Ker se bliža poletje, je čas, da spregovorimo o vročinski kapi. Ker se psi ne morejo potiti, je edini način, da znižajo svojo telesno temperaturo ta, da sopihajo.

Vsak pes se lahko pregreje in doživi toplotni udar, vendar imajo nekatere pasme psov veliko večjo verjetnost za to kot druge. Prav tako imajo večje težave pri uravnavanju telesne temperature. Tukaj je 7 pasem, ki so v poletni vročini bolj ogrožene.

 

#1 – Angleški buldog

Pasme psov, ki imajo ploske obraze oziroma „potlačene smrčke” so najbolj nagnjene k vročinskim udarom, saj imajo zožene nosnice in dihalne poti, buldogi pa imajo od vseh pasem najbolj ploščat obraz. Težko dihajo, ko so preobremenjeni, zlasti v vročini, in so zelo dovzetni za vročinski udar. V toplejših mesecih jih poskusite sprehajati zjutraj in zvečer.

 

#2 – Chow Chow

Chow chowi imajo izredno gosto dlako, ki lahko povzroči pregrevanje, še posebej, če ni dobro skrtačena in če ne očistimo dobro odmrle dlake. Nekateri lastniki chow chowov se poleti odločijo za britje svojega psa, vendar to poškoduje dlako in omogoča, da sonce neposredno udari v kožo psa. Poskrbite, da bodo dobro skrtačeni, da lahko hladen zrak doseže pasjo kožo.

 

#3 – Mops

Ta pasma s „prifrknjenim” nosom je nagnjena k debelosti, zaradi česar še težje dihajo in se ohladijo. Črni mopsi so še posebej nagnjeni k vročinskim udarom. Ne dovolite jim, da v hudi vročini preveč tečejo naokoli.

 

#4 – Aljaški malamut

Ti psi so bili vzrejeni za vleko sani na Arktiki. Njihova gosta dlaka je kot nalašč za to, da jih pozimi ogreje, poleti pa jih lahko nekoliko pregreje. Ne pozabite jih dobro skrtačiti in jih poskušajte sprehajati večinoma zjutraj in zvečer.

 

#5 – Bokser

Boksarji imajo toliko energije, da se morda ne bodo nehali igrati, da bi pili vodo in se ohladili. Njihovi krajši gobci prav tako otežujejo dihanje. Če se igrajo zunaj, jih prisilite, da si vzamejo odmore in jim v najbolj vročem delu dneva ne dovolite, da so zunaj preveč aktivni, naj se raje zadržujejo notri na hladnem.

 

#6 – Kavalir kralja Charlesa

Njihovi kratki gobčki otežujejo dihanje in so še ena pasma, ki je nagnjena k debelosti. Bodite pozorni na njihovo težo in jim ne dovolite, da tečejo naokoli po hudi vročini.

 

#7 – Pomeranec

Ti majhni psi imajo gosto dlako in kratek gobec, kar lahko povzroči pregrevanje. Tako kot Chow chowi lahko britje njihove debele dlake uniči njihov kožuh in ne zmanjša pregrevanja. Poskrbite, da bo gosta podlanka skrtačena in omejite dolge sprehode na jutranje in večerne ure.

 

Zavaruj svojega psa v vročih poletnih dneh

Simptomi toplotne izčrpanosti, ki je predhodnik toplotnega udara, lahko vključujejo drisko, slabost in bruhanje, hitro zadihanost in rdečico notranjosti ušes. Hitro spravite psa noter in mu ponudite svežo (vendar ne mrzlo) vodo. Kožo navlažite z mlačno vodo in pustite, da se posuši na zraku. Posvetujte se z veterinarjem, da se prepričate, da ne pride do trajnih poškodb.

Toplotni udar je lahko smrtonosen, vendar ga je mogoče preprečiti. Vedno bodite pozorni na temperaturo, ko se vaš pes igra zunaj in ga NIKOLI ne puščajte v avtu brez nadzora, niti le nekaj minut.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Independently verified
549 reviews