Če že imate pri sebi pasjo hrano in komaj čakate na prvo hranjenje, potem ostaja le eno vprašanje: Koliko te pasje hrane ponuditi vašemu psu vsak dan? Vprašanje je, čeprav se zdi preprosto, še vedno odvisno od številnih dejavnikov.

Smernice za dnevno hranjenje najdete na naši spletni strani in na zadnji strani vsakega izdelka, vendar je treba poudariti, da so to le smernice!

Ko računate natančno količino, morate biti pozorni na naslednje dejavnike:

1.) Sestava vsake pasje hrane je drugačna

Zato nikakor ne morete biti prepričani, da bo vaš pes potreboval enako količino naše pasje hrane, kot je potreboval stare pasje hrane.

2.) Starost vašega psa

Medtem ko mladiček potrebuje več hranil, se sčasoma, ko se aktivnost vašega psa zmanjšuje, zmanjša tudi potrebna količina pasje hrane. Pomembno je, da vedno upoštevate pričakovano težo odrasle osebe, tudi ko je vaš pes le mladiček!

3.) Dejanska teža vašega psa

Vedno upoštevajte, koliko tehta vaš pes. Če želite spremeniti njegovo trenutno težo, ustrezno spremenite količino hrane.

4.) Kot smo že omenili zgoraj, aktivnost vašega psa je pomembna

Če vaš pes raje leži na kavču, namesto da bi ves dan tekal sem in tja, potem ne bo potreboval toliko hrane kot kakšen aktivnejši pes. Zato pri izračunu dnevnega odmerka ne pozabite pretehtati, kako aktiven je vaš pes, koliko se dejansko giba tekom dneva.

5.) Prebava vašega psa

Verjetno eden najtežjih dejavnikov je izračunati, kako hitro vaš pes hrano prebavi in kako dobro njegovo telo to hrano izkoristi. To je sigurno dejavnik, ki ga morate obravnavati individualno pri svojem psu.

6.) Vprašanje sterilizacije/kastracije

Skoraj vsi že vedo, da je treba sterilizirane/kastrirane pse bolj spremljati zaradi možne debelosti. Po sterilizaciji bodite pozorni na dejstvo, da bi vaš pes lahko začel pridobivati težo. Če se to zgodi, je treba zmanjšati dnevno količino hrane vašega psa!

Pa poglejmo skupaj

V priporočilih boste vedno našli dnevno količino, ki prikazuje, koliko hrane naj bi ponudili vašemu psu v enem dnevu. Ta znesek lahko razdelite na dva obroka, odločite se sami.

Na primer, če je priporočena dnevna količina hrane vašega psa 300 gramov, jo lahko razdelite na dva obroka po 150 g. Še posebej pomembno je, da mladički dnevno prejmejo dnevno količino hrane ločeno, razdeljeno na več obrokov. Ta metoda je bolj koristna tudi za mladičke ali tiste kužke, ki po jedi ne marajo počivati. Z manjšimi količinami lahko zmanjšate tveganje za številne želodčne težave.

Omeniti moramo tudi konzervirano pasjo hrano

V primeru konzervirane hrane morate pri izračunu potrebne dnevne količine prav tako upoštevati zgoraj omenjene dejavnike.

Dobro je vedeti, da lahko psu poleg suhe hrane dajete tudi mokro/konzervirano hrano. To lahko storite tako, da oboje zmešate v enem obroku ali pa med obroki zamenjate.
Ne glede na to, kako svojemu psu postrežete konzervirano in suho hrano, ne pozabite, da boste morali, če psu dajete tudi konzervirano hrano, zmanjšati tudi količino suhe hrane.

Mnogi ljudje svojim psom dajejo kuhane ali celo surove obroke, čeprav jim dajejo tudi suho hrano za pse. Pomembno je omeniti, da se prebava kuhane in surove hrane popolnoma razlikuje od prebave suhe hrane za pse. Če želite trebuščku vašega psa le najboljše, potem se izogibajte temu, da bi kuhano/surovo hrano ponudili hkrati s suho pasjo hrano.

Če ste dnevno količino hrane vašega psa izračunali na podlagi zgoraj omenjenih dejavnikov, boste morda želeli uporabiti kuhinjsko tehtnico, na kateri lahko preprosto izmerite želeno količino hrane. Seveda tega ni treba storiti vsakič. Hitro boste dobili občutek glede količine in tehtanje ne bo več potrebno! ?

Seveda tudi izračunana količina pasje hrane ni nujno vedno popolnoma pravilna. Občasno lahko, glede na trenutno težo vašega psa, spremenite razmerja in odmerek.

Kaj pa namakanje in mehčanje?

Naša živila so zasnovana tako, da jih po potrebi enostavno namočite z malo vode. To je lahko koristno za mladičke, ki še ne poznajo suhe hrane in s svojimi drobnimi mlečnimi zobmi ne bi mogli žvečiti niti najmanjših briketov. Ne pozabimo tudi na starejše pse, ki so z leti izgubili nekaj zob in že imajo težave pri žvečenju.

Če ne želite namakati hrane in iščete kakšen drug način, da pomagate svojemu psu, lahko brikete tudi zdrobite.

Na prvi pogled se to morda zdi zapleten izračun pravilne količine, a če pomislite na navade svojega psa, boste v nekaj dneh zagotovo našli pravo dnevno količino za svojega psa!

Morda bi vas zanimali tudi sledeči članki:

CricksyDog vodnik za izbiro okusa

CricksyDog vodnik za izbiro okusa

Čeprav lastniki največkrat delujejo zgolj pod vplivom dobrih namenov in se jim njihov pes smili, ker mora ves čas jesti enako hrano, je odgovor na vprašanj “Ali vaš pes res potrebuje spremembo okusa?” jasen. Odgovor je kratek: ne. Vam bomo poskusili razložiti in...

read more
CricksyDog vodnik za ponovno naročilo pasje hrane

CricksyDog vodnik za ponovno naročilo pasje hrane

Kdaj in kako ponovno naročiti? Najbolj smo zadovoljni, če se naša pasja hrana izkaže kot dobra izbira za vašega psa in jo le-ta z veseljem vsak dan uživa. Če berete ta članek, ste verjetno eden tistih zavednih lastnikov psov, ki so radi popolnoma prepričani, da ima...

read more
CricksyDog vodnik za spremembo prehrane

CricksyDog vodnik za spremembo prehrane

Pri uvajanju nove hrane je navajanje zelo pomembno. Zakaj? Konec koncev, če je vaš pes že dolgo jedel isto hrano, se je njegovo telo tega že navadilo. Prebava se je že prilagodila tej hrani, zato lahko tudi čar novosti in veselja zlahka postane resna skrb. Če svojega...

read more
Independently verified
567 reviews