Samo zato, ker silvestrovanje pomeni zabavo za vas, vašo družino in prijatelje, se lahko dodatna družba, glasna glasba in smeh ter kasnejši sosedski ognjemet izkažejo za stresno in strah vzbujajoče motnje za vaše ljubljenčke.

Pomagajte svojim mačkam in psom, da ostanejo varni in sproščeni med prazničnimi zabavami, tako da upoštevate nekaj naših spodnjih nasvetov.

 

 1. Svoje hišne ljubljenčke imejte notri! Za številne živali so ognjemet, množica ljudi in zvoki zabave lahko preveč moteči in vznemirjujoči, zaradi česar so tesnobne in prestrašene. Če vaš pes ali mačka raje preživlja čas v zaprtih prostorih in se tiho igra kavč krompirja, ji dovolite, da na silvestrovo ostane doma, kjer se počuti varno.

 

 1. Če morate svojega hišnega ljubljenčka odpeljati ven, naj bo le-ta na povodcu ali na varnem v boksu. Nekatere živali so radovedne in morda želijo priti do množice ali vira hrupa. Drugi bodo pobegnili pred nepoznanimi ljudmi in glasnimi zvoki. Če vaš pes ali mačka nimata varne oprsnice in mislite, da bi se zlahka zmuznila iz ovratnice in povodca, je verjetno najbolje, da jo pustite doma na varnem.

 

 1. Če potujete na zabavo stran od doma in mora vaš ljubljenček z vami, potem mu tudi tam poiščite neko varno mesto, prostor, stran od tujcev, glasne glasbe in ostalih vznemirjujočih aktivnosti.

 

 1. Prepričajte se, da vaš ljubljenček ne more dostopati do hrane prepojene z alkoholom ali piti kakršnokoli vrsto ostankov alkoholnih pijač. Glede na telefonsko linijo za pomoč živalim za zastrupitve je lahko alkohol strupen tako za pse kot za mačke, kar se lahko kaže kot pretirano slinjenje, suha kap, bruhanje, raztegnjen trebuh, nizek krvni tlak, šibkost in kolaps ter možna koma in smrt. Takoj obiščite svojega veterinarja, če sumite, da je vaša žival zaužila kakršenkoli alkohol.

 

 1. Pazite na mastno hrano (na primer šunka, goveja in piščančja maščoba in kosti), ki jo lahko vaš kosmati spremljevalec zamenja za posebno okusno poslastico. Zelo mastna hrana lahko povzroči prebavne težave vašemu ljubljenčku, kot so bruhanje, driska in napihnjenost. Poleg tega je znano, da kuhane kosti lahko povzročijo poškodbe črevesnega, želodčnega in požiralnega tkiva. Kosti se lahko zataknejo tudi okoli zob in čeljusti, v požiralniku, želodcu in črevesju kar se lahko konča z raznimi blokadami, ki jih nato rešujemo s kirurškimi posegi, da bi rešili življenje vaše živali.

 

 1. Pazite se novoletnih okraskov, vključno z vsemi tistimi svetlečimi in šumečimi trakovi, svetlimi baloni in zvončki. Živali uporabljajo svoja usta in jezik za pregledovanje novih čudnih predmetov, zato se kaj hitro lahko zgodi, da bi pogoltnili katerega od teh predmetov, kar lahko povzroča enake prebavne težave, kot jih opazimo pri kosteh.

 

 1. Posodabljajte mikročipe in datume cepljenja vaših hišnih ljubljenčkov. Zabave pomenijo, da se vrata pogosto odpirajo. Tudi če ste na vrata spalnice premišljeno obesili tablo z napisom »Ne odpirajte« ali če imate svoje hišne ljubljenčke na varnem v boksu v spalnici, se nesreče dogajajo. Prepričajte se, da vaše identifikacijske oznake in podatki o mikročipu vsebujejo vaš trenutni naslov in telefonsko številko.

 

 1. Držite se običajnega urnika vašega psa, tako pri hranjenju kot tudi pri spanju, sprehodih, lulanju in kakanju. Bolj ko se boste držali ur, bolj sproščen in manj tesnoben bo vaš pes.

 

 1. Uporabljajte celostne pomirjujoče terapije za svoje hišne ljubljenčke. Melisa, kamilica, sivka in baldrijan so naravna zelišča, ki jih lahko povsem varno dodate v obroke vašega ljubljenčka, da mu pomagate sprostiti stres in omogočite, da se vaš ljubljenček počuti bolj umirjeno.

 

 1. Pogovorite se s svojim veterinarjem, če mislite, da bi vaš pes med prazniki potreboval zdravila za anksioznost. Za živali je na voljo več različnih vrst zdravil. Benzodiazepini (običajno Valium®) so hitro delujoči in se lahko uporabljajo po potrebi ali v kombinaciji z zdravili, ki za delovanje potrebujejo nekoliko dlje časa. Zelo pomagajo, ko je treba psu na hitro pomagati. Obstajajo tudi zdravila brez recepta (zlasti difenhidramin ali Benadryl®), ki so lahko učinkovita. Prosimo, upoštevajte: NE poskušajte svojemu ljubljenčku odmerjati katero koli vrsto zdravila, ne da bi se pred tem posvetovali s svojim veterinarjem.

 

 1. Čez dan telovadite ali se igrajte s svojim psom ali mačko, da sprostite odvečno energijo in mu pomagate, da zvečer ostane mirnejši. Dodatna vadba lahko pomaga tudi, da se vaš ljubljenček lažje spočije in hitreje zaspi.

 

 1. Nastanite svojega ljubljenčka v tihi sobi stran od obiskovalcev. Zabave lahko pri psih povzročijo prekomerni stres, ki lahko vodi v nesreče, in neželeno vedenje, ki lahko škoduje vašemu hišnemu ljubljenčku in vašim stvarem. Če je vaši mački ali psu bolj udobno – ali se počuti varnejše – v svojem boksu, jim dovolite, da preživijo večer tako kot njim ustreza in jim je najbolj udobno. Prepričajte se, da ima vaš ljubljenček dostop do vode, vaša mačka pa dostop do mačjega stranišča.

 

 1. Zaščitite svojega ljubljenčka pred zvoki ognjemeta in drugimi glasnimi zvoki, ki lahko povzročijo strah in tesnobo. Uporabite beli šum v čimbolj tihi sobi (zvoki valov/dežja, klasična glasba), da odvrnete in pomirite svojega ljubljenčka v glasnem večernem času. Če vaša mačka ali pes gleda televizijo, vklopite njegovo najljubšo oddajo in ga na tak način nekoliko zaposlite.

 

 1. Morda lahko razmislite tudi o tem, da bi zvečer zapustili svojo sosesko in odpotovali v kakšen mirnejši kraj. Če zagotovo veste, da noben od teh nasvetov ne bo pomagal pri hudi anksioznosti vašega ljubljenčka, spakirajte potovalni boks in vse druge stvari, ki jih boste potrebovali za spanje stran od doma, nato pa se odpravite v mirnejši del mesta. Morda imate prijatelje ali družino, ki živijo v bolj mirnem kraju? Če ne drugega, lahko poiščete odmaknjen, hišnim ljubljenčkom prijazen hotel, v katerega se lahko zapeljete čez noč, kjer lahko vi in ​​vaš mali kosmati prijatelji udobno počivate brez hrupa in drugih motenj.

 

 1. Po potrebi potolažite svojega psa ali mačko. Pobožajte jih, crkljajte, morda skrtačite, če se bodo zaradi tega počutili bolje, in jim dovolite, da spijo pod vašo odejo, če bodo zaradi tega kaj mirnejši. Prav tako se lahko naučite preprostih masažnih tehnik, ki bodo vašemu ljubljenčku pomagale ohraniti mirno kri. Preprosto je najti vodiče, kjer si lahko preberete kako zmasirati svojega ljubljenčka, da ga sprostite.

 

 1. Če se odločite za počitnice ven iz mesta in želite svojega ljubljenčka pustiti doma, si poiščite varstvo na domu. Vsak usposobljen pasji varuh se spozna na nego vaše mačke ali psa in pozna najboljše načine za pomiritev prestrašenih živali.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

5 Preprostih in Osvježilnih Receptov za Vašega Psa poleti

5 Preprostih in Osvježilnih Receptov za Vašega Psa poleti

V poletni vročini osvežilne priboljške ne potrebujemo samo mi, temveč tudi naši štirinožni ljubljenčki. S sledečimi preprostimi in osvežilnimi prigrizki in sladoledi lahko razveselite svojega psa. Ti recepti niso le okusni, ampak tudi zdravi in zagotovo bodo...

read more
Pomoč, želim na počitnice! Kaj naj naredim s svojim psom?

Pomoč, želim na počitnice! Kaj naj naredim s svojim psom?

Ko končno pride težko pričakovan čas počitnic, se vsi pripravljajo z navdušenjem. Vendar pa ta trenutek za lastnike psov lahko prinese tudi skrbi, saj se postavlja vprašanje: kaj naj naredimo z našim ljubljenčkom, medtem ko smo odsotni? Čeprav bi mnogi radi vzeli...

read more
Alison, 6-letna mešanka z vizslo, je močno shujšala

Alison, 6-letna mešanka z vizslo, je močno shujšala

Spraševalec: Že več kot dve leti naročam lososovo hrano pri vas. Alison je v zadnjem mesecu močno shujšala, čeprav dobi enako količino hrane. Je športen pes, zato nikoli ni bila debela, vendar so zdaj njena rebra vidna. Njeno blato je v redu in zdi se, da je dobre...

read more
Independently verified
567 reviews