Ali vaš pes sovraži kopel? Nikakor ni edini. Moja psička obožuje plavanje in igranje s cevjo, toda ko je treba jo spraviti v kad? Nastane hud boj.

Mnogim psom se kopanje zdi strašljivo, vendar lahko naredite nekaj stvari, da bo postopek manj stresen za vas in vašega psa.

 

Kako svojemu psu olajšati kopanje

Preden se lotimo nasvetov, želimo pojasniti eno stvar – strah je težko obvladovati. Ne bomo lagali in jamčili, da bodo s temi nasveti vaši psi skakali od veselja vsakič, ko bo prišel čas za kopanje. Nič ni tako preprosto in veliko je odvisno od tega, koliko se vaš pes boji kopeli.

Starejšega psa, ki se že leta boji kopanja, bo težje ohranjati mirnega kot mladega psa, ki ne rabi premagovati več let tesnobe, ki se je kopičila v njem z vsako kopeljo.

Skupno pa jim je, da bo za vašega psa manj stresno in sčasoma boste opazili razliko v tem, kako se vaš pes odzove na kopel. Tukaj je nekaj nasvetov, kako svojemu psu olajšati kopanje.

 

Pripomočke si pripravite že v naprej

Ko gre za lajšanje strahu med kopanjem pri vašem psu, je najpomembnejša stvar, ki si jo morate zapomniti, da ste že v naprej pripravljeni. To vključuje, da imate vnaprej pripravljen šampon, brisače, skodelico za izpiranje in vse igrače ali priboljške, ki bi jih morda uporabili.

Če je vaš pes že sam po sebi živčen v kadi, bo še bolj pod stresom, če ga boste pustili samega na tistem strašljivem mestu, medtem ko greste zgrabiti brisače, ki ste jih pozabili.

 

Kad napolnite preden daste notri svojega psa

Drug način, da naredite stvari za vašega psa nekoliko manj stresne, je, da napolnite kad s toplo vodo, preden vstopi. Zvok tekoče vode se nam morda zdi vsakdanji, toda za pse, ki sovražijo kopanje, ta hrup (in špricanje vode) povzroča veliko dodatnega stresa.

 

Prepričajte se, da v vaši kadi psu ne drsi

Ali vašemu psu drsi, ko je v kadi? Če ja, potem je dobro, da razmislite v smeri, kako bi mu lahko zagotovili nedrsečo površino. Občutek, da „izgubite tla pod nogami” v kadi je grozen, tako za ljudi kot tudi za pse. Zato, preden kopate psa, se prepričajte, da je dno vaše kadi nedrseče.

Če nimate podloge (ali kakršnega koli nedrsečega materiala na dnu kadi), ki preprečuje drsenje, lahko za silo položite debelo brisačo, na kateri bo vaš pes stal.

 

Za splakovanje uporabite lonček (sploh če se pes boji tuš ročke)

Če vaš pes ni ljubitelj kopeli, mu verjetno ne bo všeč, da ga boste splakovali s pipo ali prho. Obe sta namreč precej hrupni in dodatek vsega tega špricanja vode lahko pse spravi ob živce.

Za izpiranje raje uporabimo skodelico, ker je tiha in manj vsiljiva. Skodelica vam omogoča tudi boljši nadzor, ko gre za preprečevanje, da bi voda prišla v oči in ušesa vašega psa.

 

Pri umivanju obraza bodite nežni

Ko gre za udobje vašega psa v kadi, ne pozabite zaščititi njegovih oči, nosu in ušes. Če je vaš pes že tako ali tako pod stresom, ga bo voda v oči ali ušesa le še dodatno živcirala. Uporaba krpe vam bo omogočila boljši nadzor, da voda ne bi prišla v njihove oči, nos in ušesa.

 

V kadi uporabite igrače ali priboljške

Eden naših najljubših trikov za manj stresno kopanje za psa, je uporaba igrač in/ali priboljškov. Odvisno od tega, kako pod stresom je vaš pes, boste morda morali uporabiti veliko zelo priljubljenih priboljškov, da ga zamotite.

Moja najljubša tehnika odvračanja pozornosti je trik z arašidovim maslom, a če ne želite mazati arašidovega masla v kadi (popolnoma razumljivo), lahko preprosto ponudite pasje priboljške med kopanjem ali uporabite igračo, ki lebdi kot Max Glow Ball (Lajkin osebni favorit).

 

Pred kopanjem psa utrudite

Če vaš pes sovraži kopanje, si lahko pomagate tako, da ga predhodno utrudite. Samo vadba vašemu psu ne bo priljubila kopeli, vendar bo vadba psa vseeno vsaj malo pomirila. Vsaka vadba, bodisi stimulacija ali fizična, jim lahko pomaga pokuriti nekaj dodatne energije.

Ali bodo z vadbo pokurili dovolj energije, da bi jim to preprečilo, da bi se jim po kopeli popolnoma zmešalo? Verjetno ne – nisem prepričan, da ta reakcija kdaj izgine. Toda, če svojemu psu omogočite prijetno vadbo pred kopanjem, lahko olajšate stvari za oba.

 

Če je pes zelo nervozen, pojdite v kad skupaj z njim

Če se vaš pes boji kopeli, mu lahko pomagate zmanjšati stres tako, da vstopite v kad skupaj z njim. Ko je bil eden od psov našega strokovnjaka mlajši, se je popolnoma prestrašila kopeli, najbolj pa je pomagalo, da se z njo odpravil v kad. Oblekel si je kopalke in med celotnim postopkom samo sedel poleg njega.

Seveda to ni povzročilo, da bi pes zaradi tega ob kopanju skakal od veselja, vendar pa je bil opazno manj živčen. Nehal je bežati iz kadi, cviliti in po vsakem kopanju je bil bolj sproščen.

 

Če ste pod stresom tudi vi, si poiščite pomočnika

Če vas kopanje psa obremenjuje, obstaja velika verjetnost, da se bo vaš stres prenesel na vašega psa. Sebi (in svojemu psu) lahko olajšate stvari tako, da za pomoč prosite prijatelja ali družinskega člana. Pomagajo lahko tako, da vas ohranjajo mirne, medtem ko vi kopate psa ali pa kar oni skopajo psa namesto vas.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Spraševalec: Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?...

read more
Independently verified
543 reviews