Spraševalec:

Moj petletni border collie, Alex, je v zadnjem času začel piti veliko vode. Bojim se, da bi lahko imel zdravstveni problem. Kaj priporočaš v tej situaciji?

 

Odgovor Imreja Vargyasa, našega ustanovitelja in strokovnjaka:

✔️ Pasji nutricionist, ki je svoje življenje posvetil preprečevanju prehranskih alergijskih bolezni pri psih
✔️ 5+ let izkušenj s posredno proizvodnjo pasje hrane, odgovoren za pasjo hrano skoraj 20.000+ psov letno
✔️ Specialist za prehrano psov, priznan s strani poznanega britanskega CPD

——————–

Dragi Lastnik,

Dobro je, da opaziš Alexovo vedenje, saj prekomerno pitje vode res lahko kaže na težavo. Običajno pes zaužije dnevno 40-60 mililitrov vode na kilogram telesne teže. To pomeni, da border collie težak 20 kilogramov potrebuje med 800 in 1200 mililitrov vode na dan. Če Alex pije precej več od tega, bi bilo dobro raziskati vzrok.

Povečano pitje vode pri psih je lahko posledica mnogih dejavnikov. Od preprostih razlag, kot so povečana fizična aktivnost ali vroče vreme, ki naravno lahko povečajo potrebo po hidraciji, do resnejših zdravstvenih stanj, kot so sladkorna bolezen ali bolezni ledvic.

Ko temperatura naraste, psi običajno pijejo več vode, da se ohladijo in nadomestijo izgubo vode. Podobno, če je Alex bolj aktiven ali če se udeležuje intenzivnejših fizičnih aktivnosti, njegovo telo lahko zahteva več tekočine, da zagotovi ustrezno hidracijo.

Drugi dejavnik, ki lahko vpliva na Alexovo pitje vode, je vrsta prehrane. Psi, ki jedo suho hrano, običajno pijejo več vode kot tisti, ki jedo mokro hrano. To je zato, ker mokra hrana vsebuje več vode, zato potrebujejo manj dodatne tekočine. Če Alex je suho hrano, lahko to prispeva k povečanemu vnosu vode.

Vendar, če se to vedenje nenadoma pojavi in noben od zgoraj navedenih dejavnikov ne upravičuje povečanega vnosa vode, lahko to nakazuje na resnejše zdravstvene težave. Na primer, eden od pogostih simptomov sladkorne bolezni je pretirana žeja in povečano uriniranje, znani kot poliurija in polidipsija. Poleg tega lahko težave z ledvicami, ki lahko vplivajo na sposobnost ledvic, da uravnavajo ravnotežje vode in soli, prav tako povzročijo povečano pitje vode.

Če se Alexovo vedenje nenadoma spremeni in opazite simptome, kot so letargija, pomanjkanje apetita, bruhanje ali izguba teže, lahko to nakazuje, da nekaj ni v redu. V takem primeru je pomembno, da čim prej poiščete zdravniško pomoč. Veterinar lahko pomaga diagnosticirati vzrok problema, bodisi gre za preproste spremembe okolja ali resnejša zdravstvena vprašanja, tako da se lahko čim prej začne ustrezno zdravljenje.

Pomembno pa je opozoriti, da pretirano pitje vode ni vedno posledica fizičnih vzrokov. Psi lahko pijejo več vode tudi zaradi stresa ali tesnobe. Na primer, če je Alex z nečim zaskrbljen v svojem domačem okolju ali če trpi zaradi ločitvene tesnobe, lahko to prav tako povzroči to vedenje. Koristno je opazovati, ali se je njegovo vedenje spremenilo na kakšen drug način, in morda poskusiti zagotoviti več pomirjujoče pozornosti in skrbi.

Spremljanje dnevne porabe vode in opazovanje okoliščin lahko pomaga bolje razumeti, kaj se dogaja z vašim mladičem Alexom. V vsakem primeru je najvarneje, da ga pregleda veterinar, da izključite morebitne zdravstvene težave in si olajšate skrbi.

Independently verified
543 reviews