Tudi v spolzkih, zasneženih in mrzlih zimskih mesecih mora vaš ljubljeni pes še vedno ostati fizično aktiven z rednimi sprehodi. Konec koncev, tako kot striženje psov, so lahko redni sprehodi zelo koristni za pse. Telesna dejavnost jim ne bo le pomagala, da ostanejo zdravi, lahko tudi prepreči debelost in druge zdravstvene težave.

 

Nasveti za nego po zimskem sprehodu

Obstaja splošno napačno prepričanje, da naj bi psi v hladnih zimskih mesecih potrebovali le minimalno nego (ali pa sploh ne). Vendar pa nič ne more biti dlje od resnice.

Nasprotno, nega je prav tako nujna pozimi kot v preostalem delu leta.

Če sploh kaj, je ključnega pomena, da tudi v zimskih mesecih še vedno upoštevate redno nego vašega psa, da zagotovite, da sta dlaka in koža zdravi in dobro zaščiteni. Mokra, zavozlana in dolga dlaka lahko naredi vašega kosmatega dojenčka bolj dovzetnega za okužbe.

Poskrbite, da se vaši ljubljeni psi počutijo dobro in udobno po zimskem sprehodu, tako da upoštevate naslednje nasvete:

 

Po sprehodu jim počešite dlako in kožuh

Zaradi suhega in mrzlega zimskega zraka lahko njihova koža postane suha, razdražena in srbeča. Ogrevanje doma lahko tudi prispeva k izsušitvi kože.

Z rednim krtačenjem dlake (tudi po sprehodu) lahko spodbudite naravna olja in jih razporedite po dlaki ter kožo in dlako tako ohranjate navlaženo in dobro negovano.

Rutinsko krtačenje jim lahko pomaga tudi pri ohranjanju popolne temperature, tako da jim je ves čas udobno.

Nazadnje lahko redno krtačenje pomaga vašemu psu, da se znebi odmrle in izpadajoče dlake. Prav tako lahko pripomore k zmanjšanju izpadanja dlake, saj lahko izpadla dlaka v kožuhu ogrozi njihove naravne izolacijske sposobnosti.

 

Privoščite jim toplo kopel

Po zabavi v mestu ali gozdu bi bila topla in prijetna kopel najboljši način za zaključek sprehoda.

In ja, svojega psa lahko še vedno kopate pozimi, če upoštevate ta zdravorazumska pravila:

  • Da se izognete srbeči in suhi koži, poskrbite, da je voda za kopel topla in ne vroča.
  • Pred kopanjem temeljito počešite dlako svojega psa, da odstranite morebitne vozličke. Ko so mokri, se lahko vozli spremenijo v velika „sračja gnezda” in povzročijo draženje. Sprijeta dlaka lahko vašemu psu povzroči tudi bolečino in nelagodje.
  • Nujno je tudi krtačenje, tako da boste lahko odstranili led, sol, pesek in umazanijo.
  • Prav tako poskrbite, da bo vaš pes po vsakem kopanju popolnoma suh. Če ima vaš pes debelo dlako, uporabite sušilnik za lase, da zagotovite, da se popolnoma posuši.
  • Za najboljše rezultate uporabite blag šampon, ki ne izsuši kože ter dlake, in negovalni balzam.

 

Drugi nasveti za zimsko nego, ki jih morate upoštevati

Naslednje tehnike in nasveti za zimsko nego lahko pomagajo zagotoviti, da bo vaš pes ostal v vrhunskem stanju kar se tiče zdravja in njegove dlake:

 

Zaščitite njihove tace pred ostrim zimskim vremenom

Zmanjšajte težave, kot so draženje, razpokane blazinice in okužbe zaradi blata, dežja, gramoza in snega, tako da jim po vsakem izletu obrišete tace. Idealno je tudi, če imate brisačo priročno ob vratih, tako da je brisanje tačk vedno enostavno. Bodite še posebej pozorni na blatne kroglice ali sneg med blazinicami.

 

Preden greste ven, se prepričajte, da so suhi

V idealnem primeru mora biti vaš pes popolnoma suh, preden gre ven.

Ko gre vaš pes moker ven, je bolj verjetno, da ga bo zeblo. To še posebej velja za majhne pasme psov ali tiste s kratko dlako. Dolgotrajna izpostavljenost mrazu lahko povzroči tudi padec temperature. Razmislite o sušenju s sušilcem, preden svojemu psu dovolite, da gre ven na zimski sprehod.

 

Redno strizite nohte

Ker vaš pes pozimi ne bo hodil toliko ven, razmislite o rednejšem striženju nohtov.

Priporočljivo je, da nohte pregledujete tedensko, saj so zunaj manj pogosto in jih ne bodo obrabili. Takoj, ko zaslišite zvok “klik-klik” na tleh, je čas, da pristrižete nohte.

 

Zaključek

Pomena nege psa po vsakem sprehodu in v hladnih zimskih mesecih ni mogoče preceniti. Konec koncev, nega ni zgolj zaradi estetike. Prav tako je ključnega pomena za splošno zdravje, udobje in dobro počutje vašega psa.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Izbira hrane za psa: kako najti pravo hrano za svojega psa

Izbira hrane za psa: kako najti pravo hrano za svojega psa

Ali poskušate izbrati pravo pasjo hrano za svojega psa? Pravilna prehrana je ena najosnovnejših potreb psov. Dobra prehrana je eden najboljših načinov za ohranjanje zdravja vašega psa. Na voljo je na tisoče možnosti pasje hrane, zato je izbira prave pasje hrane lahko...

read more
Kako najti primernega veterinarja za vašega psa

Kako najti primernega veterinarja za vašega psa

Vsak pes si zasluži dobrega veterinarja, ki mu pomaga, da ostane zdrav. Kot lastnik hišnega ljubljenčka si tudi vi zaslužite veterinarja, ki zadovolji vaše potrebe in potrebe vašega psa. Vaš veterinar je vaš drugi družinski zdravnik, zato želite najti pravega. Tukaj...

read more
Neodvisno preverjeno
309 ocen