Psi se radi ližejo. Oblizujejo drug drugega in seveda ližejo svoje ljudi. To je dejstvo, ki ga opazijo vsi ljubitelji psov. Ste se že kdaj ustavili, da bi se vprašali, zakaj? Če ste pravkar pojedli slan prigrizek, je odgovor na to precej očiten. Vaši prsti so okusni! Kaj pa vsa druga mesta, ki jih vaš pes rad liže? Pobrskali smo po internetu, da bi našli 7 trdnih razlogov, zakaj vas vaš pes ne bo nehal lizati.

 

# 1- Ste okusni

Pse motivira okus. Do čistega poližejo tla, ko otroku na tla padejo drobtine. Kot že omenjeno, radi izkoristijo priložnost, da vam obliznejo prste, potem ko nekaj pojeste z rokami. Toda razumite to: vaš pes misli, da ste tudi vi okusni. Ljudje smo precej slana bitja, še posebej v primerjavi s kosmatimi prijatelji. Vaša koža je pokrita s slastno slano dobroto, ki jo vaš pes mora oblizniti! Bodite pozorni, ko boste naslednjič prišli s treninga. Vaš pes vas bo želel lizati še bolj kot običajno, saj je vaša koža res dobro prepotena.

 

#2 – Negujete en drugega

Včasih, ko so bili psi divji in so živeli v tropih, je bil eden od načinov, kako so se povezovali drug z drugim to, da so negovali in čistili en drugega. Po dnevu lova in bežanja pred nevarnostjo se je trop namestil na varnem za dolg počitek. Ker so se počutili precej udobno in varno, so začeli s skupnim negovanjem. Polizali so se do čistega in odstranili umazanijo in ostanke s tac in dlake. Ti divji psi so tudi svoje praske in ureznine blažili z lizanjem.

Tudi to zdravljenje ni bila samostojna dejavnost. Drug za drugega so storili enako. Navsezadnje si pes ne zna dobro očistiti ušes, kajne? Brez dvoma ste že bili priča, kako vaš pes izvaja sodobno različico tega rituala za družinske pse. Če imate več psov, ste jih verjetno videli, kako to počnejo drug z drugim. Tukaj v sodobnem svetu smo tudi mi del njihovega tropa, zato nas ližejo. V njihovi naravi je, da na ta način z nami delijo njihove negovalne rituale.

 

#3 – Izkazovanje spoštovanja

Mokro, sluzasto lizanje obraza se nam morda ne zdi kot dejanje podrejanja, a glede na obnašanje v tropu, predstavlja točno to. V tropu je vedno alfa pes. Ta pes je vodja in vsi drugi psi nanj gledajo kot na šefa. Drugi psi v tropu kažejo podrejenost alfi na različne načine, vključno z lizanjem obraza. Svojemu psu ste vi ta alfa pes. Ko vas liže po obrazu, vam pokaže, da spoštuje vašo avtoriteto.

Vaš pes pozna tudi druge načine, da vam pokaže podrejenost. Eden od načinov je valjanje po hrbtu in kazanje trebuščka. Spuščanje glave proti tlom je drug. Lizanje je le še en način, kako izkazuje spoštovanje in sporoča, da pozna vaš položaj v vašem tropu.

 

#4 – Lizanje vaših ran

Pregovor “lizanje ran” izvira iz dobesednega obnašanja psov, ki ližejo ureznine in praske. Pasja slina vsebuje encime, ki pomagajo pri zdravljenju njihovega telesa. Oblizujejo si rane, da pospešijo proces celjenja. Ste imeli kdaj poškodbo ali prasko, ki jo vaš pes ni pustil pri miru? Imajo prirojeno „privlačnost” do tovrstnih poškodb. Želijo vam pomagati pri zdravljenju, zato jih poskušajo lizati znova in znova, tudi če se s tem ne strinjate. Zgodovinsko gledano je veliko ljudi dovolilo to prakso!

Že stoletja nazaj se je pasje lizanje štelo za medicinsko koristno ne le za pse, ampak tudi za ljudi. V starem Egiptu so pse uporabljali za zdravljenje poškodb in bolezni. Ribič na Fidžiju je psom dovolil, da oblizujejo rane, saj so verjeli, da je ta praksa pospešila proces celjenja. Francozi imajo pregovor: “langue de chien, langue de médecin”, kar v prevodu pomeni “pasji jezik, zdravnikov jezik”. Kdo ve? Mogoče vaš pes razume nekaj, kar vi ne. Vaš pes se po svojih najboljših močeh trudi, da vam pomaga, da se pozdravite.

 

#5 – Komunikacija med psom in človekom

Vem. Vsak dan ves dan govorite s svojim psom z dejanskimi besedami. Nekatere celo razume! Na njegovo žalost vam on ne more odgovoriti. Prisiljen je komunicirati z vami na druge načine, od katerih nekatere razumete. Lizanje je ena od teh oblik komunikacije. Vaš pes želi iti ven, vendar ne razumete sporočila. Oblizne vam roko in ima vašo pozornost. Morda se vaš pes želi igrati, zato se s hrbtno stranjo dvigne v zrak. Ker se ne premaknete, poskusi znova. Še vedno prezrt, poizkusi z lizanjem. Zdaj ga kočno poslušate! Razumete. V nekaterih primerih je lizanje način, kako se vaš pes pogovarja z vami.

Tudi lizanje ni vedno pozitivna komunikacija. Psi uživajo v osebnem prostoru. Ko vdrete v osebni prostor psa, lahko pes svojo potrebo po prostoru sporoči z lizanjem v obraz. Precej enostavno je videti razliko v lizanju iz tega razloga ali katerega drugega. Nikakor ni agresiven, a tudi prijazen ni. To lizanje je hitro in namenjeno temu, da nekomu sporočijo, naj se nekoliko umakne.

 

#6 – Lizanje je pomirjujoče

Ko so mladički novorojeni, je prvi dotik, ki ga občutijo, ljubeče oblizovanje materinega jezika. Očisti jih namreč tako, da metodično obdeluje vsak centimeter njihovih drobnih teles. S tem postopkom se počutijo varne ter predvsem ljubljene. Ko ližejo sebe ali svoje najbližje sopotnike, s tem zagotavljajo tolažbo. Ljudje imamo samo pomirjujoče strategije. Nekateri malčki sesajo palčke. Nekateri odrasli globoko dihajo. Drugi razmišljajo o srečnem kraju. Psi ližejo. Lizanje zmanjša njihovo tesnobo in jih spravi v umirjeno, udobno stanje duha.

Certificirana vedenjska strokovnjakinja za živali dr. Mary Burch je za Ameriško kinološko društvo povedala: »Lizanje je lahko znak naklonjenosti. To bi lahko psu dalo tudi občutek varnosti in udobja, tako kot ga je imel pes, ko ga je mati lizala v leglu.”

 

#7 – Imajo vas radi

Obstaja nekaj razprav o tem, ali je treba pasje lizanje imenovati poljubi ali ne. Vsakdo, ki ima psa, ve, da je nekaj lizanja zagotovo izkaz naklonjenosti in ljubezni. Kako bi temu rekli drugače kot poljub? Ko pridete domov in se spustite na raven svojega psa, vas bo pričakala absurdna količina lizanja obraza in mahanja psa z zadnjico. To je ljubezen. Vaš pes vam pokaže, kako pomembni ste in koliko vas je pogrešal, ko vas ni bilo. Brez dvoma nas psi ližejo, da nam pokažejo ljubezen in naklonjenost.

“Seveda imajo psi radi svoje ljudi!” svetovalka za vedenje živali Amy Shojai je povedala za publikacijo Science, Inverse. »Hormon oksitocin se sprošča (tako pri psih kot pri ljudeh), ko so v interakciji/v stiku z nekom, ki jim je všeč. Ta ‘hormon ljubezni’ pomaga utrditi in povečati vez, ki si jo delimo … je tudi hormon, ki preplavi sistem novopečenih mamic, da okrepi navezanost na novorojenčke.” In eden od načinov, kako pokažejo to ljubezen, je, da nas poljubijo.

Psi ližejo iz različnih razlogov. Ko vas bodo naslednjič lizali, poslušajte, kaj vam pes poskuša povedati. Če vas vaš pes ne bo prenehal lizati in vas to moti, se navadite, da enostavno vstanete in se umaknete. Vaš pes želi biti z vami bolj kot vas želi lizati.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Spraševalec: Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?...

read more
Independently verified
543 reviews