Prvi sprehod vašega kužka je tisti, ki bo postavil temelje za vseživljenjske skupne sprehode.

Če še nikoli niste delili svojega življenja s psom, boste morda presenečeni, ko boste izvedeli, da sprehod ni naravno vedenje, ki bi ga mladiček samodejno razumel. To je vedenje, ki se ga mora naučiti z vašo pomočjo.

Nekaterim psi se lahko zaradi sprehoda počutijo tesnobni in negotovi, saj jih naenkrat bombardirajo nova mesta, zvoki in vonji. Razburljivo je peljati svojega novega kužka na sprehod, vendar je pomembno tudi, da ste pripravljeni.

 

Pridobite vsa ustrezna cepljenja

Ko svojega kužka peljete na prvi sprehod, lahko slučajno naletite na druge pse ali pa se zavestno odločite, da ga aktivno predstavite drugim psom za zgodnjo socializacijo.

To je vse lepo in prav, a če mladiček ni ustrezno cepljen, je to lahko grožnja za morebitne resne zdravstvene težave. Mladička lahko za določene bolezni cepite že pri šestih tednih starosti.

Osnovna cepiva, ki jih mora dobiti vsak mladič, jih zaščitijo pred vrsto bolezni, vključno s kugo, pasjim infekcijskim hepatitisom in parvo. S svojim veterinarjem se pogovorite tudi o cepljenju proti kužnemu kašlju in pasji gripi. Številna cepljenja zahtevajo oživitve vsake tri do štiri tedne, zato je dobra ideja začeti čim prej.

 

S socializacijo začnite zgodaj

Kot je bilo omenjeno v prejšnjem odstavku, bodo psi med sprehodi komunicirali z drugimi psi.

Če svojega kužka predstavite drugim psom v nadzorovanih okoljih, preden ga odpeljete v veliki svet, bo pomagalo, da se vaš mladiček navadi na druge pse, da ne bo ob srečanjih drugih psov občutil strahu ali nelagodja.

Če nimate drugega psa, razmislite o tem, da svojega kužka predstavite prijateljevemu cepljenemu psu ali poiščite tečaje mladičkov, kjer se bo lahko družil z drugimi psi.

Mladički se najbolje socializirajo v starosti od osem do šestnajst tednov. Srečanja naj bodo kratka, vendar pogosta, če je mogoče.

Poleg druženja z drugimi psi povabite tudi prijatelje ali družino, da bo vaš pes lahko komuniciral tudi z različnimi ljudmi.

 

Razmislite o treningu poslušnosti

Že če trenirate svojega psa osnovnih ukazov poslušnosti, kot sta “start” in “stop”, lahko to vaš prvi sprehod naredi veliko manj nepredvidljiv.

Razmislite o izbire dobre pasje šole za pse v temeljnih prvih tednih mladičevega življenja, da bi mladička naučili nekaj pomembnih ukazov poslušnosti.

Ustrezna vzgoja mladičkov v zgodnji fazi lahko pozitivno vpliva na njihov razvoj hoje na povodcu.

Prav tako je pomembno, da uporabljate samo pozitivno krepitev za šolanje psov. Nikoli ne vlecite ali cukajte povodca ali oprsnice in če vas v nekem trenutku začnejo vleči, se samo ustavite, dokler se ne usedejo.

Nagrade v obliki priboljškov in naklonjenosti spodbujajo, da dobro vedenje poveže z nečim pozitivnim.

 

Izberite ustrezno ovratnico ali oprsnico

Na trgu je veliko povodcev, flexijev, ovratnic in oprsnic, kako torej vedeti, katera je najboljša možnost za vas in vašega mladiča?

Ni pravilnih ali napačnih odgovorov, vendar so različne vrste opreme dobre za različne stvari. Z ovratnico bo vlečenje povodca naložilo vso silo na vrat vašega psa, kar lahko povzroči težave.

Oprsnica uravnovesi silo zaradi vlečenja v sredinski del mladiča, kar je manj verjetno, da bi povzročilo škodo, če na veliko vleče.

Za večje pse bosta povodec in ovratnica olajšala nadzor, če veliko vlečejo, za manjše pse pa naj bi v vsaki situaciji pomagala oprsnica.

Prav tako je dobro, da svojega kužka navadite na nošenje ovratnice in oprsnice, da ne bo težav, ko mu jo boste nadeli, da bi se končno odpravili na prvi sprehod.

Poskrbite, da boste redno preverjali ovratnico ali oprsnico vašega kužka, da se prepričate, da ga ne zateguje ali povzroča nelagodja.

 

Vadite pravilno hojo na povodcu v zaprtih prostorih

Začnite se sprehajati po hiši in spodbujajte svojega kužka, naj vam sledi.

Zagotovite pozitivno okrepitev, ko vam sledi in jih prezrite, če začnejo vleči ali se ustavijo.

Počakajte, da vaš kuža pride k vam, preden nadaljujete.

Če to počnete pogosto, se bodo kmalu naučili, da jih vlečenje ne bo pripeljalo nikamor in vam bodo mirno sledili s tempom, ki ste ga določili.

 

Začnite s kratkim, načrtovanim sprehodom

Načrtovanje sprehoda vnaprej vam bo pomagalo preizkusiti socializacijske sposobnosti vašega kužka in ugotoviti kako se obnaša zunaj.

Bodite pozorni na to, kako se vaš kuža odzove na različne stvari. Ga kaj spravlja ob živce? Zapomnite si, da boste lahko v prihodnosti morebitne težave uspešno reševali. Vendar se ne bojte pustiti mu, da tudi malo raziskuje in se navadi na zunanji svet.

Pri prvih sprehodih je pomembno, da ste potrpežljivi.

Morda se boste morali ustaviti, da bi svojega mladiča opomnili, naj ne vleče povodca, vendar se bo s ponavljanjem naučil, da tega ne sme početi.

Vadite redno in dosledno sprehajanje svojega kužka in v kratkem času boste imeli čudovitega sprehajalnega partnerja.

 

Razvajajte ga

Če se vaš kuža lepo obnaša, ga razvajajte z najbolj okusno suho ali mokro hrano CricksyDog. Naša hrana z jagnjetino Ted, Juliet ali Chucky je izjemno priljubljena in številni lastniki psov so bili z njo zelo uspešni. Poskusite zdaj in naj bo vaš pes najsrečnejši na svetu!

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Independently verified
549 reviews