Pasji športi ne ponujajo le odlične priložnosti za naše ljubljenčke, da izkoristijo svojo fizično in mentalno energijo, ampak so tudi odlično orodje za krepitev odnosa med človekom in psom. Te dejavnosti pomagajo psom ohranjati zdravje, izboljšujejo njihovo počutje in jim omogočajo, da v nadzorovanem in varnem okolju izživijo svoje naravne nagone. Poleg tega skupno ukvarjanje s športom povečuje sodelovanje in poglobi medsebojno razumevanje med lastnikom in psom.

Pomembno je poudariti, da je pri začetku vsake nove športne dejavnosti priporočljivo vključiti usposobljenega trenerja, še posebej prvič. To zagotavlja, da tako pes kot lastnik spoznata specifične tehnike in varnostne predpise športa, s čimer se zmanjša tveganje za poškodbe. S pomočjo trenerja psi hitreje in učinkoviteje osvojijo subtilnosti določenega športa, medtem ko lastniki dobijo ustrezna navodila za trening in vodenje svojega psa.

Ogrevanje in ohlajanje sta prav tako bistvenega pomena pred in po vsaki športni dejavnosti. Z ustrezno ogrevalno vadbo se izognejo mišičnim in sklepnim poškodbam, medtem ko ohlajanje pomaga pri regeneraciji mišic psa in preprečuje mišično bolečino v naslednjih dneh.

Nazadnje, vendar nič manj pomembno, prehrana igra ključno vlogo v življenju športnih psov. Dobro uravnotežena, hranilom bogata prehrana, kot so CricksyDog briketi, je nujna za oskrbo psov z energijo, ohranjanje njihovega zdravja in maksimiziranje njihove zmogljivosti v različnih pasjih športih.

Obsegajoč širok spekter pasjih športov, je pomembno ustvariti ustrezen sistem in zaporedje, da lastniki in njihovi psi izkoristijo največ iz te raznolike dejavnosti. Športe smo razdelili v štiri glavne kategorije: agilnost in spretnost, poslušnost in koordinacija, moč in vzdržljivost ter instinkt in pastirstvo. Ta sistem pomaga razumeti, katere sposobnosti razvijajo posamezni športi in kako se prilagajajo individualnim potrebam psov in njihovih lastnikov. (Seznam je izdelan brez zahtevanosti po popolnosti.)

 

Agilnost in Spretnost

Agility: Ta dinamični šport vključuje tek skozi ovire, kjer morajo psi skakati, plezati in se prebijati skozi slalom. Agility odlično razvija koordinacijske sposobnosti psa, čas odziva in krepi povezavo s skrbnikom, saj morajo psi slediti navodilom skrbnika za uspešno dokončanje proge.

Flyball: Ekipni šport, kjer psi premagujejo vrsto ovir, da ujamejo žogo, izstreljeno iz mehanskega naprave, in jo nato prinesejo nazaj na štartno črto. Ta šport je še posebej primeren za ljubitelje žog in energične pse.

Hoopers: Hoopers je razmeroma nov pasji šport, podoben agilnosti, vendar manj obremenjujoč za živali, saj ne vključuje skokov ali drugih visokih fizičnih zahtev. Psi sledijo poti, ki vključuje različne “obroče” (krožne ovire), stožce in druge ovire. Skrbniki svoje pse vodijo na daljavo, kar zahteva visoko stopnjo usklajenosti in komunikacije med njimi.

Dog Dancing: O športu, ki vključuje sinhronizirano gibanje med psi in njihovimi lastniki ter koreografijo. V praksi dog dancinga lastniki s pomočjo glasbene spremljave predstavijo zapletene gibe svojih psov, ki lahko vključujejo plesne korake, trike in različne vzorce gibanja. Ta šport ne razvija le fizične koordinacije in agilnosti, ampak poudarja tudi kreativnost in glasbeno občutljivost, medtem ko krepi čustveno vez med psi in njihovimi lastniki.

Disc Dog (Igranje z frizbijem): Kombinira metanje in lovljenje frizbija s psi, kjer sta pomembni natančnost in kreativnost. Lastniki izvajajo različne trike in rutine, medtem ko psi ulovijo frizbi v zraku. Metanje in lovljenje frizbija, ki preizkuša reflekse in natančnost.

 

Poslušnost in Koordinacija

Obedience (Tekmovanje v poslušnosti): Šport poslušnosti preizkuša usklajenost in poslušnost psa v odnosu z lastnikom. Med tekmovanji morajo psi izvajati različne naloge, kot so ostajanje na mestu, pobiranje predmetov ali pravilno vodenje ob lastniku.

Rally Obedience: Ta šport združuje vaje poslušnosti z dinamičnejšo, neprekinjeno gibanje na progi. Med Rally Obedience lastniki in njihovi psi sledijo označeni poti, kjer morajo izpolnjevati navodila na različnih tablah. Ta navodila lahko vključujejo osnovne in posebne naloge poslušnosti, kot so sedenje, ležanje, čakanje ali celo zapletenejše manevre. Cilj športa je razvoj usklajenega dela in timsko delo.

Šport varovanja (Schutzhund/IPG): Ta šport združuje naloge poslušnosti, zaščite in sledenja. Psi se soočajo s kompleksnimi izzivi, ki vključujejo odvračanje napadov, iskanje predmetov in preizkušanje poslušnega vedenja v različnih stresnih situacijah. Ta šport odlično razvija mentalne in fizične sposobnosti psov, medtem ko krepi zaupanje in sodelovanje med lastnikom in psom.

Mondioring: To je razmeroma nov, vsestranski pasji obrambni šport, ki združuje elemente poslušnosti, skakanja ovir in zaščite. Proge in vaje v Mondioringu so raznolike in zahtevne, kjer mora pes obvladovati določene napadalce, medtem ko izpolnjuje tudi zahteve za poslušnost in spretnost. Šport daje velik poudarek na nadzor nad psi in njihovo sposobnost prilagajanja.

 

Moč in Vzdržljivost

Canicross: Ta vse bolj priljubljen šport združuje terenski tek s tekom s psom. Lastnik in pes tečeta skupaj, običajno povezana s posebnim oprsnikom, kar omogoča psu, da pomaga vleči lastnika, s čimer povečuje hitrost in sodelovanje.

Puller: Puller je dinamičen pasji šport, ki združuje telesno aktivnost in mentalno stimulacijo. Uporabljeni “Puller” je posebna obročasta igrača, ki jo lahko mečejo, vlečejo in preskakujejo. Med vajami psi tečejo, skačejo in grizejo obroč, medtem ko lastnik izvaja različne vaje z njimi. Ta šport je odličen za razvoj vzdržljivosti, koordinacije in refleksov.

Vleka Teže: Vleka teže je pasji šport, ki preizkuša fizično moč in vzdržljivost psov. V tem športu psi vlečejo uteži, ki so pogosto pritrjene na sani ali druga vlečna orodja. Uteži postopoma povečujejo, da določijo maksimalno vlečno zmogljivost psa. Vleka teže odlično razvija mišičevje psov, povečuje njihovo fizično zmogljivost in pomaga ohranjati njihovo kondicijo. Poleg tega ta šport krepi sodelovanje in zaupanje med psom in lastnikom, saj mora lastnik neprestano podpirati in spodbujati svojega psa med opravljanjem nalog.

 

Nagon in Pastirstvo

Prepoznavanje Vonjav: Ta šport temelji na naravnih sposobnostih psov za zaznavanje vonjav. Pri prepoznavanju vonjav morajo psi najti različne skrite dišave na določenih lokacijah, ki so lahko zaprti prostori ali zunanja območja. Med vajami se psi naučijo prepoznati in označiti določeno ciljno dišavo, kar izboljšuje njihovo zmožnost koncentracije in samonadzora.

Mantrailing: Mantrailing je ena najbolj razburljivih uporab psa za sledenje človeških vonjav. Ta tehnika se pogosto uporablja pri iskanju in reševanju, lahko pa se prakticira tudi kot šport. Pri mantrailingu mora pes slediti vonju določene osebe, kar je še posebej koristna sposobnost za iskanje pogrešanih oseb.

Sledenje (Tracking): Pri sledenju psi sledijo sledi, ki jo je pustil človek ali žival, na primer odvržen predmet ali pot pobeglega človeka. Ta dejavnost izkorišča naravne sposobnosti psov za zaznavanje vonjav in odlično razvija njihovo koncentracijo in vztrajnost.

Lov: Pri usposabljanju lovskih psov se ti naučijo slediti sledem, iskati živali in včasih prinašati plen. Ti psi pogosto sodelujejo v športih, kot so tekmovanja s pointerji in retrieverji, kjer simulirajo lov na vodne ptice ali podzemni lov, kjer na primer jazbečarji in druge majhne pasme zasledujejo lisice ali druge majhne živali iz njihovih skrivališč. Lovske dejavnosti ne izkoriščajo le fizičnih sposobnosti psov, ampak odlično razvijajo tudi njihove sposobnosti zaznavanja vonjav in instinktivno vedenje.

Pastirstvo: Pogon živali, kot so ovce ali koze, poudarja instinktivne sposobnosti psov in sodelovanje z lastnikom. Pastirstvo je tradicionalna in funkcionalna pasja dejavnost, ki izkorišča in izpopolnjuje naravne pastirske nagone psov. Ta dejavnost je primarno namenjena pasmam, kot so border collie, avstralski ovčar ali shetlandski ovčar, ki so bili prvotno vzrejeni za poganjanje živali, kot so ovce, koze ali govedo.

Treibball: Treibball je inovativen pasji šport, pri katerem morajo psi “poganjati” velike, napihljive žoge do določenega cilja, običajno v gol. Ta šport je še posebej priljubljen med pastirskimi psi, saj spominja na tehniko poganjanja živali, vendar je lahko zabaven in izzivalen tudi za druge pasme. Treibball odlično razvija pastirske nagone psov, sposobnosti reševanja problemov in poslušnost.

 

Na splošno pasji športi prinašajo številne prednosti tako za pse kot za lastnike. Te dejavnosti ne samo da spodbujajo fizično in mentalno zdravje psov, ampak tudi krepijo vez med človekom in živaljo, medtem ko skupaj uživajo v izzivih in uspehih. Pravilna uvedba, varne prakse in uravnotežena prehrana vse prispevajo k temu, da pasji športi nudijo pozitivno in obogateno izkušnjo. Zato je pomembno, da vsako dejavnost izberemo odgovorno in ob upoštevanju individualnih potreb našega psa, da naši ljubljenčki ostanejo dolgoročno zdravi, srečni in aktivni.

Kateri šport je vaš? Ste poskusili več vrst? Sporočite nam!

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Spraševalec: Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?...

read more
Independently verified
543 reviews