Ko gre za šolanje psov, ne obstaja enotna rešitev, ki bi ustrezala vsem. Psi lahko razvijejo vedenjske težave iz različnih razlogov. Na srečo je težavno vedenje psov mogoče popraviti s pravim pristopom (in nekaj časa in potrpljenja). Skupina raziskovalcev UPenn je želela razumeti, kako to najbolje doseči.

Ker se psi toliko naučijo od svojih ljudi, so raziskovalci razmišljali, kako lahko mi, lastniki, vplivamo na šolanje naših psov. Študija, objavljena v Frontiers in Veterinary Science, kaže, da so osebnosti nas, ljudi, pomembnejše, kot bi si mislili.

Za raziskavo se je 75 psov in njihovih lastnikov udeležilo šestmesečnega veterinarskega vedenjskega programa. Ljudje so v imenu svojega kosmatega prijatelja izpolnili vprašalnik za oceno človeške osebnosti in vprašalnik za vedenje psa. Po treh in šestih mesecih študije so udeleženci znova izpolnili vprašalnik o vedenju psa.

Ocena psa je zahtevala ocene o stvareh, kot so vznemirjenost, ločitvena tesnoba in odzivnost na trening. Za oceno človeške osebnosti so se udeleženci strinjali ali ne strinjali z izjavami o njihovi odprtosti do novih izkušenj, ekstraverzije ali introverzije in še več.

 

Kaj naj bi, glede na zbrane podatke, vplivalo na šolanje psov in vedenjsko terapijo

Raziskovalci ugotovili, da lahko starost, spol in velikost psa vplivajo na uspeh vedenjske terapije. Ob koncu programa so večji psi, ki so imeli težave z agresijo, pokazali večji napredek kot manjši psi. Eden od možnih razlogov za to je, da so ljudje bolj naravnani na vedenje večjih psov, saj predstavljajo večjo fizično varnostno tveganje. Kot bi pričakovali, so tudi starejši psi bolj odporni na spremembe, zato je prevzgoja bolj zahtevna.

Fascinantno je, da podatki kažejo tudi na razlike v načinu, kako se človeški ekstroverti in psi introvertov učijo vedenja. Powell, glavni avtor študije, je pojasnil:

»Ekstrovertirani lastniki so bolj verjetno opazili izboljšanje prestrašenega vedenja psov, introvertirani lastniki pa manj. Introvertiranim lastnikom je morda težko zapustiti svojega psa ali mu dati prostor, če je to potrebno kot del zdravljenja psa.”

Raziskovalci priznavajo možnost, da so ljudje z višjo stopnjo odprtosti sprejeli novejše metode usposabljanja in sekundarna mnenja. Zato je bilo pri ekstrovertiranih lastnikih manj verjetno, da bodo imeli prestrašene pse. Kljub temu zaključek študije priznava, da je na tem področju potrebnih več raziskav.

“Povezave med pasjim vedenjem ter ekstraverzijo in odprtostjo lastnika se niso ohranile po 6 mesecih, zato so potrebne nadaljnje raziskave, da bi razumeli dolgoročni vpliv osebnosti lastnika na rezultate vedenjskega zdravljenja.”

 

“Slabi psi ne obstajajo…”

Pomembno pa je, da je skladnost in doslednost lastnikov tisto, kar resnično vpliva na učinkovitost šolanja. Ljudje, ki nočejo ali ne morejo sprejeti metod šolanja, bodo verjetno končali s psom, ki se neprimerno obnaša.

Včasih ljudje sploh ne vedo, kdaj krepijo slabo vedenje. Ta študija kaže, da bi lahko vaš osebni slog navezanosti vašega psa prepričal, da so ta poredna dejanja v redu. Stvari, kot je nasmeh, ko vaš neznosno srčkan pes skoči, da bi ukradel namizno hrano, lahko resnično naredi razliko.

Z več raziskavami in analizami veterinarji upajo, da bodo nekega dne ponudili ciljno usmerjene nasvete in napovedali rezultate prevzgojo posameznih psov. Glede na to, koliko psov s popravljivimi vedenjskimi težavami konča v zavetiščih, je ta raziskava še toliko bolj pomembna.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Izbira hrane za psa: kako najti pravo hrano za svojega psa

Izbira hrane za psa: kako najti pravo hrano za svojega psa

Ali poskušate izbrati pravo pasjo hrano za svojega psa? Pravilna prehrana je ena najosnovnejših potreb psov. Dobra prehrana je eden najboljših načinov za ohranjanje zdravja vašega psa. Na voljo je na tisoče možnosti pasje hrane, zato je izbira prave pasje hrane lahko...

read more
Kako najti primernega veterinarja za vašega psa

Kako najti primernega veterinarja za vašega psa

Vsak pes si zasluži dobrega veterinarja, ki mu pomaga, da ostane zdrav. Kot lastnik hišnega ljubljenčka si tudi vi zaslužite veterinarja, ki zadovolji vaše potrebe in potrebe vašega psa. Vaš veterinar je vaš drugi družinski zdravnik, zato želite najti pravega. Tukaj...

read more
Nasveti za novopečene lastnike psov

Nasveti za novopečene lastnike psov

Kaj morate vedeti, če ste novi lastnik psa. Ste prvič lastnik psa? Čestitamo, da ste našli svojega novega pasjega spremljevalca in dobrodošli v čudovitem svetu lastništva psov! Tukaj je tisto, kar morate vedeti o skrbi za svojega novega psa.   01. Vedite, kaj...

read more