Vsi vemo, da je igra s psi zabavna, vendar se pogosto ne pogovarjamo o tem, kako pomembna je za njihovo splošno dobro počutje. Igra zagotavlja kognitivne, fizične in družbene koristi za pse – in je odličen način za lajšanje stresa. Tukaj je 5 razlogov, zakaj je igra pomembna za pse.

 

Igra zagotavlja fizično aktivnost

Vsi smo že slišali, da je priden pes utrujen pes, in v tem je zagotovo nekaj resnice. Psi potrebujejo telesno vadbo vsak dan, in če te potrebe niso izpolnjene, lahko razvijejo destruktivne navade (kot je pretirano žvečenje), se tako zaposlijo in si krajšajo čas. Če imate težave, da svojemu psu ne morete vsak dan zagotoviti dovolj fizične vadbe, lahko njegovo rutino dopolnite z igranjem doma.

Igra je razmeroma enostaven način, da v vaš vsakdan vključite več fizične aktivnosti za vašega psa. Igre, kot so vlečenje, prinašanje in frizbi, so za pse fizično utrujajoče in z dodajanjem nekaj hitrih serij vsak dan, boste ustvarili rutino, ki bo vašemu psu zagotovila veliko vadbe.

 

Igra okrepi vez med vami in vašim psom

Eden najboljših načinov za krepitev vezi med vami in vašim psom je, da skupaj preživite kakovosten čas – in igranje skupaj je odličen primer. Veliko sesalcev se ne zna dobro igrati v odrasli dobi, ljudje in psi pa se. In ta lastnost igrivosti, ki jo delimo z našimi psi, je del tega, zaradi česar so odnosi, ki jih imamo z njimi, tako posebni; težko je ne ustvariti globoke vezi, ko se lahko skupaj igrata in zabavata.

Raziskovalci verjamejo, da je bila igrivost pri psih lastnost, ki je bila izbrana med udomačevanjem, in da je eden od velikih dejavnikov, ko gre za oblikovanje čustveno utemeljenih vezi z našimi psi. Če torej iščete razmeroma preprost (in zabaven) način za krepitev vezi, ki jo imate s svojim psom, dodajte še nekaj časa za igranje.

 

Igra zagotavlja miselno stimulacijo

Drug razlog, zakaj je igra pomembna za pse, je, da zagotavlja mentalno vadbo. Mentalno spodbudne dejavnosti (pogosto imenovane možganske igre) so zabaven način za obogatitev življenja naših psov tako, da jim ponudimo nekaj smiselnega za početi. Poleg telesne vadbe rad dodam v vsakodnevno rutino svojih psov nekaj hitrih mentalno stimulativnih iger. In ker te dejavnosti blažijo dolgčas, zmanjšujejo verjetnost, da bi naši psi razvili vedenjske težave, kot je pretirano lajanje ali žvečenje.

Nekatere izmed mojih najljubših iger za možgane za pse vključujejo igre z delom z nosom, igrače uganke, podloge za vohanje in polnjeni Kongi. Gre za enostavne dejavnosti, najbolje pa je, da so preprost način, da so psi osredotočeni, aktivni in zaposleni skozi ves dan.

 

Igra je zabaven način učenja (in izboljšanje obnašanja)

Igranje s psi je zabavno, hkrati pa je tudi odličen način za osnovno usposabljanje in izboljšanje vedenja. Igranje je eden od načinov, kako se mladički začnejo učiti osnovnih manir že od začetka; če bodo igrali preveč grobo, jih bo verjetno soigralec ali mati ugriznil ali pa bodo igro povsem ustavili.

Kako lahko torej nadaljujemo s tem trendom uporabe igre za pomoč pri treniranju naših psov? Z vključevanjem interaktivnih iger z našimi psi. Vzemite za primer igro vlečenja vrvi; sama po sebi je zabavna igra, pomaga pa tudi naučiti vašega psa, kako nadzorovati svoje impulze, tudi kako biti nežen, ko gre za uporabo ust. Naši psi nas vedno opazujejo, zato se, ko se igramo, od nas učijo družbenih namigov.

 

Igra lajša dolgčas

Ena največjih prednosti igre za pse je, da lajša dolgčas in jih ohranja zaposlene. Zaposliti naše pse za ves dan je lahko velik izziv, in ko se psi začnejo dolgočasiti, si bodo izmislili lastne načine, kako se zabavati – in to pogosto vključuje neželena vedenja, kot je pretirano lajanje, žvečenje.

Če se igrate s svojim psom nekajkrat na dan, lahko zmanjšate verjetnost, da bo razvil uničujoče navade. Ko v rutino vašega psa dodate še nekaj časa za igranje, mu dajete nekaj pomembnega za početje in preprečite, da bi si moral izmisliti načine, kako se zabavati, kar bi lahko vključevalo žvečenje vaših čevljev.

 

Katere so vaše najljubše igre za igranje z vašim psom?

Katere igre se najraje igrate s svojim psom? Se vaš pes po igri zdi bolj sproščen? V katerih igrah vaš pes najbolj uživa?

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Independently verified
504 reviews