Ko imamo radi svoje pse kot družinske člane, včasih pozabimo, da nas ne razumejo tako kot naši človeški sorodniki. Včasih se z njimi poskušamo pogovarjati ali jim nevede pošiljamo signale telesne govorice, ki si jih v živalskem kraljestvu razlagajo drugače.

Zaradi teh razlogov smo sestavili seznam 13 običajnih stvari, ki jih ljudje počnemo, zaradi katerih so psi pravzaprav pod stresom. Če ste storili katero od teh stvari, ne skrbite, zagotovo niste sami. Z večjo ozaveščenostjo pa lahko poskušamo čim bolj jasno komunicirati s svojimi psi. Na našo srečo,so naši pasji prijatelji vedno pripravljeni odpuščati

 

1. Postanete razočarani, ko se vaš pes obnaša kot … pes!

Psi lajajo, kopljejo, žvečijo, vohajo in kradejo ostanke mize, ki so na dosegu gobca. Zanje je to naravno vedenje! (Poleg tega ne razumejo vrednosti vašega najljubšega para čevljev.) Vendar to ne pomeni, da bi moral vaš pes imeti svobodo, da počne, kar mu je všeč. Namesto da bi kaznovali ta vedenja, jih je treba preusmeriti – in to zahteva potrpljenje!

Predlagamo alternative, kot je dajanje polnjenih Kongov za žvečenje, da jih grizljajo, ali učenje lajanja na ukaz, da se naučijo uporabljati svoj »notranji glas«.

 

2.  Neskladna ali nedosledna pravila in meje

Psi se veselijo doslednosti in rutine in jim je to v tolažbo. Če je vašemu psu en teden dovoljeno ležati na kavču, nato pa ga naslednjič grajate, bo postal nervozen, ko ne bo mogel predvideti vaše reakcije na njegovo vedenje. Ne bo razumel, če se neke noči odločite, da boste en dan “popustili” ali ji dovolili, da prekrši pravila za “posebno priložnost”. Ko ustvarite meje, se jih dosledno držite!

 

3. Pričakujete, da vas bo pes ubogal samo zato, da bi vas osrečil

Čeprav nas naši psi radi vidijo srečne, so še vedno živali in oportunisti (če na primer vidijo priložnost, da s pulta ukradejo nekaj ostankov piščanca, bodo priložnost običajno izkoristili!). Nekateri psi ubogajo svoje lastnike samo zato, da bi jim ugodili, vendar jih večina deluje iz enega preprostega razloga: da bi prejeli nagrado! Vet Street pojasnjuje, da bo nedosledno nagrajevanje najverjetneje vodilo v nedosledno vedenje. In ne morete biti jezni na svojega psa, ker ni ubogal, če ne more pričakovati priboljška v zameno.

 

4. Uporaba več razlićnih namigov za označevanje enakega vedenja

To navado je po navadi težko prekiniti! Recimo, da vaš pes laja na poštarja in da bi ga ustavili, uporabljate ukaze: “ššš!” “dovolj!” in “tiho”. Dali ste mu tri različne ukaze, ki naj bi pomenili isto stvar: nehaj lajati! Vaš pes se zmede, zato še naprej laja in ga sčasoma grajajo – vendar ne ve, zakaj!

Najboljši načrt je, da pripravite posebne besede, ki jih uporabite za vsak trik ali ukaz, in zagotovite, da so vsi v vaši družini prav tako uporabljajo iste ukaze. Če uporabite »dol« za »leži«, boste morda morali uporabiti nekaj, kot je »tla«, da svojemu psu poveste, naj se umakne s postelje! (Tu je odličen članek o dajanju ukazov.)

 

5. Spreminjanje oblike, velikosti in vonja

Ko odrastejo, so psi ves čas videti enako. Zato je lahko še posebej moteče, če mi, lastniki, nenehno spreminjamo svoj videz. Zajeten zimski plašč, klobuk, visoke pete, sončna očala – vse to spremeni našo zunanjo obliko, kar zmede naše pse.

Ne samo, da naša oblačila in dodatki spremenijo naš videz, nosijo tudi nešteto vonjav. Naši čevlji, plašči, torbice in aktovke srkajo vonjave povsod, kamor gremo, kar daje močnim nosom naših psov izobilje različnih arom, s katerimi se spopadajo ob koncu vsakega dneva. Dodajte še našo nagnjenost k močno dišečim izdelkom, kot so mila, dezodoranti, šamponi, parfumi in kolonjske vode, in lahko boste razumeli, zakaj naši psi porabijo toliko časa, da nas vohajo!

 

6. Kazanje s prstom ali žuganje

Healthy Pets pojasnjuje, da je ta gesta »univerzalni sprožilec stresa pri psih«. Članek pravi, da ga pogosto spremljajo jezna kretnja, lebdeča drža in strog ton. Vaš pes se morda ne spomni, kaj je storil, da bi si zaslužil »žuhanje s prstom«, vendar bo vedel, da ste razburjeni nanj, kar povzroča tesnobo.

 

7. Zadrževanje psa ali omejevanje z namenom, da bi ga ljubkovali

O tem, ali imajo psi radi objeme, je veliko razprav. Odgovor je preprost: odvisno od psa. (In tudi od človeka – nekateri psi lahko uživajo le v objemih svojih ljubljenih, ki jim zaupajo.) Medtem ko ljudje vedo, da so objemi znak naklonjenosti, se nekateri psi počutijo nervozni ali ujeti, ko jih človek ovije okoli vratu.

Upoštevajte, da obstaja razlika med objemi in crkljanjem: pes, ki ne mara objemov, se morda še vedno rad stisne, ker se ne počuti zadržanega. Bistvo je, da se moramo zavedati, da ima vsak pes drugačen prag udobja. Zaslužijo si, da se spoštujejo tudi njihove osebne meje!

 

8. Strmenje v psa, ki ga ne poznate

Prvič, obstaja razlika med ljubečimi pogledi, ki si jih delijo psi s svojimi družinskimi člani, in psom, ki v katerega tujec strmi navzdol – govorimo o slednjem. Če spoznate novega psa, se poskusite izogniti očesnemu stiku, ko vas bo spoznaval. Nekateri psi bodo daljši očesni stik neznanca smatrali za izziv, kar bo povečalo njihov stresni odziv. (Z mojo psičko Luno to veva iz izkušenj!)

 

9. Ne omogočate mu dovolj gibanja

Tako kot ljudje se tudi psi dolgočasijo, če v življenju nimajo dovolj fizične in duševne stimulacije.

»Psi, ki so nezadovoljni in zdolgočaseni, se pogosto zatečejo k destruktivnemu vedenju, kot sta žvečenje in kopanje, kar vodi v nepravično kaznovanje in stres,« pojasnjuje Katie Finlay za iHeartDogs.

Ne pozabite, da se vaš pes ne more zabavati z gledanjem Netflixa ali pa se samostojno peljati na sprehodu. Od vas je odvisen, da ostane v formi, fizično in psihično!

 

10. Uporaba naših “tačk”

Večina psov uporablja svoje tace precej minimalno. Odlične so za premikanje in stabilizacijo kosti med žvečenjem, vendar večinoma so njihova usta tista, ki opravijo večinsko. Psi uporabljajo usta za igranje, negovanje, izražanje naklonjenosti in kar je najpomembneje, za komunikacijo.

Predstavljajte si, kako čudno se jim mora zdeti, ko s svojimi »prednjimi tacami« naredimo vse! Ne samo, da z rokami dostavljamo hrano, jih praskamo po zadnjici in mečemo igrače, temveč jih uporabljamo tudi za negativne namene, kot so striženje nohtov, dajanje zdravil in v nekaterih primerih kaznovanje. Ali je čudno, da so nekateri psi pozorni na človeško roko?

 

11. Ne jemo smeti in mrhovine

Psi nenehno iščejo hrano in veliko stvari, ki jih zavržemo, jim izgledajo in dišijo kot slastni priboljški. Zdi se nam ogabno, ko z užitkom pobirajo mrhovino na cesti ali trgajo smrdljive smeti, a našim psom je to le naravni nagon preživetja. Pravzaprav se jim verjetno zdi čudno, da zapravimo toliko dobre maščobe, hrustanca, kosti in napol gnilih živil!

 

12. Raziskovanje sveta z našimi očmi

Vonj je za naše pse najpomembnejši čut, zato mora biti čudno sobivati z nami v našem vizualnem svetu. Medtem ko strmimo v svoje telefone, računalnike in televizorje, bi naši psi raje porabili svoj čas za vohanje vsakega poštnega nabiralnika med vašo hišo in jazbečarjem po ulici.

 

13. Delimo svoje ozemlje

Psi so se razvili tako, da so zelo zaščitniški do svojega ozemlja in selektivni glede tega, koga dovolijo na to ozemlje. Za udomačene pse njihovi domovi in dvorišča obsegajo njihovo ozemlje, zato ni čudno, da postanejo obrambni, ko naključni tujci prestopijo meje. Dostavljavci, sosedje, prijatelji in drugiso pogosto obravnavani sumničavo in jih je treba ob vstopu temeljito povohati.

Še bolj čudno mora biti, ko obiskujemo druga ozemlja in se vračamo z vonjavami drugih ljudi, neznanih psov in še česa.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Stari pes, ne star pes: nega starejših psov

Stari pes, ne star pes: nega starejših psov

Nega starejših psov zahteva posebno pozornost in skrb, vendar to ne pomeni, da ti ljubljeni štirinožci ne morejo živeti srečnega in aktivnega življenja kljub svoji starosti. Z ustrezno oskrbo in potrebnimi prilagoditvami lahko starejši psi še naprej ostanejo živahni...

read more
Črevesna obstrukcija pri psih (splošne informacije)

Črevesna obstrukcija pri psih (splošne informacije)

Mnogi psi radi grickaju stvari, ki niso namenjene uživanju. To so tako imenovani „tujki“, ki se lahko zataknejo v črevesju. Črevesna obstrukcija je pri psih življenjsko nevarno stanje in je na žalost veliko pogostejša, kot si mnogi mislijo. Naš članek je zgolj...

read more
Independently verified
527 reviews