Kot ljubitelji psov vemo eno stvar – psi radi ližejo vse. Ko pa gre za rane, se zdi, da med ljudmi velja malo zmede. Je to, da psu pustite, da si liže rane, koristno ali povzroči več škode kot koristi?

Čeprav je res, da ima lizanje ran nekaj možnih koristi, je pomembno upoštevati, da tveganja odtehtajo koristi, še posebej, ko govorimo o velikih ranah.

V tem članku bomo preučili, zakaj si psi ližejo rane, tveganja, povezana z lizanjem ran, in kako preprečiti, da bi vaš pes lizal rane.

 

Zakaj psi sploh ližejo svoje rane?

Zakaj si psi ližejo rane? Skratka, psi si ližejo rane, ker lahko spodbuja celjenje in lajša bolečine. In čeprav lahko lizanje pomaga pri celjenju nekaterih ran, lahko povzroči tudi več škode kot koristi (več o tem spodaj).

Lizanje ran je instinktivni odziv pri psih in ga najdemo pri mnogih drugih živalih, kot so mačke, primati in glodalci. Njihova usta so edino orodje, ki ga imajo na voljo za čiščenje ran. Ne morejo iti v omaro z zdravili in vzeti razkužilo, zato uporabljajo edino, kar imajo – usta. To je edini način, kako si znajo pomagati pri zdravljenju.

Zakaj lizanje? No, slina vsebuje nekaj koristnih snovi, ki lahko pomagajo spodbujati zdravljenje. Vsebuje beljakovino, imenovano tkivni faktor (imenovan tudi tkivni faktor trombocitov), ki lahko pomaga spodbujati strjevanje krvi. Pasja slina vsebuje tudi opiorfin (endogena kemična spojina), ki deluje proti bolečinam.

 

Zgodovina za lizanjem ran

Prepričanje, da ima lizanje ran lahko zdravilne učinke, obstaja že od nekdaj, v preteklosti pa smo uporabljali pse celo za pomoč pri celjenju nekaterih naših ran.

Prepričanje, da ima lizanje ran lahko zdravilne učinke, obstaja že od nekdaj, v preteklosti pa smo uporabljali pse za pomoč pri celjenju nekaterih naših ran.

Prepričanje, da lahko pasja slina pomaga pri celjenju ran, sega vse do starih egipčanskih časov. Egipčani so verjeli, da je lizanje psa, zlasti na odprti rani, pomagalo pri okrevanju in ozdravitvi bolezni.

V stari Grčiji so pse v svetišču Eskulapa (junaka in boga medicine) usposobili za lizanje bolnikov. In v armenski kulturi Aralezi (psom podobna bitja ali duhovi) so se spustili z neba, da bi lizali rane padlim, da bi lahko vstali.

Zahvaljujoč sodobni medicini teh metod ne uporabljamo več, naši psi pa jih še vedno uporabljajo. In medtem ko lizanje manjših ran vašemu psu morda ne povzroča veliko težav, lahko težave povzroča pri večjih, globljih, odprtih ranah.

 

Nevarnost pasjega lizanja ran

Čeprav ima lizanje ran nekaj potencialnih koristi, so vpletena nekaj velikih tveganj. Lizanje ran lahko upočasni proces celjenja, v nekaterih primerih pa lahko stvari precej poslabša, saj povzroči okužbe.

Psi imajo v ustih milijarde bakterij in mnoge od njih lahko povzročijo okužbe. Bakterije, ki so neškodljive v ustih vašega psa, kot je Pasteurella, lahko povzročijo resne okužbe, če jih vnesete v rano.

Trenje, ki ga povzroči lizanje, lahko tudi ponovno odpre stare rane z razgradnjo tkiva. Zaradi tega so lahko dovzetni za okužbe ter popolnoma upočasnijo proces celjenja.

Mesta kirurških posegov so še posebej ogrožena, ko gre za lizanje, saj lahko strga šive in ponovno odpre rano. Zarezi so lahko srbeči in dražeči, mnogi psi pa se bodo odzvali z lizanjem ali žvečenjem prizadetega območja. In ker so kirurške rane pogosto velike in globoke, so možnosti okužbe precej visoke, če vašemu psu dovolite, da liže območje.

 

Kako preprečiti, da bi pes lizal rano

Ko želite preprečiti, da bi vaš pes lizal rane, lahko uporabite stožčasto ovratnico, povoj, majico ali tehnike odvračanja pozornosti v primeru manjših ran.

Če je bil vaš pes operiran, vas je veterinar verjetno že poslal domov z „ovratnikom” in navodili, kako dolgo naj ga pes nosi. Čeprav nihče ne uživa v stožcu, je pomembno vedeti, da je to na dolgi rok za njihovo dobro. Zasnovani so tako, da preprečijo, da bi vaš pes lizal svoje rane, in da preprečijo, da bi nehote upočasnili proces celjenja.

Pri nekaterih manjših ranah lahko uporabite povoj, da preprečite, da bi vaš pes lizal območje, vendar je pomembno upoštevati, da bodo nekateri psi odstranili povoj in se vrnili k lizanju v trenutku, ko ga ne boste gledali.

Če ste zaskrbljeni zaradi določenih ran vašega psa, se posvetujte s svojim veterinarjem. Veterinarji bodo do poškodbe vašega psa lahko pravilno pristopili, vam ponudili možnosti zdravljenja, če je potrebno, in vam povedali, katera metoda je primerna za preprečevanje lizanja ran.

In če niste ljubitelj stožčastih ovratnikov (mislim, da nihče ni), vprašajte svojega veterinarja, ali bi bila katera od alternativ primerna. Glede na to, kje je rana vašega psa, vam bodo morda lahko priporočili alternativo, ki ni tako vsiljiva.

Če imate opravka z manjšo rano, se boste lizanju morda lahko izognili z uporabo tehnik odvračanja pozornosti, kot so možganske igre ali uganke s hrano, da bo vaš pes zaposlen. Ne pozabite pa biti pozorni na psa, ko je prepuščen sam sebi, saj se lahko zaradi ne zaposlenosti vrne k lizanju ran.

 

Zaključek

Zakaj si psi ližejo rane? Ker lahko pomaga pri spodbujanju celjenja in pri lajšanju bolečine. In čeprav ima pasja slina lahko nekatere zdravilne lastnosti, so tveganja večja od koristi. Lizanje ran lahko dejansko upočasni proces celjenja, v nekaterih primerih pa lahko povzroči resne okužbe.

Če ima vaš pes novo rano, ki vas skrbi, ali takšno za katero mislite, da se sama od sebe ne bo zacelila, se posvetujte s svojim veterinarjem. Na voljo je veliko možnosti zdravljenja in lahko bodo predlagali zdravljenje, ki je primerno za vašega psa.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Črevesna obstrukcija pri psih (splošne informacije)

Črevesna obstrukcija pri psih (splošne informacije)

Mnogi psi radi grickaju stvari, ki niso namenjene uživanju. To so tako imenovani „tujki“, ki se lahko zataknejo v črevesju. Črevesna obstrukcija je pri psih življenjsko nevarno stanje in je na žalost veliko pogostejša, kot si mnogi mislijo. Naš članek je zgolj...

read more
Moj mladi vižla redno je travo. Kaj naj storim?

Moj mladi vižla redno je travo. Kaj naj storim?

Spraševalec: Že dve leti naročam od vas suho pasjo hrano Ted z jagnjetino in rižem ter konzerve za mojega vižlo, ki je zdaj star 3 leta. Zelo mu je všeč oboje. Moja težava je, da ne vem, zakaj kljub temu je travo. Veliko se igramo, dobi tudi vitamine. Včasih mu dam...

read more
Independently verified
527 reviews