi največ šest metrov, da lahko vidite, kam oba stopata.

Nekatere poti vašemu psu skoraj onemogočajo, da se giba, zato krajši povodec olajša pogled na nevarnost in vam omogoča, da se hitreje odzovete.

Številne kače rade poležavajo ob stezah, ne sredi njih, ko čakajo, da pridejo mimo miši in droben plen.

 

Pazite na gobe

Na domačih dvoriščih gobe sproti odstranjujemo, a ko se odpravite na raziskovanje izven domačega zavetja, lahko vaš pes naleti na gobe.

Poskušajte svojega psa obdržati stran od kakršnihkoli gob in domnevajte, da so vse strupene; če vidite, da vaš pes poje eno, fotografirajte vse okoliške gobe in pokličite svojega veterinarja.

 

Pazite na strup za glodavce

Nekatera gospodinjstva pestijo miši in podgane, ko se vreme ohladi; zato lahko nastavijo strup za glodavce. Prav tako smo pogosto videli strupene pasti za glodavce (običajno črne škatle) zunaj hotelov in drugih komercialnih območij.

Svojega psa držite stran od vseh strupov za glodavce in zastrupljenih glodavcev; oboje je izjemno nevarno za vašega psa.

Če sumite, da je vaš pes zaužil strup ali zastrupljenega glodavca, se nemudoma obrnite na svojega veterinarja.

 

Bodite pozorni na tarantele in druge pajke

Jesen pomeni sezono pajkov! Ampak povsod po svetu. Naj vam pomagamo, kako lahko preverite, če so tam, kjer živite, tarantele ali drugi pajki.

Marsikomu ni treba skrbeti za te dlakave pajke, so pa pri nas običajen jesenski prizor, kot tale lepotec ob naši sprehajalni poti.

Čeprav bi raje pobegnili kot se borili, lahko vašega psa grdo ugriznejo. Psa držite stran od njih, pazite, ker lahko skočijo, in če vašega psa slučajno ugriznejo, pokličite svojega veterinarja.

 

Pazite na omelo

Morda boste omelo povezali s prazničnim časom, vendar jo boste v jesenskih mesecih našli med jagodičevjem.

Različna območja imajo različne vrste omele (ameriške in evropske sorte), nevarnost za vašega psa pa je odvisna od vrste, ki jo poje, in količine.

Težave se lahko gibljejo od razdraženega želodca do odpovedi jeter in epileptičnih napadov. Bodite raje varni in pozorno opazujte svojega psa na sprehodih pod drevesi z jagodičevjem.

 

Bodite pozorni na lovsko sezono na vašem območju

Če se boste odpravili v gozd, se prepričajte, da poznate svoje lokalne lovne sezone, ki se lahko razlikujejo glede na okrožje. Poskrbite, da bosta vi in vaš pes varna in vidna na sprehodu v lovski sezoni.

Zgodnje jutranje in večerne ure so običajno najbolj zaskrbljujoče, zato ustrezno načrtujte svoje sprehode.

 

Bodite pozorni na antifriz

Jesen pomeni, da je čas, da mnogi ljudje zamenjajo antifriz v svojih avtomobilih, da se pripravijo na hladno vreme, ki je tik za vogalom.

Antifriz je za pse smrtonosen, zato se prepričajte, da svojemu psu nikoli ne dovolite, da pije iz luž na dovozih, parkiriščih in drugih mestih, ki bi lahko vsebovala antifriz.

 

Pazite na jesenski krokus

Ta čudovita rastlina – članica družine lilij – cveti v jesenskih mesecih; njene čebulice so strupene za pse.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

5 Preprostih in Osvježilnih Receptov za Vašega Psa poleti

5 Preprostih in Osvježilnih Receptov za Vašega Psa poleti

V poletni vročini osvežilne priboljške ne potrebujemo samo mi, temveč tudi naši štirinožni ljubljenčki. S sledečimi preprostimi in osvežilnimi prigrizki in sladoledi lahko razveselite svojega psa. Ti recepti niso le okusni, ampak tudi zdravi in zagotovo bodo...

read more
Pomoč, želim na počitnice! Kaj naj naredim s svojim psom?

Pomoč, želim na počitnice! Kaj naj naredim s svojim psom?

Ko končno pride težko pričakovan čas počitnic, se vsi pripravljajo z navdušenjem. Vendar pa ta trenutek za lastnike psov lahko prinese tudi skrbi, saj se postavlja vprašanje: kaj naj naredimo z našim ljubljenčkom, medtem ko smo odsotni? Čeprav bi mnogi radi vzeli...

read more
Alison, 6-letna mešanka z vizslo, je močno shujšala

Alison, 6-letna mešanka z vizslo, je močno shujšala

Spraševalec: Že več kot dve leti naročam lososovo hrano pri vas. Alison je v zadnjem mesecu močno shujšala, čeprav dobi enako količino hrane. Je športen pes, zato nikoli ni bila debela, vendar so zdaj njena rebra vidna. Njeno blato je v redu in zdi se, da je dobre...

read more
Independently verified
567 reviews