Objemi so eden bistvenih načinov, kako ljudje izkazujejo naklonjenost drug do drugega. Seveda smo to fizično gesto razširili tudi na pse, ki jih imamo radi. Zdi se, da je dovolj preprosto in logično, vendar nekateri znanstveniki in etiki razpravljajo o tem, ali psi želijo imeti roke ovite okoli sebe in naše obraze stisnjene v dlako.

Kaj je torej res? Ali so cinični raziskovalci popolnoma zgrešili bistvo ali pa smo mi, ki objemamo pse, v popolnem zanikanju? Poglejmo obe strani in preučimo dokaze.

 

Dokazi proti objemanju psov: zmedenost in pomanjkanje družbenega razumevanja

Eden od razlogov, zakaj bi psi morda nasprotovali objemu, je, da ne razumejo, kakšnemu čustvenemu namenu služi ta gesta. Trenerka in strokovnjakinja Irith Bloom opozarja na pomanjkanje enakovrednega objemanja v socialnih interakcijah psa. Nimajo referenčnega okvira za razumevanje, čemu točno služi objem.

“Sumim, da si psi razlagajo objeme večinoma kot omejevanje ali zadrževanje (ni nekaj, v čemer večina psov uživa – spomnite se na situacijo, ko ste zadnjič videli psa, ki je bil privezan zaradi striženja nohtov, ali med obiskom pri veterinarju)”

Ta nepojasnjena omejitev pušča psu prostor, da si napačno razlaga dejanje in postane prestrašen ali agresiven. Pravzaprav ima lahko nagnjenost ljudi k objemanju kot izkazu naklonjenosti veliko opraviti z našo specifično biologijo, pravi Bloom.

“Znanstveniki verjamejo, da imajo ljudje to nagnjenost, ker smo pri materi, ko dojimo, postavljeni ob njene prsi, tako da je položaj telesa povezan z udobjem in naklonjenostjo.”

 

Govorica telesa pove vse

V članku za Psychology Today je zaslužni profesor psihologije na Univerzi Britanske Kolumbije Stanley Coren odsvetoval stiskanje svojega psa. Dokaz, pravi, je opazovanje njihove govorice telesa.

Dr. Coren si je na Googlu in Flickru ogledal 250 slik ljudi, ki objemajo pse. Približno 81 % teh fotografij, je opazil, prikazuje pse, ki oddajajo vsaj en znak nelagodja, stresa ali tesnobe. Preostali psi, ki teh znakov niso kazali, pa so pokazali nevtralne odzive.

“Internet je poln slik srečnih ljudi, ki objemajo pse, ki so pod stresom,” je povedal Coren za CNN.

Kritiki te metode ugotavljajo, da lahko Corenov postopek izbire slik predstavlja pristranskost, namerno ali ne.

 

Instinkt „bori se ali zbeži” pri psih

Coren v svojem eseju poudarja, da so psi tehnično “bežeče živali”, kar pomeni, da so njihova telesa zasnovana za hiter tek. Ko so njihove noge omejene, izgubijo moč, da delujejo po svojem instinktu. Ta omejitev njihovega naravnega odziva lahko povzroči stres, trdi Coren.

»[Njihova zgradba] je dokaz, da v času stresa ali grožnje ne pomislijo najprej na uporabo zob in napada, temveč na svojo sposobnost, da pobegnejo. Behavioristi verjamejo, da lahko psu odvzamemo takšen način delovanja tako, da ga imobiliziramo z objemom in tako povečamo njegovo raven stresa in, če pasja tesnoba postane močno intenzivna, lahko ugrizne.

Corenov končni nasvet je, da pozabite na objeme in uporabite alternativne metode pohvale.

»Prihranite svoje objeme za svoje dvonoge družinske člane in ljubimce. S pasjega vidika je očitno bolje, če svojo naklonjenost svojemu ljubljenčku izrazite s trepljanjem, prijazno besedo in morda priboljškom.”

 

Dokazi v prid objemanju psov: argument »Ni dveh enakih snežink«.

Tukaj je glavni argument za objemanje psov: popolnoma je odvisno od psa.

V Psychology Today je avtorica in bioetičarka Jessica Pierce trdila, da ne more biti enoznačnega odgovora na to razpravo. Navsezadnje ni vsak pes enak.

»Ne obstaja kaj takega, kot je trditev, ki bi veljala za vse pse, in ne moremo posploševati o tem, kaj psi marajo in kaj ne, saj je vsak edinstven posameznik. Spoznajte svojega psa.”

Erica Lieberman, trenerka psov in svetovalka za vedenje pri Pawsibilities Pets v New Yorku, spodbuja k previdnosti na splošno. Praviloma ne bi smeli stopiti do psa, ki ga ne poznate, in ga oviti z rokami okoli vratu. Morda je ravno ta pes tisti, ki prezira objeme.

 

Odvisno od tega, kako dobro pes pozna osebo, ki ga objema

V odsotnosti znakov stresa ali neugodja, čeprav Lieberman pravi, so objemi v redu za pse, ki razumejo svoj odnos z osebo, ki jih objema.

“Če ne vidite ničesar od tega, obstaja veliko psov, ki jih objemanje ne moti, ampak razumejo, da je to del tega, zaradi česar so človekovi spremljevalci.”

Biolog Paul Paquet in strokovnjak za vedenje volkov in psov Erik Zimen sta v 70. letih prejšnjega stoletja opravila dodatne raziskave na to temo. Njuna študija je nadzorovala starost, spol in pasmo psov. Drug dejavnik je bil poznavanje ali »kontekst« – kako dobro je pes poznal osebo, ki ga objema ali boža. Nadzorovali so tudi starost in spol ljudi, ki so pse objemali.

Med božanjem in objemanjem so raziskovalci merili odzive psov s srčnim utripom in respiratorji. Raziskovalci so opazili tudi vedenjske odzive psov, vključno s položajem telesa, ušes, repa in ustnic.

»Naše splošne ugotovitve so bile jasne: psi, ki poznajo svojega ‘objemalca’, so se zelo pozitivno odzvali na objemanje, božanje in božanje po trebuščku. Psi, ki niso bili seznanjeni s svojim ‘objemalcem’, so bili sprva previdni, a postopoma sproščeni. Razlike v pasmah so bile očitne, vendar niso dovolj natančno napovedale, kako se bodo posamezni psi odzvali.”

Ena zanimiva stvar, ki so jo opazili, je, da se opaženo vedenje psov, ki je kazalo na stres, ni nujno ujemalo s fiziološkimi stresnimi signali. Corey Cohen, spremljevalni terapevt za vedenje živali pri A New Leash on Life v Pennsylvaniji, pravi, da lahko vez med psom in osebo pomaga pri seznanjanju psov z objemi.

»Resnica je, da če imaš s svojim psom dostojen odnos, ta sprošča oksitocin. Mislim, da na zemlji ni nobenega drugega bitja, ki bi to storilo.”

Zato je pomembno, da vedno upoštevate kontekst. Ni treba sprejeti enega samega vedenjskega pravila za vsakega psa!

 

Pse je mogoče s pogojevanjem naučiti, da bodo uživali v objemih

Naravno je, da je vaš pes previden pri objemih, vendar ga lahko tudi uživanja v objemih naučite tako kot ga naučite katerokoli drugo vedenje: z nagradami v obliki priboljška. Na kratko objemite svojega mladiča in mu nato dajte priboljšek. Sčasoma bodo objeme povezali z veseljem oziroma pozitivno izkušnjo.

Vsi strokovnjaki ugotavljajo, da obstajajo tudi alternative objemu, ko gre za izkazovanje naklonjenosti do naših psov. Stvari, kot so čohanje in trepljanje po glavi, bodo vedno cenjene. Seveda bodo nekateri od nas težko prenehali z objemanjem.

 

Znaki, ki kažejo na to, da pes ne želi objema

Obstajajo subtilni in očitni načini, kako nam psi pokažejo svoje nelagodje. Tudi če se vaš pes ne izmika dobesedno iz vaših rok, je možno, da ne uživa tako kot vi. Pes, ki sovraži objem, lahko:

  • Poskuša se otresti objema
  • Obrača glavo stran od vas (kot „objemalca”)
  • Prikaže »polmesec« ali »kitovo oko«, kjer lahko vidite beli del na vogalih oči
  • Spusti ušesa ali približa ušesa ob stran glave
  • Oblizuje ustnice
  • Prekomerno zeha

Če ne opazite nobenega od teh znakov, je verjetno, da je vaš pes v redu, če ga ljubeče objamete.

Torej, kakšne so vaše misli o objemanju? Sporočite nam!

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Spraševalec: Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?...

read more
Independently verified
543 reviews