Čiščenje pasjih ušes je ena najpomembnejših, a pogosto zapostavljenih delov nege. Čista ušesa ne zagotavljajo le udobja in dobrega počutja psa, temveč pomagajo tudi preprečevati neprijetna in boleča vnetja ušes. Ne glede na to, ali imate psa z visečimi ali stoječimi ušesi, je pomembno poznati pravilne metode čiščenja ušes in prepoznati morebitne težave. Pripravite se, da bodo ušesa vašega psa vedno čista in zdrava!

 

Viseča ušesa

Psi z visečimi ušesi imajo večje tveganje za vnetje ušes, saj so njihova ušesa manj prezračevana in bolj nagnjena k nabiranju vlage in umazanije. Takšnim psom je priporočljivo preverjati in čistiti ušesa vsaj enkrat tedensko.

 

Stoječa ušesa

V stoječih ušesih psov se lažje nabirajo umazanija, prah in cvetni prah. Ker so ta ušesa bolje prezračevana, jih je treba čistiti redkeje, vendar je redno preverjanje še vedno pomembno.

 

Nasveti za čiščenje

Priprava: Uporabljajte posebno raztopino za čiščenje ušes, ki jo priporoča veterinar.

Temeljit pregled: Preglejte ušesa, ali niso v njih umazanija, neprijeten vonj ali izcedek.

Čiščenje: Nakapajte čistilno raztopino v pasje uho, nato nežno masirajte bazo ušesa, da tekočina prodre v globlje dele. Nato z vato obrišite površinske nečistoče.

 

Znaki zdravih in lepih ušes

Pri negi pasjih ušes je pomembno vedeti, kako izgledajo zdrava in dobro negovana ušesa. Zdravo uho je čisto, brez vonja in znotraj rožnato. Ne vsebuje prekomernih količin ušesnega voska, izcedka ali umazanije. Če redno preverjate ušesa svojega psa, boste hitro opazili spremembe, ki lahko kažejo na bolezen.

 

Znaki ušesnih okužb

Ušesne okužbe pri psih so pogosta težava, zlasti pri pasmah z visečimi ušesi. Pomembno je pravočasno prepoznati znake in pravilno obravnavati težavo:

Stresanje glave ali praskanje ušesa: Če vaš pes pogosto stresa glavo ali si drgne uho, je to lahko znak okužbe.

Neprijeten vonj: Okuženo uho pogosto oddaja neprijeten vonj.

Izcedek: V ušesu se lahko pojavi rjav ali rumen izcedek.

Oteklina ali rdečina: Notranjost ušesa je lahko vneta in rdeča.

Bolečina: Vaš pes lahko občutljivo reagira, če se dotaknete njegovega ušesa.

 

Kaj storiti v primeru ušesne okužbe

Obrnite se na veterinarja: Če opazite znake okužbe, je najbolje, da se takoj obrnete na veterinarja. Veterinar bo pregledal pasje uho in po potrebi vzel vzorec za natančno diagnozo.

Sledite navodilom veterinarja: Veterinar običajno predpiše ušesne kapljice ali antibiotike za zdravljenje okužbe. Pomembno je, da zdravljenje izvajate natančno po navodilih.

Ohranjajte uho čisto: Med in po zdravljenju je pomembno ohranjati uho čisto. Veterinar lahko priporoči posebno čistilno raztopino za preprečevanje okužb.

 

Kaj storiti po kopanju in plavanju

V poletnih mesecih mnogi psi radi plavajo in se čofotajo, a voda lahko prodre v njihova ušesa, kar povečuje tveganje za okužbo. Kaj storiti po plavanju:

Osušite ušesa: Po plavanju vedno osušite ušesa vašega psa z mehko brisačo, da odstranite vlago.

Uporabljajte raztopino za čiščenje ušes: Če vaš pes pogosto plava, je priporočljivo uporabljati posebno raztopino za čiščenje ušes, ki pomaga odstraniti nabrane nečistoče iz ušesa in preprečiti okužbo.

Redno preverjanje: Po plavanju vedno preverite ušesa vašega psa, da se prepričate, da v njih ni vode, umazanije ali neprijetnega vonja.

 

Preverjanje po sprehodih

Med sprehodi v naravi lahko ušesa vašega psa zlahka naberejo umazanijo, rastlinske ostanke ali insekte. Po vsakem sprehodu temeljito preglejte ušesa vašega psa, da ugotovite, ali v njih ni umazanije, klopov ali drugih parazitov! Če najdete kaj v ušesu, to previdno odstranite z vato. Če je kaj globoko zagozdeno, se obrnite na veterinarja!

 

Splošni nasveti za vse vrste ušes

Ne uporabljajte vatiranih palčk! Z njimi lahko zlahka poškodujete notranje dele ušesa.

Bodite pozorni na znake: Če vaš pes pogosto stresa glavo, si praska uho ali proizvaja smrdljiv izcedek, se obrnite na veterinarja.

Nagrajevanje po čiščenju ušes: Pohvalite in nagradite svojega psa po čiščenju ušes, da bo nego dojemal kot pozitivno izkušnjo. Nasvet: Uporabite nagrade Trainy z lososom in rižem!

 

Zanimivost

V gospodinjstvih z več psi lahko pogosto opazimo, da si psi čistijo ušesa drug drugemu. To vedenje ni le znak povezanosti in prijateljstva, temveč pomaga tudi pri vzdrževanju higiene ušes. Psi se po svoji naravi skrbijo drug za drugega in čiščenje ušes je eden od načinov, kako izraziti svojo skrb in ljubezen do svojih prijateljev. To je lahko še posebej koristno za pse z visečimi ušesi, ki so bolj nagnjeni k tveganju za vnetje ušes. Kljub temu je pomembno, da lastnik redno preverja in čisti ušesa psov, da zagotovi njihovo zdravje.

Redno čiščenje in nega pasjih ušes je bistveni del vsakodnevne nege. Ne glede na to, ali imate psa z visečimi ali stoječimi ušesi, pravilna nega pomaga preprečevati bolezni in zagotavlja, da bo vaš ljubljenček ostal srečen in zdrav.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Independently verified
549 reviews