Pri posvojitvi psa veliko ljudi pritegnejo mladički in mladi psi, vendar se veliko psov v zavetiščih dejansko šteje za starejše. Psi običajno postanejo starejši pri približno 7 ali 8 letih, vendar je odvisno od velikosti psa, ker se veliki psi starajo hitreje kot majhni psi. Ne glede na velikost starejšega psa je prav, da imajo možnost za posvojitev vsi starejši psi. Obstaja veliko razlogov, zakaj so starejši psi dejansko lahko boljša izbira kot mladički. Tako da tudi če imate željo po mladičku, bi morda želeli razmisliti o posvojitvi starejšega psa.

 

#1 – Lahko rešite življenje

To se morda sliši dramatično, vendar je res. Številni psi so evtanazirani in nekateri celo umrejo, preden uspejo najti svojo družino za vedno. S posvojitvijo starejšega psa bi mu dejansko lahko rešili življenje in spremenili njegovo življenje na bolje. Noben pes si ne zasluži, da bi zadnjih nekaj let preživel v zavetišču, zato mu s posvojitvijo dajete ljubeč dom, ki si ga zasluži.

Poleg tega, če posvojite starejšega psa, ne samo da vi rešite njihovo življenje, ampak bodo na koncu tudi oni rešili tudi vaše. Skrb za starejšega psa je tako nagrajujoča izkušnja, ki vam bo prinesla toliko veselja v življenju. Čeprav z njimi morda ne boste imeli toliko časa kot z mlajšim psom, vam bodo v tem kratkem času dali ogromno ljubezni, ki jo premorejo.

 

#2 – Točno veste v kaj se spuščate

Pri mladičku je veliko negotovosti. Ne veste natančno, kako veliki bodo ali kakšna bo njihova osebnost, zato je vse skupaj pravzaprav kot igra ugibanja. Vendar pa pri starejšem psu to, kar vidiš, tudi dobiš. Točno veste, kako veliki bodo, kakšen je njihov temperament in kako učljivi ter aktivni so.

Če boste vnaprej vedeli, kakšen bo starejši pes, boste imeli boljšo predstavo o tem, ali bo primeren za vašo družino ali ne. Vnaprej poznate pomembne podrobnosti, na primer, ali se pes razume s psi, mačkami in otroki. Te stvari je dobro vedeti vnaprej. Torej, ko posvojite starejšega psa, vam to lahko pomaga pomiriti številne vaše skrbi glede primernosti psa za vašo družino.

 

#3 – Starejši psi so bolj umirjeni

Mlajši psi so običajno polni energije, starejši pa običajno ne potrebujejo stalno vaše pozornosti in vadbe. Če pride dan, ko želite samo spati ali se družiti doma, bo vaš starejši pes s tem popolnoma zadovoljen. Če pa se želite z njim odpraviti na sprehod ali se igrati, bo tudi to z velikim veseljem storili. Ni vam treba skrbeti, da bi nenehno zahtevali vašo pozornost, saj so hitro zadovoljni in umirjeni. Nimajo težav s tem, da se prilagajajo vašemu urniku.

Čeprav vas bodo imeli starejši psi prav tako zelo radi, se vas bodo verjetno manj oklepali kot mlajši psi. Če boste čez dan potrebovali kakšen trenutek samo zase, bodo to popolnoma razumeli. Verjetno bodo le zadovoljno zadremali na svojem priljubljenem prostoru. Vendar pa je dobro vedeti, da imajo lahko nekateri rešeni psi, zlasti starejši psi, težave z ločitveno tesnobo takoj po posvojitvi. Navsezadnje nikoli niso poznali pravega doma, zato je to zelo pomembno upoštevati že zgodaj pri vzpostavljanju odnosa s svojim psom.

Starejših psov tudi ni treba nenehno paziti ali nadzorovati, ker obstaja precej velika verjetnost, da se znajo odgovorno obnašati, za razliko od energičnega mladega kužka. Torej, če imate raje bolj umirjenega psa, potem predlagamo, da razmislite o posvojitvi starejšega psa.

 

#4 – Obstaja možnost, da so že naučeni ukazov

Čeprav je vsak pes drugačen, večina starejših psov že pozna osnovne ukaze. Vedo, da se potreba opravlja zunaj in vedo kako sedeti ter čakati, ko jim to ukažete. Pri mladičku boste porabili veliko časa za učenje vseh teh osnovnih vedenj in ukazov, pri starejšem psu pa lahko ta dodaten čas izkoristite za igro in crkljanje z njim.

Poleg tega, da so izšolani, starejši psi že poznajo osnovne manire. Mnogi od njih so verjetno že bili v domu, zato vedo nekaj o tem, kako se obnašati v bližini ljudi. Zato, ko boste posvojili starejšega psa, verjetno ne bo trajalo dolgo, da se bo navadil pravil in pričakovanj v vašem domu, kar mu bo omogočilo, da se bo z vami hitreje počutil domače.

 

#5 – Imajo ogromno ljubezni, ki jo lahko delijo z vami

Večina starejših psov je doživela marsikaj. Imeli so dolgo življenje in na žalost so bodisi izgubili prejšnjo družino ali pa so bili zapuščeni. Ne glede na svojo preteklost pa se zdi, da starejši psi točno vedo, kakšno srečo imajo, da so končno našli dom za vedno. Ko posvojite starejšega psa, vam bo dal obilo ljubezni in nikoli vam ne bo dovolil pozabiti, kako hvaležen je za novo priložnost.

Ko posvojite starejšega psa, se bo verjetno z vami v kratkem počutil zelo udobno. Takoj se bo počutil kot doma in postal odličen spremljevalec. Seveda je to lahko odvisno od preteklosti psa. Pri mladičku ali mladem psu bo morda trajalo nekaj časa, da se prilagodijo novim življenjskim razmeram, toda starejši pes bo verjetno vesel, da je v varnem in ljubečem okolju.

 

#6 – Tudi starega psa lahko naučite nove trike

V nasprotju s splošnim prepričanjem se starejši psi lahko naučijo novih stvari! Čeprav bodo verjetno poznali osnovne ukaze in manire, jih boste morda želeli naučiti novih stvari. Starejši psi so običajno mirnejši in imajo daljšo pozornost, zato bi jih moralo biti lažje učiti v primerjavi z vzgojo energičnega, navihanega mladička.

Poleg tega je večina starejših psov imela veliko prakse v interakciji z ljudmi. Zaradi tega se običajno znajo lotiti stvari hitreje kot mlad pes. Samo zato, ker so starejši, še ne pomeni, da ni prostora za izboljšave. Če posvojite starejšega psa, boste imeli še vedno veliko priložnosti, da ga naučite novih stvari, če boste le želeli.

 

#7 – So bolj neodvisni

Medtem ko boste morali biti na mladička ves čas pozorni, so starejši psi popolnoma zadovoljni, če so kdaj za kratek čas prepuščeni sami sebi in lahko ta čas mirno počivajo. Znajo se zabavati tudi sami, v nekaterih primerih pa si morda celo želijo nekaj časa zase, tudi ko ste zraven.

Seveda, pa je dobro vedeti, da čeprav starejšim psom ne bo nič hudega, če ne bodo imeli vaše stalne pozornosti, bodo v njej vseeno neizmerno uživali, ko jim jo boste nudili. So zelo ljubeči, a razumejo, da jih ni treba božati vsako sekundo vsak dan. Zato bi bilo dobro razmisliti o posvojitvi starejšega psa, če želite spremljevalca, vendar nimate časa za šolanje mlajšega psa.

 

#8 – Potrebujejo dom ravno tako kot mlajši psi

Vsi psi potrebujejo dom. V zavetiščih in društvih čaka ogromno psov, ki sanjajo, da bi našli svojo večno družino. Zato je prav, da pri iskanju novega družinskega člana upoštevate vse različne pse. Samo zato, ker je vaše srce bolj naklonjeno mlajšemu psu, ne pomeni, da mora biti to tudi vaša končna odločitev. Če niste prepričani, kateri pes je pravi za vas, razmislite o srečanju s starejšim psom namesto z mladim kužkom. Če posvojite starejšega psa, bi vas lahko res presenetili in vam spremenili življenje na bolje.

Tam je toliko starejših psov, ki samo čakajo, da najdejo svoj za vedno dom. Zakaj torej čakati? Če iščete prijaznega in zvestega spremljevalca, obiščite starejše pse v vašem lokalnem zavetišču ali društvu. Posvojite starejšega psa in mu omogočite, da preostanek svojega časa preživi v ljubečem domu. Res bi lahko rešil njihovo življenje in oni bi lahko rešili tudi tvoje.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Črevesna obstrukcija pri psih (splošne informacije)

Črevesna obstrukcija pri psih (splošne informacije)

Mnogi psi radi grickaju stvari, ki niso namenjene uživanju. To so tako imenovani „tujki“, ki se lahko zataknejo v črevesju. Črevesna obstrukcija je pri psih življenjsko nevarno stanje in je na žalost veliko pogostejša, kot si mnogi mislijo. Naš članek je zgolj...

read more
Moj mladi vižla redno je travo. Kaj naj storim?

Moj mladi vižla redno je travo. Kaj naj storim?

Spraševalec: Že dve leti naročam od vas suho pasjo hrano Ted z jagnjetino in rižem ter konzerve za mojega vižlo, ki je zdaj star 3 leta. Zelo mu je všeč oboje. Moja težava je, da ne vem, zakaj kljub temu je travo. Veliko se igramo, dobi tudi vitamine. Včasih mu dam...

read more
Independently verified
527 reviews