Zdravi in srečni psi se lahko v svojem življenju srečajo z mnogimi boleznimi, od katerih se jih mnogo lahko prepreči z ustrezno skrbjo in previdnostjo. V tem blogu bomo pregledali najpogostejše pasje bolezni in njihove metode preprečevanja, s posebnim poudarkom na področjih, kot so prehrana, cepljenja in pomen rednih veterinarskih pregledov.

 

1) Težave s kožo

Težave s kožo, kot so alergije, ekcemi in infekcije, so pri psih pogoste in jih lahko povzroči veliko različnih dejavnikov, vključno z alergijami na hrano, okoljskimi alergeni (kot so cvetni prah, pršice) in draženjem zaradi parazitov (bolhe, klopi). Koža prizadetih psov je pogosto rdeča, srbeča in vnetna, kar poveča tveganje za infekcije. Ključ do preprečevanja in zdravljenja je identifikacija in obravnava vzroka, kar lahko vključuje posebne diete, ustvarjanje alergenov prostega okolja in redne parazitne tretmaje. Ustrezna prehrana je ključnega pomena, saj lahko pomaga zmanjšati alergijske reakcije pri psih z občutljivo kožo in podpira zdravje kože. Če pa draženje kože povzročajo paraziti, so bistveni pogosti kopeli in medicinsko zdravljenje. Z našim šamponom Chloé lahko redno kopate svojega psa, dokler se koža ne regenerira.

 

2) Prebavne težave

Prebavne težave so med psi široko razširjene in se lahko pojavijo v različnih oblikah, kot so driska, zaprtje, vetrovi in napihnjenost. Ti simptomi so pogosto povezani z dieto, alergijami ali intolerancami na hrano in motnjami v ravnovesju črevesne flore. Ključ do ohranjanja zdrave prebave je prehrana, ki je uravnotežena, vsebuje visokokakovostne proteine, vlaknine in minimalizira sestavine, ki povzročajo alergije. Hrana, razvita za take specifične prehranske potrebe, kot so hipoalergeni izdelki CricksyDog, lahko pomaga ohranjati zdravje prebavnega sistema, zmanjšati tveganje za drisko in druge prebavne motnje ter izboljšati splošno počutje. Priporočljivo je, da imate doma vedno probiotike in Bolus Adstringens. Tako bomo pripravljeni, ko pride do težav.

 

3) Parazitske infekcije

Parazitske infekcije, kot so bolezni, ki jih prenašajo bolhe, klopi in komarji, lahko pri psih povzročijo resne zdravstvene težave. Ti paraziti lahko prenašajo bolezni, kot so lymska borelioza, ehrlioza in srčni črv. Ključ do preprečevanja je redno in ustrezno parazitsko zdravljenje, kot so kapljice spot-on, žvečljive tablete ali ovratniki, ter redno čiščenje in vzdrževanje okolja, kot so ležišča in igrišča za pse. Takšni ukrepi lahko zmanjšajo tveganje za infekcijo in zaščitijo zdravje naših ljubljenčkov. Žal zdaj ni več res hladnih zim, zato je nujno, da se celo leto zaščitimo pred klopi in komarji.

 

4) Srčni črv

Pomembno je govoriti o tem. In še pomembneje, da prizadeti psi čim prej prejmejo ustrezno zdravljenje. Srčni črv je resno stanje, ki ga povzroča parazit Dirofilaria immitis, ki ga prenašajo komarji. Ko okuženi komar ugrizne psa, se ličinke parazita prenesejo v krvni obtok psa, kjer se razvijejo in končno potujejo v srce in pljučne arterije, kjer postanejo odrasli črvi. Če bolezen odkrijemo pravočasno, v zgodnji fazi, je popolno okrevanje realno. V takem primeru je priporočljivo zdravljenje okuženega psa z zdravili po počasnem postopku. Če pa so se že razvili odrasli črvi, to običajno kaže na simptome, kot so kašelj, ki lahko kaže na srčno in pljučno odpoved. Zato je pomembno, da se osredotočimo na preprečevanje. Za preprečevanje srčnega črva je pomembno zaščititi pred komarji in uporabljati redna preventivna zdravljenja proti srčnemu črvu, ki jih predpiše veterinar. Ta zdravljenja lahko pomagajo preprečiti razvoj parazita in pojav resnih zdravstvenih težav.

 

5) Kašelj v boksu

Kašelj v boksu je zgornja dihalna infekcija, ki se med psi hitro širi, še posebej v gneči, kot so pasji parki, penzioni. Povzročajo ga dihalni virusi in bakterije in se precej hitro širi s slino. Med simptome spadajo suh, lajajoč kašelj, ki lahko povzroči zadušitev ali bruhanje. Obstaja cepivo in zdravilo za kapljanje v nos proti temu.

 

Rešitve

Najpomembneje je, da si prizadevamo za preprečevanje na vseh področjih. To vključuje redne veterinarske obiske, zaščito pred paraziti in ne nazadnje ustrezno prehrano.

 

1) Redni veterinarski pregledi

Redni veterinarski pregledi omogočajo zgodnjo diagnozo in hitro zdravljenje, kar povečuje možnosti za ozdravitev. To lahko vključuje rutinska cepljenja, parazitske tretmaje in preventivne preglede. V mladosti je priporočljivo opraviti splošni pregled približno enkrat letno. V starejši dobi pa vsaj na vsakih šest mesecev, če ne pogosteje. S tem lahko odkrijemo morebitne resne probleme.

 

2) Cepljenja

Cepljenja igrajo ključno vlogo pri ohranjanju zdravja psov, saj preprečujejo številne resne, pogosto smrtonosne bolezni. Med obvezna cepljenja spada cepivo proti steklini, ki ne ščiti le psa, temveč tudi človeško zdravje. To je treba psu dati enkrat letno. Prav tako je obvezno letno cepljenje imenovano kombinirano cepivo, ki nudi zaščito pred več boleznimi. Mednje spadajo parvovirus, kužni hepatitis, parainfluenca in leptospiroza. Ta cepljenja pomagajo preprečiti večino virusnih in bakterijskih okužb, ki lahko povzročijo resne bolezni pri psih. Poleg tega obstajajo tudi močno priporočena cepljenja. Če vaš pes pogosto obiskuje pasje skupnosti, pasje parke ali je v penzionu, je vredno razmisliti o zaščiti proti kašlju v boksu. Veterinarji lahko predlagajo individualni načrt cepljenja, upoštevajoč starost psa, življenjski slog in okoljska tveganja.

 

3) Prehrana

Ustrezna prehrana je temelj za ohranjanje zdravja psov. Uravnotežena prehrana, bogata z hranili, ki vsebuje potrebne vitamine in minerale, je nujna za preprečevanje bolezni. Izdelki CricksyDog so na primer posebej razviti za podporo zdravju in dobremu počutju naših ljubljenčkov.

 

Povzetek

Za preprečevanje najpogostejših pasjih bolezni je pomembna zavestna skrb, ki vključuje ustrezno prehrano, redne veterinarske preglede, učinkovite strategije za boj proti parazitom in celovit program cepljenja. Z zgoraj omenjenimi preventivnimi metodami lahko zagotovimo, da bodo naši psi živeli dolgo, zdravo in srečno življenje.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

5 Preprostih in Osvježilnih Receptov za Vašega Psa poleti

5 Preprostih in Osvježilnih Receptov za Vašega Psa poleti

V poletni vročini osvežilne priboljške ne potrebujemo samo mi, temveč tudi naši štirinožni ljubljenčki. S sledečimi preprostimi in osvežilnimi prigrizki in sladoledi lahko razveselite svojega psa. Ti recepti niso le okusni, ampak tudi zdravi in zagotovo bodo...

read more
Pomoč, želim na počitnice! Kaj naj naredim s svojim psom?

Pomoč, želim na počitnice! Kaj naj naredim s svojim psom?

Ko končno pride težko pričakovan čas počitnic, se vsi pripravljajo z navdušenjem. Vendar pa ta trenutek za lastnike psov lahko prinese tudi skrbi, saj se postavlja vprašanje: kaj naj naredimo z našim ljubljenčkom, medtem ko smo odsotni? Čeprav bi mnogi radi vzeli...

read more
Alison, 6-letna mešanka z vizslo, je močno shujšala

Alison, 6-letna mešanka z vizslo, je močno shujšala

Spraševalec: Že več kot dve leti naročam lososovo hrano pri vas. Alison je v zadnjem mesecu močno shujšala, čeprav dobi enako količino hrane. Je športen pes, zato nikoli ni bila debela, vendar so zdaj njena rebra vidna. Njeno blato je v redu in zdi se, da je dobre...

read more
Independently verified
567 reviews