Ko končno pride težko pričakovan čas počitnic, se vsi pripravljajo z navdušenjem. Vendar pa ta trenutek za lastnike psov lahko prinese tudi skrbi, saj se postavlja vprašanje: kaj naj naredimo z našim ljubljenčkom, medtem ko smo odsotni? Čeprav bi mnogi radi vzeli svojega psa s seboj, obstajajo situacije, ko je najboljša odločitev, da psa pustimo doma. Poglejmo, v katerih primerih je vredno razmisliti o tej možnosti in katere možnosti so takrat na voljo.

 

KDAJ PES NE SME ITI Z NAMI?

Niso vsi psi primerni za sodelovanje na družinskih počitnicah in iz več razlogov je bolje, da pustimo ljubljenčka doma.

 • Anksiozni psi: Potovanja in raziskovanje novih krajev so lahko vznemirljiva za ljudi, vendar pa lahko pri anksioznih psih povzročijo resen stres. Novo okolje, nenavadni zvoki in spremenjena dnevna rutina lahko prispevajo k povečanju anksioznosti pri psu. Ti psi se bolje počutijo doma, v svojem znanem okolju, kjer se počutijo varne.
 • Novi družinski člani: Če je pes nedavno prišel v družino, morda še ni popolnoma navajen svojega novega doma in lastnikov. Nove situacije in potovanja so lahko zanj prevelik izziv. V tem primeru je bolje, da psa pustimo doma, da se lahko v miru privaja na novo okolje.
 • Starejši psi: Starejši psi pogosto težje prenašajo potovanja in nove situacije. Bolečine v sklepih, slabši vid in sluh ter pomanjkanje običajne dnevne rutine lahko povzročijo težave. Za te pse je najbolje, da ostanejo doma in uživajo v mirnem okolju.
 • Psi z zdravstvenimi težavami: Če je bil pes nedavno bolan, je prestal operacijo ali trpi za kronično boleznijo, lahko potovanja in počitnice le poslabšajo njegovo stanje. Ti psi potrebujejo posebno nego in mir, ki jih najbolje dobijo v svojem domačem okolju.

 

PSARNICA ZA PSE

Psarnice za pse so specializirane ustanove za namestitev hišnih ljubljenčkov, kjer lahko psi bivajo v varnem in udobnem okolju. Te psarnice ponujajo različne storitve, kot so vsakodnevni sprehodi, čas za igro, hranjenje in celo različne treninge.

Prednosti:

 • Strokovni nadzor: Psi so pod nadzorom usposobljenih skrbnikov, ki skrbijo za njihovo zdravje in dobro počutje.
 • Družba: Možnost skupne igre in interakcije z drugimi psi, kar je še posebej koristno za družabne pse.
 • Organizirani programi: Mnoge psarnice ponujajo organizirane aktivnosti in treninge, tako da pes ostane aktiven in stimuliran.

Slabosti:

 • Novo okolje: Pes se mora prilagoditi novi situaciji in tujim živalim, kar je lahko za nekatere stresno.
 • Stroški: Cene psarnic se razlikujejo, za kakovostnejše storitve pa je običajno treba plačati več.

Kdaj izbrati to možnost? Ta možnost je idealna za pse, ki se dobro prilagajajo spremembam, radi imajo družbo in uživajo v raziskovanju novih okolij. Če je naš pes družaben in se zlahka prilagaja, je psarnica lahko odlična rešitev.

 

SPREHAJALEC PSOV

Zaposlitev zanesljivega sprehajalca psov omogoča, da pes ostane doma, a vseeno redno prejema potrebno gibanje in pozornost. Sprehajalci psov pogosto zagotavljajo več dnevnih sprehodov in se igrajo s psom.

Prednosti:

 • Znano okolje: Pes lahko ostane doma in se izogne stresu zaradi novega okolja.
 • Redna pozornost: Sprehajalec poskrbi, da pes prejme potrebno gibanje in nego.
 • Prilagodljivost: Sprehajalci psov imajo običajno prilagodljive urnike in se pogosto prilagajajo zahtevam lastnika.

Slabosti:

 • Omejen nadzor: Sprehajalec psov ne more zagotoviti celodnevnega nadzora, zato lahko pes ostane sam za daljša obdobja.
 • Zanesljivost: Pomembno je natančno preveriti reference in izkušnje sprehajalca.

Kdaj izbrati to možnost? Ta možnost je priporočljiva za pse, ki dobro prenašajo osamljenost čez dan in ne potrebujejo stalne družbe. Če se pes najbolje počuti doma in mu nekaj ur samote na dan ne predstavlja težav, je zaposlitev sprehajalca psov lahko idealna rešitev.

 

VARUH PSOV (BIVANJE NA DOMU)

Varuh psov, ki ostane s psom v lastnikovem domu med počitnicami, je odlična rešitev, če pes potrebuje stalno družbo in nego.

Prednosti:

 • Stalna družba: Pes je lahko v stalni človeški družbi, kar zmanjšuje ločitveno tesnobo.
 • Znano okolje: Pes ostane doma, kjer pozna okolje in se počuti udobno.
 • Varnost: Varuh poskrbi tudi za varnost lastnikovega doma.

Slabosti:

 • Zanesljivost: Pomembno je, da je varuh zanesljiv in izkušen, saj bo dalj časa bival v lastnikovem domu.
 • Stroški: Varuhi psov, ki bivajo na domu, so lahko dražji zaradi njihove stalne prisotnosti.

Kdaj izbrati to možnost? Ta možnost je idealna, če je pes zelo navezan na lastnika in težko prenaša osamljenost. Če pes potrebuje stalno pozornost in družbo, lastnik pa želi mirno uživati na počitnicah, je zaposlitev varuha psov, ki biva na domu, najboljša izbira.

 

VARUH PSOV (V LASTNEM DOMU)

Varuh psov, ki skrbi za psa v svojem domu, nudi psu družinsko okolje. Varuhi običajno delajo z majhnim številom psov, kar jim omogoča, da namenijo več pozornosti vsakemu živali. Ta možnost je lahko koristna za pse z vedenjskimi težavami, za katere bi bila psarnica preveč spodbudno okolje.

Prednosti:

 • Stalni nadzor: Pes je vedno v človeški družbi in prejema potrebno pozornost in nego.
 • Udobno okolje: Dom varuha je lahko udoben in varen za psa.
 • Družba: Pes je lahko v družbi drugih živali, če ima varuh še druge hišne ljubljenčke.

Slabosti:

 • Novo okolje: Pes se mora prilagoditi novi situaciji in domu, kar je lahko zanj stresno.
 • Zanesljivost: Pomembno je natančno preveriti reference in dom varuha.

Kdaj izbrati to možnost? Ta možnost je priporočljiva za pse, ki potrebujejo človeško družbo ali ki se ne počutijo udobno v velikih skupinah psov.

 

POVZETEK

Pri načrtovanju počitnic je pomembno upoštevati potrebe in značaj našega psa, da se med našo odsotnostjo počuti varnega in srečnega. Ne glede na to, ali izberemo psarnico, sprehajalca psov ali varuha psov, je vredno načrtovati vnaprej in se dobro informirati o razpoložljivih možnostih.

Poleg tega, če naš pes potrebuje posebno prehrano, kot je hipoalergena hrana CricksyDog, poskrbimo, da oseba, ki bo skrbela za psa, pozna te potrebe in mu zagotovimo ustrezno hrano. Tako bomo lahko uživali v mirnih počitnicah, prepričani, da se tudi naš ljubljenček dobro počuti med počitnicami.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

5 Preprostih in Osvježilnih Receptov za Vašega Psa poleti

5 Preprostih in Osvježilnih Receptov za Vašega Psa poleti

V poletni vročini osvežilne priboljške ne potrebujemo samo mi, temveč tudi naši štirinožni ljubljenčki. S sledečimi preprostimi in osvežilnimi prigrizki in sladoledi lahko razveselite svojega psa. Ti recepti niso le okusni, ampak tudi zdravi in zagotovo bodo...

read more
Alison, 6-letna mešanka z vizslo, je močno shujšala

Alison, 6-letna mešanka z vizslo, je močno shujšala

Spraševalec: Že več kot dve leti naročam lososovo hrano pri vas. Alison je v zadnjem mesecu močno shujšala, čeprav dobi enako količino hrane. Je športen pes, zato nikoli ni bila debela, vendar so zdaj njena rebra vidna. Njeno blato je v redu in zdi se, da je dobre...

read more
Kopanje s psi 101: Vse, kar morate vedeti

Kopanje s psi 101: Vse, kar morate vedeti

Z prihodom poletne vročine postane sprostitev ob vodi privlačna tudi za mnoge lastnike psov. Kopanje s psom je odličen način, kako skupaj uživati v poletnih radostih, vendar je pomembno upoštevati nekaj stvari za zagotovitev varnosti in zabave.   Izberite...

read more
Independently verified
567 reviews