Okužbo s salmonelo (salmonelozo) povzroča bakterija salmonela. Najdemo jo lahko v surovem mesu in jajcih, lahko pa se prenese tudi iz iztrebkov ali sline okužene živali. Če vaš pes bruha ali ima krvavo drisko, ima lahko okužbo s salmonelo. Naj bo dobro hidriran, po ravnanju s psom si umijte roke z milom in vodo in o tem obvestite svojega veterinarja.

 

Simptomi okužbe s salmonelo pri psih

Psi, ki imajo salmonelo, so lahko popolnoma asimptomatski in sploh ne kažejo znakov, da so okuženi. Psi, ki imajo simptome, se le ti lahko kažejo v različnih razponih glede na to, kako huda je okužba. Če bodo pokazali simptome, bodo verjetno začeli kazati karkoli od naslednjega v prvih 72 urah po okužbi:

  • Vročina
  • Driska
  • Bruhanje
  • Letargija
  • Dehidracija
  • Izguba apetita
  • Depresija
  • Zmanjšana aktivnost

 

Vzroki okužbe s salmonelo pri psih

Bakterije salmonele se pogosto prenašajo z uživanjem surovega ali premalo kuhanega mesa, lahko pa se prenesejo tudi s kontaminirano hrano, surovimi jajci in blatom ali slino okužene živali. Psi tudi tvegajo, da ga dobijo z odpoklicano hrano za hišne živali in nehlajeno mokro hrano. Okuženi psi lahko nekaj časa po okužbi izločajo bakterije v blatu in slini.

Psi s šibkim imunskim sistemom, kot so mladički in starejši psi ali tisti, ki jemljejo antibiotike, bodo bolj verjetno zboleli za okužbo s salmonelo.

Če želite zagotoviti, da svojega psa ne boste po nepotrebnem zastrupljali, potem izberite eno od naših pasjih hran. Vedno opravimo laboratorijske teste, da smo 100 % prepričani, da naša pasja hrana ne vsebuje salmonele ali drugih nevarnih bakterij.

 

Diagnoza okužbe s salmonelo pri psih

Nekateri prvi simptomi, ki jih lahko opazite, so čudno vedenje, zvišana telesna temperatura, bruhanje in stalna driska. Takoj obiščite svojega veterinarja in s seboj prinesite svež vzorec blata. Okužba s salmonelo ima enake simptome kot druge gastrointestinalne težave, kot so gastroenteritis, paraziti ali alergije na hrano, zato bo moral vaš veterinar opraviti vrsto testov za natančno diagnozo salmonele.

Veterinar vas bo vprašal po zgodovini vašega psa in kakšne simptome ste morda opazili. Opozorite jih, če je vaš pes jedel surovo meso ali jajca, odpoklicano hrano za hišne ljubljenčke ali prišel v stik s katerokoli živaljo, ki je bila morda okužena. Veterinar bo vzel vzorce urina in blata za testiranje, kar bo izključilo druga stanja. V hujših primerih ali v primeru sepse lahko vaš veterinar vzame tudi kri.

 

Zdravljenje okužbe s salmonelo pri psih

Večino blagih primerov je mogoče zdraviti doma tako, da zagotovite, da vaš pes med okrevanjem dobi dovolj tekočine. Zaradi bruhanja in driske bo izgubil veliko tekočine, zato poskrbite, da mu boste zagotovili veliko čiste, sveže vode. Vaš veterinar vam lahko predpiše antibiotike za pomoč pri boju proti okužbi ali preprečevanju šoka, odvisno od obsega okužbe.

V hudih primerih bo morda treba vašega psa hospitalizirati. Hudo dehidrirani psi bodo morda potrebovali infuzijo, tisti, pri katerih je prišlo do okužbe krvi ali sepse zaradi okužbe s salmonelo, pa bodo morda potrebovali transfuzijo plazme ali krvi. Večina psov, ki dobi okužbo s salmonelo, si popolnoma opomore, vendar rezultati morda ne bodo tako dobri za pse, ki so razvili sepso.

 

Okrevanje po okužbi s salmonelo pri psih

Medtem ko bo vaš pes okreval doma, mu boste morali zagotoviti veliko čiste vode, da preprečite dehidracijo. Morda boste morali omejiti, koliko poje prvih nekaj dni po diagnozi, a ko bo postal močnejši, mu lahko postopoma dajete več, dokler se ne vrne k prehrani, kot je bil prej.

Ker se bakterije salmonele lahko prenašajo z blatom in slino, je pametno, da pri pobiranju za psom nosite zaščitno opremo, kot so rokavice. Po ravnanju z vsem, česar se je pes dotaknil (igrače, sklede itd.), si umijte roke z milom in vodo in se izogibajte vnašanju bacilov v usta. Pri pomivanju pasje posode uporabite krtačo, ki je namenjena samo vašemu psu, in poskusite ne uporabljati umivalnikov, ki jih uporablja vaša družina (razmislite o uporabi cevi zunaj.) Iztrebki in slina vašega psa lahko še tedne prenašata bakterijo salmonelo, potem ko je bil okužen.

Vaš veterinar bo morda želel videti vašega psa za kontrolni pregled. Glede na napredek, ki ga je dosegel, bodo morda želeli vzeti več vzorcev urina ali blata, da se prepričajo, da je okužba izginila.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Pes kot član družine: Zakaj je to temeljno načelo?

Pes kot član družine: Zakaj je to temeljno načelo?

Vsak lastnik psa se prej ali slej sooči z dilemo: ali obravnavati svojega štirinožnega prijatelja le kot žival ali kot nekaj več? Tukaj in zdaj trdim: psi ne samo zaslužijo, ampak zahtevajo, da jih obravnavamo kot polnopravne člane družine. Dovolite mi, da vam...

read more
Neodvisno preverjeno
373 ocen