Prejšnji mesec si je sosedov pes na sprehodu prerezal blazinico na tacah – kar nas je spodbudilo k razmišljanju: kaj bi storili, če bi se eden od naših psov med sprehajanjem poškodoval? Danes imamo gostujočo objavo Patricka Ricea, enega od sodelavcev VetWraps, spletnega mesta, ki omogoča enostaven dostop do izdelkov prve pomoči in zdravstvenih izdelkov za hišne ljubljenčke vseh vrst.

Če psa pogosto sprehajate, obstaja velika verjetnost, da se bo v nekem trenutku poškodoval, zato je zelo pomembno, da ste pripravljeni. Nikoli ne želimo, da bi naše pse karkoli bolelo in opaziti, da jih nekaj boli med sprehodom in stran od doma, je lahko strašljivo.

Med sprehodom se lahko zgodi veliko stvari, od ureznin, ubodov do zvinov, tukaj bomo preučili nekaj najpogostejših poškodb zaradi sprehodov in kako se pripraviti, če se zgodijo vašemu psu

 

Prva pomoč

Če med sprehajanjem psa ne nosite torbe, bi bilo morda dobro, da začnete. Če imate majhen nahrbtnik ali torbo s pripomočki za prvo pomoč, boste pripravljeni, če se vaš pes med sprehodom poškoduje.

Bistveni predmeti prve pomoči vključujejo alkoholne robčke za čiščenje ran, pinceto za odstranjevanje tujih predmetov, Benadryl brez recepta za bolečino, gazo in veterinarski trak za zavijanje ran ter antibakterijsko mazilo za lajšanje bolečin.

Vključno s prenosno posodo za vodo in nekaj vode je prav tako dobra ideja tudi majhna krpa ali bandana.

 

Piki in ugrizi žuželk

Tako kot pri nas, lahko tudi pri psu mesto pika ali ugriza postane zelo razdraženo in boleče. To je ena od poškodb, ki ji lahko psi zelo hitro pridobijo tekom sprehoda.

Če vašega psa med sprehodom ugrizne ali piči žuželka, mu lahko bolečino omilite z nekaj preprostimi triki.

Če ga piči, preverite, ali je žuželka spustila želo in ga odstranite s pinceto. Na območje lahko dodate tudi majhno količino mazila, če je močno razdraženo. Običajni Benadryl brez recepta bo pomagal pri bolečinah in ga lahko varno dajete psom. Splošni odmerek je 1 mg na vsake 0,5 kg telesne teže. Vendar pa lahko zaradi tega postanejo zaspani, zato boste morda želeli skrajšati sprehod in se po tem, ko mu daste zdravilo, odpraviti domov, da se bo vaš pes lahko spočil in pozdravil.

 

Ureznine in poškodbe tačk

Psi, ki veliko hodijo, imajo na šapah po navadi dobro utrjene blazinice, vendar se med hojo še vedno lahko poškodujejo.

Kos razbitega stekla ali celo travnate bilke lahko povzroči ureznine na blazinici vašega psa.

Če si je vaš pes poškodoval šapo, ga boste želeli čimprej pregledati. Preverite, ali je v šapi kaj zagozdeno, in tujek odstranite s pinceto. Očistite poškodbo in jo ovijte z gazo in veterinarskim trakom.

Na srečo so psi precej dobri pri hoji na treh nogah, zato bi se morali zlahka vrniti domov, brez da bi pri tem dodatno poškodovali tačko. Če imate majhnega psa, ga lahko nosite domov, da si bo lahko spočil taco. Oglejte si ta članek za več informacij o poškodbah tačk in kako jih oskrbeti.

 

Zvini in nategi

Če je vaš pes med sprehodom še posebej navdušen ali pa ga radi peljete na bolj aktiven sprehod, se lahko zgodi, da dobi zvin ali si nategne kakšno mišico.

Če vaš pes na sprehodu začne šepati ali opazite otekanje njegovih tačk, je povsem možno, da gre za zvin ali nateg.

Ne pozabite preveriti tac vašega psa, da se prepričate, da ne šepa zaradi nečesa, na kar je morda stopil. Žal glede tovrstne poškodbe ne morete veliko narediti, razen da se takoj odpravite domov in pustite psa počivati.

 

Toplotna izčrpanost in udar

Psi imajo naravno višjo telesno temperaturo kot ljudje, da ne omenjamo dlake, zato se lahko toplotno izčrpajo lažje in hitreje kot mi.

Če psa sprehajate na vroč dan, poskrbite, da s seboj vzamete veliko vode in si privoščite nekaj odmorov v senci, da preprečite toplotno izčrpanost.

Če se vaš pes upočasni in pretirano sopiha ali se slini, je morda izčrpan zaradi vročine. Po možnosti odpeljite psa na senčno območje in mu dajte veliko vode.

Da se ohladijo jim lahko pomagate tudi tako, da jim nanesete mokro krpo ali vodo na predele trebuha in vratu ter jih počasi pihate. Takoj pojdite domov in, če le lahko, svojega psa nosite.

Nihče ne želi videti svojega psa poškodovanega, in če se to zgodi, ko nismo doma, je lahko še huje. Splošno pravilo je, da če se vaš pes med sprehodom poškoduje, ga čim bolje oskrbite in se takoj odpravite domov.

Če je vaš pes majhen, ga lahko nosite ali pa pokličite nekoga, da pride po vas z avtom, če ima vaš pes težave s hojo.

Na vsakem sprehodu imejte s seboj svoj medicinski komplet za vsak slučaj in pazite na svojega psa, saj bo verjetno želel prikriti svojo bolečino.

Ko pridete domov, ne pozabite poklicati svojega veterinarja, da odloči, če morate pripeljati svojega hišnega ljubljenčka na pregled.

S tem znanjem lahko varno hodite in uživate na sprehodih, ne da bi vas skrbelo, kaj bi se lahko zgodilo, saj boste vedeli, kako v takem primeru postopati.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Independently verified
549 reviews