Ali ste vedeli, da so izrastki na koži najpogostejši tip tumorja pri psih?

Čeprav niso vsi rakavi, so lahko tisti, ki so, precej agresivni. Bistveno je razumeti dejavnike tveganja, simptome in zaščitne ukrepe, povezane s kožnim rakom psa, da lahko svojega ljubljenčka čimbolje zaščitite.

 

Katere vrste kožnega raka poznamo?

Obstajajo tri vrste kožnega raka, ki jih običajno opazimo pri psih:

 

Maligni melanom

Ta vrsta raka prizadene pigmentirane celice v koži, znane kot melanociti. Medtem ko je veliko tumorjev, ki se razvijejo v teh celicah, benignih, drugi hitro rastejo in metastazirajo na druga področja telesa, kot so jetra in pljuča.

Benigni melanomi, znani kot melanocitomi, se običajno nahajajo na predelih kože psa, ki imajo dlako, medtem ko se večina malignih melanomov pojavlja na ali v ustih. Poškodba in kompulzivno lizanje lahko prispevata k hitri rasti celic, ki povzroča melanome, vendar se zdi, da igra vlogo tudi genetika.

 

Ploščatocelični karcinom

Ti maligni tumorji se običajno pojavijo kot dvignjene bele grudice na koži, v nohtih ali ustih. Pogosto jih povzroča izpostavljenost soncu, vendar so lahko pri nekaterih psih povezani tudi s papiloma virusom.

Čeprav se ploščatocelični rak ne razširi na okoliške bezgavke, je agresiven in lahko zahteva velike kirurške posege, da se ga uspešno odstrani.

 

Tumorji mastocitov

To je najpogostejši kožni rak pri psu. Natančen vzrok tumorjev mastocitov ni znan, vendar so jih večkrat povezali z vnetji, dražilnimi snovmi na koži in genetskimi dejavniki. Na rast tumorja lahko vplivata tudi hormona estrogen in progesteron.

 

Kateri so dejavniki tveganja? Izpostavljenost soncu

Tako kot pri ljudeh je tudi pri psu izpostavljenost soncu dejavnik pri razvoju kožnega raka. Čeprav je večina psov pokrita z dlako, lahko sonce še vedno prodre skozi dlako in poškoduje slabše zaščitena območja, kot sta nos in ušesa. Brezdlaki psi in kratkodlake pasme so še posebej nagnjeni k prekomernemu izpostavljanju soncu.

 

Pasma

Vsak pes lahko razvije kožnega raka, vendar se zdi, da imajo naslednje pasme genetsko predispozicijo in s tem večje tveganje za nekatere vrste kožnega raka:

Maligni melanomi se najpogosteje pojavljajo pri črnih psih, zlasti pri škotskih terierjih in šnavcerjih. Opomba: Vižle, miniaturni šnavcer, dobermani, airedale terierji in prinašalci iz zaliva Chesapeake so nagnjeni k benignim (nerakavim) melanomom.

Ploščatocelični karcinom se najpogosteje pojavlja pri kratkodlakih psih s svetlo kožo. Keeshondi, standardni šnavcerji, basetti, škotski ovčarji, dalmatinci, bulterierji in beagli, stari med šest in deset let, so nagnjeni k tej obliki raka.

Tumorji mastocitov so precej pogosti pri boksarjih in mopsih, občasno pa jih opazimo pri bostonskih terierjih, labradorcih, beaglih in šnavcerjih.

 

Kakšni so znaki pasjega kožnega raka?

Vizualni znaki kožnega raka psa se razlikujejo glede na to, s katero obliko bolezni imate opravka. Tudi veterinarji ne morejo vedno povedati, katere mase so maligne in katere ne, zato je ključnega pomena, da se morebitne nove ali spreminjajoče se rasti natančno pregledajo in da se opravi biopsija.

Kljub temu obstaja nekaj smernic, ki vam bodo pomagale prepoznati sumljivo tvorbo:

  • Maligni melanomi se pogosto pojavijo na ustnicah, v ustih ter na nohtih in blazinicah stopal.
  • Ploščatocelični karcinomi so po videzu podobni bradavicam in se ponavadi pojavljajo na trebuhu, okoli genitalij in manj pogosto na stopalih.
  • Tumorji mastocitov se večinoma pojavijo na trupu in včasih na nogah.

 

Kakšne so možnosti zdravljenja?

Rak kože pri psu vseh vrst se kirurško odstrani, različno od primera do primera. Če pa je tumor na težki lokaciji ali se je razširil na bezgavke, bodo morda potrebna dodatna zdravljenja, kot so kemoterapija, obsevanje in peroralna zdravila.

Obstaja tudi terapevtsko DNK cepivo, ki povzroči, da imunski sistem psa napade tumorske celice. Pokazal je odlične rezultate pri podaljšanju časa preživetja psov z oralnim melanomom.

 

Kako lahko zaščitim svojega psa pred kožnim rakom? Krema za sončenje

Psi s tanko dlako in bledo kožo potrebujejo večjo zaščito pred soncem kot njihovi kolegi z gostejšo dlako. Vendar pa v lekarni ne vzemite človeške kreme ​​za sončenje, saj so nekateri od teh izdelkov lahko za psa zelo strupeni.

“Krema za sončenje vsebuje cinkov oksid in je lahko še posebej škodljiva za črevesje psa, če se zaužije. Uživanje teh izdelkov lahko povzroči, da ima vaš pes krvavo drisko in krvavo bruhanje, kar kaže na poškodbe črevesja,« pravi veterinarka Rachel Barrack.

Niste prepričani, ali vaš pes potrebuje zaščito pred soncem? Posvetujte se s svojim veterinarjem. Pomagajo vam lahko oceniti tveganje vašega psa, izbrati ustrezen izdelek in vas naučiti, kako in kdaj ga uporabiti.

 

Pazljivost

Upoštevajte, da več kot 50 % grudic, izboklin in lezij, ki jih razvijejo psi, ni rakavih in da so starajoči psi še posebej nagnjeni k benignim bradavicam in cistam.

Vendar pa je edini način za resnično izključitev raka kože pri psu veterinarski pregled in biopsija. Tudi če so izrastki vašega psa razglašeni za benigne, je še vedno pomembno, da jih spremljate glede sprememb velikosti, barve, izcedka itd. Previdnost s pogostimi pregledi na domu je najboljši način za zaščito vašega štirinožca.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Spraševalec: Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?...

read more
Independently verified
543 reviews