Vaš pes obožuje zimo ali bi se raje stisnil na kavč pod udobno, toplo odejo? Kakorkoli že, morate biti pripravljeni, da ga zaščitite po njegovih zimskih dogodivščinah. Nasveti za zimsko nego so pomembni za zaščito vašega psa v tem letnem času.

Številni lastniki psov živijo z napačnim prepričanjem, da zato, ker imajo njihovi hišni ljubljenčki dlako, lahko prenašajo mraz bolje kot ljudje. To ni nujno tako. Tako kot mi so tudi oni vajeni toplega zavetja v zaprtih prostorih in hladno vreme je lahko prav tako težko za njih kot za nas ljudi. Ne glede na vaš pogled na zimo, je ena stvar gotova: to je čas, ko naši hišni ljubljenčki potrebujejo malo dodatne nege.

Imamo 15 nasvetov za zimsko nego, ki jih morate upoštevati, ko s svojim zvestim štirinožnim prijateljem raziskujete zimsko pokrajino.

 

Preprečevanje zdravstvenih tveganj pozimi

Najprej … pogovorimo se o dveh resnih tveganjih, ki sta posledici zimskih razmer in na katere morate paziti, da preprečite razne težave.

 

Ozebline

Ozebline se začnejo, ko se pasje telo močno ohladi. Telo samodejno potegne kri iz okončin v osrednji del telesa, da ostane toplo. Pasja ušesa, tace ali rep se lahko tako ohladijo, da se lahko v tkivu tvorijo ledeni kristali in ga poškodujejo. Stvar, ki si jo je treba zapomniti pri ozeblinah, je, da niso takoj očitne. Pazite na znake blede ali sive kože; koža lahko postane tudi trda in hladna. Ko se območje ozeblin začnejo spet segrevati, lahko postanejo zelo boleča. Močno zmrznjena koža bo sčasoma postala črna in se zluščila.

 

Hipotermija ali podhladitev

Druga resna skrb pozimi je hipotermija ali podhladitev. To se zgodi, ko pes preživi preveč časa na mrazu, se zmoči pri nizkih temperaturah ali ko so psi s slabim zdravjem ali cirkulacijo izpostavljeni mrazu. V blagih primerih se pes trese, ušesa in stopala pa se lahko močno ohladijo. Ko hipotermija napreduje, lahko pes kaže znake depresije, letargije in šibkosti. Ko se stanje poslabša, mišice otrdijo, srčni utrip in dihanje se upočasnijo in pes se neha odzivati na dražljaje. Huda hipotermija je življenjsko nevarna.

Zaščita vašega psa pred ozeblinami in hipotermijo je bistvenega pomena, zato se naučite prepoznati znake, kdaj je tisti čas, ko mora vaš pes nujno v notranji prostor, da se ogreje.

 

Ali vašega psa zebe?

Če je vam premrzlo stati pred vrati brez plašča, je verjetno premrzlo tudi za vašega psa, zato bodite pozorni na njegovo vedenje, ko je zunaj.

Če opazite, da vaš pes cvili, se trese, je videti nervozen ali pa se neha igrati in se zdi, da išče prostore za kopanje, je čas, da ga vzamete v hišo oz. notranji prostor.

 

15 načinov da zaščitite svojega psa pozimi: 1. Pogovorimo se o temperaturah!

Nekatere pasme psov so blagoslovljene z gosto dlako, ki jih naravno ščiti pred mrazom, tudi pri zelo nizkih temperaturah, toda to ne velja za vse pse. Psi s tanko dlako bodo morda morali nositi pulover ali plašč, ko se bodo z vami odpravili na zimski sprehod. Dober plašč naj sega od vratu do dna repa in ščiti tudi trebuh. Vendar ne pozabite, da plašči ne bodo preprečili ozeblin na ušesih, stopalih ali repu … zato tudi z udobnim plaščem ne pustite svojega kratkodlakega psa predolgo zunaj pri nizkih temperaturah.

 

2. Zunaj bodite, ko sije sonce

Če je vaš pes bolj občutljiv na mraz, ga poskusite sprehajati v poznih jutranjih ali zgodnjih popoldanskih urah, ko so temperature nekoliko višje, in se izogibajte zgodnjim jutranjim ali poznim večernim sprehodom. Preživite čas igranja na prostem, ko je sončno; sonce prinaša dodatno korist, saj si na ta način tako vi kot vaš hišni ljubljenček zagotovite vitamin D. Igrajte se z igračami, ne s palicami, ker slednje lahko povzročijo zadušitev in druge težke poškodbe. Torej, če vaš pes rad žveči in se preganja, spakirajte frizbi, žogo ali drugo varno igračo in se skupaj igrajte na soncu.

 

3. Pozimi naj bo čas zunaj omejen

Vaš družinski ljubljenček morda rad preživlja čas na prostem, a pozimi se lahko prehladijo tudi najbolj kosmati psi. Ušesa, tace in rep so občutljivi na ozebline. Psa pogosto peljite ven na sprehode, vadbo in igro … ko pa temperatura pade, ga ne puščajte dalj časa na prostem. Dobro pravilo je, da ga ne puščate zunaj samega, ampak greste z njim ven in ko boste vi pripravljeni it notri na toplo, bo verjetno tudi on. Če je sam zunaj na vašem dvorišču, pogosto preverjajte, da ne kaže znakov da ga zebe.

 

4. Udobna postelja in posteljnina

Poleg omejitve časa na prostem v mrzlih dneh, ne dovolite, da vaš pes pozimi spi na hladnih tleh. Izbira prave posteljnine je ključnega pomena, da bo vašemu psu toplo. Tople odeje lahko ustvarijo prijetno okolje; dvignjene postelje lahko vašega psa umaknejo iz mrzlih ploščic ali betona, ogrevane postelje za hišne ljubljenčke pa lahko pomagajo preprečiti togost zaradi staranja sklepov. Posteljo vašega psa postavite na toplo mesto, stran od prepiha, hladnih ploščic ali tal brez preproge, po možnosti na najljubšem mestu, kjer spi vsak dan, da se zaradi nepoznanega prostora ne bo počutil neprijetno.

 

5. Zaščitite svojega psa pred različnimi grelniki

Psi pogosto iščejo toploto v hladnem zimskem vremenu tako, da se stisnejo preblizu virov ogrevanja in si s tem naredijo več škode kot koristi. Izogibajte se grelnikom prostorov ali če radiatorje namestite pokrove, da se vaš ljubljenček ne opeče. Kamini prav tako predstavljajo veliko grožnjo, zato poskrbite, da imate sistem zaščite za hišne ljubljenčke, da se vaš kosmatinec vi iskanju toplote ne bo poškodoval!

 

6. Vlaženje

Suho in hladno vreme lahko negativno vpliva na kožo vašega ljubljenčka. Pomagajte preprečiti suho kožo, ki se lušči, tako da v hrano vašega ljubljenčka dodate vitamine za zdravo kožo in dlako. Kokosovo olje je dobro naravno vlažilno sredstvo, ki lahko pomaga ohranjati kožo in dlako vašega ljubljenčka zdravo. Če ugotovite, da so tace, ušesa ali rep vašega ljubljenčka suhi ali razpokani, lahko tudi na te predele po potrebi nanesete kokosovo olje.

 

7. Brez pretiranega hranjenja!

Čeprav psi pozimi morda potrebujejo dodatno plast, naj bo le-ta iz plašča in ne iz plasti maščobe. Zaradi nizkih temperatur bo vaš pes morda bolj len in bo zato potreba po kalorijah manjša. Bodite pozorni na stopnjo aktivnosti vašega psa in temu ustrezno prilagodite njegove kalorije. Visokokakovostna polnovredna hrana, po možnosti prehrana na osnovi surovega mesa, bo pripomogla k zagotavljanju zdrave dlake in več energije med hladnimi zimskimi meseci.

 

8. Naj bo vaš pes dobro hidriran

Psi lahko pozimi dehidrirajo enako hitro kot poleti. Čeprav mnogi psi jedo sneg, le-ta ni ustrezen nadomestek za sladko vodo. Če vaš pes preživi veliko časa na prostem na vašem dvorišču, poskrbite, da ima dostop do posode za vodo, ki jo pogosto menjavate, preverjate in po potrebi razbijete led, ki nastane na vrhu.

 

9. Negujte svojega psa

Dlaka vašega psa mora biti čista in negovana, če želimo da nudi primerno izolacijo. To je še posebej pomembno, če vaš pes preživi veliko časa na prostem. Po kopanju psa temeljito osušite, še posebej, preden ga spet spustite na prosto.

 

10. Nega pasjih tačk je nujna

Tako kot pri nas pozimi nastanejo razpoke na stopalih, lahko tudi psi trpijo zaradi razpokanih blazinic. Če ima vaš pes daljšo dlako, strizite kocine, ki rastejo med pasjimi blazinicami, da preprečite nabiranje ledu med blazinicami. Zimska sol na mestnih pločnikih lahko tudi opeče blazinice vašega psa in je strupena, zato po sprehodih po soseski sperite ali obrišite pasje tace, da odstranite morebitno sol – nikakor ne želite, da pes to sol liže. Če vaš pes kaže znake nelagodja, ko se sprehaja zunaj po zamrznjenih ali slanih površinah, razmislite o uporabi pasjih škornjev, da zaščitite njegove tace.

 

11. Odstranjevanje snega

Sneg je lahko zelo zabaven, lahko pa je tudi nevaren za vašega psa. Sneg, ki je nakopičen v bližini ograj, ponuja vašemu psu enostaven pobeg, ki se mu tudi dobro izurjeni psi pogosto ne morejo upreti. Ko čistite sneg na vašem dvorišču, ga naložite stran od ograje, da preprečite, da bi vaš pes splezal čeznjo. Sneg in led se pogosto nabirata na strehah in če je zunaj sonce ali ko se temperature dvignejo, lahko ta nakopičen sneg zdrsne in poškoduje vas ali vašega psa. Če ne morete očistiti snega s strehe, psa držite stran od previsa strehe, da preprečite morebitne poškodbe.

 

12. Pazite kje se vaš pes igra

Čeprav se vaš pes verjetno odlično zabava na prostem, si vzemite pogoste odmore v zaprtih prostorih za vodo in ogrevanje ter nikoli ne ostanite predolgo zunaj. Če se sprehajate ali se igrate na neznanih območjih, imejte psa blizu. Kaj hitro se namreč lahko poda na nevarne površine, kot so zamrznjeni ribniki ali jezera. Te so lahko pokrite s snegom in jih zato ne vidite.

 

13. Izogibajte se izpostavljenosti toksinom

Z zimo pride antifriz. Antifriz je sladkega okusa in psi (pa tudi nekateri otroci!) ga bodo z veseljem polizali ali popili. Antifriz je izjemno strupen in že majhna količina je lahko usodna. Svojega psa držite stran od garaže in stran od dovoza, kjer bi lahko naletel na antifriz ali druge škodljive kemikalije.

 

14. NIKOLI iz kateregakoli razloga ne pustite svojega psa samega v avtu

Tako kot se lahko poleti v avtomobilih psi nevarno segrejejo, so nizke temperature pozimi enako nevarne za vašega psa. Če pustite avto prižgan, lahko pride do dodatnih tveganj, vključno z zastrupitvijo z ogljikovim monoksidom, če je avto parkiran v garaži. Ko greste ven po opravkih, pustite psa doma.

 

15. Posebna nega za „seniorčke”

Hladno vreme pogosto poslabša obstoječe zdravstvene težave pri psih, zlasti artritis. Zelo pomembno je, da vzdržujete režim vadbe s svojim psom, vendar bodite pozorni na spolzke površine in poskrbite, da ima vaš pes toplo mehko počivališče za okrevanje po aktivnosti. Če svojemu starejšemu psu še ne dajete naravnega dodatka za sklepe, ki bi pomagal podmazati sklepe in olajšati nelagodje zaradi artritisa, boste morda želeli razmisliti, da bi ga dodajali vsaj pozimi. Tako kot ljudje so tudi psi v zimskem času bolj dovzetni za druge bolezni.

Ostro zimsko vreme prinaša najrazličnejše skrbi odgovornim lastnikom psov. Hud mraz, mokrota ali pikajoči veter lahko povzročijo nelagodje vam in vašemu kosmatemu prijatelju. Če boste v zimski sezoni posvečali posebno pozornost dobremu počutju vašega zvestega prijatelja, boste lahko v tej sezoni neizmerno uživali.

Upoštevajte nasvete za zimsko nego in uživajte v vsem, kar zima ponuja. In ne pozabite, da je zimsko crkljanje s pasjim prijateljem odličen način, da se vsi ogrejete!

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Spraševalec: Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?...

read more
Independently verified
543 reviews