Spraševalec:

Moj mladiček zelo hitro poje hrano. Skoraj brez žvečenja pogoltne svojo večerjo. Kaj lahko storim?

Aramis je mlad koker španjel. Po večernem sprehodu, ko dobi svoj dnevni obrok, v nekaj trenutkih vse izgine. Pogosto bruha še vedno cele brikete, nato pa jih znova poje. Mislil sem, da bo s časom bolje in se bo naučil lepo jesti, vendar ne opazim sprememb.

 

Odgovor Imreja Vargyasa, našega ustanovitelja in strokovnjaka:

✔️ Pasji nutricionist, ki je svoje življenje posvetil preprečevanju prehranskih alergijskih bolezni pri psih
✔️ 5+ let izkušenj s posredno proizvodnjo pasje hrane, odgovoren za pasjo hrano skoraj 20.000+ psov letno
✔️ Specialist za prehrano psov, priznan s strani poznanega britanskega CPD

——————–

Dragi Lastnik,

Za Aramisa bi bilo pomembno upočasniti tempo obrokov, saj lahko hitro prehranjevanje privede do resnih prebavnih težav, celo do nevarnega zvijanja črevesja. To lahko dosežemo na več načinov:

1. Uporaba posebnega hranilnika: Ti hranilniki, znani kot proti požrešnosti, so posebej zasnovani za zmanjšanje hitrosti prehranjevanja psov. Hranilniki so oblikovani kot labirinti, kar psu vzame več časa za zaužitje hrane. Tako bo Aramis prisiljen jesti počasneje, kar bo izboljšalo prebavo in zmanjšalo tveganje za zadušitev, prenajedanje in prebavne motnje. Pri izbiri ustreznega hranilnika je pomembno upoštevati njegovo velikost in obliko.

2. Večje brikete: Pomembno je razmisliti, ali je velikost briketov, ki jih Aramis je, primerna. Na primer, v ponudbi izdelkov CricksyDog je na voljo Ted hipoalergenska suha hrana za pse z jagnjetino, katere povprečna velikost briketov je 1,4 cm. Za cocker španjela, kot je Aramis, bi to lahko pomagalo upočasniti prehranjevanje, saj zahteva več truda pri žvečenju.

3. Povečanje pogostosti hranjenja: Če je mogoče, naj Aramis dobi manjše obroke večkrat na dan, tako bo manj lačen in verjetno bo jedel počasneje. Običajno priporočam dva obroka na dan, tako da ima pes po obroku možnost počitka. S tem ne obremenjujemo njegovega želodca z veliko količino hrane naenkrat in zmanjšamo tveganje za zvijanje črevesja.

4. Ustvarjanje mirnega prehranjevalnega prostora: Če je v gospodinjstvu več psov, je pomembno, da vsakemu zagotovimo ločen prostor za hranjenje. To lahko pomaga Aramisu, da ne čuti potrebe po tekmovanju za hrano, kar pogosto vodi v prehitro prehranjevanje. Postavite njegov hranilnik na mesto, kjer lahko je nemoteno in mirno, stran od hranilnikov drugih psov. To lahko zmanjša stres in pomaga vzpostaviti zdrav prehranjevalni ritem.

5. Preučite rutino po večerji: Vredno je opazovati, kaj se dogaja po Aramisovem obroku. Če ga po večerji hitro pustimo samega, je morda zato, da bi preživel več časa s svojim lastnikom. Poskusite mu po obroku nameniti več časa, bodisi z nežnim božanjem ali skupnim mirnim počitkom. To lahko Aramisu pomaga razumeti, da ni treba hiteti z jedjo, saj bo imel tudi po tem čas preživet z lastnikom.

Prav tako je pomembno, da pazimo, da izbrana hrana ustreza Aramisu. Formule, namenjene psom z občutljivejšim želodcem, kot so hipoalergenski izdelki CricksyDog, lahko prav tako pomagajo preprečiti prebavne težave, saj običajno vsebujejo lažje prebavljive sestavine.

Upam, da vam bodo ti nasveti pomagali Aramisu razviti mirnejše in zdravějše prehranjevalne navade. Če imate dodatna vprašanja, ne oklevajte in nas kontaktirajte!

Independently verified
543 reviews