Lahko je zelo nadležno, če kdo v vašem gospodinjstvu trpi za alergijami na pse – še posebej, če si najbolj na svetu želite postati lastnik hišnega ljubljenčka! Glavni vzrok alergij na hišne ljubljenčke pri ljudeh ni dlaka hišnih ljubljenčkov, temveč prhljaj (t.i. odmrla koža). Prhljaj se običajno širi po okolju na odpadlih dlakah hišnih ljubljenčkov, od tod tudi zmeda.

Preden se popolnoma odreci možnosti, da bi lahko imeli psa, naj vas razsvetlimo, da obstaja veliko pasem psov, ki veljajo za hipoalergene, saj ponavadi proizvajajo veliko nižjo raven prhljaja kot druge pasme. To pomeni, da hipoalergeni psi morda ne bodo sprožili reakcije pri mnogih alergikih.

Oglejte si osem čudovitih pasem psov, s katerimi boste imeli možnost pridobiti ljubeča druženja z novim hišnim ljubljenčkom in pa čiste, prehodne sinuse:

 

Yorkshire Terier

Poleg tega, da so ljubeči in energični, ti majhni kužki ne izgubljajo in ne proizvajajo veliko prhljaja, zato so odlična izbira za tiste z alergijami. Dokler pazite, da je pes pristrižen in negovan, skoraj zagotovo ne boste smrkali ali kazali drugih znakov alergije.

 

Shih Tzu

Ti ljubeči psi imajo podobno dlako kot ljudje, zaradi česar je manj verjetno, da bi dlaka Shih Tzuja povzročila alergijsko reakcijo. Da ohranijo svojo bleščečo dlako v vrhunskem stanju, potrebujejo redno nego in krtačenje – čeprav bodite pripravljeni na nekaj vozlov, ki jih bo potrebno razčesati!

 

Basenji

Basenji so znani po učinkovitem samočiščenju, podobno kot mačka. So pasma s kratko dlako, ki ne izpada in proizvaja zelo malo prhljaja. So zelo aktivni in zahtevajo dodatno pozornost pri treningu. Basenji so odlični za fizično aktivne ljubitelje psov, ki iščejo ljubečega spremljevalca!

 

Pudelj

Pudlji izgubijo zelo malo ali nič dlake. Vendar pa njihov kožuh zahteva veliko nege in večina ljudi svetuj, da se za nego obrnete na profesionalne pasje negovalce, ki bodo dlako pudljev znali pravilno urediti. Najboljše od vsega je, da so pudlji neverjetno inteligentni psi, ki jih je enostavno trenirati in so odlični družinski psi!

 

Šnavcer

Ti zvesti in prijazni psi izgubijo veliko manj dlake kot povprečni pes in so čudoviti hipoalergeni hišni ljubljenčki. Šnavcerji so zaščitniški in zvesti, in če so pravilno socializirani, so lahko odlični z otroki.

 

Portugalski vodni pes

Ta čudoviti pes je v svetu zaslovel, ko ga je Barack Obama posvojil med svojim predsedovanjem, ker je bil primerna pasma za njegovo hčerko Malio, ki ima alergije. Ta srednje velika pasma ima eno plast tesnih kodrov, ki se skoraj ne odpadajo in so vodoodporni, zaradi česar so odlični za blage alergike.

 

Kitajski goli pes

Kitajski goli psi so bodisi brez dlake ali prevlečeni z zelo kratkim kožuhom. Ameriško kinološko združenje je ugotovilo, da ti ne lajajoči, prijazni in igrivi psi redko izgubljajo dlako, če sploh, in ne potrebujejo pogostega krtačenja ali kopanja. Ta ljubka, ljubeča pasma, ki ne potrebuje veliko negovanja, je popoln spremljevalec za nekoga, ki išče hipoalergenega psička.

 

Kodrasti bišon

Ti ljubeči in inteligentni mladiči so znani po svojih napihnjenih belih kožuhih, od tod tudi ime Bichon Frize (kar v francoščini pomeni puhast beli pes). Namesto da bi njihova dlaka izpadala, samo še raste. Pod napihnjenim puhastim kožuhom je pogosto ujeta izpadla dlaka in prhljaj, ki se sprosti šele, ko dlako odstranimo. To pomeni, da je redna nega bistvenega pomena za ohranjanje njihove lepe, puhaste dlake. Bichon Frise ima ljubečo in zabavno osebnost, zaradi česar so popolni družinski psi.

 

Obstaja rešitev

Ljubiteljem psov, ki trpijo za alergijami, ni treba popolnoma opustiti svoje želje po kosmatem družinskem članu. Obstajajo pasme psov, ki manj izgubljajo dlako in proizvajajo manj prhljaja, zaradi česar je manj verjetno, da bodo sprožili alergije. Vendar se zavedajte, da če kljub alergijam razmišljate, da bi kupili ali posvojili psa, je vedno dobro, da pred dokončno odločitvijo preživite nekaj časa s psom, se prepričate, da pes pri vas ne bo izzval alergijske reakcije.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Spraševalec: Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?...

read more
Independently verified
543 reviews