Ali vaš pes vleče zadnjico po tleh? Če imate psa, ste to sigurno že kdaj videli. Ta članek vam bo predstavil najpogostejše razloge za to dejanje, kako prepoznati težavo iz katere vlačenje zadnjice izvira in nekaj korakov, kako lahko to preprečimo.

Zakaj nekateri psi vlečejo svojo zadnjico po tleh?

Ste opazili, da vaš pes vleče zadnjico po tleh ali travi? Gre za precej pogosto vedenje pri psih, ki ima lahko različne vzroke. Psi zaradi draženja vlečejo zadnjico po tleh, vzrok tega draženja pa je lahko vse od vnetja pa do okužbe. Najpogostejši vzroki za draženje anusa pri psih so:

  • Težave z analnimi žlezami
  • Gliste ali trakulje
  • Presežek blata
  • Alergije

Čeprav opazovanje, kako vaš pes rine zadnjico po preprogi, ni zaželeno, je pomembno, da ga ne kaznujete – to počnejo, ker jim je neprijetno. Ugotoviti, kaj povzroča draženje, je lahko težavno, a ko boste to storili, boste lahko ublažili njihovo nelagodje in jim preprečili, da bi se vlekli po tleh.

Težave z analnimi žlezami lahko povzročijo draženje in vlečenje zadnjice po tleh

Analne žleze (imenovane tudi analne vrečke) so, ko se napolnijo, najpogostejši razlog, da psi vlečejo zadnjico po tleh. To ni najbolj prijetna tema za pogovor, vendar so težave z analnimi žlezami precej pogoste in prizadenejo številne hišne ljubljenčke.

Analne žleze so vrečke, ki se nahajajo na obeh straneh anusa vašega psa. Vrečke so obložene z olji in znojnicami, tekočina, ki jo izločajo, pa je precej ostra. Eden prvih simptomov, ki jih psi pokažejo, ko pride do prepolnih analnih vrečk, je drgnjenje zadnjice po tleh.

Nekateri psi so nagnjeni k prizadetosti analnih žlez, pogosto zaradi gostejše tekočine, ki se ne more izločiti. To lahko povzroči, da se vrečka okuži in povzroča bolečino in draženje, in če tega ne zdravimo, lahko pride tako daleč, da je potrebna operacija.

Če sumite, da ima vaš pes težave z analnimi žlezami, se posvetujte z veterinarjem. Pravzaprav lahko svojemu psu analne žleze izpraznite sami, vendar če tega še niste počeli, naj vas veterinar nauči izvesti ta postopek. Prav tako lahko veterinar preveri še, če je slučajno še kak drug vzrok, ki stoji za težavami vašega psa.

Tudi gliste ali trakulje lahko povzročijo, da vaš pes vleče zadnjico po tleh

Drug pogost razlog, zakaj psi vlečejo zadnjico po tleh, so trakulje. Trakulje se pridobijo z zaužitjem okuženega gostitelja, pri psih pa je to običajno bolha.

Eden od simptomov trakulje je, da se pes z zadnjico vleče po tleh zaradi draženja, ki ga segmenti trakulje povzročijo na tem območju. Gliste zorijo v črevesju vašega psa, segmenti trakulje pa lahko povzročijo draženje, ko izstopijo skozi anus vašega psa. Segmenti so majhni, vendar jih lahko ob natančnem pregledu opazite okoli zadnjične odprtine vašega psa (videti so kot drobni belo ali zlato obarvani koščki riža).

Segmenti trakulje se prenašajo le občasno in zato pogosto niso diagnosticirani pri rutinskem pregledu blata. Če najdete majhne koščke bele ali zlate barve, jih odnesite k veterinarju za dokončno diagnozo. – Bolnišnice za živali VCA

Če sumite, da ima vaš pes trakulje, se posvetujte z veterinarjem. Po dokončni diagnozi se lahko predpišejo zdravila proti glistam.

Presežek blata lahko prav tako povzroči, da vaš pes vleče zadnjico po tleh

Presežek blata, ki se zatakne okoli zadnjice vašega psa, je še en razlog, zakaj psi vlečejo riti po tleh. Znana tudi kot psevdokoprostaza (ali dingleberry), je situacija, ko se iztrebki zataknejo ali visijo z dlake okoli anusa vašega psa, povzročijo pa, da se vaš pes z zadnjico vleče po tleh, da bi se tega otresel.

Pri dolgodlakih psih lahko to postane kronično stanje, zato je preprečevanje najboljši način za obvladovanje. Če so dlake okoli zadnjice vašega psa postrižene, je veliko manj verjetno, da se bo blato zataknilo v dlake. Če se zadeve ne reši, lahko zataknjeni iztrebki otežujejo odvajanje vašemu psu in lahko pride do popolne zapore anusa.

Alergije lahko povzročajo draženje, ki vodi v vlečenje zadnjice po tleh

Draženje kože zaradi alergij lahko povzroči, da vaš pes vleče zadnjico po tleh. Alergijske reakcije na hrano, bolhe ali druge okoliške snovi lahko povzročijo hudo draženje- tudi na predelu zadnjice vašega psa. Nekatere najpogostejše alergije psov vključujejo:

  • Hrano
  • Bolhe
  • Cigaretni dim
  • Cvetni prah
  • Plesni
  • Zdravila

Nekatere alergije je mogoče zlahka prepoznati – na primer, ko gre za spremembo prehrane ali okužbo z bolhami – druge, kot so alergije na snovi v okolju, na primer prah ali cvetni prah, pa je morda težje prepoznati. Če menite, da ima vaš pes alergijo, vendar niste prepričani, kaj jo povzroča, se obrnite na svojega veterinarja, da vam pomaga ugotoviti, kaj povzroča alergijsko reakcijo pri vašem psu.

Kako omiliti vlečenje zadnjice po tleh pri vašem psu

Čeprav vlečenje zadnjice samo po sebi ni nujna medicinska težava, je to vedenje, ki zahteva preiskavo. Psi se drgnejo po tleh, ko je njihova zadnjica razdražena, zato bo vaš pes, če ne odpravite vzroka tega draženja, nadaljeval s tem početjem, da bi si olajšal nelagodje.

Če ne morete ugotoviti, kaj je tisto, kar povzroča draženje zadnjice vašega psa, je čas, da se posvetujete z veterinarjem. Prepoznavanje in obvladovanje osnovne težave bo vašemu psu preprečilo, da bi s tem početjem nadaljeval, najbolj pomembno pa je, da se bo vaš pes počutil veliko bolje.

Vse kar vemo je, da je zdravje naših psov najpomembnejše. Zakaj jim potem ne privoščite najbolj zdrave in fine pasje hrane, kar obstaja? Predlagamo vam našo hipoalergeno Juliet suho pasjo hrano z govedino, za zdravje in srečo vašega psa.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Stari pes, ne star pes: nega starejših psov

Stari pes, ne star pes: nega starejših psov

Nega starejših psov zahteva posebno pozornost in skrb, vendar to ne pomeni, da ti ljubljeni štirinožci ne morejo živeti srečnega in aktivnega življenja kljub svoji starosti. Z ustrezno oskrbo in potrebnimi prilagoditvami lahko starejši psi še naprej ostanejo živahni...

read more
Črevesna obstrukcija pri psih (splošne informacije)

Črevesna obstrukcija pri psih (splošne informacije)

Mnogi psi radi grickaju stvari, ki niso namenjene uživanju. To so tako imenovani „tujki“, ki se lahko zataknejo v črevesju. Črevesna obstrukcija je pri psih življenjsko nevarno stanje in je na žalost veliko pogostejša, kot si mnogi mislijo. Naš članek je zgolj...

read more
Independently verified
527 reviews